Светът се пренарежда, идва ли нов световен ред

• 95 553
  • 2 004
  •   1
Отговори
# 120
Цените на електричеството за жилищни нужди са различни из Европа, но като цяло много по-високи от тези на газта и нафтата (около няколко пъти). Това е така, разбира се заради инфраструктурата. Засега няма политическа воля, но според мен, е най-справедливо газта, нафтата и въглищата да се обложат за сметка на електричеството и фондът да се използва за построявани и поддръжка на ел инфраструктура. Хубавото е, че когато инфраструктурата е построена, освен поддръжката няма допълнителни разходи за екстракция.

При нас има въглероден данък върху всички горива, предизвикващи отделяне на въглероден двуокис/въглерод съдържащи газове. Той се заделя в отделен фонд за енергийна ефективност и отива например за инсталации на фотоволтаици, външна изолация и/или термопомпи. Семейства в енергийна бедност и пенсионери получават безплатна цялостна енергийна реновация, останалите могат да получат между 10 и 30к евро на къща за подобряване на енергийната им ефективност. Доколкото знам въглероден данък имат почти всички северни ЕС държави. Сериозни оплаквания засега няма, защото се реинвестира в горните зелени инициативи.

# 121
В ход е нов световен ред, разбира се. Светът има нов "шериф", Тръмп. След някой ден ще имаме нов папа. Друго ново - ЕС е почти напълно дискредитиран. Ново - в Европа има война, която само Господ знае кога и как ще свърши. Според новия ред вече не е задължително да се чудиш от кой пол си. Друго ново - ако искаш сигурност, вади парите и плащай яко, иначе... лошо. Момчетата от Тръмпова Америка развъртяха метлата и Харвард ще плаща данъци, ЦРУ се сбогува с много от служителите си. На мен обаче ми се струва абсолютно правомерно, че тук разговорът акцентира основно около енергетиката - който владее този ресурс е истинският печеливш! При нас - ново? Има - асфалтов път, 60 км., 3 млрд лева. Свикнали сме, но си е ново!

# 122
НЕ Е намеса във вътрешните работи на Румъния отмяната на безвизовите пътувания от страна на САЩ...

# 123
Аз го разбирам, че сме тръгнали надолу и трябва да натиснем спирачки, а не да даваме газ.
Не просто спирачка, а аварийната спирачка. Дори и тя няма да е достатъчна ама хайде да не рисувам чак толкова черни картини. И другото е, че това което сме избрали за аварийното спиране не е най-подходящото и най-вече е крайно време главите ни да го приемат като факт. Ако ли не, децата на детето ми ще живеят в един съвсем различен свят.
А-а-а, не е, не е грешка, ами е елементарна безхаберност от твоя страна.
А аз ще те поправя само веднъж.
Скрит текст:
Трансформаторът прехвърля електическа енергия от една променливотокова верига в една или повече други променливотокови вериги без промяня на честотата. По отношение на нивата на напрежение ( защото другите не виждам смисъл да пиша ) са три типа - Понижаващ, Повишаващ и Разделителен трансформатор. Последният се използва при необходимост от пълно изолиране на зона, например операционните зали се захранват с такъв вид трансформатори. Тези видове трансформатори се характеризират с постоянен коефициент на трансфер на енегията. Ако за теб енергия и мощност е едно и също... Но съм по-склонен да приема, че трансфоматор на мощност за теб е нескопосан превод на термина Силов трансформатор, който на практика е обикновен трансформатор от първите два вида проектиран да работи на високи и свърхвисоки напрежения и токове. Да, използват се точно за връзка между генераторните, преносните и разпределителните вериги в една мрежа. Специфичното при тях е, че се използват на пълно натоварване и за намаляване на загубите при пренос на енегрията на големи разстояния, където съпротивлението на линиите за пренос се явява основен проблем под формата на преобразуването на енергията в топлина.

Трансформатор на напрежение или правилното трансформатор на потенциали е трансформатор с постоянен коефициент на трансфер на напрежението. Токов трансформатор е трансформатор с постоянен коефициент на трансфер на тока. Законът на Ом e, че токът между две точки е право пропорционален на потенциалната разлика между тези точки.

