Обсъждане на имотни обяви - 38

• 41 632
  • 663
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Няма да е точно така, защото има изповядани сделки. Мой познат купи, казва, че останали 10% на разрешителното за ползване да доплаща само.

# 616
И мой познат купи там двустаен и тристаен, има нотариален акт.

# 617
ПИМК са едни от ешалоните за нискокачествено строителство. Бих взела само за наем и ниска цена. Строи се по БДС - няма да падне уж - но нещата са компомисни.

# 618
  • София
ПИМК са едни от ешалоните за нискокачествено строителство. Бих взела само за наем и ниска цена. Строи се по БДС - няма да падне уж - но нещата са компомисни.

Да не би да бъркаш понятията и вместо нискокачествено, да имаш предвид базисно или неразточително?

# 619
Може би се намесва автоматичен (софтуерен) редактор при писане - ешалон или еталон, примерно?

Това "по БДС" също винаги ме е озадачавало, къде мога да го видя/прочета на някаква официална страница?

Преди, по соц.време, "по БДС" означаваше завършено жилище, с: мозайка в коридори и санитарни помещения, мокет в жилищните, тапети, в кухнята - СКШ-та и плочки за гръб, в банята - плочки до 2 метра, с цялата санитария - тоалетна, мивка, батерия, душ.
Сега "по БДС" означава на шпакловка и замазка.

Та дали някъде го има (не на брокерски/инвеститорски страници)?

За ПИМК - имам впечатления само отвън от онзи комплекс между Централна гара и Централни гробища (ТЕЦ  "София"). Изолацията е каменна вата. Други по-малки сгради в строеж съм виждала, които все още са изолирани с EPS (стиропор) или фибран (XPS). За мен категорично каменната вата е по-добрият продукт.

# 620
По БДС според мен означава спазване на законовите изисквания при строеж на сграда, които се следят от инженери, контрол и тн и горе-долу всеки ги спазва. Евентуално изключваме едноетажни къщи из селата. Това включва вид, количество арматура, начин на заплитане, вид, количество на бетона, начин на полагане, носещи стени, покрив и тн.
Предполагам в БДС са заложени нормативи за това.

Някои строители залагат по-високо качество бетон от нормата.
Но масово, разбирането за "качествено строителство" е вида на тухлите (което няма влияние върху надежността на сградата), евентуално кривини при мазилката, равност на мазилката, и също и луксове, вентилирани фасади от специални панели, супер скъпи дограми, повечко стъкло във фасадата и тн.

То и тук във форума имаше спор що е "направена както трябва и качествено баня". И се оказа, че се има предвид за лукс шкафчета и лукс теракот, а не примерно качеството на материала и качеството на полагането, равнина на фугите и тн.

# 621
Едно време имаше "степен на завършеност" и включваше точно това - плочки/мокети/тапети и т.н.
Вадила съм чертеж на ЕПК жилище, от соц.времената, това си го пишеше отстрани при легендата.

Изискванията към качеството на самия строеж са в ЗУТ, а не в някакъв БДС - стандартите по принцип са доброволни, фирмите могат да се придържат към тях или да не се придържат.
Строителните норми са в ЗУТ (и съпътстващите наредби, указания, инструкции и т.н.) и предполагам са част от одобрената строителна документация на инвеститора. Примерно - колони тук и там, толкова големи, с определен цимент и арматура, стените външните са ххх см, а вътрешните - ууу, асансьорната шахта е с размери х на у, външната изолация е еди-си-каква (има изисквания за енергоефективност), за да отговаря на изискванията за енергоефективност (пак в наредба или нещо такова). Не е БДС.
Знам, примерно, за асансьорите - има евро-стандарт, не е задължителен, но ако фирмата-производител е въвела (доброволно) този стандарт в производството си (сертифицирана е за този доброволен стандарт), всеки произведен от нея асансьор се пуска в употреба (инсталира и ползва) без допълнителни процедури. Може асансьорът да е произведен по, примерно, американски стандарт. Тогава фирмата-производител трябва да доказва (документално, с определени процедури, струващи време и пари), че качеството/параметрите на този асансьор отговарят на Евро-стандарта, за да бъде продаван и инсталиран в ЕС.

