Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 81

• 24 932
  • 735
  •   1
Отговори
# 585
  • тук и там
Аз съм на 0.25 мг,това е най-ниската доза.Освен през ден да пия?Или да си карам на 0.25 докато свикна пак.Какво ще ме посъветвате?

# 586
Никога не съм имала такъв проблем и то да го свържа с хормон.
Иначе на мен пък за първи път сега ми се случи цикъл на 16-ти ден тъкмо чакам преглед за миомния възел и се сдухах, дано всичко е наред. Но годините ми са такива, че вече очаквам аномалии всякакви. Позната без проблем с ЩЖ, също този месец имала 2 цикъла...може нещо с времето знам ли.

Изследването на прогестерон за мен е безсмислено, освен ако нямаш точно засечена овулация за да изследваш 7 дни след нея, когато прогестерона е в пик.  Аз правих опит първо на 21 -ви ден, както е по учебник, после взех тестове за овулация и така правих и според мен само си дадох парите на вятъра. Ако е много, много нисък вероятно ще ти излезе по изследвания когато и да го пуснеш, но ако има само понижение на нивото спрямо естроген и т.н. нищо няма да се засече...

# 587
  • Пловдив
Да, и АГ каза, че няма смисъл от изследване, но реших да питам.
При мен още от започването на Еут. на ниска доза (12,5 мкг - ноември) така ми прескочи цикъл. После уж се нормализира с пиене на Миоинозитол. Затова правя връзка с хормона - преди това никога не беше се случвало

А с прогестерон/утрогестан някой опит има ли - могат да ми донесат от Турция
АГ каза, че е безвреден и така може да се поддържа функцията и да се компенсира естрогеновата доминантност, но макс до 50 г.

Отивам да търся дали има начини за понижаване на естроген по естествен начин

# 588
Неприятната част е косопад,изтъняване на косата и сърцебиене,високо кръвно от въпросния медикамент.

Извинявай, но как пък така категорично реши, че е от въпросния медикамент?
В поста си никъде не споменаваш с какво си диагностицирана. За Хашимото ли става въпрос, само хипофункция ли е.
Хормонът НЕ се дозира спрямо стойността на TSH (хормон на хипофизата), а спрямо тези на щитовидните хормони - FT4 и FT3.
Също така, синтетичният хормон не се приема конкретно при бременност, опити за такава или ИнВитро, а защото щитовидната ти жлеза не функционира правилно по една или друга причина (със или без бременност).
Най-вероятно симптомите ти идват от недобрата ѝ работа, нямат общо с препарата.
Не съм съгласна,че симптомите идват от неправилно функциониране на щитовидната. Преди препарата,2022 и годините преди това, никога не съм имала такива симптоми. Единствените изследвания без препарат са тези  от 2022. На мен ми изписаха аку тирокс само и единствено заради ТСХ,което варираше тогава и беше между 2.5-2.8,а с трансфери на модифициран цикъл и естрофем по 10мг на ден. ТСХ се покачваше до 4.
Цитирам какво ми е казал ендокринолог. Ясно е,че ще пусна изследвания след 3 седмици. Въпросът е дали заради Т3,Т4, ТАТ и МАТ съм се нуждаела от хормон или изобщо не съм,а са ми го изписали само и единствено заради ТСХ и повишението заради естрофем. Нямам диагноза,минала съм през няколко ендокринолога, прегледи на ехограф. Не са ми открили проблем.

# 589
змейковица, а щитовидните изследвала ли си ги скоро? Защото - без да знаем техните стойности - няма как да кажем дали може настоящият проблем да е свързан с щитовидната. Ако всичко е наред там, не виждам как е възможно да има смущения в цикъла ти, причинени от хормона.
Да не би да страдаш от модерната Естрогенова доминантност?

Между другото, да споделя нещо много интересно - когато бях само на T4 (независимо дали "L-Тироксин" или "Tirosint") и прогресивно свалях килограми, съответно - бях на много строг хранителен режим, цикълът ми от един момент натам взе да става доста оскъден и да ми идва на прекалено често (случвало се е дори на 21 дни). Така беше в продължение на доста време - сигурно над година.
След това, знаете, започнах да пия и T3, паралелно с T4. Е, от този момент нещата с цикъла значително се подобриха, макар да продължих да свалям тегло и да се храня с малко калории. Simple Smile Оправи се и като продължителност, и като сила на кръвотечението.
Та, според мен, ако T4 ви е оптимален, но T3 е близо до долната граница (както беше хронично при мен, преди да почна да приемам T3), възможно е това да е една от потенциалните причини за проблеми с МЦ. Просто от опит говоря. Peace

# 590
FB87003498BG, преди да започна хормон и аз бях с изтъняване на косата и високо кръвно, даже правех жестоки хипертонични кризи. Дори и сега, ако не съм дозирала хормона както трябва - по време на цикъл вдигам кръвно.
В изследването, което си публикувала, FT3 е далече от оптималното и със сигурност ти е трябвал хормон.
А какво ти е казал ендокринологът и въз основа на какво е дозирал хормона - тези неща ги повтаряме през страница. Че ендокринолозите работят с остарели протоколи и заради тях много жени са в хипофункция.