Между другото като съм влязъл в серия... В момента заради PV започват да се строят много високоволтови постояннотокови уредби за пренос заради два пъти по-ниските загуби. Въпреки, че цената е много по-висока, но за сметка на това може примерно панелките в Испания да се балансират с вентилаторите в северно море. Нещо което Китай пак е напред с материала. Имат изградена 12 гигаватова 1.10MV постояннотокова линия. Иначе в света най-високоволтовата уредба е в Казахстан построена от руснаци и работи на 1.15MV с капацитет 5 гигавата.
В България има изградена 800kV линия между подстанията в Суворово и Румъния като част от далекопровода с гръмкото име Дружба останало от соца. Никога не е работила на това напрежение. В момента е междусистемна между Румъния и България. Пътят между Силистра и Добрич пресича тази линия около разклона за Смолница. Ако някой минава оттам може да го види. Такова друго съоръжение няма на балканския полуостров и не може да се обърка - за разлика от всички други далекорповоди този лесно се разпознава по шестте си проводника  на фаза наредеди така, че да приличат на шестоъгълен фидер.
П.с. Ако решиш да ми отговориш на този чаршаф, моля те започни с отговор на въпроса колко е остатъчното напрежение на разединен, но незаземен десет километров участък от 220 киловолтов далекопровод и на какво се дължи тази екстра.
Идеята за пренос на PV енергия от пустинята Сахара не е нещо ново но има един огромен проблем. Точката през която може да се пренесе е Гибралтар защото все още няма инженерни решения за високоволтова линия под морското равнище. А една точка от позицията на сигурността е лошо, ама много лошо решение. Т.е. пак стигнахме до извода, че едно решение което работи на едно място, невинаги е подходящо за друго.
Примерно - котлон, лампи с нажежаема жичка и др подобни с активен товар нямат никакви проблеми
Имат. Уред стандартизиран за 110V разпределителна мрежа може да се използва в 220V мрежа само ако работното му напрежение под 48V. т.е. на всички открити части на които може да се появи напрежение то да не надвишава 48V. Или трансформаторът не е направен да работи по американският IT стандарт където вече има контрол на изолацията. Всякакви други съчинения са изключително опасни за здравето

# 124
Скрит текст:
Стандартните генератори, които слагахме на перките, 6,4 MW имаха живот 15 години преди планов основен ремонт. Е, при цена на дребно от 12 цента/киловат искана от консуматора, перката НЕ се изплаща НИКОГА.
У дома като консуматор аз плащам 6 цента/киловат Simple Smile Simple Smile Останалите 6 ги добавя правителството като естествено ги взима от моите данъци, защото правителство никъде, никога, нищо не произвежда.
Огромна, ГИГАНТСКА кражба са тия зелени енергии.

В Канада. Във Франция "Правителството одобри увеличение на цената на електроенергията през 2024 г. По-точно, увеличението е +9,6% за клиентите на EDF в извънпиковите часове (от €0,246 на €0,27 в пиковите часове и от €0,1828 на €0,2068 в извънпиковите часове) и +8,6% за клиентите на EDF в База (от €0,2276 до 0,2516 евро)." Още 2 увеличения и ще се изплащат напълно за 15 дена, ха ха.

Но си прав, че вятърните перки не намаляват отделения СО2. За да се произведе стоманата за един парк перки, която е от порядъка на 1000 тона стомана, както и бетона, се изразходват тонове въглища и нечиста енергия. Гледах едно предаване за тукашен парк и с лист и молив изчислих разходите ма енергия и ресурси за 1000 тона стомана и още нам колко си цимент и бетон и се оказа кауза пердута и даже замърсяващо. Жалко, че не ги пазя изчисленията за да ги публикувам. Иначе от 8 до 12 години дават, че се изплащат, но без да се интегрират екологическите поразии по производството им.

Скрит текст:
И да те питам нещо за малките трансформатори от/към 120 и 110V и 220/240V (от порядъка на 1-2kW). Пишеш, че не променят честотата. Значи ли това, че ако ползвам уред, който е предназначен да работи с ток с честота 50Hz на място, където честотата е 60Hz може да се случи нещо неприятно. Бях питала и ми казаха, че повечето уреди понасяли смяна на честотата до 10%, та нямало проблем, но за всеки случай пак да питам. Благодаря.

В момента показват Ерик Теъмп по телевизията. Казва, че с Европа не можело да се работи. С нищо не били съгласни.