# 622
БДС не е само за "степен на завършеност".
БДС са стандарти за всичко, включително хляб и солети.

Нахвърлям някои намерени примери:
https://parkove.bg/upload-files/files/normativna baza/beton - bu … aven standart.pdf

https://sweethomebulgaria.com/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B8-%D1 … 0%BA%D1%8A%D0%BC/

http://www.petkovstudio.com/documents/7.pdf

# 623
  • There I was on a July morning
Изискванията към строежите се определят от ЗУТ и подзаконовата му рамка /Наредбите за проектиране по различните части на инвестиционните проекти, строителен надзор, авторски надзор, Актовете съставяни по време на строителство и др./
Строителят не определя марката на бетона, армировката и материалите, а проектантът, който е направил изчисленията. Донякъде строителят може да избира материали, които да вложи в строежа, но те трябва да отговарят на определени технически характеристики, които са заложени по проекта.
Примерно тръби с определена твърдост - SN и за определено налягане PN - това е заложено по проект, а строителят /инвеститорът/ може да избере от различните марки/производители на пазара - дали ще са македонски, български или чешки и т.н. Но задължително трябва да отговарят на техническите параметри, заложени по проекта.
И качестевено строителство означава съвкупност от добър проект, добро изпълнение, спазване на технологиите за изпълнение на СМР, извършен надзор и вложени съответстващи материали.

# 624
Строителите в България спазват ли БДС и влагат ли качествени материали в строежите или обратно? Много се говори за шмекериите на нашите строители,че градели с материали външно изглеждащи супер качествени,но вътрешно некачествени,но няма доказателства за това...

# 625
"по БДС" е понятие, което се хвърля като прах в очите на хората, за да се избегне казването, че е на ШиЗ.
Инак - сега всички са толкова претенциозни, че ако получиш апартамента както в СОЦа, съвсем ще ореват орталъка.
Аз съм свидетел на супер тънък мокет/онези зелените/, сложен директно върху панела. Това нито е изолация откъм студ, нито откъм прах. Вършиш си по мокета, и след стъпките ти се вдига прах. Ако е такава ситуацията и сега - това е излишно оскъпяване за всички: труд и заплати и ненужни материали за строителя, които - плащаш и после хвърляш.
За мозайките и плочките е по същия начин: масово ще има недоволни защо са сложени жълти и евтини, вместо сини и скъпи.

# 626
  • There I was on a July morning
Строителите в България спазват ли БДС и влагат ли качествени материали в строежите или обратно? Много се говори за шмекериите на нашите строители,че градели с материали външно изглеждащи супер качествени,но вътрешно некачествени,но няма доказателства за това...
Зависи, има много строителни фирми. Някои са от дълги години на пазара и са се утвърдили. Външно може да се съди за състоянието на фасадата, има ли видими пукнатини, течове, дали са използвани по-луксозни материали или не.
Други - скрити проблеми,  се установяват в процеса на експлоатация, но с тях са запознати най-вече обитателите на дадена сграда. Да не забравяме и че, строителите дават гаранционни срокове, в които би трябвало да отстраняват възникнали забележки и те самите имат интерес да изпълняват колкото се може по-качествено строителството и да влагат по-добри материали.

# 627
Стандартите често (не винаги) са доброволни. Когато бъдат включени в нормативен акт (закон, наредба, инструкция и т.н.) вече стават задължителни. Най-често стандарти се включват в нормативни актове в техническите нормативи - сгради, асансьори, и т.н. Но това не изключва възможността производител на техническо съоръжение по друг национален стандарт (примерно, американски, канадски или австралийски) да докаже съответствие с европейския/националния стандарт в страна от ЕС. Но се минава през процедура за установяване на съответствие (сертифициране), която си има процеси, изискващи представяне на документация, проверка, издаване на тапия за съответствие и т.н., които отнемат време и пари, защото за всеки етап се плащат сериозни такси. Та съответно производители от страни извън ЕС на разни технически съоражения, които продават в ЕС, имат интерес изначално да си установят съответствие на видовете неща (примерно асансьори, за които съм чела нормативната уредба) с ЕС стандарта, за да не се занимават  при всяка продажба на различен тип нещо си с процедура за съответствие. Сертифицират отделния тип/модел съоръжение за съответствие с ЕС стандарта (маркировка СЕ, погледнете си примерно зарядното за телефона, произведено в Китай, но със СЕ маркировка, т.е. направили са процедура за съответствие).
Погледнете дори в нет-а чувалите с цимент, всички имат тази СЕ маркировка. А строителите, дали ползват бетон с определени качества по проект - там вече е божа работа. Или арматура с определени по проект качества. Или дали бригадата общи работници са сложили арматурата технологично правилно - още по-неясно е. Утвърдените инвеститори ползват утвърдени строителни фирми, с обучен персонал. Други инвеститори наемат строителни фирми с общи работници от малцинствата, наети вероятно по махалите. Там нещата стоят по друг начин.
Дори утвърдените инвеститори мотат собствениците в периода на гаранция, все се опитват да докажат, че проблемът не е заради тях. Материалите може да са били ОК, но ако не е направено качествено - примерно хидроизолацията покрай сифоните на балконите, ще има проблеми.

