Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 81

• 25 848
  • 735
  •   1
Отговори
# 375
Непослушна готвачка, не си дала реферетни стойности, но и без тях смятам, че имаш хипофункция. Прочети първата страница и ако имаш още въпроси - питай.

# 376
Някой пил ли е Guggul в помощ на ЩЖ? Видял ли е някакви ползи за жлезата, кг, кожа?

# 377
  • вече в собствен дом
Здравейте. Преди 6 седмици с доза
Еутирокс 75 мг от понеделник до четвъртък и от петък до неделя 112.5 минах в хипер и ТСХ 0,12. Намалих ТСХ на 75 мг всеки ден , но сега съм в хипо и ТСХ 5,53. Каква доза според вас да започна да взимам. ФТ3 и ФТ4 са в норма.

# 378
Здравейте,

При оптимални стойности на ТСХ и Т4, но при ниски нива на Т3, за хипофункция ли става въпрос?

ТСХ: 2,3 граници 0,35/5,10
Т4: 14,6 граници 11,2/23,8
Т3: 3,47 граници 3,68/5,99

Благодаря ви.

Това не е оптимален FT4. Да, хипофункция е.

Според ендокринолог няма проблем. Гледа жлезата на ехограф.

# 379
При мен не виждам да предизвиква апетит, което е интересно. А и би трябвало с по-високи стойности на Т3 реално метаблизмът да се забърза и да се отслабва, нали бодибилдърите заради това го пият.
И аз съм така - нито от висок FT4, нито FT3, имам повишен апетит. Даже е точно обратното - хич не ми се яде, което много ми помага в борбата с килограмите и в някои други аспекти, нищо че може да се касае за някакъв проблем със СЧТ.

Преди 6 седмици с доза
Еутирокс 75 мг от понеделник до четвъртък и от петък до неделя 112.5 минах в хипер и ТСХ 0,12. Намалих ТСХ на 75 мг всеки ден , но сега съм в хипо и ТСХ 5,53. Каква доза според вас да започна да взимам. ФТ3 и ФТ4 са в норма.
Ниският TSH не означава хипер (аз, например, от години съм със стойност под обхвата на измерване). Гледат се нивата на FT4 и FT3. Няма как да ти отговорим на некоректно зададен откъм инфо въпрос.

Според ендокринолог няма проблем.
Ами, нали нас питаш...

# 380
Разбира се, питам, за да открия защо е така.
Ако му вярвах на 100% нямаше да питам тук.

Какво се препоръчва при хипофункция?

# 381
Първо трябва да се види защо е налице хипофункция.
Началната стъпка е да се изследват антителата - TAT и МАТ, в случай че не са тествани. Ехография разбирам, че е правена, но дали може да се вярва какво е гледал специалистът...
Ако антителата са наред, се преминава към изследване на доста витамини и минерали: Витамин D, Витамин B12, Фолиева киселина, Желязо, Феритин, Трансферин, ЖСК, Инсулин + Глюкоза (на гладно), Гликиран хемоглобин и др.
Могат да бъдат тествани и половите хормони, защото те също имат отношение към ЩЖ.

Иначе, решението на проблема е прием на синтетичен хормон (след като са извършени стъпките, посочени по-горе).

# 382

Асат: 30 при граници 0-30
Алат : 25 при граници 0-33
ТЖСК; 13.3 при граници 6,6-29,5

През март:
ТСХ: 1.25 при граници 0,27-4,20
Т4: 12,9 при граници 11.9-21,6

Това имам като данни.
Благодаря за вниманието.

# 383
  • На брега на реката
Ето и моите издледвания. Мисля, че В12 е нисък и ще си взема. Мисля да е на Бетер ю.
В момента съм на 125 Еутирокс и 3х1/8 Тиромел.
Чудя се да добавям ли още 1/8 Тиромел.
Кортизола е нисък, но беше по-зле.
Инсулина се е вдигнал, но аз не спазвам режим сега.

# 384
Буб, как докара феритина до тази стойност?

# 385
  • На брега на реката
Мари, винаги е по-висок от горна граница, а желязото все към долна.
Не знам на какво се дължи.
Искам да спадне, но не знам как.
За желязото, пих няколко месеца сушен черен дроб и беше схигнало 20, а сега 2 м.по-късно пак е ниско.

# 386
  • Варна
Висок феритин е знак за възпаление по принцип. Инсулинът е много висок, заеми се с храна/спорт, че да не се стигне скоро до лекарства. Може да видиш и берберин например. И D и B12 може да се вдигнат. За същинския въпрос - щитовидните - търпят сякаш още малко, но и така изглеждат доста оптимални, така че всичко зависи как се чувстваш. Може да си направиш експеримент с още - ако стане към 5,5+ е пак ок и ако се чувстваш по-добре, значи има смисъл.

# 387
  • На брега на реката
Интересното е, че при предишни изследвания,  КЗ ми е висока, а инсулина по-нисък, но пак над 10, а сега КЗ към 5, а не към 6, но инсулина скочил.
Преди години бях на Сиофор и нямаше никакъв ефект, а го пих 4 години. Спрях го и си е същата работа.
Сега експериментирах с храната, затова писах, че не съм на режим.
Правила съм и кето, инсулина не пада особено, КЗ си стои висока,  но пък ме наляга косопад и не смея.
Ще се опитам да въведа ред в храненето,  но смятам, че с Вх епо-добре, но ще се схапая да са от  плодове. Сега  поне има.

# 388
Буболина, от какво получаваш косопад?И аз бях с висока кръвна захар и инсулин, но с магнезий бисглицинат, Таурин, добър сън и режим влязоха в граници.Скоро не съм си правила изследвания, но смятам в понеделник да пусна и ЩХ, полови и витамини.

# 389
  • София
gyga, по колко магнезиев бисглицинат и таурин приемаш на ден?

Общи условия

Активация на акаунт