А изчислили ли замърсяването от производството на батерии за този парк? Както и за съхранението им, след изтичане на годността им.
Май излиза, че зелената енергия е по-замърсяваща от останалите.

А дали не включиха и атомните централи в зелената енергия?

# 125
  • Paris, France
Електрическата система на Мароко е свързана с европейската. Между Мароко и Испания има две подводни връзки, свързващи трансформаторната станция Фардива (Fardioua), разположена близо до Танжер в Северно Мароко, със станцията Тарифа (Tarifa) в южна Испания. Четох, че по време на иберийската авария с тока точно това, че е имало връзка с Мароко е помогнало да се възстанови много по-бързо електроснабдяването. Малко е, но пак е нещо. В бъдеще може да намерят начини да се свържем и от други места със северна Африка.

Diorela, не, не съм изчислявала разходите по демонтиране и рециклиране на перките, защото нямам представа колко струва труда и транспорта, а също как ги поправят и дали. Не съм изчислявала и с батериите как стоят нещата, защото не ги споменаха.

Реално най-чистата енергия е водната май, но си има нейните недостатъци. Преди година етиопците казали, че ще налеят и задържат 6 или 7 милиона м³ вода в язовира на Нил, но налели само 2 и в съседен Судан стана ужасно наводнение с много жертви.

Атомните електроцентрали са в производството без CO2, но не възобновяеми.  Водят ги чиста енергия, но не зелена колкото вода, вятър и слънце.

Санди, благодаря за обяснението, защото не го пише в упътването. 💐 Пише само да не се надвишава мощността на трансформатора. А от 240 или 220V към 110 или 120V пак ли не трябва да надвишава 48V? Отново благодаря за добрата новина. Повечето уреди, които имаме и желаем да ползваме с трансформатор от 110 и 120V не надвишават 36V.

# 126
Скрит текст:
Стандартните генератори, които слагахме на перките, 6,4 MW имаха живот 15 години преди планов основен ремонт. Е, при цена на дребно от 12 цента/киловат искана от консуматора, перката НЕ се изплаща НИКОГА.
У дома като консуматор аз плащам 6 цента/киловат Simple Smile Simple Smile Останалите 6 ги добавя правителството като естествено ги взима от моите данъци, защото правителство никъде, никога, нищо не произвежда.
Огромна, ГИГАНТСКА кражба са тия зелени енергии.

В Канада. Във Франция "Правителството одобри увеличение на цената на електроенергията през 2024 г. По-точно, увеличението е +9,6% за клиентите на EDF в извънпиковите часове (от €0,246 на €0,27 в пиковите часове и от €0,1828 на €0,2068 в извънпиковите часове) и +8,6% за клиентите на EDF в База (от €0,2276 до 0,2516 евро)." Още 2 увеличения и ще се изплащат напълно за 15 дена, ха ха.

Но си прав, че вятърните перки не намаляват отделения СО2. За да се произведе стоманата за един парк перки, която е от порядъка на 1000 тона стомана, както и бетона, се изразходват тонове въглища и нечиста енергия. Гледах едно предаване за тукашен парк и с лист и молив изчислих разходите ма енергия и ресурси за 1000 тона стомана и още нам колко си цимент и бетон и се оказа кауза пердута и даже замърсяващо. Жалко, че не ги пазя изчисленията за да ги публикувам. Иначе от 8 до 12 години дават, че се изплащат, но без да се интегрират екологическите поразии по производството им.

Скрит текст:
И да те питам нещо за малките трансформатори от/към 120 и 110V и 220/240V (от порядъка на 1-2kW). Пишеш, че не променят честотата. Значи ли това, че ако ползвам уред, който е предназначен да работи с ток с честота 50Hz на място, където честотата е 60Hz може да се случи нещо неприятно. Бях питала и ми казаха, че повечето уреди понасяли смяна на честотата до 10%, та нямало проблем, но за всеки случай пак да питам. Благодаря.

В момента показват Ерик Теъмп по телевизията. Казва, че с Европа не можело да се работи. С нищо не били съгласни.

А изчислили ли замърсяването от производството на батерии за този парк? Както и за съхранението им, след изтичане на годността им.
Май излиза, че зелената енергия е по-замърсяваща от останалите.

А дали не включиха и атомните централи в зелената енергия?

Кое е по-хубаво - да живееш до перки или до ТЕЦ Марица?