Румка също е права - по времето на соц-а получаваш готов за нанасяне апартамент, със зеления мокет и хартиени тапети на люляци, във всички апартаменти в кооперацията все едни и същи. Но пък и тогава нямаше особено голям избор на тези неща - тапети, плочки, мокети, така че дори и да искаш да си избереш нещо различно и да си ремонтираш сам, все опираш до 2-3-4 варианта. Помня как с връзки се уреждаха с едни релефни на цветя и фигури тип кадифени тапети - това само ако си намерил връзки с доставчик/магазин, иначе в магазина избираш между хартиени тапети на едри люляци/дребни маргаритки/ нещо подобно. Все са си хартиени, все са грозни.

# 628
Аз имам приятел строителен инженер. Той ми е казвал, че за всеки проект, който прави и се разписва, лично ходи до строежа и проверява обстойно арматурата, присъства на леенето на всяка плоча и следи как се лее, има ли прекъсвания, количество и качество на бетона. Температура на въздуха, дъжд, сняг има ли. Ако трябва, се отлага леене, ако трябва се кърти плочата и се прави наново. (има такива случаи). След това се разписва. Той е съвсем отделно от строителя.
Ако нещо се случи с тоя строеж, той си отговаря с подписа и може да влезе в затвора.

Това ми е казал, това ви предавам. А че някой може да затваря очи, да лъже, в комбина с надзора, вероятно може. Но едва ли си струва парите и риска.

За "некачественото" строителство се спряга (според мен) от пълни лаици, които просто обичат да се намират на приказка и да си хейтят.

Помня един такъв дървен философ, еди кой си строител това, еди кой си строител онова. Викам му, ми ти в момента си в негова сграда, кое не ти се вижда наред.
- миии, плочките над мивката не били налепени както трябва.
Викам, кое не им е както трябва?
- мии, евтин модел били, цветът нещо си ...
!?!?!?!
Викам, че то може изобщо да не ги е лепил строителят тези плочки.

# 629
Съгласна съм принципно с Дани, и Драго, и други са споделяли кои са най-големите и реномирани фирми за бетон, като видиш техните бетоновози, общо взето можеш да си спокоен. При дъжд и сняг съм чувала (и чела в темите), че в бетона се слагат добавки срещу замръзване.
Но гледах един строеж до нас на известен инвеститор (слаган в групата на добрите като качество) - имаше млад мъж началник строеж, изглеждаше сериозен и оправен, винаги беше на строежа. Нямаше малцинства сред работниците. Като лееха плочи и колони, 1 бетоновоз изчакваше на съседна пряка да свърши този, който налива, първият приключва, мият и тръгва, чакащият тръгва. Докато вторият налива, идва 3-ти на изчакване. И така до края на леенето. Но в кооперацията имат проблеми със сифоните и отводняването, течове. Все не били по вина на инвеститора. Това вече е въпрос на качествено изпълнение, а не на качество на материалите.
На друг строеж, пак на известен инвеститор, но средна работа, гледах изкривената по вертикала арматура на колоните, просто така са ги сложили. Сега вече им е готов строежа, гледам бетоновата основа за оградата на двора с паркоместата. Ами на провиснало въже за пране изглежда, от пръв непрофесионален поглед се вижда. Явно майсторите/бригадата съвсем на око са карали. Или просто бетоновата основа е потънала в средата, което е още по-лош вариант, не е направена добре основата под бетона.
Виждала съм етажни плочи на нови кооперации, вярно доста отдавна, които се вижда с просто око как са наклонени на една страна.  По  обсъждани обяви сме коментирани наплескани замазвани етажни плочи (фронтално от улицата) на спряни и подхванати наново строежи. Общо взето има си начини да ти светне лампичката при някакви мърляшки изпълнени важни етапи в строителството, още на груб строеж. То тези неща са важни, какви плочки са налепени е по-скоро естетически проблем, а не конструктивен.

Общи условия

Активация на акаунт