Светът се пренарежда, идва ли нов световен ред

• 90 908
  • 1 959
  •   3
Отговори
# 75
neuromancer в Бразилия ли живееш?Как виждаш отстрани ЕС и споделяш ли внушението на либералите, че ЕС в най-доброто място за живеене в света?

# 76
Проблемът на панелите за отделно домакинство е в КПД-то.
Все още няма технология, масово достъпна, за над 17-20% КПД.
Грамотни сте, смятайте.
Аз имам до 8 kw средно , потребление за 24 часа, от които само 2 kw   през деня- за чий ми са тез панели, дори субсидирани, ако трябва да ги плащам, евентуално ще извлека полза от тях след10тата година. Масовката тук дава 10г гаранция на инсталация, и 15 г на панелите- де Илия на кирия?
Имаме иначе, друг вариант- за малка съседска станция- тогава се получава субсидия и за батериите- това вече е друга бира, ако се сметне добре, защото инсталацията си остава собственост на електрическата компания, а ние дефакто, си даваме покривите срещу ток . Обаче трябва да има съгласие от съседите, а орташката работа....абе, нямам такива съседи.
В един по-късен етап, аз бих инвестирала в еолика, имам и терен, и начин.
По-скъпа начална инвестиция, но поне знаеш за какво плащаш.
Във всички случаи- има смисъл само и единствено от автопотребление- директно ползване + батерии.

Относно насекомските еолики- може и да станат вървежни, с добър маркетинг... имаше едни готини, че и въведени даже в експлоатация в градска среда в Порто.
https://pt.omniflow.io/

neuromancer в Бразилия ли живееш?Как виждаш отстрани ЕС и споделяш ли внушението на либералите, че ЕС в най-доброто място за живеене в света?
Няма по-добро място за живеене от Бразилия, ако имаш пари !

# 77
Това добре, но ми е интересно мнението му по-глобално.Тук либералите често правят помен с чужда пита и оплакват целият свят колко е зле.Вкл. и Бразилия.Имаме роднина там и доста се забавлява със стериотипите, които сигурно 50г. се повтарят за страната.Пък ние добре, че сме в ''най-доброто място за живеене в света''. Smirk

# 78
  • Paris, France
ЖДНБ. За пръв път откакто съществувам чувам, че някой мислел, че в Бразилия било зле. Във Франция, но и в ОК Бразилия има добра репутация. Участва в доста големи съвместни проекти. Много бразилски студенти учат тук по съвместни програми. Също колумбийски, но Франция има много повече съвместни програми с Бразилия, включително в областта на енергетиката. Все пак е съседна държава.

Французи и англичани, не само богати, се изнасят в Бразилия. На мене ми е мечта да поживея една година там, но май няма да се осъществи.

Да, имаха много социални проблеми допреди 20г, но вече нещата са се променили.

На много бразилци и други южноамериканци им харесва в ЕС и в частност във Франция. Харесват образованието, зимата и близостта с места, по които има сняг, здравеопазването. Някои са разочаровани от престъпността. Мислели са, че е по-ниска. Позната бразилка от моя квартал я изнасили шофьор на Uber посред бял ден. Хванаха го. По произход от Мавритания, завършил инженерство тук, със собствена къща, жена и деца. Сега не смее да се качи в такси, а е обиколила сама Европа.

Прави ми впечатление, че бразилците много ходят на църква, дори младите. Кварталната църква е пълна с бразилци от сутринта и на сутрешната служба в неделя има младежи, студенти. Имаме повече португалци и испанци наоколо, че и стари, но не са мнозинство в църквата.

Бразилия е привлекателна и за други южноамериканци, за хора от САЩ. Аржентина и Чили също.

Бразилия изпусна демографския дивидент за да се превърне в нещо като Китай.

