Лятото видях доста хубави плодородни земи у нас, с "посадени" солари върху тях и унищожени за земеделска продукция. Не ми се иска да е за сметка на производството на храна.
От друга страна, човечеството май не е дорасло още за тези технологии. Това е непостоянно производство, зависещо от природата - вятър, слънце. За да има достатъчно енергия в останалото време, трябват много мощни батерии, в които да се съхранява. Такива още няма. А и производството на батерии никак не е зелено и еко, точно обратното, много е замърсяващо като производство. Затова е и борбата за литий, какъвто има в Украйна.
Аргумент е и това, което ми каза ММ снощи, че не могат да поемат резки промени в товара. Трбва да има и достатъчно производство от генератори.
Нещата не са никак еднозначни, според мен.
В Пт имаме , за момента , превес на вятърните турбини- те също нямат буфери с батерии.Освен това са изключително лесно запалими, много трудоемка поддръжка, не се рециклират перките им, има вече огромна нужда от скок на технологията покрай всички замесени процеси, но ...такъв на хоризонта няма.
Във фактурите ни за ток, получаваме инфо за произхода- в моята е 100% вятър- просто при нас е един от най-големите вятърни паркове.
Относно това колко е диверсифицирана европейската енергия- южна и централна Европа, сме вързани за Мароко,чрез тръбопровода Магреб.
предполагам, дори без превод ще разберете

Само, дето , в този случай е много повече от това- и тук навлизаме в теориите на конспирациите :
една графика- официално на сайта на провайдъра

Още един неоспорим факт- точно на 28ми, за пръв път, Испания се пробва да бъде 100% зелена- доста разсъждения могат да възникнат по въпроса