Студенти в Нидерландия - 25

• 40 682
  • 727
  •   2
Отговори
# 225
  • Бургас
Дъщеря ми е наясно, че само с английски няма да стане.
Засега обаче не го е започнала. Предполгам, че я успокоява факта, че има още една година.
В тази връзка за Бургас да знаете учител?

# 226
  • София
Unify предлагат курсове за началните нива.
Моята не пожела да се запише, нито като отиде там прояви интерес. Не й трябвал, защото не желаела да остава да учи магистратура и/или да работи в Нидерландия.
Аз не съм на същото мнение, но кой ме слуша...

# 227
  • Габрово
Дъщеря ми е наясно, че само с английски няма да стане.
Засега обаче не го е започнала. Предполгам, че я успокоява факта, че има още една година.
В тази връзка за Бургас да знаете учител?

Сякаш няма смисъл още от БГ да го започва. Там почти всички университети още от 1-вата година предлагат някакви курсове. В Tu/e специално курсът е безплатен, при условие, че вземе успешно изпита след приключено ниво. Ако не вземе изпита, тогава плаща някаква сума...

# 228
  • Бургас
3te...ki, сега има достатъчно време.
И желание засега.
Лятото ще работи, но пак ще има възможност да учи.

# 229
  • Габрово
3te...ki, сега има достатъчно време.
И желание засега.
Лятото ще работи, но пак ще има възможност да учи.

Ако не е тайна какво учи дъщеря ти в момента (тоест в кое училище), та си има и достатъчно време Simple Smile Стана ми любопитно, защото и моята дъщеря все още е в гимназия, та да полюбопитствам аз как така някои деца успяват да си подредят времето и да им остане свободно, а моята дъщеря (10 клас) даже "няма време да се наспи, камо ли да си подреди стаята". Това в кавичките, разбира се, е цитат на дъщеря ми, който чувам при всеки опит да я  подтикна към малко ред... Безуспешно Triumph

# 230
  • София
Аааа, там ще се научи да намира време да си подрежда, няма страшно. Ще се научи да намира време да готви, да пуска пералня и сушилня, да ходи на фестивали и да излиза с приятели Blush
За съня вече, не гарантирам...

# 231
  • София/Велико Търново
Още преди да замине миналото лято категорично отказа щом споменах за нидерландски. Мислех, че с времето ще размисли, но уви. Сега се моля да устиска да изкара бакалавъра още две години, а нидерландския дори не помислям да го споменавам вече.

# 232
  • София
С нидерландския и моят син е скаран. Имат курсове, но категорично отказа да ходи. Ама в Лидл не го взеха на работа именно, защото не можеше да каже на техния език плодовете и зеленчуците...Не че това му промени мнението. Сега работи в друг магазин, дано научи някои думи, все ще му е от полза.

# 233
Да питам нещо аз. Преди време biborana  беше дала линк който  трябваше да води някъде където пребивавалия над 5 години човек в Нидерландия да може да си промени статута на постоянно пребиваваш, което от своя страна ще му носи доста предимства . Синът ми пробва по всякакъв начин, но така и не достигна до точната институция и точния път по който да заяви смяна на статута си. Накрая реши да си направи термин в общината с рандъм основание, и на място да се  уточнят какви са стъпките за да се случи това.  Други идеи?
Редактирам се, намерих всичко. То иска малко ровене, ама кой да го направи... ох, тия деца на новото време....

Последна редакция: вт, 13 май 2025, 11:18 от G..D..

# 234
  • Бургас
3te...ki, 11-ти клас е в Математическата в Бургас. С отличен успех е. Нямат разказвателни предмети, което има огромно значение при подготовката й за училище.
Тази година взе С2 Advanced и приключи с уроците по английски език. Това време може да го използва за холандски. Според мен де Laughing.

