Студенти в Нидерландия - 25

• 41 341
  • 727
  •   2
Отговори
# 210
Направих бързо проучване - Колко чужди студенти остават на работа в Нидерландия - малко, около 30% работят в НЛ  5 години след завършването на бакалавър/магистър. За сравнение във Франция са около 50%, а в Германия около 66%.

Най-търсени сектори са: технологии, инженери, здравеопазване и възобновяема енергия.

През февруари тази година е приета резолюция за задържане на работа на повече "таланти"/завършили студенти. Но тепърва ще се изготви стратегия. Целта е до 2030 г. делът на оставащи на работа да се удвои до 60%.

Най-голямо предимство за намиране на работа е да знаят холандски.
Най-голяма пречка, която кара много деца да напуснат страната е трудното намиране на квартири (това защо ли не ни учудва).
Слагам само някои линкове: https://www.theclassfoundation.com/post/more-graduates-are-stayi … lisation-tightens и https://careeroclock.com/netherlands-allow-international-students-to-work/

Личният ми опит е подобен: знам за няколко деца, които останаха на работа и всички са инженерни специалности.

# 211
Може ли да споделите кога се очаква да се получи дипломата, ако си се дипломирал март. Един път отговориха на сина ми, че ще я изпратят пет дни след церемонията на 30 април, но изпратиха само някакво поздравително писмо от правителството за дипломирането. Отново писа за дипломата и отговориха, че церемонията ще е ноември Simple Smile . Или не ги пита каквото трябва или има нещо сбъркано Simple Smile . Дипломата му е нужна при кандидатстване за магистратурата. Help!

# 212
На моето момче я дадоха през ноември, но това не попречи на кандидатстването за магистратурата.

# 213
На моето момче я дадоха през ноември, но това не попречи на кандидатстването за магистратурата.

И при моята беше така. Инфото се получи по служебен път.  Но ако се кандидатства извън Нидерландия, може да е необходима.

# 214

И при моята беше така. Инфото се получи по служебен път.  Но ако се кандидатства извън Нидерландия, може да е необходима.
Да, такъв е случаят. Благодаря, успокоих се. Мислех, че той може да не е бил настоятелен.

# 215
Къде мога да намеря обяви за мебели и обзавеждане втора ръка. Става въпрос за Тилбург. Намирам само магазини за дрехи.
Търсим цялостно обзавеждане за стая - легло, бюро, гардероб.

# 216
Здравейте! Получих оферта от сайта klikvoorkamers за стая и смятам да я приема. Дали ще може някой, който вече е преминавал през целия процес да ми обясни какво ще става. Само по имейл ли ще общуват с мен? Благодаря предварително! Heart

Отговарят доста бързо на имейлите. Когато се имали по-специфични въпроси - звъним на телефона им. Лесно се свързваш с тях.
Изпращат подробни указания за огледа, сроковете за отговор, за подписването на договора и за плащането.
Буквално за няколко дена става всичко.

# 217
Къде мога да намеря обяви за мебели и обзавеждане втора ръка. Става въпрос за Тилбург. Намирам само магазини за дрехи.
Търсим цялостно обзавеждане за стая - легло, бюро, гардероб.

Marktplaats.nl (има и безплатни неща) и групи във Фейсбук - търсете с ключиви думи Gratis, stuff, buy, sell и всякакви подобни +Tilburg. На тези места има и напълно безплатни неща, които хората подаряват.
Иначе вторите може на място да търсите и обикаляте, изобилието от мебели е невероятно, не са само с дрехи. Ключова дума kringloop, излязоха ми доста.
При при първите варианти трябва да си организирате сами разглабяне, вземане и превоз. За вторите знам, че има транспорт срещу заплащане, но е до улицата - трябва да се пренесе дамостоятелно.
Въобще в тая страна човек много лесно може с малко или почти никакви пари да вземе цялостно обзавеждане.

# 218
Здравейте, някой използвал ли е агенция за намиране на квартира Relocity ? Дъщеря ми попаднала на нея , предлагат да търсят квартира и да правят огледи. това на цената на един наем - 7 огледа. Имало около 150 отзива в гугъл , всичките много добри.

# 219
  • София
Видяхте ли добре цената на услугата им? Най-евтиният пакет:

# 220
  • Varna
Следете XIOR. Почти всеки ден има стаи в различни градове БЕЗ код.Малко са,но дъщеря ми успя да наеме такава в Маастрихт.Освен писмо за условен прием не искаха нито гарант,нито доход.Вече чакаме само дипломата.Успех на всички търсещи.

# 221
  • София
Да пораздвижа малко темата.
Имам една щерка, която преди 5 дни ни извести, че има успешно завършен втори курс. Сега й предстои втория изпит по нидерландски и малко се е спекла, защото става тегаво. Може би ще може да си намери и стаж там (на финалната права е) с мизерно заплащане и лятна почивка от само 1 м., защото искат да почне месец по-рано, но това иска тя. Не иска да си кара "нормален" 3 курс, нито да стажува в бг при мама меси, тате носи и близо до гаджето. Даже й предлагат да е за 1 г., а не за изискуемият от унито 6 м. Поне ще започне да взима някои от грантовете, защото ще работи, а аз може би ще започна да питам тук. Laughing
Другата ще бори последните изпити за 2 курс през юни, като дотук всичко е взето.

# 222
  • Габрово
Честито на завършилата 2-ри курс и късмет на предстоящите изпити Simple Smile Това с нидерландския.... насилих аз моето гардже да ходи, защото... ами език си е! А той хич не е ентусиазиран 😆 Първия изпит го взе, обаче за втория каза, че цитирам "тоя смотан език, дето даже звучи малоумно изобщо вече даже не го разбирам"... За първия изпит знанията по немски го спасили - според него си отговарял на немски с малко нидерландски окраски... Но за втория изпит не е никак убеден, че ще го вземе... Стискам палци на всички, които все пак са решили и с нидерландския да се преборят Simple Smile

# 223
  • София
На мен много ми се иска да учи езика. Как ли не го въртях- намеци, че има повече възможности, че поне на някакво ниво като А2, поне! (да не плаша с повече 😂)... Ама- НЪЦ. Била на Duolingo го учила и била "разбирала все повече" (цитирам). Ама аз не го вярвам т'ва. 😂 
А разполага с идеалните предпоставки! Направо си е жалко да не се възползва с пълна сила. Simple Smile

# 224
Този хъкащ език се опитах и аз да ръчкам да го учи, но беше НЕ, разбирам ги и ми е достатъчно, докато четвъртата година не почна работа и му предложиха безплатен курс там на място. Помогна му немския, но и учителя с подход, та изкара до В2 нивата, каза че му е достатъчно. Сега го карат да го говори, но отказва, с английски го били наели.

Общи условия

Активация на акаунт