Студенти в Нидерландия - 25

• 40 387
  • 727
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Добро утро!
Обмислям възможността да разширя периметъра за търсене на квартира извън Айндховен. Според вас, би ли било твърде натоварващо ежедневното пътуване от Бреда или Тилбург, особено като се има предвид, че студентите в първи курс ще трябва да се адаптират и да се справят с нови академични предизвикателства? Simple Smile

# 706
  • Бургас
Добро утро!
Обмислям възможността да разширя периметъра за търсене на квартира извън Айндховен. Според вас, би ли било твърде натоварващо ежедневното пътуване от Бреда или Тилбург, особено като се има предвид, че студентите в първи курс ще трябва да се адаптират и да се справят с нови академични предизвикателства? Simple Smile
Дъщеря ми учи в Бреда и много от децата й в групата пътуваха в началото от Айндховен и Тилбург. Като времетраене не е много, а и програмата им не беше много плътна. Често стачкуват, обаче, и влакове няма. Но преподавателите в унито били толерантни спрямо отсъстващите в такива дни.

# 707
Важно е да се намери квартира, дори и да пътува.

# 708
До жп спирката на университета се движат само спринтерите, а те спират в Best, Boxtel
и Oosterhout. От Breda също има спринтер. Добре е да знаете, че Best и
Boxtel са предпочитани райони от семейства с деца, както холандци, така и експатите, които работят в Brainport. В този смисъл, това не са типични студентски градчета, наемите не са по-евтини.

В Oosterhout стандартът е доста висок и също е по-семеен тип. Има села, където наемите са по-поносими, но не са свързани с жп транспорт, не е ок за първа година студент според мен.

От гледна точка на социален живот, Бреда е по-добро място за току що пристигнал студент, но пък е тегаво и там с намирането на квартира.

Може да разширите търсенето и до Den Bosch (‘s Hertogenbosch) , столицата на провинцията, много приятен град.

# 709
  • София
Аз вече съм споделяла мнение - да, търсете и в Бреда, и в Тилбург. Според дъщеря ми, най-правилният ход е квартира близо до гарата. А вече с влака няма проблем - там е обичайно да пътуват.
Направете сметка обаче колко ще ви струва пътя, ако не работи студентът.

# 710
  • Бургас
Квартирата, която предложиха на сина ми от Фонтис е в Boxtel. С влак е на 15 мин от Айндховен, като пътните разходи ще са около 130евро на месец / благодаря на момичетата от темата, за помощта/, а квартирата не е от най- евтините, имайки впредвид че е със споделени баня, тоалетна и кухня.
Въпреки това ще я приемем, защото е по- добре от нищо! Там, на място се надявам да намери нещо по- добро за следващата година! Тази ще е така!
Надявам се, да е добро начало Simple Smile

# 711
  • София
Проверих за карта за влака от Бреда до Айндховен за пиковите часове колко ще струва. Излиза 313 евро на месец.
Ако работи студентът, ще ползва травъл продукта и ще му е безплатен влакът. Но ако нямате нагласа да работи през първата година, излиза, че е немалък разход. Т.е. преценете дали пък да не дадете комисиона на агенция, която да ви намери нещо в града. Стига да се съгласят да работят с българи, де.

# 712
  • София
Да, съвсем не е малък развод 313 евро, а и да се лашка по влаковете зимата.

Имате ли препоръка на агенция, която работи с българи. Повечето, само като чуят студент с гарант извън NL, директни ми отказват.

# 713
Здравейте, дъщеря ми е първокурсничка в Грьонинген и миналата година минахме през всички трудности с намиране на квартири и т.н., но българското общество в Грьонинген - Bulgarian Society Groningen супер много помогнаха с всичко и ако имате каквито и да е въпроси или молби за помощ, можете да се обърнете към тях- добри и много услужливи деца са. Simple Smile. Пускам линк към акаунта им, пишете им, ще ви съдействат, ако имате нужда за там.
https://www.instagram.com/bulgariansociety.gro?igsh=aWxjNXZ2M3MycjFv

Здравейте, дъщеря ми е приета също в Грьонинген тази година Smiley  Ще ми е от полза всякаква информация, която може да ми дадете. Ако желаете може да ми пишете на лични или да се чуем по телефона ако желаете.

# 714
Има ли някой информация какво се случва със сайта на Xior? Уж има свободно студио, но при опит за резервация дава грешка.

# 715
От университета са приели изпратената по мейла диплома, превод и пътя до сканираните копия на този сайт https://regdiploms.mon.bg/.
Ние преди да видим, че са ги приели днес ги изпратихме и по куриер.

Здравейте!

Бихте ли споделили какво точно им изпратихте по мейл - сканирана диплома или сканирано нотариална заверено копие + превода (предполагам на копието).
И също относно линка - дали сте им линка (предплогам в английската версия на сайта) с обяснение те да попълнят ЕГН и номер на дипломата ли? Защото ако се опитам да изтегля линк с личните данни, не се получава.

Синът ни трябва да изпрати документи до UvA, а университет си е написал, че иска хартиени докумни по пощата.

Но бихме пробвали по вашия начин, може пък да спестим един куриер.

Благодаря!

# 716
Маастрихт са дали три възможности:      
       1. Изпращане по пощата или с куриер.            
       2. Дигитално, да даде пътя до дипломата качена на официален сайт, на институция, синът ми даде номер на диплома и ЕГН, имаше платформа за тези данни. А за преведеното копие имаше мейл.                        
       3. Изпращане от предходната образователна институция.                                                                  
Ако UvA са дали като възможност само хартия, изпратете ги.
Ние преди да отметнат, че са ги получили дигитално, вече ги бяхме пуснали и с куриер, защото не бяхме сигурни какво е станало.

Последна редакция: ср, 02 юли 2025, 19:20 от охлювчетоо

# 717
  • София
За търсещите квартира в Айндховен -  вижте в Den Bosch една агенция, която тази година отдава голям брой студентски апартаменти в нова сграда.
https://www.brabantwonen.nl/nieuwbouw/studentenwoningen-onderwijsboulevard
На лотария са. Цената е малко над 500 евро с включени комунални разходи, стая в апартамент за двама. Картата за влака до Айндховен излиза 191 евро на месец. Доста примамлива оферта.
Успех!

# 718
Търсим настаняване в Амстердам за момиче. Ако някой нещо види, ще съм благодарна да сподели.
и ние търсим там вече втори месец - луда работа е, даже дъщеря ми започна да си търси друг стаж и може да се наложи да пропусне тази възможност заради липсата на квартира
ако чуя нещо - ще ви пиша

# 719
Не се отказвайте от стажа заради, квартирата. Стаж също се намира много трудно. Моята дъщеря живее в Айндховен и стражът и беше в Амстердам.Всеки ден пътуваше по 1час и 30 мин. в едната посока. Сега продължава да работи в същата фирма и продължава да пътува.

Общи условия

Активация на акаунт