Светът се пренарежда, идва ли нов световен ред

• 91 156
  • 1 960
  •   2
Отговори
# 90
То скептицизъм е хубаво нещо, но е хубаво да се погледне и какъв е Do nothing сценария.
Чисто теоретично, ако от 05.05.2025 цялата добивана електроенергия в световен мащаб стане въглеродно неутрална какво точно ще се случи? Какво подсказва оптимизмът? Лично аз имам да кажем някаква немалка  представа.
Батериите, турбините и панелките не са зло, само не осигуряват достатъчна сигурност на мрежата в този ѝ вид. Ако не искаме, а ние не искаме да бълваме газове, не е ли по-добре да се търсят и развиват други надеждни технологии за улавяне на чиста ентропия. В крайна сметка всичко се свежда до намиране на инженерно решение. Освен вече намереното, но за съжаление приемането му няма голяма подкрепа в световен мащаб
П.с. какво значи мисогенистична демокрация?

# 91
Санди, мисо - нещото е женомразие Wink
Т.е. другият модерен рефрен.

# 92
Сетих се, че може да е нещо свързано с  мизогинията, ама не го вързвам с демокрация

# 93
Санди, хубаво си писала за алтернативите, а те какви са? Може би има причини да не са масово приети? Панелите, харесва ли или не, са вече масов вкус. Напливът е голям. Все пак се развива това, съм което има някакъв потребителски интерес, дори за възобновяемите енергии важи. Моят опит не е български, а от Северна държава.

Дубай е популярна дестинация за търсещите бързо забогатяване европейци, свикнали на демокрация, или греша? Високи заплати, никакви данъци, ски при 40+ градуса, даже май на жените им е позволено да шофират? Примерна държава. Не като Норвегия - високи заплати, високи данъци, големи залежи на нефт и газ, въпреки всичко, основно развиват хидрото, защото е възобновяемо и не замърсява. 

В крайна сметка, всеки си прави някакви дългосрочни предвиждания. Понякога, тези планове са и конкретни. Примерно да използват вятърна, слънчева или океанска енергия и да развиват ноухау. Не като някакви не упоменаеми алтернативи, които са “по-добрите” според форумните скепто инженери, но към които няма интерес - научен, политически или популярен.

# 94
Хубаво , че ги виждаш тези форумни инженери, защото да ги четеш, не смогваш.
Аз лично, споменавам  няколко пъти, че вятъра е много по- за предпочитане пред фотоволтаиците.
А потребителския интерес е воден от сибсидираните интереси на ЕС.

# 95
Това, че ти предпочиташ вятърната енергия, не означава, че тя е по-добра алтернатива от фотоволтаиците. Както са казали по-мъдрите, всичко е относително. Ветровият ресурс е по-голям в Северна Европа, фотоволтаиците са по-производителни на юг. Затова се правят ЕС интерконектори - да балансират различното наличие в ел мрежата, поради интермитенността на възобновяемите ресурси в различни части на Европа.

ПС Ще те помоля да се въздържаш от квалификации какво лично аз смогвам да чета, за да запазим добрия тон на дискусията.

# 96
Темата не беше ли по-скоро политическа, отколкото екологична?
Иначе моето мнение е, че нещата с екологията нямат връщане назад. Няма как изведнъж да се елиминират емисиите и замърсяванията, и нещата са отишли твърде далеч и ще има драстични промени в климата и качеството на живот. И нямам предвид само въглеродните емисии, а всичко. Съответно миграцията към развитите страни ще се увеличи много. Оттам политически и етнически напрежения. Общо взето идните поколения ще плащат за това, че ние живяхме добре.

# 97
Южна Европа е много разнообразна като релеф. Заключението си е само твое, Ierldan, и не е професионално обосновано, за това ,че било по- производително да се ползват фотоволтаици на юг.
Обяснението е в това , каква е производителността за единица производствена мощ, сравнение между панели и перки.
П.П. лично ни обиждаш,  лично ги приемаш нещата.

# 98
Общо взето идните поколения ще плащат за това, че ние живяхме добре.
Именно затова не разбирам как устойчивото развитие, базирано на възобновяеми ресурси, ограничено потребление и съхранение на средата, в която всички живеем, може да се разведе от политиката.

Един бразилски комик каза за AI, те са новите имигранти - work harder, work faster and are here to take your jobs.

Колкото повече имам конкретни, ежедневни и все повече професионални и извън професионални връзки с хора от (обикновено не европейски страни), се убеждавам, че всички сме подобни. Това е бъдещето, ще живеем в една държава, управлявана от определен влиятелен елит, та все тая. Важното е вземащите решенията да се ръководят от определени демократични принципи. Но това много ме съмнява, по скоро, вероятно ще се Дубаизираме. Нещо посредата между Запада и др. многократно по-многолюден модел на “демокрация” в 21в.

