Светът се пренарежда, идва ли нов световен ред

• 90 836
  • 1 957
  •   2
Отговори
# 60
Не вярвам да има някой, който не иска чист въздух, природа, ВЕИ, но не вярвам да има някой, който не иска да има постоянно, сигурно и не прекалено скъпо електричество.
Лятото видях доста хубави плодородни земи у нас, с "посадени" солари върху тях и унищожени за земеделска продукция. Не ми се иска да е за сметка на производството на храна.
От друга страна, човечеството май не е дорасло още  за тези технологии. Това е непостоянно производство, зависещо от природата - вятър, слънце. За да има достатъчно енергия в останалото време, трябват много мощни батерии, в които да се съхранява. Такива още няма. А и производството на батерии никак не е зелено и еко, точно обратното, много е замърсяващо като производство. Затова е и борбата за литий, какъвто има в Украйна.
Аргумент е и това, което ми каза ММ снощи, че не могат да поемат резки промени в товара. Трбва да има и достатъчно производство от генератори.
Нещата не са никак еднозначни, според мен.
Ако оставим , всички питанки настрана/ а те не са никак за пренебрегване, ще ги сложа в скрит текст/ - болднатото е основното- плодородни земи, или със „защитени видове“ се засадиха със солари навсякъде, батериите обезсмислят, засега , това производство - такива няма нито в Пт, нито в Исп., където са големите фотоволтаични полета.
В Пт имаме , за момента , превес на вятърните турбини- те също нямат буфери с батерии.Освен това са изключително лесно запалими, много трудоемка поддръжка, не се рециклират перките им, има вече огромна нужда от скок на технологията покрай всички замесени процеси, но ...такъв на хоризонта няма.

Във фактурите ни за ток, получаваме инфо за произхода- в моята е 100% вятър- просто при нас е един от най-големите вятърни паркове.
Относно това колко е диверсифицирана европейската енергия- южна и централна Европа, сме вързани за Мароко,чрез тръбопровода Магреб.
предполагам, дори без превод ще разберете

Точно в моментът на блекаут, незнайно защо сме спрели всички перки.
За да не се подпалят образно казано.

Дааа, спират се по план, при 80% натоварване, но пак се палят - инцидентите са ежедневие, затова си имаме сирена тук- минава общински път през парка с перките.
Само, дето , в този случай е много повече от това- и тук навлизаме в теориите на конспирациите :
Скрит текст:
Производството на вятърна енергия, за една голяма част от страната е спряно, доста преди блекаута- документирано
една графика- официално на сайта на провайдъра

Още един неоспорим факт- точно на 28ми, за пръв път, Испания се пробва да бъде 100% зелена- доста разсъждения могат да възникнат по въпроса

# 61
Гледам заглавието и се чудя - а какво всъщност имаме предвид под "нов световен ред"?
Ако може някой така с 4-5 изречения да каже - това, това, това, мисля че ще е новият ред.
По-точно и ясно е да се каже ново прегрупиране на държавите.

# 62
Гледам заглавието и се чудя - а какво всъщност имаме предвид под "нов световен ред"?
Ако може някой така с 4-5 изречения да каже - това, това, това, мисля че ще е новият ред.
Бих могъл да ти кажа, обаче за целта трябва да пийна едно уиски с Тръмп, водчица с Путин и Си и ще предам... За момента изобщо нищо не е ясно, но формиращият се свят ще е различен от този, в последните 25 години.

# 63
.....има вече огромна нужда от скок на технологията покрай всички замесени процеси, но ...такъв на хоризонта няма.

МНОГО ключова забележка!
Има нужда. И не само в контекста на перки, солари, но също - храни, строителни материали, обработка на отпадъци и т.н. и т.н.
Обаче (и сега моля четящите ако познаят себе си да ме извинят) тази нужда няма как да намери отговор в професии като финансисти, ейч ар, певци, музиканти, художници, шофьори, фризьорки, проджект мениджъри, мотивационни презентатори, духовни водачи, ютубъри и т.н. спирам че колкото повече продължавам, толкова повече обидени може да има.
Всички се хващаме с нещо дето ни е кеф, с нещо дето е меко, приятно, платено, а не се хващаме с това което е нужно на света.

п.п. Някой може да спори - ама за цивилизацията има нужда от всякакви. Да бе, спор няма, ама както е вярно че има нужда от всякакви, така е вярно че има повече има нужда от едни, а по-малко от други. Двете твърдения не се взаимо-изключват.

# 64
Че как...инженер е  станала мръсна дума...
...а, работещите с ръцете си занаятчии- ЕС ги уби с данъци и една камара бумащина!

# 65
  • Paris, France
Инженер никога не е била мръсна дума и за инженерните училища във Франция има доста голям наплив, включая от чужденци от Китай, Бразилия, Нигерия, Индия, които сами си плащат образованието и е от порядъка на 10-20 000€ годишно + поне 900€ месечно за стая с баня в общежитие ако има места. Напливът е такъв, че наш познат, който е отличник, иска да повтаря последната година в гимназията, защото по семейни причини има доста отсъствия, а те се взимат под внимание за приема, който се извършва от компютър и без оглед на местоживеене (което е много тъпо).

