Светът се пренарежда, идва ли нов световен ред

• 90 469
  • 1 956
  •   2
Отговори
# 45
На мен ми липсваше точно тема, в която да могат да се коментират и други събития, в други части на света, както сега назрява конфликт Индия-Пакистан. И затова си помислих, че може би е добре да има една обща, в която да се коментира всичко, вместо за всяко нещо тема.
Мисля, че се усеща пренареждане, войните свидетелстват именно за такъв процес.
Проф Иво Христов казва, че това всъщност  е конфликт Индия Китай, защото Китай планират да имат излаз от там към Арабско море от там.

Цитат
не вярвам в страшката, че Русия ще ни нападне
Тя отдавна ни е нападнала, води тиха хибридна война, която обърква много хора и промива мозъци. Сама пишеш какви лозунги се издигат от някои във Франция. Аз не бих искала да живея отново, или децата ми да живеят по руските правила.

Колкото до бойния дух на украинците, ако го нямаха, отдавна да са в пределите на Русия изцяло. Аз си спомням една група, Бумбокс, които си прекъснаха турне, май беше в САЩ, когато войната започна. Солистът им пееше песента на стрелците на един празен площад, с военна униформа и въоръжен. И цял свят я запя.
Не успях да намеря оригинала
https://www.youtube.com/watch?v=GBcJcdNqhhw

Последна редакция: чт, 01 май 2025, 22:22 от Diorela

# 46
  • Paris, France
В съвременната война нужда от необучени доброволци няма. Армиите ни са професионални.

Защо само сина ми да питам? Имам и дъщеря и тук ако върнат военната служба, ще е за всички здрави хора под и над определени възрасти. И двамата биха защитавали Франция доброволно. ЕС е малко абстрактно за тях, а и няма европейска армия засега. Тук все още няма задължителна военна служба и за моите деца вероятно няма да има. Ще видим. Няма как без обучение да хванат по един кол или пушка и да хукнат да защитават ЕС.

На Армения, Грузия и Украйна никой не им направи революции насила. Нормално е да искат в ЕС и НАТО, още повече са били в СССР и все още заплатите им са ниски. И аз да живеех там, и аз щях да искам държавата ми да влезе в ЕС и НАТО.

Не са много хората, мислещи, че Русия ни е приятелска държава. Много френски предприятия фалираха заради бакиите в Русия или заради това, че тук купувачите ги бойкотирахме ако останат в Русия. Непрекъснато има руски саботажи и дезинформация.

Във френската армия, както писах, са доста хората с ислямско вероизповедание, все още. Не се събира статистика за етнически произход и вероизповедание от известно време, но желаещи сред тях не липсват. За днешно време говоря. Трудно ми е да дам конкретни примери, защото тези стотици хиляди хора не са известности. Жертви на ислямисткия атентат в Монтобан, извършен от терориста Мохамед Мера бяха Имад ибн Злятен, Мохамед Легуад  и Абел Шенуф - и тримата военнослужещи във френската армия и доброволно избрали военната служба. Родени са тук. Естествено не всеки мюсюлманин, християнин или атеист би избрал армията. Моите деца не биха, нито мъжът ми, нито аз. Нямаме и такива семейни традиции.

Не знам кои се размножават като насекоми, но тази година във Франция новородените са с около 200 повече от починалите и 30% от 626 700 новородени са родени от майки с чуждестранен произход (дъщери на двама родители, родени извън Френция) или чужденки.

Ох, за протестите вече писах в другата тема - всеки ден има някакви, придружени с обилно почупване наоколо. Днес пак е имало димки и шеки размирици на няколко места. Въпросните хора не са мнозинство и даже не са видими.  Това, което виждаш в социалните медии е режисирано и тиражирано от този, който има изгода да мисли за него като за безобиден.

А какво мислите за аварията в иберийската електромрежа?

# 47
Цитат
А какво мислите за аварията в иберийската електромрежа?
Засега нищо не мисля. В първия момент помислих, че е хакерска атака, но го отрекоха.

Според ММ нещо е станало с товарите и са се преразпределили лошо. Соларите, ветрогенераторите  не можели да поемат голямо мърдане на товарите, докато генераторите можели да поемат такова. Някакъв огромен товар е отпаднал изведнъж, електропровод, централа изключва изведнъж. Получава се шок по системата, която я е изключила на много места, на много места защитите са заработили и са започнали да изклщчват много консуматори за кратко време. Такова изключване на системите можело да се случи и ако огромен товар се включи изведнъж. Не е добре товарите да мърдат, защото се получавали такива сривове, трябвало много плавно да варират. Следят се параметри, честота, напрежение и ток.
Като пример ми даде да си представя, че може да са разчитали през деня на големи фотоволтаици, които рязко спират без слънце. Разбира се, това е предвидено да не се случва.

