Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 81

• 25 848
  • 735
  •   1
Отговори
# 300
Момичета, от кое желязо сте доволни?
Зависи. При лек дефицит - Сидерал Форте. При тежък дефицит, особено ако е с анемия - Сорбифер.

# 301
То зависи и колко се усвоява. Всеки различно.
На мен хематолога в тема във форума след всичко което му казах, че пия и изследвания ми даде бетер ю.
Но още не знам как е. Не съм се изследвала.
Около цикъл и след си доизпивам сорбифера. Понякога и пия нежното желязо на др бест, имам си го, що да не пия.
Лекари от работата на майка ми препоръчаха Active Iron и сидерал, даже мостри ми дадоха. Аз ги изпих, но не съм тествала.
Нежното желязо на др Бест се оказа, че за три месеца ежедневно приемане нищо не е направило. А на други им помагало уж.
Ферокод Форте Спрей също съм чела, че помагало.

# 302
На майка ми бях взела БетерЮ, че беше с поднормено желязо, скоро се изследва, добре й се е качило. Но и фолат също й давах, той също спомага усвояване на желязото

# 303
  • София
Здравейте, лейдис,

По настояване на личната посетих ендокринолог и ми бяха назначени изследвания, които бих искала да споделя с вас за мнение. Уточнявам, че съм в менопауза от 3 години.
ТСХ-то и ФТ4 са ясни - хипофункция. Интересуват ме инсулин/глюкоза говорят ли според вас за инсулинова резистентност, каквото предположение изказа лекарката, защото се оплаках от едни 6 качени кг
И другото, което ме обърква - стойностите на Витамин Д. Преди две години правих в Бодимед, днес в Цибалаб. И на двете места мерната единица е еднаква, но в Цибалаб референтните стойности са много по-различни. Ако гледам днешните цифри, според Бодимед съм в недостиг, а в Цибалаб съм ОК (моля да ме извините за тавтолофията)

Скрит текст:

# 304
  • София
За бързо попълване на дефицита от желязо пия Тотема или Тардиферон. Сега се поддържам с едно желазо, което си взех от Iherb, скоро не съм се изследвала.

mona77, за мен твоите стойности за глюкоза и инсулин са прилично, въпреки че инсулинът е добре да е до 5, доколкото знам. За ТСх и Т4 си знаеш, предполагам и вземаш мерки. Няма ФТ3. И вит.  Д ти е прилично. Но аз вяра на Цибалаб нямам след последните изследвания на дъщеря ми, за това все само в Бодимед пускам.

# 305
Здравейте, дъщеря ми е на 15 год и е с Хашимото. Това са й резултатите от днес. Утре сме на детски ендокринолог.

Лекарката ни пусна само TSH и FT4. Останалите ги поръчах аз по ваш съвет.
Какво още да й пусна, освен калций, желязо и вит. Д?

# 306
Mia Rulana, на твое място ще пусна и глюкоза, инсулин и Б12. За всеки случай, да не вземе и оттам да изскочи някой заек.

# 307
Mia Rulana приема ли хормон? С хипофункция е. Иначе каквото е писала Acid_Burn е хубаво да се провери, към щитовидните е хубаво и Т3 следващия път като изследваш да си искаш.

# 308
Не, не приема. Май месец за пръв път беше диагностицирана и тогава TSH й беше в норма. Ендокриноложката поиска след месец пак да я изследваме, за да видим дали ще има промяна. За съжаление има. Така се надявах хормонът да й е в норма и лекарката да каже, че засега няма да пие нищо и че ще се видим другата година по това време за проследяване. Уви.

# 309
Само дето дали да да се пие/-ят хормон/-и, или - не, се определя изцяло по стойностите на FT4 и FT3. Това мисля, че ти го обяснихме, когато за пръв път писа тук.
Стойността на TSH не е с пряко значение, по-скоро - с вторично.

Е, как след година за проследяване, особено при подрастващ организъм? Flushed Хашимото е хронично заболяване и се следи на много по-кратки периоди, особено през първите години от диагностицирането.

# 310
Не, не приема. Май месец за пръв път беше диагностицирана и тогава TSH й беше в норма. Ендокриноложката поиска след месец пак да я изследваме, за да видим дали ще има промяна. За съжаление има. Така се надявах хормонът да й е в норма и лекарката да каже, че засега няма да пие нищо и че ще се видим другата година по това време за проследяване. Уви.

Хормон в норма, не значи, че са добре нещата! Извинявай, не помня всички в темата, но ако си писала вероятно сме ти го казали и на първата страница го пише. Също така, тя лекарката и при тези хормони може да каже нищо да не пие и ако това ще те успокои е голяма грешка. Момиче е и това един ден може да повлияе на възможността да има деца

П.П. Синът ми е диспансеризиран с Хашимото и през първата година го следяха на 3м, после вече на 4 месеца, това на година и при възрастните го няма, мен ме викат на 6 месеца.

# 311
Мия, време е да си смениш настройката. Организмът има нужда от хормон и щом го няма, по-добре е да се пие отвън, отколкото човек да е в дефицит, който ще разстрои и метаболизма, и всички останали хормони. Не хапчето е страшно, а липсата му.

# 312
Да, смяна на настройката трябва.
Хашимото не е грип. Това чакане единствено унищожава още и още жлезата.
Това е автоимунно заболяване, не е грип хора, не минава за пет дни, месец или 6 месеца да си седите и да викате - ей ся ще ми мине тук таз болежка.
Ще съжалявате след време, ама много.
Аз много години не съм била лекувана, ама много.
Обаче ако знаех, нямаше да постъпя като вас.

# 313
  • Пловдив
Здравейте, имам нужда от съвет за дозировката на хормона Innocent

Започнах от 30.11.2024 г. - първо от 12,5 мкг, като постепенно вдигнах до 37,5 мкг, на които съм от февруари.
FT 3      4.85   pmol/L   3.20 - 6.80
FT 4   ↓   11.00   pmol/l   12.00 - 22.00
TSH      2.310   mIU/l   0.300 - 4.200

Това бяха изследванията ноември, ясно се вижда хипофункцията, имах и всички симптоми за нея. Имах и много ниско желязо, феритин, които пооправих доста оттогава. Бях с качени кг, които не мърдаха, въпреки спорт и ограничения, имах съмнения за ИР, намалих и инсулина до 5 и Хома индекс 0,99.
От месец-два се чувствам по-добре, с малко повече енергия, успях даже да сваля 3-4 кг., което е огромен напредък след като година и половина бях само нагоре. Останаха още 2-3 кг. и ще съм с идеално за мен тегло. Цикълът се беше нормализирал (след много големи проблеми миналото лято, кръвоизливи и кюртаж)
Но пак започнах с много обилно нощно потене, стягане в жлезата и нарушения в цикъла...
Днешните изследвания са тези

Според вас трябва ли да вдигна дозата и възможно ли е потенето, стягането в жлезата и смущенията в цикъла да са резултат от хипофункция?

# 314
змейковица, още си в хипофункция, оттам са и симптомите. И при мен беше така - започнах хормон, вдигнах малко дозата и се чувствах супер, обаче в един момент симптомите се върнаха, защото хормоните на ЩЖ не бяха оптимални. На твое място ще вдигна на 50 мкгр и ще правя изследвания на всеки 6 седмици.

Общи условия

Активация на акаунт