Светът се пренарежда, идва ли нов световен ред

• 98 080
  • 2 060
  •   2
Отговори
# 2 040
По повод сделката на ЕС и Индия Тръмп със задоволство би казал Имаме сделка.
Интересно ми е каква ще е новата опорка на проф.Христов,защото според предишните само той и руските му другари знаят,че Индия е новият Китай.Smile

# 2 041
Ами, Санди, не чети, след като не ти е интересно. А можеш и ти да анализираш.

И защо мислиш, че тези "експерти", които обикалят ударно телевизионните студия, откриват топлата вода?
Щото има кой да ги гледа и да им разпространява претоплените "тези". Добре обработена и заравнена почва, готова да поеме посевите без грам критичност.

# 2 042
Днес светът направо бълбука от събития. Разбира се, за нас европейците, най-интересната и важна новина е сключването на споразумението с Индия.

----------------------------
В Китай се случва нещо. Изглежда войната между Си и генерал Джан Юшя се е задъбочила много. Изглежда положението е кой кого.  Генералът се противопостави сериозно на Си за скорошните учения в близост до Тайван и изглежда с това ги прекрати. Той се противопостави на властта над държавата, армията и партията да са съсредоточени в ръцете на един човек - Си. На практика, армията сега е в ръцете на ген. Джан Юшя и в нея се извършават големи чистки на висшите ръководни чинове. Може би Си се опитва да се разправи с него, както с няколко други висши чиновници преди това.
"Висшите военни служители Джан Юся и Лиу Женли са разследвани за „сериозни дисциплинарни нарушения”, според Министерството на националната отбрана. "
Военни конвои приближават към Пекин, Генералният щаб е забранил всички други воеени маневри в страната.  А в Пекин се увеличават силите на  специализираната полиция.
Цитат
Pacific Forum:
"Различията между Джан Юся и Си Цзинпин вече не се фокусираха върху дебати или планиране, а се изместиха към изпълнение и пряко неподчинение. Този проблем беше ясно видим в цялата китайска армия и представляваше сериозна заплаха за авторитета на Си."

-----------------------------
А Киър Стармър се очаква утре в Китай, за да договори "нов етап" в дипломатическите отношения между двете страни.

Израел очаква, че не само САЩ ще го подкрепят срещу Иран, а също и Великобритания, Йордания и Азербайджан.
Цитат
RC-135W Rivet Joint се отправя към Близкия изток за първи път от месеци насам. Преди ударите срещу Иран през юни, този разузнавателен самолет провеждаше операции по събиране на разузнавателна информация за Иран в продължение на няколко дни преди удара.
🇮🇷 Вероятно ще направи същото и сега в подготовка за евентуални удари срещу Иран.
.............
САЩ обмислят целенасочени удари срещу висши ирански служители и командири, обвинявани за смъртта на протестиращи, съобщи "представител от Персийския залив" пред изданието Middle East Eye.
Ударите могат да бъдат нанесени още тази седмица, макар че моментът все още не е ясен.

---------------------------
В Минесота "Тръмп отстрани Грегори Бовино от Минеаполис, поддавайки се на натиска заради агресивните действия на федералните имиграционни служители в града.
Бовино оказа яростна подкрепа на служителите, включително и на тези, които убиха цивилни, което го превърна в център на безредиците. Отстраняването му може да постави под въпрос позицията на Кристи Ноем, министър на вътрешната сигурност и ревностен защитник на Бовино.
Тръмп назначи Том Хоман да ръководи операциите в Минесота.
Президентът съобщи, че е имал „много добър разговор“ с Тим Уолц, губернатора на Минесота, когото преди това беше критикувал.

Тръмп обмисля уволнението на министъра на вътрешната сигурност Кристи Ноем."

Цитат
14 държави заявиха, че затварят Балтийско море за сенчестия флот на Русия.

Това се посочва в съвместно изявление, публикувано от британското правителство.

❗️ Страните предупредиха, че танкерите, които крият своя произход – сменят флагове, изключват транспондери или работят без необходимите документи – ще се считат за кораби без държавна принадлежност. Такива кораби могат да бъдат задържани без правни рискове.

Русия е обвинена и в умишлено вмешателство в работата на спътниковите навигационни системи, което създава заплаха за корабоплаването и затруднява спасителните операции в случай на аварии.

Декларацията е подписана от Белгия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Исландия, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия, Полша, Швеция и Великобритания.