Товарът бил консумацията. Но ММ не знае в такъв голям мащаб как са разпределени нещата в европейската мрежа.

ПС Не зная дали някой разбра нещо от обяснението ми. ( Аз почти нищо не разбрах Laughing ) Да ме извинят тези, които разбират от силни тоци, опитах да предам това, което ММ разсъждава.

# 48
За аварията от момента,  в който видях веднага си помислих за хибридна атака.Не съм компетентна и малко по-късно си казах ок, а възможно ли е с такива мащаби?Към сегашния момент вече не знам на кого и на какво да вярвам.От всякъде пропаганда и се съмнявам във всички.Официалната версия на Испания ми звучи приемливо, но не разбрах тогава каква е причината в Португалия?
Цитат
Сама пишеш какви лозунги се издигат от някои във Франция. Аз не бих искала да живея отново, или децата ми да живеят по руските правила.
Добре не може ли да допуснете, че има хора на различно мнение и може най-честно и искрено сами да си пишат лозунгите?Нека не забравяме, че ЕС върхушката многократно се издъни и затова нарасна евроскептицизма.Аз съм ЗА ЕС, но политиката му от 10-12г. е абсурдна.Хиляди хрантутници в европарламента се занимават с глупости, но не и с важни за населението въпроси.Не е от сега.Още от щастливите прасета, формата на краставиците и оливерниците и т.н.По-късно  мюсюлманската инвазия, глупостите покрай ковид и пр.
Аз също не желая да живея по руски правила колкото и да се опитват някои да ми приписват. Joy Да не говорим колко българи знайни и не знайни си живяха по руските правила и ги славиха, после обърнаха палачинката.Според зависи от къде идва келепира.

# 49
  • Paris, France
Не е до келепир или не само. Аз и по американските правила не ща да живея и затова си седим в Европа, въпреки че в САЩ бихме имали много по-високи доходи и по-ниски данъци.

Да, има и такива хора, но не са много. Както вече ти писах, Филипо взе около половин % преди 6 години на евро изборите, а за президентски изобщо не можа да се класира. Оттук поне не е трудно човек да се пресели в Русия или САЩ и някои го правят, но не са много.

Аз съм отвратена от това, което Тръмп прави в академичните среди, окълцването на помощите за инвалиди, затрудняавето на достъпа до аборти, дори и на непълнолетни изнасилени момичета.

# 50
Сега ММ прочете тази статия.
https://www.economic.bg/bg/a/view/vinovni-li-sa-vei-za-spiraneto … 1%80%D0%BE%D0%B2.
И каза ,че това е лошо, много са малко тези централи, които могат да регулират.
Цитат
Миналата година възобновяемите енергийни източници са представлявали 53% от производството на електроенергия в страната. Слънчевите фотоволтаични (PV) системи са представлявали 59% от електроенергията на Испания по време на спирането на тока, вятърните - близо 12%, ядрените - почти 11%, а газовите централи с комбиниран цикъл - 5%, показват данни на Red Electrica.

Само за пет минути, между 12:30 и 12:35 ч. местно време в понеделник, производството на слънчева фотоволтаична енергия се е сринало с повече от 50% до 8 гигавата (GW) от над 18 GW, показват данните.
Каза и, че ако кабелът между Франция и Испания се е прецакал, както пише в статията, също може да доведе до такъв срив.
Цитат
но не разбрах тогава каква е причината в Португалия?
Системата е свързана и много сложна.

Цитат
Добре не може ли да допуснете, че има хора на различно мнение и може най-честно и искрено сами да си пишат лозунгите?
Убедена съм, че над 90 % от хората са искрени, независимо на кого са избрали да вярват. Това не изключва да са повлияни. Има множество психологически и технически методи за повлияване. Например различните групи хора в соц. мрежи, да речем ФБ, са таргетирани с различни послания, в които те да повярват, но водещи до едно и също убеждение, като се анализират внимателно интересите им.
Youtube поднася по същия начин клипове по подразбиране, в зависимост какво гледаш.
Затова се казва хибридна война. И тя отдавна е започнала. Става все по-трудно да се ориентираме коя информация е достоверна и коя не.
Нали не се заблуждаваме с каква цел Илон Мъск обедини Х ( туитър) с изкуствения интелект?

