Студенти в Нидерландия - 25

• 40 675
  • 727
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Едно от общежитията на xior в Делфт е само за първокурсници (на сайта им го прочетох). Това, което гледате в момента, е друго - така че сигурно ще може да го грабнете, ако намерите код Blush
Нямам опит, предполагам.

# 256
  • София
Йен, до края на годината не е зле, ако е календарната, струва ми се, че късната есен има повечко предлагане. Ще наглеждаме и ние. Все си мисля и се моля разбира се, че като са се справили досега, ще се справят пак. Ама си им е стрес.

# 257
Поздравления за труда и упоритостта на Червенокоска и дъщеря ѝ, преобразили са сами въпросното студио ( гледах снимки в предната тема) и буквално им се възхищавам, браво Червенокоска!!
Моята дъщеря също започва наново търсене на квартира, започвам да съжалявам, че се развиха така нещата, че се отказа от една, която спечели на лотария миналата година, защото прецени, че е далеч от унито.Тя щеше да е за 4 години, а сега наново мъки с търсене и намиране.

# 258
Моят младеж е в общежитие в Хага и пътува до Делфт, но за него е идеално, защото редовно пътува и до Амстердам, така че Хага го устройва.Амстердам му е в сърцето:)

# 259
  • Бургас
Никак нямаха нужда децата от още стрес, но... чухме се преди малко, да му кажа какво съм намерила, той работи по проект с други хора и каза "Не е удобно сега". Но пък бързата реакция е от решаващо значение при търсенето на квартира.
Пътуването от Хага до Делфт наистина не е тежко, даже не се усеща, но след купон когато влаковете се приключили за деня, му се налагаше да остава на нечий диван до сутринта. Не му беше много приятно, но все пак най-важното е да има квартира, та каквото такова.

# 260
  • София
И моята щерка снощи е сюрпризирана от хазяйката, че иска да продава. И доста други деца са в тази ситуация. При нас се случва за 2 път. Другата още я мотаят със стажа. Чакам малката да се прибере да й кажа да кроти и да се старае оценките в Школо да са в студената гама, че ще го отнесе за всичко. С мъжа ми ударихме по един Жин с тоник Sunglasses

# 261
И моята щерка снощи е сюрпризирана от хазяйката, че иска да продава. И доста други деца са в тази ситуация. При нас се случва за 2 път. Другата още я мотаят със стажа. Чакам малката да се прибере да й кажа да кроти и да се старае оценките в Школо да са в студената гама, че ще го отнесе за всичко. С мъжа ми ударихме по един Жин с тоник Sunglasses
Ох bibi, и ние така се борим  със стреса вкъщи.LaughingСега съм в стрес с този негов забрал пръст и звъня с хиляди рецепти и препоръки почти през ден.От вчера  ,даже не ще да ми вдига вече телефона. Та да отнася го малкия дето е при мен Smile направо все едно за себе си прочетох!
П.С Дано детето бързо намери квартира или просто новите собственици ги оставят на същия наем!А ние довечера ще лекуваме нашия стрес ,защото все си мислех,че само да завърши ще ми падне камък от сърцето и стреса ще да е минимален......ЕЕЕЕ нищо такова не се случи!!!!!Дездайте ,майки сме вечно ще ги мислим!!!!

# 262
  • La casa de Mickey Mouse
Да, това му изпратих и аз когато biborana   го пусна. В края на краищата стигнах до тук:
https://www.thehagueinternationalcentre.nl/permanent-residency-and-naturalisation
и съответно формата за попълване:
https://eforms.ind.nl/eDienstverlening/formulier/en-GB/DefaultEn … rig.aspx/Situatie
Каква е целта за придобиване на този документ?

# 263
По голямо доверие и по бърза процедура от страна на банкови институции ? По лесно пътуване към визови за България държави? Това ми идва на ум на примависта, предполагам че има и други ползи за човек установен в държавата, нежелаещ  да се раздели с българското си гражданство.
Редактирам се с цитат: Документът за постоянно пребиваване обаче може да е от полза при уреждането на административни формалности, например от вас вече няма да се изисква да доказвате пред властите, че имате работа, достатъчно средства, здравна осигуровка и т.н.

Последна редакция: чт, 15 май 2025, 12:19 от G..D..

