Проба манту преди първи клас

• 36 109
  • 374
  •   1
Отговори
# 255
Повечето не са реваксинирани.

# 256
В интерес на истината за мен по -показателно е Мантуто.И най-лесно е когата има т нар.епидемиологична очевидност - т.е. информация за болен от ТБК и контакт с него.
Манту НЕ Е, и не може да бъде, средство за определяне ефективността на преминалата БЦЖ ваксинация.
То има само диагностична стойност по отношение на това дали човек е бил в контакт с Микобактерия.
Оттам нататък трябва да се доказва контакта (или актуално заболяване) с редица допълнителни диагностични методи и средства.

Какви средства за доказване се ползват в страните от ЕС?

# 257
Новак , все още сме далече от цифра вещаеща епидемия ,мисля аз .И при мен около 3/4 са напълно отрицателни ,което е много лошо,защото показва с голяма вероятност ,че нямат никаква защита.Имам две Хиперергични  т.е. болни и ги лукуват в момента
Нищо подобно!
Отрицателното Манту по никакъв начин не може да се свърже с резултатността или не на предшестваща БЦЖ ваксинация.
Хиперергични не значи болни. Направете си справка кои състояния може грешно да позитивират едно Манту. Тях отхвърлили ли сте ги, че да "лекувате"? съмнявам се...

Моля да не объркваме (както с Полиото) нещата.
Направете си справка и не пишете глупости, моля...

# 258
Повечето не са реваксинирани.

Аз познавам хора, на които мантуто е "-" и след реваксинацията...
Калина, какво ще кажете за това?
Всъщност имате ли пациенти, на които се променя този статус след реваксинацията?

# 259
Новак , все още сме далече от цифра вещаеща епидемия ,мисля аз .И при мен около 3/4 са напълно отрицателни ,което е много лошо,защото показва с голяма вероятност ,че нямат никаква защита.Имам две Хиперергични  т.е. болни и ги лукуват в момента
Нищо подобно!
Отрицателното Манту по никакъв начин не може да се свърже с резултатността или не на предшестваща БЦЖ ваксинация.
Хиперергични не значи болни. Направете си справка кои състоянияможе грешно да позитивират едно Манту. Тях отхвърлили сте ги, че да лекувате? съмнявам се...

Моля да не объркваме (както с Полиото) нещата.
Направете си справка и не пишете глупости, моля...

Искате да кажете, че "-" манту не означава непременно, че няма изграден имунитет? С какво би могло да се докаже това?

# 260
Първо след хиперергично Манту не се "хвърлям "на лечение ,а консултирам с диспансера и когата става въпрос за дете лечението се провежда от фтизиятричната клиника в София.И е вярно ,че не всички хиперергични са и болни,но обикновено ги профилактират за период от 3м/и след допълващи изследвания ,разбира се./ Не абсолютизирайте нещата  - няма 100% в медицината .Много рядко се срещат патогномонични признаци /по принцип /

# 261
Бърди моля ви ,при полиото вие не отговорихте на зададен въпрос.Хванах те се за израз ,който по принцип не противоречеше на смисъла на зададения от мен въпрос.И двамата бяхме прави  -има в зависимост от фазата на болеста и двата механизма на предаване:в катаралната фаза е въздушно капков ,след появата на долно-диспептичния синдром и контактно -битов.Вие също може да си направите справка.И при двата варианта пер ос -входната врата.Убитата ваксина не постъпва по този естествен път на навлизане на инф.Това май ви е трудно да коментирате.

# 262
Бърди моля ви ,при полиото вие не отговорихте на зададен въпрос.Хванах те се за израз ,който по принцип не противоречеше на смисъла на зададения от мен въпрос.И двамата бяхме прави  -има в зависимост от фазата на болеста и двата механизма на предаване:в катаралната фаза е въздушно капков ,след появата на долно-диспептичния синдром и контактно -битов.Вие също може да си направите справка.И при двата варианта пер ос -входната врата.Убитата ваксина не постъпва по този естествен път на навлизане на инф.Това май ви е трудно да коментирате.
Polio се предава по фекално-орален път. В много редки случаи може да има предаване по орален път (но не въздушно капков). Вируса се излъчва с изпражненията, а не по други начини. Истината е само една, за съжаление.
Справка:
http://en.wikipedia.org/wiki/Polio

# 263
Първо след хиперергично Манту не се "хвърлям "на лечение ,а консултирам с диспансера и когата става въпрос за дете лечението се провежда от фтизиятричната клиника в София.И е вярно ,че не всички хиперергични са и болни,но обикновено ги профилактират за период от 3м/и след допълващи изследвания ,разбира се./ Не абсолютизирайте нещата  - няма 100% в медицината .Много рядко се срещат патогномонични признаци /по принцип /

Това е ОК, а как се тълкува отрицателното манту? Защо се прави реваксинация?

