Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 81

• 26 324
  • 735
  •   1
Отговори
# 465
  • София
За ИР изследвате ли се? Защото те си ходят ръка за ръка в общи линии. Вит.Д също е важно.

# 466
  • тук и там
Вит.Д ми е нисък,иначе КЗ и инсулин са ми в норма.

# 467
Добро утро.
Да дам и аз продължение:

Това е заключението на ендото…
Категорично отказа да ми предпише хормон, каза да спра приема на селин, да повиша вит Д, и да каригирам храненето и днижението.
Това ми изглежда като писанки на Начев. Той ли е?

# 468
  • Варна
Вит.Д ми е нисък,иначе КЗ и инсулин са ми в норма.

Какво значи в форма? Инсулин в някои лаборатории има и референтни 20, а е добре да е 5-6

# 469
  • тук и там
Ами толкова е- 6 при норма до 20.

# 470
  • Далечният изток
Здравейте, момичета, да ви пусна моите последни изследвания.

С Хашимото съм от 2017 г. Периодично увеличавам дозата на Еутирокса, от около 2 седмици съм на 100, бях на 75 мкг.
С ИР съм, пия глюкофаж от 2000 мг дневно.

Притесняват ме най-вече килограмите. Всичко друго засега е наред. А, и ставни болки имам, не знам дали има връзка.

# 471
Нивата на щитовидните ти хормони цялостно са добри.

Инсулинът и глюкозата също са супер, но защо все още приемаш Метформин, при това - в такава голяма доза? Идеята е, след като бъдат постигнати задоволителни резултати, медикаментът да се спре, защото не е препоръчителен в дългосрочен план. Оттам-нататък е хубаво положението да се поддържа само с режим и спортни активности.

Относно ставните проблеми - изследвала ли си Витамин D? А и някои други важни витамини + минерали?

Ако е налице бавно покачване на килограмите, вероятно диетата не е, както трябва. Приемат се повече калории, отколкото се изразходват. Хормоналните промени, свързани с възрастта, също имат отношение.

# 472
Ако този инсулин е такъв след редовния прием на лекарството, т.е. предната вечер, проблема не е решен,  е овладян с медикамента. Метформина се спира (плавно) при трайна тенденция на намаляване на теглото.

# 473
  • Бургас
Здравейте.
Пиша, понеже сте ми давали добри съвети досега.
Нещо ми е предозиран изкуствения хормон, направо вече ми омръзна от диарии, подути очи и главоболие, не знам защо така изведнъж се случи, чак до болница се докарах.
Всички изследвания, освен Урея и хормоните са перфектни иначе.
ТСХ беше около 1, но ФТ4 25 и ФТ3 около 7 и нещо.
Бях на ендо, спряхме го за малко Аку Тирокс 6 мл.
Каза да вземам по 3,5 мл, но съм с диария, която беше поспряла докато не го вземах.
Реших да си пусна аз хормони в петък и днес, мисля, че и доза 3,5 ми идва в повече, доста вече съм се изтормозила.
Едното е в отпуска до 5ти август.

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 12:39 от mariqivanova799

# 474
Здравейте момичета! Може ли да ми препоръчате къде да си направя ехография на шитовидната жлеза в София! Благодаря и хубав ден!

# 475
Здравейте! Извинете, че нахлувам в темата, сега ще прочета назад коментарите, но преди това искам да ви попитам за мнение. Дъщеря ми/27г./ преди цикъл има гадене и напъни за повръщане, което ме накара да пуснем профилактични изследвания. TSH -8 при референтни 0,2-4.2, FT4- 12.90 при референтни 11.5-22.70, Витамин Д 39.58 при референтни 50-120, желязо 17.41 при референтни 7-30, глюкоза - 5 при референтни 3.9-6.10, хемоглобин - 126. TSH ме притесни и ЛЛ ни изпрати при ендокринолог, посетихме в София д-р Цветанова /ВМА.  Гледа я на екограф, каза, че няма притеснително относно жлезата - в смисъл възли. Наследствено било - майкй ми преди време 30години се лекуваше, но с хапчета без проблем, а леля ми е оперирана. Аз също съм с хашимото, но без терапия - само на селен преди 5години.Изписа Л-тироксин 50мг сутрин по 1т и Хидроферол заради витамин Д. Каза след 20 дни да отидем на контролен преглед като направим отново TSH , ТАТ,МАТ. Направихме ги вчера и TSH значително е спаднал - 1.06, но ТАТ 268 при референтни до 115 и МАТ 339 до 34. Тъй като лекарката е в отпуск следващата седмица ще я посетим.
Благодаря ви, постът стана малко дълъг.

# 476
Дъщеря ви е в сериозна хипофункция с Хашимото. Тсх не се пуска след 20 дни, а най-малко след 45. Дозата от 50 мкгр вероятно ще е малка и до 2 месеца тсх отново ще го видите високо - в началото винаги е така. Трябва да навакса вит Д, който се пие в нейния случай от поне 5000 единици заедно с с 50 единици К2 и магнезий. Гаденето няма общо с щитовидната. Вероятно е провокирано от половите хормони. Там може да проверите какво се случва. Да направи консултация с гинеколог.
И Хашимото не се "лекува" със селен - дано не направи тази грешка. А относно колко да е притеснително - с годините дозата на хормона вероятно ще се вдига, а жлезата ще "отпада". Наистина, ако добре компенсира, няма от какво да се притеснява. Но не и да остава без хормон отвън.

# 477
bongobongo, благодаря за бързия отговор. Тъй като не се излага на слънце, дори и когато сме на море, под чадър е, защото е с бяла кожа и алергична, вместо витамин Д, докторката изписа 1път месечно Хидроферол. Може ли да ми препоръчаш добър витамин Д с К2 и магнезий. Благодаря още веднъж.
Къде мога да прочета относно храни, които не е препоръчително да се консумират в този случай, защото лекарката нищо не каза? Благодаря предварително.

Последна редакция: пт, 18 юли 2025, 11:42 от ina21

# 478
На първа страница има разни протоколи за хранене при Хашимото. Като цяло се набляга на изключване на глутен и млечни. Но това няма да промени факта, че има Хашимото. Може да влезе в ремисия, ноне и да оздравее.
Гори на слънце точно защото е в дълбок недоимък на вит Д. Когато го навакса, би трябвало да започне само да тъмнее, но не и да изгаря и червенее (при мен и децата ми точно това се случи и сега се пека с удоволствие, и имам хубав тен месеци наред). От Д на нашия пазар ефект съм видяла само от вигантол. Вит К2 трябва да е форма МК7. У нас има и комбинации от двата витамина (на Better you напр). Аз ползвам това от iherb. Давам 9 капки вигантол с 1 т К2 от тези. Магнезий - глицинат или цитрат.
Щом е толкова фоточувствителна, да внимава с козметика с вит С лятно време, както и билки, предизвикващи такава чувствителност, като жълт кантарион, напр., фотоепилации, лазерни процедури. Само да вметна, че селен без изследване не се пие, защото е токсичен при предозиране, а почти никой не страда от липсата му (поне аз не съм срещала такъв човек дори и от хората, които сме тук). Това, че лекарите си го изписват с лека ръка е безотговорно.

# 479
bongobongo, благодаря от сърце!

Общи условия

Активация на акаунт