# 264
По голямо доверие и по бърза процедура от страна на банкови институции ? По лесно пътуване към визови за България държави? Това ми идва на ум на примависта, предполагам че има и други ползи за човек установен в държавата, нежелаещ  да се раздели с българското си гражданство.
Редактирам се с цитат: Документът за постоянно пребиваване обаче може да е от полза при уреждането на административни формалности, например от вас вече няма да се изисква да доказвате пред властите, че имате работа, достатъчно средства, здравна осигуровка и т.н.
На личната карта е написано- Не се нуждае от разрешително за работа.
Не забравяйте брекзит, хората, които си бяха уредили престоя нямаха проблем да останат в страната.
Ето малко от AI
Разликите между трудов мигрант от ЕС и лице с постоянен престой (резидент) в Нидерландия засягат основно стабилността на престоя, достъпа до социални помощи и правата при напускане на страната. Ето основните разлики:
1. Статут и документи
Трудов мигрант от ЕС:
Не се изисква разрешение за работа (за граждани на ЕС).

Няма задължение за регистрация в IND (имиграционните власти), но трябва да се регистрира в общината, ако ще живее над 4 месеца.

Престоят е условен – зависи от това дали работи, учи или има достатъчно средства.

Постоянен престой (дългосрочен резидент на ЕС):

Издава се от IND след минимум 5 години легален и непрекъснат престой, като трябва да сте били икономически активни или самостоятелно издържащи се.

Получавате документ за „дългосрочен резидент на ЕС“ – по-сигурен статут.

2. Достъп до социални помощи
Трудов мигрант от ЕС:

Има право на социални помощи (напр. жилищна помощ, помощи за деца), ако работи или има достатъчно доходи.

Ако загуби работа и не може да докаже „ефективно търсене на работа“, може да загуби правото на престой.

Постоянен престой:

По-широк и по-защитен достъп до социална система, дори при временна безработица.

Не може да бъде лесно изгонен или да загуби правото на престой, ако загуби доход.

3. Защита от експулсиране
Трудов мигрант от ЕС:

По принцип не може да бъде експулсиран, освен при сериозни нарушения или ако стане тежест за социалната система.

Постоянен резидент:

Много по-силна защита – експулсиране е възможно само при много сериозни престъпления, застрашаващи обществената сигурност.

4. Отсъствие от Нидерландия
Трудов мигрант от ЕС:

Ако напусне страната за повече от 6 месеца, престоят се счита за прекъснат – започва се отначало при връщане.

Постоянен престой:

Разрешено е отсъствие до 6 години (ако сте дългосрочен резидент на ЕС), без да губите статута си.

5. Семейно обединение и придобиване на гражданство
Трудов мигрант от ЕС:

По-ограничени възможности за обединение със семейство от страни извън ЕС, освен ако не е икономически активен.

Постоянен престой:

По-лесен достъп до холандско гражданство (след още 1–2 години, ако са изпълнени условията).

Семейното обединение е по-лесно за членовете на семейството извън ЕС.

# 265
  • La casa de Mickey Mouse
На личната карта е написано- Не се нуждае от разрешително за работа.
Не забравяйте брекзит, хората, които си бяха уредили престоя нямаха проблем да останат в страната.
Ето малко от AI
Разликите между трудов мигрант от ЕС и лице с постоянен престой (резидент) в Нидерландия засягат основно стабилността на престоя, достъпа до социални помощи и правата при напускане на страната. Ето основните разлики:
1. Статут и документи
Трудов мигрант от ЕС:
Не се изисква разрешение за работа (за граждани на ЕС).

Няма задължение за регистрация в IND (имиграционните власти), но трябва да се регистрира в общината, ако ще живее над 4 месеца.

Престоят е условен – зависи от това дали работи, учи или има достатъчно средства.

Постоянен престой (дългосрочен резидент на ЕС):

Издава се от IND след минимум 5 години легален и непрекъснат престой, като трябва да сте били икономически активни или самостоятелно издържащи се.

Получавате документ за „дългосрочен резидент на ЕС“ – по-сигурен статут.

2. Достъп до социални помощи
Трудов мигрант от ЕС:

Има право на социални помощи (напр. жилищна помощ, помощи за деца), ако работи или има достатъчно доходи.