# 79

Значи, това внушение ми звучи като лозунг, а аз на такива гледам да не обръщам внимание.
Навсякъде може да бъде добро място за живеене, може и лошо, зависи от много неща, от личните качества на човека, от късмета, както и от мястото.
Ако си от средната класа, в Бразилия е супер, ако си от бедната, не толкова. В ЕС минималното ниво е по-високо. Тоест ако си обикновен човек без особени качества и неполагащ големи усилия, в ЕС е може би е най-добре. Ако се извисяваш над средното, навсякъде може да ти е добре.

# 80
Има и напредък в складиране на слънчева енергия в пустинните области - загряват пясък. В Чили е най-голямата пясъчна кула (варел, батерия, акумулатор), но в части на Сахара, близо до Европа, също било възможно да се приложи.
https://www.solarpaces.org/worldwide-csp/csp-potential-solar-the … by-country/chile/
https://polarnightenergy.com/sand-battery/

Да, в друга тема пусках моя снимка от такава централа. Разтопена сол се използва за пренос и съхранение на топлината.
Ето я:
https://bg-mam.ma/p/1601137/49422433

# 81
Абе някоя от големите специалистки по производство, разпространение, консумация и съхранение на електроенергия може ли да си покаже тук дипломата по електроинженерство? Или, хайде, от мен да мине, да каже честно: ей в този технически ВУЗ съм завършила, такава специалност, от тази до тази година?
Че аман от коментатори, нямащи даже базови само познания по темата.
Едно само ще ви кажа: няма, НЯМА измислена, даже като теоретически модел, технология за съхранение на голямо количество електроенергия. И тъй като перките и панелките подават НЕБАЛАНСИРАНИ и НЕРЕГУЛИРУЕМИ товари в мрежата, тоест в общия случай подават товари когато няма нужда от тях, а когато има нужда - не подават, то изграждането на такива мощности е пълна безмислица в условията на съществуващите мощности и мрежи. При свръхпроизводство, цялата неконсумирана енергия отива в заземителните мрежи на подстанциите. При недостатъчен товар, тоест при по-голяма консумация от наличния капацитет в мрежата, има промяна в честотните характеристики на еленергията, и при големи отклонения, въпреки честотни модулатори и регулатори, подстанциите автоматично се изключват. За да не се повредят необратимо множеството големи и скъпи електрически машини (става дума за трансформатори, прекъсвачи, батерийни блокове, контролни релета и още куп...), които осигуряват БАЛАНСИРАНОТО захранване на мрежата.
Имам предложение към модераторите, което не вярвам да се приеме, ама ето го все пак. Който пише коментар за електричество, мрежи, високо напрежение, да започва коментара си с обяснение на разликата между трансформатор на напрежение, трансформатор на ток (сила, ампери) и трансформатор на мощност. А, и да казва кой е най-скъп и защо Simple Smile Wink
Участвал съм в проектирането на 3 големи (ГОЛЕМИ!) ветрогенераторни парка, и какви истории за целесъобразност, финансиране и управление мога да разкажа, не ви е работа. Ще ви се изправят косите ако сте нетни данъкоплатци. И разбира се, ще ви се заглади косъма Simple Smile ако сте нетни консуматори на обществени средства или публична администрация (бюрокрация с една дума) Simple Smile
Айде със здраве и ви пожелавам поне закона на Ом да научите. Ама не тоя Ом на будистите Simple Smile

# 82
Четох за случай на мъж и жена германци преселили се в Бразилия в Рио де Жанейро.Когато за петнадесети или шестнедесети път били ограбени на улицата,си събрали багажа и се върнали в Германия.

# 83
Bowerick, сам си спориш? Joy Rolling Eyes
Аз , до тук в темата, виждам повече скептицизъм, отколкото ентусиазъм.
Не видях твоята диплома?
Аз имам базов курс , за обща култура, и защото съм от ония , дето вярват само на себе си, ...и защото имах един шеф, който правеше автономна система ( работи вече над 10години), с когото го изкарах.

