Обсъждане на имотни обяви - 38

• 41 323
  • 658
  •   2
Отговори
# 630
  • There I was on a July morning
Аз имам приятел строителен инженер. Той ми е казвал, че за всеки проект, който прави и се разписва, лично ходи до строежа и проверява обстойно арматурата, присъства на леенето на всяка плоча и следи как се лее, има ли прекъсвания, количество и качество на бетона. Температура на въздуха, дъжд, сняг има ли. Ако трябва, се отлага леене, ако трябва се кърти плочата и се прави наново. (има такива случаи). След това се разписва. Той е съвсем отделно от строителя.
Ако нещо се случи с тоя строеж, той си отговаря с подписа и може да влезе в затвора.

Това ми е казал, това ви предавам. А че някой може да затваря очи, да лъже, в комбина с надзора, вероятно може. Но едва ли си струва парите и риска.
Да, това е авторският надзор, който се упражнява от проектанта по време на строителството, той си следи дали са му изпълнили проекта, отделно има и строителен надзор, той също следи за качеството на изпълнените СМР и вложените материали. Той също подписва Актовете по време на строителството, заедно със строителя и проектанта и съвместно носят отговорност.
В общи линии, това е процесът на строителството и ако всеки по веригата си е свършил добре работата, имаме добър продукт.

Има и трети вид контрол - инвеститорски (когато инвеститорът е различен от строителя). Ние също следим за качественото изпълнение съгласно проекта, количеството и качеството на вложените материали и в случаите, когато някой не си е свършил работата както трябва. Инвеститорът не е длъжен да заплаща за некачествено извършена работа.

Последна редакция: сб, 27 сеп 2025, 20:21 от Скубиду

# 631
Фирмите за строителен надзор поне на по-големите и утвърдените инвеститори са свързани фирми с инвеститора. Възможно е и да има фирми за строителен надзор, които работят за няколко инвеститори, но няма да си развалят рахатлъка с тези инвеститори и да се правят на прекалено строги. Така че аз не бих заложила на гаранции от свързани лица. По-скоро средните и големи инвеститори имат опит и връзки в бранша, не искат да се издънят и да си съсипят реномето, от което зависи и бизнесът им.
Те успяват да си уредят качествени строителни бригади и строителни материали да добри цени. Не най-евтините. Но и не някакви невероятни екстри, освен ако не търсят премиум клиенти на премиум локации. И пак е въпрос на разчет - колко пари ще ти струва строежът, по колко ще пуснеш жилищата и ще се намерят ли клиенти на тези цени, каква печалба ще реализираш. Защото все пак инвеститорите работят за печалба, най-голямата възможна, като всеки друг бизнес.
Освен това сгради на един и същи инвеститор на различни локации ще се продава на различни цени. Една ще бъде цената в Левски-Ж, З, И, К и т.н., друга ще бъде цената в Изток или Изгрев. Голяма част от разходите ще бъде една и съща, но като качество на проекта и на влаганите материали ще бъдат различни. В по-евтините локации няма да вложат съвсем кофти материали, но няма и да се изхвърлят на високо и най-високо качество.
Така си мисля аз.

# 632
Под некачествено строителство обикновено хората имат предвид, че е трябвало примерно да се преработват ВиК и ел. инсталации, мазета са се наводнявали,  тераси са протичали скоро след завършване на строежа и разни такива неща, не че ще падне сградата. Иначе има разни неща като масово слаганото ПДЧ по стени в общи части, че и в домове, което няма необходимия клас на горимост, понеже това което го има, струва три пъти повече и се прави по поръчка. Там прилагат се разни документи, къде реални, къде не, и има вече подпис от пожарната (за обществени сгради и общи части). Докато не стане нещо, номера минава. Айде за дома си е риск на собственика, пък и повечето мебели се правят от него и си казваш +/- 10-15 квадрата не е толкова важно, но доста си гори. 

# 633
  • There I was on a July morning
За такива проблеми с течове от покрива, терасите, аварии по инсталациите през първите няколко гаранционни години се поканва строителят да си ги отстрани. Обикновенно си ги оправят (това от личен и професионален опит). Ако откаже, може да се извика друга фирма да ги отстрани и парите се изискват по съдебен ред от строителя, това е начинът.

# 634
В бъдеще мисля да бъда в ролята на инвеститор.
Изобщо не би ми и хрумнало да оставя строежа без надзор.
Ще им светя там с фенера за всяка плоча.

# 635
  • София
И за мен това са козметични забележки. Наскоро сгледах строеж, още е на етап отливане. Първо удариха газопровода, като копаха дупката. Кран няма, всичко се мъкне на ръка, само докарват бетонпомпата като идват бетоновозите. При едно от отливанията бетонпомпата заля цялата улица с нафта. Кофража се кове с наставяне на платна, всичко от парчета. След декофриране плаче майката, плочата надстърча на едни места, на други колоната изскача извън нея. Направих снимки, но не искам да ги пусна тук, че ще извивам ръцете на брокера, който си е разпънал рекламата най-отпред...

# 636
Exter, що ли да извиваш ръцете на брокера. И той душа храни, че и на Малдивите  скоро не е полагал морно тяло.

# 637
  • София
Щото печалбата се прави още с покупката.
А и брокер душа няма... или кокали няма.. абе нещо подобно беше, не помня Grinning

# 638
На брокера/продавача му е все едно. Ако ме си ти ще е следващият.
Толкова заблудени души обикалят по строежите, гледат само цената  и се спъват във всякакви червени флагове, че Ви е бедна фантазият .

Щото печалбата се прави още с покупката.
А и брокер душа няма... или кокали няма.. абе нещо подобно беше, не помня Grinning

# 639
Като какви червени флагове  например?

# 640
  • София
Докато не стане като във Франция например, да се включиш в строеж, но докато се строи вложените пари се гарантират на 100% от застраховател. Цифрите са огромни. Но имаш застраховка до цент.

# 641
Докато не стане като във Франция например, да се включиш в строеж, но докато се строи вложените пари се гарантират на 100% от застраховател. Цифрите са огромни. Но имаш застраховка до цент.

Това у нас може да стане само по законодателен път. Толкова са ни алчни строителите.

# 642
Е чак "огромни" цифри... Огромни са в Париж, ама това е световен метрополис - Лувър, Версай, Айфелова кула, 10-15 млн. души с предградията. София с него ли ще се сравнява?
Бих я сравнил по-скоро с Лион. В Лион летището е по-голямо и по-хубаво от софийското, университетът е по-добър от софийския, центърът е по-красив и чист... Апартаментите са по 4-5к евро/кв. чиста площ. Двустаен 50 кв. (който в София ще ти го представят за 70) е 200-250к. То и в София на хубаво място двустаен е толкова. Ама ти го издават без баня, без настилки, врати, отоплителни и осветителни тела, въобще като сложиш всички работи вероятно е сравнимо.
Иначе ако искат застраховка от строителите, то Маджо си има застрахователна компания, и ТИМ си има, и разни други подобни играчи - ще направят някоя полица при тях, а после ходи ги съди ако не ти я уважат 😀

# 643
Защо живееш в София, а не в Лион? Не е кой знае каква драма човек да се премести.

# 644
Той иска ние да се преместим, и затова ни образова. А ти, вместо да изкажеш благодарност, го нападаш.

Общи условия

Активация на акаунт