Последна редакция: вт, 27 яну 2026, 23:19 от Diorela

# 2 043
Напълно очаквано и предвиждано от мен, нещата отиват от зле на по зле. Тези многобройни конфликти действат често глобално и влошават качеството на живот за много хора.

# 2 044
Напълно очаквано и предвиждано от мен, нещата отиват от зле на по зле. Тези многобройни конфликти действат често глобално и влошават качеството на живот за много хора.

Хъм, единственото което мен ме дразни е наводнението от мнения в социално-комуникационното пространство, които се свеждат до максимално скъсяване на радиуса на границата кой точно е човек, от вида "само аз съм човек (и още 10-20 мои клонинга), а всички останали да става каквото си иска с тях, няма как да ми пука". Защото многобройни горещи конфликти си имаше и през студената война, че и след нея (например Югославия, Руанда, Сомалия и тн.)
А и може да е логично да имат повече свободно време за седене на компютри или смартфони. Една от стандартните опорки по време на късния комунизъм срещу капитализЪма беше че при развития капитализъм имало алиенация Simple Smile  (мисля че селективно препечатваха от Космополитън и други подобни).

Последна редакция: ср, 28 яну 2026, 10:15 от БШекли

# 2 045
Има го това наводняване, а и все повече в последно време ми излизат неща на руски и/или свързани с Русия.

# 2 046
Новината за Европа на две скорости тука ли ще е обсъждаме ?

# 2 047
Гласувам за ЗИП танци по двойки (латиноамерикански, рокендрол/суинг и тн.) Simple Smile

# 2 048
Много смешно. Ха ха ха

# 2 049
Сериозно го мисля (във връзка с алиенацията).

# 2 050
Преди малко разузнавателен самолет е излетял от база в Англия. Предишния му полет беше преди ударите на САЩ в Иран. Този полет предвещава същото.
Цитат
Rivet Joint (64-14848) е излетял от базата на Кралските военновъздушни сили в Милденхол, след като вчера пристигна от база на американските ВВС в Небраска.

Понастоящем се движи в посока Близкия изток.

..........................
Стотици членове и симпатизанти на проиранската милиция Катаеб Хизбула в Ирак се записаха за самоубийствени мисии в подготовка за евентуален предстоящ конфликт между Иран и САЩ.

Иракската Катаеб Хизбула е много опасна, добре подготвена и въоръжена, с множество членове.

Последна редакция: ср, 28 яну 2026, 13:12 от Diorela

# 2 051
Едно хубаво дело за света ще бъде, ако прекрасната армада на Тръм отиде на дъното. Малко да се спишнат тия имперски амбиции американците да са на всяка манджа меродия.

# 2 052
  • Paris, France
Ако САЩ успеят да съборят клатещия се отдавна Ислямски режим в Иран, ще съм най-щастливия човек него ден.

Най-малко 20 000 са цивилните жертви от последните протвсти в Иран и хората са вече отчаяни. От известно време непрекъснато им спират тока и водата и много иранци гладуват заради недалновидната политика на чалмите.

Не зная дали САЩ ще ударят Иран и да ли ударите ще свалят рвжима, но ми се иска иранският народ да се освободи от този гнет.

Бях на 8г когато Хомейни си присвои иранската революция, излъга народа и моллите се барикадираха във властта. Надявам се като стана скоро на 58г, да са се измели.

# 2 053
  • Sofia
Ако САЩ успеят да съборят клатещия се отдавна Ислямски режим в Иран, ще съм най-щастливия човек него ден.

Най-малко 20 000 са цивилните жертви от последните протвсти в Иран и хората са вече отчаяни. От известно време непрекъснато им спират тока и водата и много иранци гладуват заради недалновидната политика на чалмите.

Не зная дали САЩ ще ударят Иран и да ли ударите ще свалят рвжима, но ми се иска иранският народ да се освободи от този гнет.

Бях на 8г когато Хомейни си присвои иранската революция, излъга народа и моллите се барикадираха във властта. Надявам се като стана скоро на 58г, да са се измели.

За съжаление ако нападнат Иран, съседните държави го отнасят като ответен удар.

# 2 054
  • Beyond the Frontiers
Мисля, че последните събития в САЩ, силно трябва да актуализират очакванията ни спрямо тях....като регулатор

Общи условия

Активация на акаунт