# 84
Това намерих на английски за турбини от по-еластичен (мек) и по-лек материал, способни да произведат 35% повече електричество.
Статията за изследването на Сорбоната е 2017. Досега няма практическо приложение което е достатъчно красноречиво за ефективността. Между другото Бец така или иначе не може да бъде прескочен, ъгълът на атака на лопатките отдавна се променя. Но обещавам да го прочета по-подробно това изследване.
обяснение на разликата между трансформатор на напрежение, трансформатор на ток (сила, ампери) и трансформатор на мощност
Първите две са ясни, но я  подскажи може и на ушенце, какво трябва е трансформатор на мощност. Силно се надявам написаното да е лапсус
виждам повече скептицизъм, отколкото ентусиазъм.
Ентусиазмът за построяване на възможно повече непостоянни мощности е доста над скептиците.

# 85
Участвал съм в проектирането на 3 големи (ГОЛЕМИ!) ветрогенераторни парка, и какви истории за целесъобразност, финансиране и управление мога да разкажа, не ви е работа. Ще ви се изправят косите ако сте нетни данъкоплатци. И разбира се, ще ви се заглади косъма Simple Smile ако сте нетни консуматори на обществени средства или публична администрация (бюрокрация с една дума) - не, не разказвай, досещаме се. Ни от хората, ни от Бога срам, крадене и корупция, а народът събира капачки за децата.

# 86
Скрит текст:
Това намерих на английски за турбини от по-еластичен (мек) и по-лек материал, способни да произведат 35% повече електричество.
Статията за изследването на Сорбоната е 2017. Досега няма практическо приложение което е достатъчно красноречиво за ефективността. Между другото Бец така или иначе не може да бъде прескочен, ъгълът на атака на лопатките отдавна се променя. Но обещавам да го прочета по-подробно това изследване.
обяснение на разликата между трансформатор на напрежение, трансформатор на ток (сила, ампери) и трансформатор на мощност
Първите две са ясни, но я  подскажи може и на ушенце, какво трябва е трансформатор на мощност. Силно се надявам написаното да е лапсус
виждам повече скептицизъм, отколкото ентусиазъм.

Ентусиазмът за построяване на възможно повече непостоянни мощности е доста над скептиците.
Не е ли подхранван от субсидиите, докато ги има?

# 87
Май останаха само тези за малките домакински. Ама не съм сигурен

# 88
Май останаха само тези за малките домакински. Ама не съм сигурен - и това е въпрос на субсидии, предимно европейски. Ако някой знае, какво субсидира нашата държава, ама само тя, без Европа. Ще ми е полезно и интересно. Скоро четох някъде Гинка Върбакова прилапала 490 дка земя за фотоволтаични мощности. Без да отричам правото на ВСЕКИ да инвестира и да създава вкл. и такива мощности, зад нея бил Борисов, така се твърди, ББ не ми се е изповядал лично, разбира се. Защо така в тая държава нищо не е както е редно и все ни тласка към съмнения?!?!?

# 89
То скептицизъм е хубаво нещо, но е хубаво да се погледне и какъв е Do nothing сценария. Да си се продължава с бълването на газове в атмосферата, вредни и за здравето, природата и климата, от изчерпаеми горива, създадени в продължение на милиони години, и “собственост” на олигарси, шейкове и диктатори. Но за алтернативата никой не е скептичен. Живеем си добре, какъв Санчо Панса и вятърни мелници, защо да променяме каквото и да е било, щом на нас, днес ни е добре с Путин, диктуващ кога кой да клекне, Дубай - безданъчна модел за успешна мисогенистична демокрация, усилящи се климатични промени, при намаляващ запас налични природни горива и изкопаеми.

Да, батериите и турбините са наистина огромно зло, и обект на чаршафотрактати от дипломирани бгмамови скепто възобновяеми инженери. Да ви имах енергията….

Общи условия

Активация на акаунт