Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 81

• 25 711
  • 735
  •   1
Отговори
# 45
Пиенето на йод при Хашимото е като наливане на масло в огъня. Това твърди Уенц и други автори. Засилва автоимунната атака.
Йод се е приемал някога при хипо, когато е нямало йодирана сол и е имало дефицит на йод.
Сега е почти невъзможно да има дефицит на йод. Изследванията не са точни, та и така трудно може да разбере човек какви са му нивата.
Гледах интервю с виден американски лекар, той каза, че е срещал само един пациент с недостиг на йод в практиката си. Пациента е бил веган суровоядец, който се е хранел основно със зелеви и броколи сурови в продължение на години.

# 46
Здравейте, не съм сигурна дали поста ми е за тази тема но понеже във форума съм срещнала само положителни хора и помощ ще попитам тук.
Правила съм следните изследвания, но личната ми смята че всичко е наред и нямам нужда от консултация с ендокринолог. Бяха ми назначени от репродуктивен специалист , които не е коментирал нищо различно от това че за него са в норма. Моля за мнение според вас как е и към какво да се насоча,понеже съм доста боса в темата.

# 47
Анелия, най-важните изследвания FT3  и FT4 ги няма. Така трудно може да се направи истинско заключение за щитовидната.
А оплаквания какви имаш?

# 48
Анелия, най-важните изследвания FT3  и FT4 ги няма. Така трудно може да се направи истинско заключение за щитовидната.
А оплаквания какви имаш?
Предполагах,че трябва и тях да проверя но никой не ми ги препоръча. Имам ги изледвани ,но са от повече от година.Нямам оплаквания. Ще изследвам скоро пак всичките, защото преживях аборт в ранна седмица но изчаквам да мине определения период от 6 седмици след него.

# 49
Съжалявам, за това което си преживяла. Това си е загуба и тежко се преживява.
Ако решиш може да пуснеш старите изследвания или да погледнеш на първа страница оптималните стойности.
За глюкозите може да питаш в темата за Инсулинова резистентност.

# 50
Съжалявам, за това което си преживяла. Това си е загуба и тежко се преживява.
Ако решиш може да пуснеш старите изследвания или да погледнеш на първа страница оптималните стойности.
За глюкозите може да питаш в темата за Инсулинова резистентност.
След 10 дена ще пусна нови изследвания и ще споделя после резултатите за коментар. Много ви благодаря !

# 51
Извинявам се, ако ще повторя въпрос, задаван многократно. Кое изследване за кортизол е препоръчително - слюнка или кръв?

# 52
Имаше период в което се говореше, че е в слюнка, но последно все чета мнения за в кръв, двукратно най-добре. Чела съм на хора които са засичали и по двата начина и слюнката не е хванала добре проблема, вероятно не са ослюнчени добре тампоните или нещо друго, но в кръв май е по-сигурно.

# 53
Да, точно заради кретенизма, който е бил широко разпространен в определени райони, е започнало йодирането на солта. Кретенизмът е вроден хипотиреоидизъм. Аз не съм чела книгите на Изабела, може нещо да не е разбрала за йода. Това не означава, че препоръчвам да се приема йод. Аз съм пила и келп, и луголов разтвор, но подобрението беше само отначало, с келпа, и то не драстично. Може и да съм си навредила междувременно.

Ха, какво ще го правя този келп.
Преди време отказах и хималайската сол, още имам.
Че четох, че е бедна на йод.
Значи няма драма да си я ползвам, като гледам йод има и в други храни, та няма драма.
Явно като съм чела, не съм дочела, но и тогава книгата на Уенц я нямах.

# 54
По отношение на йода има различни мнения, например има един американец, д-р Дейвид Браунстийн, който е голям негов застъпник, включително за Хашимото. Аз лично вече не бих стигала до високите дози, които той препоръчва, но йодирана сол си ям. Освен това ниски дози йод (2-3 мг) помагат за напрежението в гърдите през втората фаза на цикъла, а могат да помогнат и за съня, зависи. Но искам да кажа, че има различни гледни точки и по тази тема.

