Че аман от коментатори, нямащи даже базови само познания по темата.
Едно само ще ви кажа: няма, НЯМА измислена, даже като теоретически модел, технология за съхранение на голямо количество електроенергия. И тъй като перките и панелките подават НЕБАЛАНСИРАНИ и НЕРЕГУЛИРУЕМИ товари в мрежата, тоест в общия случай подават товари когато няма нужда от тях, а когато има нужда - не подават, то изграждането на такива мощности е пълна безмислица в условията на съществуващите мощности и мрежи. При свръхпроизводство, цялата неконсумирана енергия отива в заземителните мрежи на подстанциите. При недостатъчен товар, тоест при по-голяма консумация от наличния капацитет в мрежата, има промяна в честотните характеристики на еленергията, и при големи отклонения, въпреки честотни модулатори и регулатори, подстанциите автоматично се изключват. За да не се повредят необратимо множеството големи и скъпи електрически машини (става дума за трансформатори, прекъсвачи, батерийни блокове, контролни релета и още куп...), които осигуряват БАЛАНСИРАНОТО захранване на мрежата.
Имам предложение към модераторите, което не вярвам да се приеме, ама ето го все пак. Който пише коментар за електричество, мрежи, високо напрежение, да започва коментара си с обяснение на разликата между трансформатор на напрежение, трансформатор на ток (сила, ампери) и трансформатор на мощност. А, и да казва кой е най-скъп и защо

Участвал съм в проектирането на 3 големи (ГОЛЕМИ!) ветрогенераторни парка, и какви истории за целесъобразност, финансиране и управление мога да разкажа, не ви е работа. Ще ви се изправят косите ако сте нетни данъкоплатци. И разбира се, ще ви се заглади косъма
ако сте нетни консуматори на обществени средства или публична администрация (бюрокрация с една дума) 
Айде със здраве и ви пожелавам поне закона на Ом да научите. Ама не тоя Ом на будистите

Диплома не мога да покажа, ни от университет, ни от техникум, още по-малко от СПТУ. То и СПТУ по електротехника нямаше по мое време. Имаше Електротехникуми в големите градове и Електрическо инженерство в МЕИ в София. Едната ми леля това завърши, но след прехода отиде да работи друго ☹.
За обясненията от коя до коя година някоя учила в даден университет се хиля с глас. Че това е строго засекретена информация за повечето жени. Нали после ще изчислите на колко е години и става еднааааааа, мани!
Законът на Ом се учеше по предмета физика в прогимназията. Не мога да го забравя, макар и от телефона да не мога да изпиша всички формули заради липса на гръцки букви. Поне от 14 години го зная. Пиша поне 14г за да не пиша 40 или 43г, знаеш 🤣 V=IR и мъртвопияна го помня. За будистки Ом научавам от тебе и ще ида да се образовам.
Кой трансформатор е най-скъп? - Не знам. Зависи кой го купува, от кого и кой поема масрафа, ха ха. Трансформаторът на напрежение може да е високоволтово, нисковолтов и първичната намотка е тънка и намотана доста пъти, а на токовия е дебела (като мене 😇). Чела съм, че оптическите трансформатори на напрежение били най-скъпите, но се съмнявам, че оборудват електростанции с тях (поне тук). Малко се обърках с амперите и сила заедно, защото силата я разбирам като мощност (power) и я мерим във ватове W, като 1W = 1VA (1 volt при ток 1 ампер). Поне се посмя с мене 🤣.
Да, и аз чета, че не може да се съхранява голямо количество електрическа енергия и затова съхранявам химическа - за лична употреба в сланина и малко етанол в мазето за черни дни и нощи.
Не ни се сърди за неинформираността и липсата на познания в областта! Разказвай как е при вас, теория! Интересно ми е. Вие на глава от населението произвеждате повече вятърна енергия от Франция. Абе, на енергия поне сте много богати.
Пишеш, че енергията се произвежда когато не е нужна. Един чех беше изчислил, че с вятърна и слънчева енергия заедно, цяла Европа може да се захранва на 100% от възобновяеми източници. С падащо население предполагам, че ще става все по-възможно. Може и да греша.
В някои области не разполагат с никаква електроенергия, та някаква, макар и в определени часове, няма да им е излишна. От нашата камбанария изглежда неудобно, да.