Проследяване и четене на емейл акаунти

• 520
  • 3
  •   1
Отговори
Привет!

Знам че темата вероятно е много дискутирана и съвременните технологии вероятно са много напреднали.

Университета, в които се обучавам всеки студент има емейл адрес от рода на неговият факултетен номер@домейн.бг. Това самият университет го е направил като е закупил от услугата на Google Workspace. Реално погледнато в университета има вероятно около 10 000 - 15 000 действащи подобно емейл адреси понеже когато студента завърши или се отпише автоматично му изтриват емейл адреса. Явно дисковото пространство е много в днешно време. Като се замисли човек колко прикачени файлове като реферати, курсови работи, есета се разменят между студенти и преподаватели явно е много. Отделно доста от тях вероятно използват и Google Диск  (да съхраняват филми и документи). Предполагам че много терабайти (адски много) се заемат по този начин. 

Оня ден говорих с един преподавател ( доцент ) от университета за същността на тази система. Аз съм запознат че това по принцип го правят фирмите с прилично име в България. Този преподавател ми каза че има голяма вероятност администратора на университета да наблюдава какво се изпраща и какво се получава между различните емейл потребители. Включително IP адрес и метаданни. Но как го правят. Да не би да имат голяма контролна зала на която пише какво се случва в самата система. Реално погледнато нали всичко това се съхранява на място от Google, тогава как университета има достъп до него и по какъв начин. Тези които са закупували място в Google Workspace и имат фирми сигурно ще знаят.

В този ред на мисли ми е интересно как самите държавни институции го правят, но на по високо ниво (много по високо ниво). Примерно как се следят съобщенията между емейл доставчици (abv.bg, Gmail, Yahoo, mail.bg, dir.bg) Gmail  е международно, а abv.bg е българско тогава как тези инстутиции (да речем ГДБОП и МВР ) могат да ги следят и по какъв начин. Сблъсквал съм се с проблема и знам че могат. Нали вече явно дисковото пространство е прекалено много и всеки има право на достъп до архиви примерно 5-10 години назад.  Но как го правят. Явно стандартното криптиране не помага в днешно време. Според ChatGPT единствената сигурна услуга за размяна на сигурни съобщения е ProtonMail. Данните се съхраняват в криптиран вид и дори служителите на ProtonMail нямат достъп до тези имейли или пароли. Компанията е базирана в Швейцария, където законите за поверителност са едни от най-строгите в света. Проблемът е че ако се изпрати емейл от ProtonMail към някои от другите емейл доставчици тогава няма никакво криптиране. Но ми е интересно как държавните институции го правят. Нали все пак за тях няма значение дисковото пространство, а самото криптиране не е проблем за тях. Сега сигурно ще си помислите че се иска съдебно решение и връзка с определения емейл доставчик, но той докато отговори (ако въобще отговори) ще мине доста време. Пък и тук става дума не за един такъв доставчик. Питах ChatGPT, но той няма информация по този въпрос. Claude отказва да изпълни заявката пък защото съдържала поверителна информация.

Колкото и да питам ChatGPT той си знае неговото че Българските служби подават официално запитване чрез международен канал (MLAT). Но чак дотам да стигат едва ли. Може би най-доставерният му отговор е че  МВР и ГДБОП имат достъп до инфраструктурата на интернет доставчиците (Виваком, А1 и др.) и може да се използва Deep Packet Inspection (DPI) , което ще рече анализиране на целия интернет трафик в реално време. Предполагам че по сходен начин разкодират обажданията от скрити номера от тинейдъри подаващи фалшиви сигнали.

# 1
  • Пловдив
Доста дълго за обяснение и едва ли е за писане във форум.
Преноса на данни е защитен чрез криптиране, като има няколко вида криптиране. Като най-надежден уж е криптиране от край до край.
Криптирането е е най-просто казано шифриране на текст или картинка да речем, която се съхранява или "пътува" под формата на неразбираемо и нечетливо съобщение.  От издателя до получателя. Като посредством 128 или 256 битов ключ изпращача и получателя виждат реалния текст или данни.
Това до известна степен е надежден метод, но ще цитирам преподавателката ми по програмиране от далечната 1990 г. която винаги ни повтаряше: " Нищо сигурно няма. Това което е хрумнало на един човек, винаги хрумва и на друг. Това което може да направи някой, може да направи и някой друг. Това което може да изчисли един компютър, може да изчисли и друг. Всичко е алгоритъм и действат математически правила."
Та, ако искаш никой, никога да не разбере и види какво си написал на някого. Напиши го на лист, предай го лично и когато човека го прочете, да го изгори веднага и да разпилее пепелта на вятъра. Това не съвсем на шега.
В интернет пространството никой, никога не е анонимен.
Що се отнася до скритите номера. Телефоните са клетки свързани в мрежа. За теб този който ти звъни може и да е анонимен, но за мрежовия оператор не е. Да не говорим пък сега с "модерните" телефони за секунди разбират къде съвсем точно се намира и скрития номер и този на когото звъни.
За трафика в мрежата се използват и кодови думи, които се задават по оперативен интерес, най-често свързан с политическа пропаганда, екстремизъм и разни други.

# 2
Излез навън и пий една бира или там каквото пиеш. Умрял е някой да ви чете курсовите глупости.

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 10:41 от AeroJ

# 3
Щом ползват Google Workspace, администраторът има достъп да чете всички входящи и изходящи мейли, това са си стандартни опции на услугата. Но едва ли някой го прави, освен ако няма конкретна причина и някой не е злоупотребил с акаунта си..

Общи условия

Активация на акаунт