# 591
FB87003498BG, сега прочетох поста ти и не мисля, че има смисъл зорлем да се убеждаваме в нещо. Насила не става. Peace
Щом не смяташ, че имаш проблем с ЩЖ, и си убедена, че проблемите ти не са от това, супер. Аз лично спирам да коментирам по този въпрос.

Последна редакция: пт, 08 авг 2025, 11:49 от Гърне без похлупак

# 592
FB87003498BG, преди да започна хормон и аз бях с изтъняване на косата и високо кръвно, даже правех жестоки хипертонични кризи. Дори и сега, ако не съм дозирала хормона както трябва - по време на цикъл вдигам кръвно.
В изследването, което си публикувала, FT3 е далече от оптималното и със сигурност ти е трябвал хормон.
А какво ти е казал ендокринологът и въз основа на какво е дозирал хормона - тези неща ги повтаряме през страница. Че ендокринолозите работят с остарели протоколи и заради тях много жени са в хипофункция.
Благодаря ви за отговора!
Определено при мен всички симптоми,които описвате са след започване на препарата и най-вече когато приемам голяма доза 5мл-6мл. С доза 2.5мл-3.5мл проблеми не съм имала никога.При изследванията ми от 17 Юли ФТ3 е надолу и цикъла ми даже стана оскъден. Поне това наблюдавам когато ми вдигнат дозата. Долу са ми последните изследвания (17.07) и след тях спрях препарата.Съответно сърцебиене и високо кръвно нямам (аз съм с ниско кръвно генерално,а хипертонията ми е придобита след прием на аку тирокс високи дози. Рязко качване от 2.5мл на 4 и после 6мл), а косопадът значително намаля. Не съм чела,че е проблем да се качи дозата по този начин, защото вярвах ,че затова ходя на ендокринолог.

# 593
Аз съм на 0.25 мг,това е най-ниската доза.Освен през ден да пия?Или да си карам на 0.25 докато свикна пак.Какво ще ме посъветвате?
През ден е по-зле... ако трябва по 1/2 пий седмица, после мини на цяло хапче.

И аз никога не съм имала такъв проблем от хапчетата...

# 594
FB87003498BG, по принцип, когато се започне хормон първоначално има влошаване на симптомите, защото организмът започва да разчита на "привнесения" хормон, вместо да продължи да тормози вече изтощената жлеза. След няколко седмици, за съжаление - понякога и месеци, положението започва да се нормализира. При теб освен хипофункция и препаратът не е бил дозиран както трябва и се е получила манджа с грозде.

# 595
  • Пловдив
змейковица, а щитовидните изследвала ли си ги скоро? Защото - без да знаем техните стойности - няма как да кажем дали може настоящият проблем да е свързан с щитовидната. Ако всичко е наред там, не виждам как е възможно да има смущения в цикъла ти, причинени от хормона.
Да не би да страдаш от модерната Естрогенова доминантност?

Точно това е предположението на АГ - за естрогенова доминантност и затова ми изписа прогестерон

Ето изследванията - аз ги пусках юни месец
От 30.11.2024 г. - - 12,5 мкг, като постепенно вдигнах до 37,5 мкг, на които съм от февруари.
FT 3      4.85   pmol/L   3.20 - 6.80
FT 4   ↓   11.00   pmol/l   12.00 - 22.00
TSH      2.310   mIU/l   0.300 - 4.200

От 17.06 - тогава вдигнах дозата на 50 мкг

Чувствам се значително по-добре от ноември, косата поспря да капе, но от месец почти всяка сутрин смарт-часовникът ме алармира за пулс над 150-160 в покой. През деня не усещам сърцебиене, кръвното ми е ниско - 95 на 60.

# 596
Наред са ти последните изследвания. Може би е OK T4 да се вдигне още малко. Но при всички положения, конверсията ти е нелоша. Simple Smile

# 597
  • Пловдив
Значи по пътя на логиката да търся начини да повлияя на естрогена и освен да видя и кортизолът как е - него не съм изследвала - не съм се образовала достатъчно в тази насока, ще чета. Благодаря!

# 598
  • софия
Нахлувам в темата, ама моля за коментар на изследванията

Другата седмица съм на ендокринолог, но да си избистря въпросите.
Имам чувството, че сте по- компетентни от някои лекари.

# 599
Хашимото, с хипофункция.

Инсулинът не е зле, но може и да е по-добре - около 5-6.

Общи условия

Активация на акаунт