# 99
Не като Норвегия - високи заплати, високи данъци, големи залежи на нефт и газ, въпреки всичко, основно развиват хидрото, защото е възобновяемо и не замърсява.
Това не го разбрах. Норвегия се върти между 7 и 9 място по износ на суров петрол и на четвърто по износ на природен газ в световен мащаб, но ти я даваш като пример за използване на зелена електроенергия?
Но за сметка на това е добър пример, за нещо друго. Един ВЕИ е подходящ за една страна, съвсем друг за друга. От друга страна обаче, енергийната система на Норвегия не се крепи на вятърните, а на водните централи.

Няма как да имаш устойчивост развитите  базирано на възобновяеми ресурси. Дори само на енергийни възобновяеми. Имаш три взаимно изключващи се елемента и ако искаш да се забиеш в единият ще тряба да се лишиш напълно от другите два.
Между другото, не каза как ги виждаш нещата ако от понеделник всичките 180 хиляди тераватчаса енергия консумирана в световен мащаб стане зелена. А, щях да забравя. Алтернативата която търсиш е намаляване на търсенето на енергия. Но не това визирах като представа, а представа по въпроса какво ще се случи

# 100
Примерът с Норвегия беше, че страна, която няма проблеми със security of supply приотеризира възнообяема енергия, която е най-подходяща за нейното специфично гео положение - т.е. хидро. Всички останали (извън Middle East основно), са зависими И от прищевките на шейкове и диктатори - пресен пример - Германия.

Между впрочем, има един бизнес израз - не си слагай всички яйца в една кошница. Аз въобще не претендирам, да имам решение на проблема или знание как батериите или по др начин, прекъснаемостта на вятърната или диурнално зависимата слънчева енергия могат да работят. То ако беше перфектното решение, още древните гърци да са го измислили. Не съм тук с претенции да имам знанието, което никой още няма. Въпросът е, че се правят опити, прототипи, събира се ноухау, за да се подобряват наличното знание и технологии. С помощта на високи технологии, r&d, политическа приемственост и популярен избор, междувременно в съчетание със съществуващи най-чисти и безопасни решения - газови станции и атомни централи (Да, нали, рискови и те са, но никой не живее в безрисков стерилен свят) стъпка по стъпка се изгражда по-устойчиво за бъдните поколения съществуване. Надявам се де.

# 101
Темата не беше ли по-скоро политическа, отколкото екологична?
Иначе моето мнение е, че нещата с екологията нямат връщане назад. Няма как изведнъж да се елиминират емисиите и замърсяванията, и нещата са отишли твърде далеч и ще има драстични промени в климата и качеството на живот. И нямам предвид само въглеродните емисии, а всичко. Съответно миграцията към развитите страни ще се увеличи много. Оттам политически и етнически напрежения. Общо взето идните поколения ще плащат за това, че ние живяхме добре.
Съгласна съм с горното.
Замърсихме планетата необратимо.  Сега можем да чакаме земетресения, цунами, порои...

# 102
Някои считат, че обиколката на Тръмп-младши е била свързана с изграждане на дейта центрове в нашите страни, като по-податливи, които няма да си пазят ресурсите. Дейта центровете се нуждаят от огромни количества енергия и вода, все най-важните ресурси.
https://www.ploshtadslaveikov.com/pet-vaprosa-kam-chatgpt-izrazh … /#google_vignette
Цитат
Пет въпроса към ChatGPT изразходват една бутилка вода

ИИ има нужда много електричество и вод. А за построяването на дейта центровете се използват материали с високо ниво на въглероден отпечатък.
............
Общото количество на дейта центровете догодина ще се увеличи двойно в сравнение с 2022-а и ще достигне 1000 теравата в час. Толкова за една година употребява цяла Япония.  

Все повече се прокрадва идеята, че предстои налагане на технофеодализъм от латифундистите.
По темата -  доц. Григор Сарийски:
https://www.youtube.com/watch?v=zLd9E_WV-T0

А конфликтът Индия/Пакистан се задълбочава.

Скрит текст:
ПС Вчера в ТЕЦ е имало същото такова изключване, както в Испания, но на локално ниво, само ТЕЦ и не сме го усетили. "Изпушил" е кабел, каквото се предполага и за испанското.

Последна редакция: сб, 03 май 2025, 17:50 от Diorela

# 103
Четох мнението на Г.Сарийски и нещо се притесних, защото в днешно време нищо не изключвам. Това шетане на младия Тръмп из Източна Европа не е току така. И като се вземе под внимание готовността на нашите политици да дадат всичко, което им поискат, че и повече, само и само да останат на власт - това си е за тревога. Още повече се шашнах от мнението на Качакова за това, че сме подарявали вода на Гърция, просто така. Тъй като въпросът е бил игнориран от екоминистерството години наред. "Увлечени" в "усвояването" на еврофондове, са пропуснали да поставят ребром въпроса на Гърция. А тука хората нямат вода да пият, живеят в средновековни условия по отношение на водоснабдяването. Темата може и да е "светът се променя", чудесна тема. Ние обаче не се променяме, байганьовското - келепирът да върви - е безсмъртно убеждение по тия земи.

# 104
  • София
Местната байганьовщина няма нищообщо с пренареждането на световния ред. Не знам Качакова какви ги говори, но до края на миналата година осигурявахме вода за Гърция по споразумения за репарации от ВСВ.

Общи условия

Активация на акаунт