Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 81

• 26 312
  • 735
  •   1
Отговори
# 480
На първа страница има разни протоколи за хранене при Хашимото. Като цяло се набляга на изключване на глутен и млечни. Но това няма да промени факта, че има Хашимото. Може да влезе в ремисия, ноне и да оздравее.
Гори на слънце точно защото е в дълбок недоимък на вит Д. Когато го навакса, би трябвало да започне само да тъмнее, но не и да изгаря и червенее (при мен и децата ми точно това се случи и сега се пека с удоволствие, и имам хубав тен месеци наред). От Д на нашия пазар ефект съм видяла само от вигантол. Вит К2 трябва да е форма МК7. У нас има и комбинации от двата витамина (на Better you напр). Аз ползвам това от iherb. Давам 9 капки вигантол с 1 т К2 от тези. Магнезий - глицинат или цитрат.
Щом е толкова фоточувствителна, да внимава с козметика с вит С лятно време, както и билки, предизвикващи такава чувствителност, като жълт кантарион, напр., фотоепилации, лазерни процедури. Само да вметна, че селен без изследване не се пие, защото е токсичен при предозиране, а почти никой не страда от липсата му (поне аз не съм срещала такъв човек дори и от хората, които сме тук). Това, че лекарите си го изписват с лека ръка е безотговорно.

Толкова хубав съвет!

# 481
Здравейте,след направен преглед на щитовидната жлеза и открит малък възел,са ми назначени тези изследвания.Това са резултатите .Ако може за съдействие за разчитане и коментар.Благодаря!

# 482
  • Пловдив
Здравейте.
След доста изчетен материал по темата стигнах до извода, че Хашимотото ми (и наследствеността) са виновни за моя халус валгус (изпъкнало кокалче на големия пръст на крака).
Има ли тук някой с подобен проблем и може ли да ме насочи към какви добавки за пиене/мазане да се ориентирам?
Пия си магнезий. Колаген още не съм пила, може би трябва. Ползвам силиконови разделители, ама само вкъщи и нощем.
Лошото е, че вече почна да ме боли, освен, че се увеличава изкривяването.

# 483
Изпъкналото кокалче е механичен проблем, така че не виждам с какво добавките и мазането с неща ще помогнат. Аз залагам на ходене боса и с боси обувки, както и на упражнения, определено има ефект. Гимнастиката е елементарна - свиване и разтягане на пръстите настрани и нагоре.

# 484
  • Пловдив
Четох, че има връзка с хормонален дисбаланс в организма.
А тъй като е става, реших, че може да допълня с добавки.

# 485
Здравейте.
След доста изчетен материал по темата стигнах до извода, че Хашимотото ми (и наследствеността) са виновни за моя халус валгус (изпъкнало кокалче на големия пръст на крака).
Има ли тук някой с подобен проблем и може ли да ме насочи към какви добавки за пиене/мазане да се ориентирам?
Пия си магнезий. Колаген още не съм пила, може би трябва. Ползвам силиконови разделители, ама само вкъщи и нощем.
Лошото е, че вече почна да ме боли, освен, че се увеличава изкривяването.

Аз имам два, и двата ми се развиха скоростно последните 7 8 г, от както имам Хашимото всъщност, но вярвам че се получиха по-скоро от прогресивно спадащия ми свод (не от тесни обувки)

# 486
Здравейте,след направен преглед на щитовидната жлеза и открит малък възел,са ми назначени тези изследвания.Това са резултатите .Ако може за съдействие за разчитане и коментар.Благодаря!

# 487
Имате хипофункция и Хашимото. Все още жлезата успява да компенсира с фт3, но това няма да е за дълго. Вече сте за хормон. Сериозен дефицит на вит Д. Ако решите, трябва да пиете поне по 5000 единици дневно, за да тръгне на някъде. Хипофункцията има връзка и с никаквото вит Д, но си има и антитела за Хашимото.
Не знам дали има натрупване на кг, но има някаква тенденция към инсулинова резистентност - не е категорична. Нома индексът все още е доста добър - 1,37.
Дали ще ви изпишат хормон не знам. Вероятно не. Наваксайте Д, обърнете внимание на храненето и след 2 месеца направете контрола заедно с б12. Ако нещата се влошават, взимате нещата в свои ръце и решавате дали са пиете хормон. Ако се задържат на това ниво или се подобрят, продължавате в същата посока само с проследяване във времето.

# 488
Имате хипофункция и Хашимото. Все още жлезата успява да компенсира с фт3, но това няма да е за дълго. Вече сте за хормон. Сериозен дефицит на вит Д. Ако решите, трябва да пиете поне по 5000 единици дневно, за да тръгне на някъде. Хипофункцията има връзка и с никаквото вит Д, но си има и антитела за Хашимото.
Не знам дали има натрупване на кг, но има някаква тенденция към инсулинова резистентност - не е категорична. Нома индексът все още е доста добър - 1,37.
Дали ще ви изпишат хормон не знам. Вероятно не. Наваксайте Д, обърнете внимание на храненето и след 2 месеца направете контрола заедно с б12. Ако нещата се влошават, взимате нещата в свои ръце и решавате дали са пиете хормон. Ако се задържат на това ниво или се подобрят, продължавате в същата посока само с проследяване във времето.