# 127
Кое е по-хубаво - да живееш до перки или до ТЕЦ Марица?
Добре го обобщи. Защото тя стоманата въобще не се използва в строителството на сгради и инфраструктура…Сещам се за приказката с принцесата и граховото зърно…Ако сега, в този момент, на 0 цена, не е равностойна [вятърната, слънчевата, океанската…] енергия с конвенционалната от изкопаеми горива, значи е провал. А не - че по малко, всяка държава трябва да си прави енергийно портфолио, в зависимост от гео-политическата си конкретика.

Или пък такъв пример - в бебешката кариера, на 6м ако не се събудиш говорещ, вървящ и разсъждаващ, нещо тотално изоставаш, а не че има много да се учиш, докато постигнеш зрялост.

# 128
Примерно - котлон, лампи с нажежаема жичка и др подобни с активен товар нямат никакви проблеми
Имат. Уред стандартизиран за 110V разпределителна мрежа може да се използва в 220V мрежа само ако работното му напрежение под 48V. т.е. на всички открити части на които може да се появи напрежение то да не надвишава 48V. Или трансформаторът не е направен да работи по американският IT стандарт където вече има контрол на изолацията. Всякакви други съчинения са изключително опасни за здравето

Малко си се се поувлякъл с влизането в серия. Описаното не е проблем на уреда, а проблем на потребителя. От техническа гледна точка проблем няма - лампата си работи нормално.
Оригиналният въпрос беше за честотата. Ти го обърна на безопасност.

# 129

Скрит текст:

Виждам, че вече са ти отговорили, и то по-добре, отколкото аз бих могъл.

Защо него питаш като не е "нито инженер, още по-малко електричар"
Краткия отговор е - зависи от уреда.
За някои уреди е лесно да се отговори. Примерно - котлон, лампи с нажежаема жичка и др подобни с активен товар нямат никакви проблеми, тъй като съпротивлението на активния товар не зависи от честотата.
За други уреди като например такива съдържащи електромотори отговорът е, че по-скоро ще има проблем, тъй като са реактивни товари.

Относно малките трансформаторчета на напрежение - тези за домашни уреди от европейско, до американско, аз съм само потребител. До 1-2 киловата е много, повечето са малки - до 50-100 Вата. Продават се и такива, в които
можеш да включиш до 3 киловата мощност (печка, хладилник) но не ги препоръчвам.
======================
Въглерода участва във ВСИЧКИ органични молекули. Биологичния живот на Земята се нарича въглероден живот. Да се бориш да елиминираш въглерода означава да елиминираш живота.
Таксите върху въглеродните отделяния са данък въздух. Щото човек издишва въглероден двуокис. Осъвременена форма на диш-хакъ - данъка за изтъркване на зъбите, който башибозука турски е взимал от населението затова, че същото население го е хранело.
Робски данък.
Не е за учудване, че най-съгласните с него са белите скандинавци, които от поне 15 години са под фактическото управление на разни малцинства (някои от които вече мнозинства!) като мюсюлмани и друга примитивна паплач.
Я кажете нещо за лицемерните брити, чийто министър укрива насилванията на бели момичета от пакистански банди?

# 130
Малките трансформаторчета за домашни уреди не са за напрежение а принципно също за мощност. Примерно за масажор. Друг е въпроса че класически трансформатори за "домашни уреди" вече рядко се срещат. Много по-масово са импулсни захранвания.

# 131
Малките трансформаторчета за домашни уреди не са за напрежение а принципно също за мощност. Примерно за масажор. Друг е въпроса че класически трансформатори за "домашни уреди" вече рядко се срещат. Много по-масово са импулсни захранвания.

Вярно е, но все още можеш да купиш и такъв за домашни уреди.
Преди 10-ина години на старо намерих един, в който можеш да включиш до 1,2 kW. Купих го, за 80$, но не съм го използвал, а и вероятно няма да го използвам. Не е много голям, но си има радиатор за охлаждане. Не му правя реклама, не го продавам, защото и не помня къде съм го подредил Simple Smile

# 132
  • Paris, France
И нашите са за 1.2-1.5 kW и се охлаждат. Не питам за масажори, малки центрофуги или електрически пили за нокти, а за машини за хляб, машини за ориз мочи (mochi maker), оризоварки, които са доста над 500W повечето, но под 1kW.