Ако загуби работа и не може да докаже „ефективно търсене на работа“, може да загуби правото на престой.

Постоянен престой:

По-широк и по-защитен достъп до социална система, дори при временна безработица.

Не може да бъде лесно изгонен или да загуби правото на престой, ако загуби доход.

3. Защита от експулсиране
Трудов мигрант от ЕС:

По принцип не може да бъде експулсиран, освен при сериозни нарушения или ако стане тежест за социалната система.

Постоянен резидент:

Много по-силна защита – експулсиране е възможно само при много сериозни престъпления, застрашаващи обществената сигурност.

4. Отсъствие от Нидерландия
Трудов мигрант от ЕС:

Ако напусне страната за повече от 6 месеца, престоят се счита за прекъснат – започва се отначало при връщане.

Постоянен престой:

Разрешено е отсъствие до 6 години (ако сте дългосрочен резидент на ЕС), без да губите статута си.

5. Семейно обединение и придобиване на гражданство
Трудов мигрант от ЕС:

По-ограничени възможности за обединение със семейство от страни извън ЕС, освен ако не е икономически активен.

Постоянен престой:

По-лесен достъп до холандско гражданство (след още 1–2 години, ако са изпълнени условията).

Семейното обединение е по-лесно за членовете на семейството извън ЕС.
За толкова години в Холандия, никога не са ми искали нищо друго освен БСН номера. Този документ беше нужен до 2015г преди България да получи всички права в Европейския съюз. За мен е безсмислен.

# 266
Здравейте! От 1 юли се освобождава стая в къщата, в която живея в Бреда. В момента живеем четирима души – две момичета и две момчета, всички българи (плюс приятеля ми, който е испанец и приятеля на другото момиче, който също е българин), и бихме се радвали да запазим традицията да сме си българска къща. Имаме обща баня, тоалетна и кухня и понякога се събираме да играем настолни игри. Наемът е между 400 и 450 евро месечно, в зависимост от разходите за ток и вода. Минималният период на отдаване е 1 година и е с регистрация. Ако проявявате интерес или имате въпроси, не се колебайте да ми пишете в Instagram: @vicktoria.petrova 😊

Възможно е още една стая (моята) също да се освободи от 1 юли за един семестър, тъй като се очаква да замина на обмен в САЩ. Когато всичко е сигурно ще дам повече информация и за нея, но за монета мога да кажа, че ще е без регистрация първия семестър.

# 267
  • София
Ох bibi, и ние така се борим  със стреса вкъщи.LaughingСега съм в стрес с този негов забрал пръст и звъня с хиляди рецепти и препоръки почти през ден.От вчера  ,даже не ще да ми вдига вече телефона. Та да отнася го малкия дето е при мен Smile направо все едно за себе си прочетох!
П.С Дано детето бързо намери квартира или просто новите собственици ги оставят на същия наем!А ние довечера ще лекуваме нашия стрес ,защото все си мислех,че само да завърши ще ми падне камък от сърцето и стреса ще да е минимален......ЕЕЕЕ нищо такова не се случи!!!!!Дездайте ,майки сме вечно ще ги мислим!!!!
Ако искате качествен и солиден стрес, пуснете децата на стаж в Азия, например Тайланд. Simple Smile Мога да напиша книга за бюрокрацията и проблемите там - основно с визи и престой. Иначе другото си е ОК. Този Петък ще трябва да правим Border Run - някакъв полулегален трафик на хора. АКо някой планира такова приключение, нека първо да ми пише за да му обясня за какво става дума.

# 268
  • София
Здравейте, синът ми е приет Приложна математика в TU/e и вече около месец търсим квартира по най-разнообразни начини. Минахме през измамниците, регистрирахме се във всички сайтове, говорихме с агенции и нищо. Моля ви, ако познавате някой, който освобождава стая в Айндховен, помагайте. Изобщо, ще бъдем благодарни за всякакви съвети!

# 269
  • Varna
В  момента в Xior Маастрихт има  2 стаи без код с базов наем 412€
Добавям Утрехт-1,Гронинген-1,Вагенинген-5 всичките без код.

Последна редакция: пн, 19 май 2025, 11:31 от Lilibeth 1

Общи условия

Активация на акаунт