Мога ли, законно, да променя името си от българско на турско такова?

• 2 519
  • 18
  •   1
Отговори
В общи линии, аз съм дете на смесен брак между етническа българка и турчин.

Винаги съм чувствала бащината си страна за по-близка и "моя" си.

Интересно ми е дали съдът ще ми разреши да променя първото си, собствено име от българско на турско такова?

Сещам се за Даниела Рупецова, която всъщност е родена като Айгюл и впоследствие прави обратното на това, което аз възнамерявам да сторя. А пък е родена години след възродителния процес.

Дали някой има опит с такъв казус и евентуално да ме ориентира доколкото е възможно?

Edit: не възнамерявам да живея още дълго време в България, за тези от вас, които ще ме нападнат.

# 1
Да, можеш , напълно законно .
Задай въпроса си в Гугъл или ИИ и подробно по стъпки ще ти излезе цялата процедура .

# 2
Дали съдът ще разреши, само той може да каже. Всичко е до доказването. Насочете се към добър адвокат.

# 3
Можеш и на китайско да си го смениш, но трябва да се мине през съд.

# 4
  • 2860 км северно от Екватора
Можеш. България е демократична република.
Ако искаш и Таджикистанско име си сложи. Твоя воля.

# 5
Можеш и на китайско да си го смениш, но трябва да се мине през съд.
Можеш. България е демократична република.
Ако искаш и Таджикистанско име си сложи. Твоя воля.

Работата е там, че в България промяната на имена е практически невъзможна, ако а) не сключиш брак и б) името не е унизително. Затова и дадох контекст на личния си живот.

# 6
Помня един случай отпреди много години, когато великотърновец се прекръсти на Манчестър. Искал да се казва Манчестър Юнайтед, но понеже е запазена марка, станал само Манчестър. Щом това е възможно, вероятно и Вашето желание не е неосъществимо.

# 7
Това не е точно така. Имах състудентка, която си смени името. Беше кръстена на баба си, с която не се разбираха нещо. А и да не забравяме онзи човек, който се прекръсти на футболен отбор.
Редактирам, защото бях на работа и го писах 2 часа. Не съм видяла, че и Ева е писала. Не знаех, че е от Търново  този човек. Той мисля , че почина.

# 8
Не беше от Търново, а от Свищов. (Само уточнявам) Имам позната, която го познаваше.

# 9
  • пустинята Гоби
Бракът не виждам как ще промени името на някой. Променя се фамилията. Явно Вашата е турска, щом баща Ви е с турски произход. Собственото име се променя в съда, няма какво да се доказва, просто си сменяте името срещу заплащане.

# 10
Чувала съм, че хората успешно си сменят името, защото са известни с това име в общността, в която живеят. Ако цял живот всички Ви наричат с името, на което искате да смените своето, това е аргумент, който можете да представите пред съда.

# 11
Можете, но трябва да заведете дело. Обърнете се към адвокат.

# 12
  • Deutschland
Имам приятел, който като бил бебе кръстен да речем Сашо. Да ама дядото Александър като разбрал, сръдни, заплахи към родителите и те сменили Сашо на Александър. Става въпрос за сходни имена, но дедо искал 1 към 1 с неговото. Минали са през съд и от него знам, че трябва да имаш много убедителни причини за смяна. При тях е било лесно, защото той е бил бебе още.

# 13
Манчестър почина наскоро, да. Певицата Джена си смени името преди някоя и друга година, предполагам с довода, че всички я знаят като Джена, а не Десислава. Та не е невъзможно. Успех!

# 14
Можеш да си промениш името ако е обидно (включително в държавата в която смяташ да живееш), или ако си известна професионално или артистично с друго име. Което и от двете да е, минава се през съд и трябват свидетели и доказателства.

Общи условия

Активация на акаунт