Благодаря сърдечно на всички за отговорите. 💐

А за въглерода - естествено, че е есенцията на живота, но когато милиарди хора го изпускаме в атмосферата в гигантски количества, а и изсичаме гори, вместо да садим, става проблемен. Проблемът не е изпускането на СО2, а количеството и нарушаването на баланса.

# 133
Цитат
В ход е нов световен ред, разбира се. Светът има нов "шериф", Тръмп. След някой ден ще имаме нов папа. Друго ново - ЕС е почти напълно дискредитиран. Ново - в Европа има война, която само Господ знае кога и как ще свърши.
Ами, войната тепърва ще започва, или поне така искат шефовете.Иначе абсолютно съм съгласна с всичко останало.Харесва ми новият шериф въпреки абсурдните си понякога решения.След предишният в будна кома и политиката с абсурдните полове вменявани на малки деца, този ми е бебенце невинно.Дразня се, че папата вече е политическа фигура под прикритие.Уж бил реформатор и новият сигурно щял да продължи модерните реформи...
Изобщо не искам да го коментирам, дълга тема.Подчертаването и натъртването до последно как Франциск измил и
целувал краката на мигранти и затворници.Как споделил, че тази година искал, но не успял поради здравословите си проблеми.Колко бил добър с най-онеправданите?!Тия, за да са в затвора невинни ли са?!Ами той да беше пледирал пред властите да ги освободят, защото са ''онеправдани''.Ние не знаем за какво са им присъдите.В случая излиза, че папа Франциск не е имал доверие в правосъдието!Това ме побърква в официалната политика на ЕС, винаги, винаги престъпника е жертва, а истинската жертва.....кучета я яли!Истинските жертви да се оправят сами и да си мълчат.Винаги е такава е политиката на ЕС управници и власти спрямо жертвите на ''новите европейци''.Агресорите обикновено са разстроени от тежкото си минало и тук им се разминава.Знаете как е.
Nevena Virolan по-назад изразяваш учудване, че има хора според, които в Бразилия не се живее добре.Ако направиш анкета в Бг и както няколко пъти повдигах въпроса във форума, повечето си живеят в неведение, но яростно убеждават колко е страшен и скапан живота там.
Скрит текст:
Да има престъпност, НО в ЕС да не е по-малка?За разлика от ЕС, там полицията е оставена да се справя с престъпниците, а не просто да стои и гледа, докато им се подиграват и ги замерват с каквото имат под ръка.В ЕС прикриват данни, медийно затъмнение.В новините не показват какво става последните 10г. в Швеция.От уста на уста и в соц. мрежи виждаме безчинства на едни и същи етноси и религия в цяла  Европа, където отдавна се отглеждат мигранти от БИ и Африка.Тази тема е неудобна и препоръчително да не се повдига.В ЕС няма свобода на словото по много неудобни въпроси, които не следват линията на Брюксел.Иначе лошо ти се пише, после обяснявай, че не си путинист.
И не на последно място, високият стандарт на живот в ЕС е мит.''Всички" искали да живеят тук.''Всички''- са бедняци от Азия, Африка и някои от бившите руски републики.Като първите две не идват да работят, а да живеят.От бившите републиките поне работят.Да сте чули и видяли австралийци да идват на работа в ЕС, за да спестят някой лев?Евро де. Wink

# 134
Честно ли това се случва в Румъния?! Симион води, при това с двойна преднина. Още една държава ли ще стане поддръжник на Путин ?
Защо това не се случи в други страни, като Канада, например?
Как да не вярвам, че Путин много влияе в региона  чрез кибервойна?
https://www.segabg.com/hot/category-foreign-country/proruskiyat- … viya-tur-rumuniya
Цитат
Проруският националист Симион спечели първия тур в Румъния
Битката за второто място на президентския балотаж е оспорвана

След преброяването на 97,2 на сто от гласовете от първия тур на "повторните" президентски избори в Румъния, кандидатът на националистите Джордже Симион печели 40,08%. Не е ясно кой ще е втори и ще отиде на балотаж със Симион на 18 май -  кандидатът на статуквото Крин Антонеску, наричан румънския Бойко Борисов, печели 20,72%, а кметът на Букурещ Никушор Дан 20,57%. Преднината на Антонеску падна до 13029 гласа, а кой ще отиде на балотаж зависи много от гласуването на румънците извън страната - там предимството е в полза на Никушор Дан

Общи условия

Активация на акаунт