Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 81

• 26 440
  • 735
  •   1
Отговори
# 195
От както почнах всеки ден да си меря сутрин и следобед температурата с галиевия, вече се изтръсква супер лесно, явно трябва да се разработи 😄

# 196
След прием на Сорбифер в продължение на един месец феритинът ми се е повишил от 8 на 27. Приемам го за добър резултат, аз повече от 15 не съм го виждала май. Физическа промяна обаче нямам никаква- все така съм си отпаднала. Все се надявам, че като наваксам някой дефицит тялото ми ще го усети, ама не.

# 197
Желязото принципно се натрупва по-бавно.
Иначе не ти помня историята (т.е. имаш ли други дефицити, хормоните как са), но за това как се чувстваш има много причини- дефицити, хормоните, ИР ако има, психичното състояние също. На мен ми влияе даже повече психиката на енергията отколкото другите неща. Скапя ли се психически, нямам сила да стана от леглото дето се вика.

# 198
Дефицити не знам дали вече имам чак толкова много,хормоните не са ми ок и съм си вдигнала дозата,  но за първи път вит Д и феритин са ми в реф граници и просто се надявах да ми "светне" Simple Smile

# 199
Вит.Д трябва да е над средата на границата за да е добре, така че ако просто е влязъл в граница не е достатъчно. Хормоните щом не са и те добре е достатъчно да не се чувстваш добре.
Аз миналата година при спадане на Т4 от 19 на 15, а Т3 от 4,2 на 3,2 (всичко това е в граници) едвам ставах от леглото буквално, толкова зле се чувствах.

# 200
Физическа промяна обаче нямам никаква- все така съм си отпаднала. Все се надявам, че като наваксам някой дефицит тялото ми ще го усети, ама не.

Welcome to the Club. Grinning
И аз от доста години съм така. Честно казано, от нищо до момента не усетих някаква осезаема промяна. Цялостно подобрение има, разбира се, но не смятам, че е кореспондиращо на всички усилия, които полагам.
И аз вече започвам сериозно да си мисля, че психиката е водеща (при мен може да има и нещо като хронична депресия); освен това, считам, че възрастта също играе определена роля, ако разглеждаме по-голям период от време, т.е. с напредването на годините, и усилията за здравословен живот трябва да станат по-консистентни. Третото, което подозирам, като спъващ резултатите фактор, са хроничните инфекции - при мен има няколко такива (или поне за толкова знам - реално, може и да са повече на брой). Това също изтощава много организма, като че ли.

Последна редакция: ср, 28 май 2025, 14:28 от Гърне без похлупак

# 201
Аз имам живачен от едно време, а скоро във ФБ гледах, че някой продава.
Иначе и галиев имам, но да изтръскването е ужасно, въпреки, че има специална дръжка на капачката пак ми се откача ръката Grinning

Аз такова така фраснах в земята, че с месеци се появяваха петънца галий, размазват се брутално по бялата кухня, махат се само с "магическа гъбка". Махни другото, строших два по ред в рамките на 2 часа Close
Когато ме тресе и "имам температура" съм с 36.1-36.3, обичайно в последните 5-6 години съм с 35.3-35.5 Head Band
Меря с електронен, държан под мишницата поне 5 мин преди да го включа, такъв галиев и един бебешки за в ухото. Така мерено, дават еднакви показания.

# 202
  • София
Здравейте, момичета, благодаря ви, че има и споделяте. За себе си отдавна  взех решение да не слушам ендокринолози, които смятат че TSH 3.7 e super, a  поднормени FT3 и FT4  нямат значение, самодозирам се, суплементирам и проследявам. Сега обаче имам нужда от съвет от тези, които са майки (зная, че @mibobo е такъв случай). След потвърждаване на моето Хашимото и във връзка с някои оплаквания, изследвах малката си, 14 год дъщеря. Резултатите й са TSH 4.9, FT4 14.60, FT3 5.37, TAT 14.90, MAT 10.50. След преглед при именита софийска детска ендокриноложка и ехографска находка "хипоехогенна жлеза с неравномерна структура тип пчелна пита" и нейната диагноза е Хашимото. Диагнозата не оспорвам, НООО лечението е вит Д и рибено масло??? Преглед след 6 месеца и " няма място за притеснение, докато TSH не стане над 10". Моля ви за съвети.

# 203
Определено си има хипофункция въпреки, че не си написала граници, вероятно Т4 е до 22.  Но, първо съвета ми е да я изследваш за дефицити на витамини - желязо, В12 и Д (ако не е почнала вече приема). Ако има дефицити да ги попълнете и тогава да проверите пак как са хормоните. Тя какви симптоми има?

# 204
Скрит текст:
Моята дъщеря беше с умора, постоянно бледа и бавна... Оказа се с анемия, ужасно ниско желязо и феритин, малко нисичко Б12, и дефицит на Д. Щитовидни ще ѝ пусна по-нататък. Малки я и син (мъж вече) с аналогични симптоми плюс ужасен косопад. Той пък анемия няма, пуснахме щитовидни и витамини, щитовидните перфектни, Д с брутален дефицит (5 при норма 50-120)
И аз бих действала първо за запълване на дефицити, после проверка, и чак тогава, ако нещата не се подобря, хормон. При тийнейджърите са толкова разбалансирани нещата, че значително подобрение може и от наместване на само едно нещо да дойде.

# 205
  • София
Определено си има хипофункция въпреки, че не си написала граници, вероятно Т4 е до 22.  Но, първо съвета ми е да я изследваш за дефицити на витамини - желязо, В12 и Д (ако не е почнала вече приема). Ако има дефицити да ги попълнете и тогава да проверите пак как са хормоните. Тя какви симптоми има?

Вит Д е 58 при референтни 50-120 и при положение, че приема 5000 единици, заедно с вит К2 дневно вече 3 месеца. Б12 предстои да изследваме по препоръка на хематолог. Оплакванията са интензивен косопад, на шепи, повече от 6 месеца. Железният панел също е извън норми, всичко, желязо, феритин, трансферин, но не е тежка патология и по мнение на хематолога във връзка с нарушената тироидна функция.

# 206
За Д включи и магнезий, той е ко-фактор за усвояване

# 207
  • София
Благодаря ви, момичета!
Ще включим всички добавки и ще изследваме допълнително.

# 208
Диагнозата не оспорвам, НООО лечението е вит Д и рибено масло??? Преглед след 6 месеца и " няма място за притеснение, докато TSH не стане над 10". Моля ви за съвети.

Изумена съм.
Аз с тсх над 10 се озовах в болницата с неработещи черва.
 За съжаление читави ендокринолози са кът.

За желязото. Ами и моя уж често самото желязо в норма, но феритина го няма.
И на мен ми падаше с шепи, оредя.
Вижте и храната също. Ревизирайте я.

# 209
trueblue може ли да споделиш какъв витамин Д ползваш? Не мога да помогна със съвет, все още се образовам и чета темата за насоки Heart

Общи условия

Активация на акаунт