Благодаря , за отговора! След доста четене днес и аз предположих за Хашимото и ИР. За жалост не го очаквах. Материята ми е все още нова, ако има какво да допълните ще съм благодарна Wink

# 489
Привет!
Бременна съм и съответно изследвахме TSH, което сега в 7-ма седмица е 5.45. Отидох на еднокринолог (всичко си обясни човека, много ми допадна) и при прегледа на ехографа видя изменения в щитовидната жлеза и отсече, че е Хашимото. Назначил ми е изследвания за антитела и още няколко неща, доколкото четох и така е редно, защото антителата са това, което показва всъщност дали е точно Хашимото или нещо друго.
Не се притеснявам за сега. На 30 съм, имам една перфектна бременност и сега втората, която стана от първият път. Нямам абсолютно никакви оплаквания, имам перфектни кръвни изследвания и нямам Хашимото в рода (или поне не е диагностицирано), никакви излишни килограми.  Разбира се, всичко това нищо не означава. Но се учудих на бързо поставената диагноза ако трябва да бъда честна. Изписаха ми Еутирокс сега, за да регулира tsh докато съм бременна и след около месец съм на прегледи пак, като трябва да си направя и останалите изследвания. Замислих се, че може би, за да има вече изменения по самата жлеза, то проблемът НЕ Е отключен наскоро. Ще видим касво ще каже доктора след допълнителните изследвания. Вие какво мислите?

# 490
И при мен се откри в ранна бременност. Нищо чудно тя да го е отключила, но във всеки случай няма значение. На толкова ранен етап и ако си пиеш хормона, няма опасност за бебето. Дозата вероятно ще ти се вдига докъм 20-тата седмица, когато и неговата жлеза ще започне да работи. Следи и нивата на ФТ4 и ФТ3, макар ендокринолозите да дозират хормона само според ТСХ. Хубаво е тези двата да са в горната част на нормата, а не ниски, ама "в норма".

Ако искаш да кърмиш, за нищо на света не си спирай рязко хормона след раждане, каквото и да те съветва ендокринолога. Вероятно ще се наложи да си намалиш дозата, но не и да го спреш изцяло отведнъж. Щитовидните хормони влияят на лактацията - можеш да хвърлиш око на старите ми постове, да не досаждам с повторения в темата. Имай предвид, че след раждане хормоните много играят и е възможно да минеш от хипо в хиперфункция и обратно. Следи се честичко, прочети темите назад, или поне първият пост, и лека бременност.

# 491
Но се учудих на бързо поставената диагноза ако трябва да бъда честна.

Диагнозата за това заболяване се поставя по два начина: или чрез изследване на антителата, или чрез ехографски преглед (както е било при теб, а и при мен преди доста години). Измененията при Хашимото са много специфични - опитен лекар няма как да се обърка. С което не искам да те разочаровам, разбира се. Освен това, TSH ти е много висок - т.е. и това кореспондира с наличието на заболяване.
При мен също поставиха диагнозата от раз, още по време на самия ехографски преглед. После, естествено, си направих и лабораторни изследвания, които просто потвърдиха нещата.

# 492

Здравейте, относно храненето може ли к.мляко, сирене и дали стават овесените ядки.Втори ден съм на тази НВ диета и нещо ми се вие свят . явно рязко почнах.Мед може ли ? От бобовите какво е разрешено? Пълна каша ми е;)

Последна редакция: нд, 20 юли 2025, 16:55 от yana_m

# 493
Но се учудих на бързо поставената диагноза ако трябва да бъда честна.

Диагнозата за това заболяване се поставя по два начина: или чрез изследване на антителата, или чрез ехографски преглед (както е било при теб, а и при мен преди доста години). Измененията при Хашимото са много специфични - опитен лекар няма как да се обърка. С което не искам да те разочаровам, разбира се. Освен това, TSH ти е много висок - т.е. и това кореспондира с наличието на заболяване.
При мен също поставиха диагнозата от раз, още по време на самия ехографски преглед. После, естествено, си направих и лабораторни изследвания, които просто потвърдиха нещата.
Благодаря за отговора! Не ме разочароваш, не съм от хората, които се отчайват още от началото. Ще си взимам терапията, ще се следя редовно и каквото времето покаже.

# 494

Здравейте, относно храненето може ли к.мляко, сирене и дали стават овесените ядки.Втори ден съм на тази НВ диета и нещо ми се вие свят . явно рязко почнах.Мед може ли ? От бобовите какво е разрешено? Пълна каша ми е;)
Аз не съм по диетите, свързани с Хашимото. Позволявам си за кратки периоди високопротеиново хранене и никога прекалено ниски въглехидрати. Това може само да те вкара в по-дълбока хипофункция. Щитовидната работи с въглехидрати.
Не мога да дам насоки за хранене, но има "колеги" с опит в диетите. При някои работят, при други- не. Който реши, нека се включи с коментар.

Общи условия

Активация на акаунт