# 235
Да питам нещо аз. Преди време biborana  беше дала линк който  трябваше да води някъде където пребивавалия над 5 години човек в Нидерландия да може да си промени статута на постоянно пребиваваш, което от своя страна ще му носи доста предимства . Синът ми пробва по всякакъв начин, но така и не достигна до точната институция и точния път по който да заяви смяна на статута си. Накрая реши да си направи термин в общината с рандъм основание, и на място да се  уточнят какви са стъпките за да се случи това.  Други идеи?
.....
G.D- това беше написала на мен biborana, дано  помогне
''Pali78, честито дипломиране и намиране на работа. Попътен вятър на момчето ти.
Включванията ти в темата винаги са били полезни - и като въпроси, и като изключително подробни отговори.

Писала съм и преди, но да напомня - След 5 г. има право на постоянно пребиваване, това е почти като гражданство (само без право да гласува на някои избори).
линк: https://europa.eu/youreurope/citizens/residence/documents-formal … ence/index_bg.htm
Като гражданин на ЕС получавате автоматично право на постоянно пребиваване в друга страна от ЕС, ако сте живели законно там поне 5 години без прекъсване. Ако отговаряте на това изискване, можете да подадете заявление за документ за постоянно пребиваване, който потвърждава правото ви да живеете постоянно в страната без каквито и да е условия.

Документът за постоянно пребиваване не е задължителен. Този документ се различава от удостоверението за регистрация, което е задължително в много държави. Документът за постоянно пребиваване обаче може да е от полза при уреждането на административни формалности, например от вас вече няма да се изисква да доказвате пред властите, че имате работа, достатъчно средства, здравна осигуровка и т.н.''

# 236
Да, това му изпратих и аз когато biborana   го пусна. В края на краищата стигнах до тук:
https://www.thehagueinternationalcentre.nl/permanent-residency-and-naturalisation
и съответно формата за попълване:
https://eforms.ind.nl/eDienstverlening/formulier/en-GB/DefaultEn … rig.aspx/Situatie

# 237
Да питам нещо аз. Преди време biborana  беше дала линк който  трябваше да води някъде където пребивавалия над 5 години човек в Нидерландия да може да си промени статута на постоянно пребиваваш, което от своя страна ще му носи доста предимства . Синът ми пробва по всякакъв начин, но така и не достигна до точната институция и точния път по който да заяви смяна на статута си. Накрая реши да си направи термин в общината с рандъм основание, и на място да се  уточнят какви са стъпките за да се случи това.  Други идеи?
Редактирам се, намерих всичко. То иска малко ровене, ама кой да го направи... ох, тия деца на новото време....
ind.nl -  това е  Служба за имиграция и натурализация.
Съпруга ми си попълни онлайн с дигит данните,  изискваха документи за доходите за последните 5 г. , има описани какви видове документи се признават,  той даде от данъчните за пълните минали години, изтегли си ги от сайта на данъчните и за последните месеци фишове от заплати. Те вече си имаха информация за жилището и адресната регистрация. След като получи потвърждение по имейл и по пощата, че документите са му ок си записа час за снимане, няма във всеки град, на него му беше удобно в Хертогенбош. И после още още едно ходене да си вземе картата.
За студенти как е процедурата с доходите не знам, но има чат от където може да се получи информация.
Имаше един текст, който гласеше, че в случай, че през тези 5 години сте искали социални помощи, тоест не сте могли да се самоиздържате , може да окаже негативно влияние върху решението за одобрение на документите.
Документите които прикачи бяха просто пдф-и, има и такса,  плаща се идил нещо около 100€.
Аз в края на годината ще правя процедурата, и тъй като не работя, като негова съпруга/ това важи и за регистрирани партньори/ ще представя неговите доходи.

# 238
Оле, колко имам да чета Simple Smile. Не са ми излизали нотификации, че има писано в темата и аз се чудя, какво ли става Simple Smile.

# 239
Климентина, благодаря ти, препращам на сина ми. Той не е студент вече, трета година работи. Работил е и като студент, но е взимал грант - този който се трансформира в подарък ако обучението приключи в срок.   Заема  за обучението му  е  изплатен. Надявам се да го одобрят . Благодаря още веднъж на всички отзовали се по темата.

Общи условия

Активация на акаунт