Светът се пренарежда, идва ли нов световен ред

• 101 247
  • 2 125
  •   1
Отговори
# 2 115
  • Ю Ес ъф Ей
Хм. Т.е. над 6 пъти по-голяма площ с една трета от персонала на този, за който аз говоря. Браво.
А иначе аз също говоря за директен персонал - тия дето се шматкат из центъра и офисите.

Може би имат малко по-различни функции - например този има доста офиси и бизнес хора на единия етаж.

Сещам се за един германец, който ми беше съквартирант за 3 месеца. Доктор, караше стаж в местна болница. Та според него германските лекари правили операциите много по-ефективно от тукашната болница. Която пък се счита за една от най-добрите в щатите. Та може и да има нещо вярно за  неефективността тук.

Последна редакция: вт, 03 фев 2026, 19:36 от Татко Непохватко

# 2 116
А на мен друго ми направи впечатление.
Цитат
Американска компания планира да инвестира приблизително 2,5 милиарда евро в новите сгради.
Това имахг предвид, че инвеститорите трябва да са европейски компании. Защото сега, ако континента се напълни с американски, няма да остане капацитет, а и нужда за европейските на по-късен етап.

Нали една от причините, заради които Тръмп иска Гренландия, е точно възможността за по-лесно охлаждане на големи дейта центрове. Поне така се говори с половин уста.

# 2 117
  • Ю Ес ъф Ей
Това, ако някой го е казал, няма понятие от материята.

То ако беше толкова просто, Аляска щеше да е пълна с такива центрове. Или Дакотите и околните им щати, а не Вирджиния, Тексас или Калифорния както е в момента. Инфраструктурата, евтиният ток и закъснението на трафика имат по-голямо значение от външната температура. Да не говорим, че ще им е малко трудно да намерят хора, които ще искат да се преместят да работят в Гренландия. Simple Smile

Последна редакция: вт, 03 фев 2026, 22:21 от Татко Непохватко

# 2 118
Аз не съм никакъв специалист- само любопитко.
Ама, не е само инфраструктура, ток, хора, температура, ...
А, са и кабели!
Физически кабели, които свързват сървърите под океана.
Ако данните трябва да пътуват от сървър в Гренландия до потребител в Лондон или Ню Йорк, физическото разстояние добавя закъснение.

# 2 119
  • София
Май писах тук, че гледах интервю с проф. Пимпирев. Той каза, че е почти невъзможно да се разположат такива съоръжения в Гренландия. Ледът се мести, земните пластове пропадат.

# 2 120
Колко е хубаво, когато се споделят такива логични коментари и информация!
Действително, чух да го казват на два три пъти по ТВ, но вече не помня кои го казаха.

# 2 121
Колко е хубаво, когато се споделят такива логични коментари и информация!
Действително, чух да го казват на два три пъти по ТВ, но вече не помня кои го казаха.

Отдавна се знае:
https://en.wikipedia.org/wiki/Camp_Century

# 2 122
  • София
Има и дата центрове, които се самоохлаждат.

# 2 123
  • Ю Ес ъф Ей
На южния полюс имаше някакво изследователско мини дейта центърче към един от щатските университети. Може и още да е там.
Помня като млад неженен имигрант ми беше щукнало  да търся по-авантюристични работи и някак си намерих тая обява за работа даже си бях подал CV-то.
Помня, че един проблемите им беше как да предпазят дисковете от замръзване. Simple Smile

# 2 124
Помня, че един проблемите им беше как да предпазят дисковете от замръзване. Simple Smile

Е, проблема вече е изчезнал. Минават изцяло на SSD и си свиркат.

# 2 125
  • Ю Ес ъф Ей
Мисля, че със съкращения на федералните грантове за R&D от сегашната американска администрация, проблемът с този и подобни проекти се е решил кардинално.

Ха, успях да намеря статията.
Не знам кой би искал да прави нещо в Гренландия, след прочитане на подобни статии за трудностите, с които се сблъскват хората живеещи и работещи в такива екстремни условия.

Препрочитайки статията, обаче ми стана интересно, че дори само за 14 години, телекомуникациите в света са дръпнали сериозно. Сега сигурно и Нетфликс гледат там. Simple Smile

https://arstechnica.com/features/2012/04/coolest-jobs-in-tech-li … pole-data-center/

Общи условия

Активация на акаунт