# 264
Спорихте, спорихте, спорхте. Четох, четох, не успях да дочета, но никъде не прочетох какви може да са усоложненията след повторна ваксинация с БЦЖ.
Би ли ми казал някой, защото на хлапето ми му предстои.

# 265
Бърди ,интересна статия,която не отрича ангажиране на респираторния етап на заболяването ,което от самосебе си трябва да те насочва към въздушно -капков механизъм,независимо ,че не са го
отбелязали конкретно. Има и малко хиперболиза -Глобално ерадикиране   има си спорадични случай.Даже през 2001 и в БГ и Ротари направи една много страхотна кампания "от врата на врата".Отговор все пак избягваш да дадеш. newsm78

# 266
В практиката отр.Манту т.е. под 5 мм на инфилтрата се счита ,че човек,а  няма достатъчно готови антитела да се справи с нахлуваща туб.инфекция .Но се отчита и наличие на Бецежит.
Обаче и във фазата на анергия - в хода на една разгърната   туб.инфекция също може да има отр. Манту.На помощ идва прегледа .Пациета трябва да е здрав когато се прави Профилактично Манту .Когата пък се прави диагностично Манту се отчита и факта ,че отр Манту не е 100%доказателство за липса на болест.Винаги се отчита съвкупността.Една птичка пролет не прави.

# 267
Siq,твоя въпрос ме вълнува много.По принцип   всяка ваксинация е едно ДОБРОКАЧЕСТВЕНО разболяване ,а тази ваксина е жива.Вероятно би могла да причини заболяване при пациенти с имунен  дефицит .Това е теоритична постановка ,защото пак по принцип такива пациенти са си често боледуващи и не би трябвало да се ваксинират,с трайни противопоказания.
Второто  по -вероятно усложнение ,за което съм чела е ,че има флегмон на мястото на инжектиране на БЦЖ ваксината .Това от мен.

# 268
В практиката отр.Манту т.е. под 5 мм на инфилтрата се счита ,че човек,а  няма достатъчно готови антитела да се справи с нахлуваща туб.инфекция .Но се отчита и наличие на Бецежит.
Обаче и във фазата на анергия - в хода на една разгърната   туб.инфекция също може да има отр. Манту.На помощ идва прегледа .Пациета трябва да е здрав когато се прави Профилактично Манту .Когата пък се прави диагностично Манту се отчита и факта ,че отр Манту не е 100%доказателство за липса на болест.Винаги се отчита съвкупността.Една птичка пролет не прави.

Kalina, съвкупността от какво се отчита?
Говорим за едно здраво (клинично), право дете. Правите му манту и то се оказва отрицателно. Никакви данни и показания няма за ТБЦ.. Няма контакт с болни...
Как се тълкува това и как се процедира оттук нататък?

Казвате, че това не е в състояние да даде категоричен отговор нито за инфекция, нито за някакъв имунитет... Антитела няма, но това дали е гаранция, че при една начална фаза на истинското забоялване няма да се появят?

# 269
Polio се предава по фекално-орален път. В много редки случаи може да има предаване по орален път (но не въздушно капков). Вируса се излъчва с изпражненията, а не по други начини. Истината е само една, за съжаление.

eeee... Наистина не вземам страна по спора, но когато за първи път се появиха двете мнения, пробвах в гугъл с Transmission polio. 5ият линк ми каза:
Цитат
Oral-Oral Polio Transmission
Less commonly, polio transmission occurs through contact with respiratory droplets or saliva. When an infected person sneezes or coughs, droplets spray into the air. The infected mucus or saliva can land in other people's noses or throats when they breathe or put their fingers in their mouth, nose, or eyes after touching an infected surface.
Пърната информация ТУК.

Общи условия

Активация на акаунт