Доста от съучениците на децата ми избраха инженерни специалности. Моите деца избраха друго, но се преориентираха към инженерна специалност. Има и студенти от цял свят. Малко са момичетата в тези специалности във Франция, често под 35 и даже 30% и сред мнозинството може да не са много популярни, но сред децата от азиатски и африкански произход са често срещани и даже желани специалности, дори когато родителите им се занимават с друго.

Има нови технологии за вятърни турбини. Гледайки насекоми, на испанец му хрумнало перките да са много по леки и новите турбини с леки перки произвеждат ток и при лек вятър от 2км/ч, при който старите не произвеждат електричество. Във Франция има подем на корабостроенето, с нов поглед над ветроходи, с което поевтинява транспорта на стоки от далечни дестинации. Работи се и за производство на безпилотни тежкотоварни кораби. Всичко това е прекрасно.

Лошото е, че в момента се влага много във военната индустрия, вместо в гражданска, но това е положението. Не сме го искали ние.

А за обработваемите земи със солари - при толкова празни къщи на село не могат ли да ги слагат по покривите им? Също по покривите на жилищните блокове?

Поправиха ли Чаира? Разбра ли се какво се случи с него и по чия вина?

# 66
  • София
То, хубаво инженери, ама от всяко дърво свирка не става.

# 67
на испанец му хрумнало перките да са много по леки и новите турбини с леки перки произвеждат ток и при лек вятър от 2км/ч
Това къде го прочете?

# 68
  • Paris, France
По телевизията го гледах. Показваха различните модели, включая новите, тип пчелна пита, в които перки не се въртят, а се люлеят.

# 69
Общо взето има три вида и един подвид на ветрогенератори. Този ще е някаква изключителна новост в механиката на турбините

# 70
  • Paris, France
Това намерих на английски за турбини от по-еластичен (мек) и по-лек материал, способни да произведат 35% повече електричество.

https://www.science.org/content/article/wind-turbines-inspired-i … 35-more-efficient

https://asknature.org/innovation/efficient-wind-turbines-inspire … -by-insect-wings/

Има и напредък в складиране на слънчева енергия в пустинните области - загряват пясък. В Чили е най-голямата пясъчна кула (варел, батерия, акумулатор), но в части на Сахара, близо до Европа, също било възможно да се приложи.

https://www.solarpaces.org/worldwide-csp/csp-potential-solar-the … by-country/chile/

https://polarnightenergy.com/sand-battery/

# 71
Специалисти предложиха решение,което ми се струва разумно. Да се изграждат малки електроцентрали от всякакъв вид около градовете,които да ги захранват с ток. Така няма да има нужда от далекопроводи в които е проблема...

# 72
А за обработваемите земи със солари - при толкова празни къщи на село не могат ли да ги слагат по покривите им? Също по покривите на жилищните блокове?

Мисля, че проблема е със собствеността. Примерно искаш да инвестираш в соларни, купуваш парцел и слагаш. А къщите са частни, тоест трябва да се разправяш с много собственици. И да им плащаш наем. И както са необитаеми е сложно да се организират нещата. А за собствената къща е по-трудно, че инвестицията е голяма за семейство. С жилищните блокове положението е ужасно, нашите не могат да се обединят и съберат пари за смяна на тръбите, какво остава голяма инвестиция.
Тук в Бразилия виждам все повече къщи със соларни по покривите, по складове и бизнеси също. Аз живея в блок, а покрива тук не е общ, а част от най-горния апартамент и практически той може да прави каквото иска с него. Тоест аз не мога да си сложа.

# 73
  • Paris, France
Във Франция, Испания, Япония, но сигурно и другаде, държавата финансираше доскоро поставянето на панели и вятърни турбини по покривите на къщи. Хората остават вързани за електромрежата и токът, който не консумират, отива в системата. Когато панелите и турбините не произвеждат ток, теглят от системата и накрая на месеца даже може да им върнат пари. Повечето хора с термопомпа и панели на юг спестяват доста пари. Изкупуват им тока, макар и на ниска цена. Приятелка с термопомпа и отопление, климатик и бойлер на ток плащаше по 0.68€ сметки за електричество през август, а през зимата даже и връщаха.

Малките електроцентрали не били рентабилни във Франция ако са на газ. Не разбрах защо. Само малки водни електроцентрали били оправдани.

В съвременна Европа трудно ще живеем без далекопроводи на сегашния етап.

И тук на блок не може да се слагат индивидуални панели. На балкона да. На блока се слагат общи, след решение на домовия съвет и управителите.

В Бразилия по селата и отдалечените райони вероятно може да се сложат панели. В съседна френска Гвияна слагат. Предполагам, че понеже Бразилия и Парагвай произвеждат достатъчно водна енергия, не се интересуват много от слънчева.

# 74
Ами може, има доста хора си слагат и в града виждам дори складове и подобни. На блока не може. Има някаква схема да си сменя доставчика на електроенергия с такъв с чиста енергия и дават отстъпка. Ама е нещо документно само, защото жицата до блока не се сменя. Все се каня да проуча и да го направя.
А в България ми е силно съмнително държавата да финансира нещо такова, не че съм се интересувал. По-скоро да финансира голям проект на "наш човек".

Общи условия

Активация на акаунт