Последна редакция: пт, 02 май 2025, 00:22 от Diorela

# 51
Тази статия не дава верни данни.
Щях да си лягам , но ако ви интересува, ще извадя официалните утре, от електропреносната мрежа.
Имаме 88% средногодишно производство от възобновяеми, а в някои дни- 100%.
Точно в моментът на блекаут, незнайно защо сме спрели всички перки.
Всъщност ние ги видяхме спрели, и се чу сирена за авария още около 10 часа.
Не е вярно и по- горното твърдение за часа на аварията- тока спря в цяла Португалия, в цялата страна в една и съща минута, точно в 11.33.
В Испания , по тангентата Мадрид- Барселона и баските- в същия момент.

# 52
ММ това ми каза, без да е чел официалната версия, че ВЕИ са причина според него и никак не е добре мрежата да разчита на много ВЕИ и да няма такива на генератори, които да поемат резки промени в товара. Може би тази авария е първият сериозен сигнал в тази посока.

# 53
Европа беше най-доброто място за живот не защото е много успешна и работлива, а защото след ВСВ(да не се връщаме по назад) САЩ инвестираха нея.
Буквално като пари, гарантиране на сигурността, осигуряване на пазар и т.н.
Явно това време свърши, което ще намали и качеството на живот.

В тази връзка пак да го напиша - няма как Европа едновременно да се скара със САЩ, Русия и Китай. Ако залагат, че ще устискат докато Тръмп е на власт и после пак ще се гушнат по крилото на САЩ може и да се получи. Личното ми мнение, че дори следващата администрация да е от демократи, щедростта на САЩ към Европа няма да се върне.

Нищо сериозно няма да се случи от конфликта Индия-Пакистан. Поредната криза между двете страни.
Зад Пакистан наистина стои Китай. От десетилетия и целта е точно да държат врата заобикаляща Индия. Дори  за ядреното оръжие им помагат.

# 54
Мъжът ми беше в Испания и трябваше да лети точно в понеделник. Много апокалиптична ситуация. Без кеш си заникъде. Интересно, че летището си е било снабдено с ток, можело да се плаща с карта, но колко трябвало ММ да се моли на шофьора на автобуса за летището да го вземе, защото с карта не можело да се плаща, а малкото кеш му отишло за храна…

Аз съм 100% про зелена енергия. Радвам се, че въпреки скептицизма към новото и неустановеното, има огромен прогрес, срещу толкова силен отпор. Веднъж като се построи инфраструктурата, остава поддръжката само - чисто, евтино и независимо от Пути и Сауди. Дано това да е истинското обяснение обаче и да може да се измисли подобрение, за да не се повтаря.

# 55
Нищо сериозно, Русия няма да напада други държави, няма конфликта между Индия и Пакистан да се изостри, всичко ще е една комунистическа песен.

# 56
Не вярвам да има някой, който не иска чист въздух, природа, ВЕИ, но не вярвам да има някой, който не иска да има постоянно, сигурно и не прекалено скъпо електричество.
Лятото видях доста хубави плодородни земи у нас, с "посадени" солари върху тях и унищожени за земеделска продукция. Не ми се иска да е за сметка на производството на храна.
От друга страна, човечеството май не е дорасло още  за тези технологии. Това е непостоянно производство, зависещо от природата - вятър, слънце. За да има достатъчно енергия в останалото време, трябват много мощни батерии, в които да се съхранява. Такива още няма. А и производството на батерии никак не е зелено и еко, точно обратното, много е замърсяващо като производство. Затова е и борбата за литий, какъвто има в Украйна.
Аргумент е и това, което ми каза ММ снощи, че не могат да поемат резки промени в товара. Трбва да има и достатъчно производство от генератори.
Нещата не са никак еднозначни, според мен.

# 57
Точно в моментът на блекаут, незнайно защо сме спрели всички перки.
За да не се подпалят образно казано.
Веднъж като се построи инфраструктурата, остава поддръжката само - чисто, евтино и независимо от Пути и Сауди.
Не става. Синхронът в мрежата се крепи от най-голямата единична постоянна мощност. Дори и на теория това не може да бъде вятърна или слънчева централа

# 58
Гледам заглавието и се чудя - а какво всъщност имаме предвид под "нов световен ред"?
Ако може някой така с 4-5 изречения да каже - това, това, това, мисля че ще е новият ред.

# 59
Доминиращата роля на запада ще отслабва в бъдеще

Общи условия

Активация на акаунт