# 55
Извинявам се, ако ще повторя въпрос, задаван многократно. Кое изследване за кортизол е препоръчително - слюнка или кръв?
По-важно от това дали да е слюнка или серумен тест, е това да е т.н. 'кортизолов ритъм'. Взема се проба сутрин в 8ч. и следобед в 16ч (или 22ч), за да се оцени буквално ритъмът. Сутрин трябва да е нормално-висок и вечер нисък.

Ако сутрешният е в норма, но вечерният е близо до сутрешния, значи има проблем и тогава се преминава към нов тест -- дексаметазонов блокаж: пие се дексаметазон, който да потисне кортизола. Ако и това не успее да го свали, се започва по-сериозен скрининг за Синдрома на Кушинг и търсене на причина: хипофиза, надбъбречен проблем или ектопичен причинител.

Някои хора предпочитат слюнка, т.к. самото вземане на кръв им вдига кортизола.
Важно е и къде се прави изследването, някои лаборатории нямат нужните китове за качествен и достоверен тест.

# 56
Леле, rundy, хвърли ме в тъча с тези изследвания. Първото лесно, ще го проверя в лабораторията. Но този втори тест евентуално….с лекар ли се тества или в лаборатория?

# 57
Да, точно заради кретенизма, който е бил широко разпространен в определени райони, е започнало йодирането на солта. Кретенизмът е вроден хипотиреоидизъм. Аз не съм чела книгите на Изабела, може нещо да не е разбрала за йода. Това не означава, че препоръчвам да се приема йод. Аз съм пила и келп, и луголов разтвор, но подобрението беше само отначало, с келпа, и то не драстично. Може и да съм си навредила междувременно.

Ха, какво ще го правя този келп.
Преди време отказах и хималайската сол, още имам.
Че четох, че е бедна на йод.
Значи няма драма да си я ползвам, като гледам йод има и в други храни, та няма драма.
Явно като съм чела, не съм дочела, но и тогава книгата на Уенц я нямах.

# 58
Леле, rundy, хвърли ме в тъча с тези изследвания. Първото лесно, ще го проверя в лабораторията. Но този втори тест евентуално….с лекар ли се тества или в лаборатория?
Здравей, не се притеснявай. Направи си първо кортизоловия ритъм (стутрин-следобед). Само ако има изравняване на ритъма се 'задълбава' още. Ако ритъмът е изравнен и следобедният кортизол е близък до сутрешния, тогава се взема 1мг дексаметазон в 23ч и на сутринта в 8ч се взема нова проба, за да се установи дали препараът успява да потисне кортизола.

Ако и след дексаметазоновия блокаж има проблем, вече се разширява скринингът, като евентуално се вдигат дозата на дексаметазон, започва да се измерва и кортизол в 24ч. урина и други.

Всичко това може да стане амбулаторно, т.е. сама можеш да си направиш тези тестове.

Не знам по какъв повод се изследва кортизолът? С какви оплаквания? Лекар ли го назначава?

Ако си решила да изследваш кортизол, в ритъм, ти препоръчвам да изследваш и адренокортикотропния хормон (ACTH), т.к. той контролира производството на кортизол и понякога проблем с кортизола може да бъде установен допълнително и с този маркер.

Ако даваш кръв за теста, не забравяй да постоиш 15-20 в пълен покой, преди да ти вземат кръв. В лабораториите принципно го знаят това, но някъде си правят оглушки и претупват нещата, резултатите са нереални.

# 59

Здравейте , това са ми изследванията, доктора каза, че съм с Хашимото , с половин жлеза. Нищо не ми е предписано като добавки, сама си вземам селен ,и си пуснах витамин Д и Б, и вземам тях ,защото са с ниски стойности . Благодаря за вниманието .

Общи условия

Активация на акаунт