Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 81

• 26 453
  • 735
  •   1
Отговори
# 135
Днес водих дъщеря си на детски ендокринолог. Официално е с диагноза Хашимото. Доволна съм от лекарката, не бърза с хормона. След месец ще направим изследвания отново да видим дали има промяна в TSH. Засега жлезата работи нормално, дано да си остане така за възможно най- дълго време. Лекарката ме похвали, че сме отишли навреме, преди да започнат симптомите, а оттам и проблемите. Понеже съм с две деца ме посъветва да изследвам и другото. Профилактично. Заради фамилната обремененост.
Изчетох началната страница, ще си следваме съветите на ендото, но искам да опитам и нещо алтернативно. Отворена съм за всякакви предложения.

# 136
Понеже се спомена за рефлукс на предната страница, искам да попитам колко от вас имат рефлукс? В други форуми ме убеждаваха, че проблемите с щитовидната са заради рефлукса, а не обратното. При мен има рефлукс от поне 10 години, но в първите 7-8 години нямах симптоми на хипотиреоидизъм. Косата ми беше добре, както и кожата, нямах умора. Сега в последните 2-3 години косата ми доста изтъня и кожата ми е зле (розацея с акне). Все още се питам дали проблемите със стомаха са заради неработеща жлеза или заради тях жлезата не работи.

# 137
  • София
Аз имам рефлукс, който се появи много години след като ми откриха Хашимотото. Всъщност 2020 г. ми се появи след една серия от АБ.

# 138
Само при бременността съм имала рефлукс, иначе не. Но проблемите със стомашния микробиом са свързани с автоимунните заболявания, така че по-скоро връзката е индиректна.

Миа, хвърлих око на предишното ти мнение - това фт4 13 за мен си е жива хипофункция, нищо че е в норма. Не знам дали референтните за тийнейджъри са същите като за възрастни, но имай го предвид. Хормонът не е нещо лошо и страшно, когато тялото има нужда от него. Имаше в темата потребителка, която беше разказвала как е действала при своето дете с диета - дали не беше mibobo? Сигурно ще ти е полезно да прочетеш постовете ѝ.

# 139
Аз имам рефлукс, но не знам дали не е заради огромния полип, който почти ми запушва червата.

# 140
Чела съм за т.нар. "silent reflux" - възможно е да го имам. Иначе, симптомите на стандартния GERD май не съм ги усещала често, ако въобще.

# 141
Чела съм за т.нар. "silent reflux" - възможно е да го имам. Иначе, симптомите на стандартния GERD май не съм ги усещала често, ако въобще.
Аз съм точно с тих рефлукс и малабсорбция. Почти никога не съм имала симптомите на класически ГЕРБ.

# 142
..........

Миа, хвърлих око на предишното ти мнение - това фт4 13 за мен си е жива хипофункция, нищо че е в норма. Не знам дали референтните за тийнейджъри са същите като за възрастни, но имай го предвид. Хормонът не е нещо лошо и страшно, когато тялото има нужда от него. Имаше в темата потребителка, която беше разказвала как е действала при своето дете с диета - дали не беше mibobo? Сигурно ще ти е полезно да прочетеш постовете ѝ.

Аз съм да. Синът ми беше на диета, но основно заради хр.непоносимости и да, функцията на жлезата се повлия добре за около година и след това въпреки хр.режим и попълнените дефицити на витамини се стигна до хормон.

Над 6-8 годишна възраст за децата вече важат стойности за възрастни.

Mia Rulana тук сме няколко майки които сме с деца с хипофункция и повярвай ми минали сме по твоя път на - Не и хормон, да го отложим, да не го почваме възможно най-дълго и т.н. Нямам време сега да ровя назад да видя изследванията, но от цитата на La Chimere разбирам, че Т4 е 13, което си е жива хипофункция. За момичетата добрата работа на жлезата е още по-важна, от нея тръгват поликистози и всякакви подобни проблеми. Не знам колко се радваш на лекарката си, но като прочета мнение "След месец да видим ТСХ" и ми е достатъчно за да си направя извода за поредния "лекар" .
Не те плаша, не те и агитирам за нищо освен да се самообразоваш и да разчиташ на себе си.  Само ще кажа, че моя син от хипофункция спря да расте на височина и да сменя млечни зъби, влиянието върху подрастващия организъм е огромно!

# 143
Аз съм точно с тих рефлукс и малабсорбция. Почти никога не съм имала симптомите на класически ГЕРБ.

Под тих рефлукс какво имаш предвид?
Без киселини, само хълцане. Не точно хълцане, ами оригване.
При мен е така. Но парене, дразнене нямам.
Но имам рефлуксна кашлица и храчки. Седят си от 2 години.
Свикнах им за съжаление.
Лекувах хеликобактер, но и това не помогна за това, но поне гастритните драми много отшумяха.

# 144

Под тих рефлукс какво имаш предвид?
Без киселини, само хълцане. Не точно хълцане, ами оригване.
При мен е така. Но парене, дразнене нямам.
Но имам рефлуксна кашлица и храчки. Седят си от 2 години.
Свикнах им за съжаление.
Лекувах хеликобактер, но и това не помогна за това, но поне гастритните драми много отшумяха.
Аз имам постоянно стичане на течност/слюнка отзад зад гърлото, съхнене на езика/устата, стягане на челюстта, оригване, понякога буца или "косъм" в гърлото, на моменти прекалено слюноотделяне, храчки, "химически" вкус, проблеми със синусите от дразненето на пепсина. Този рефлукс при теб от щитовидната ли идва?

# 145
Здравейте, моля ви за отговор.
От няколко дни съм много зле и днес особено се влоших много, пулса ми се качва до 120 и сигурно повече и цял ден усещам задух, сърцебиене и паника..
Бях на пулмолог, след него на ендокринолог и се оказа тиреотоксикоза или нещо такова, но не ми изписаха нищо, а аз се чувствам много зле. След това посетих кардиолог и той беше изумен, че не ми е изписано нищо с тези хормони и каза, че веднага трябва да ми се предпише лечение..
Моля ви дайте ми съвет какво да правя и опасно ли е, случвало ли ви се е?
Това са изследията ми от вчера

# 146

Аз имам постоянно стичане на течност/слюнка отзад зад гърлото, съхнене на езика/устата, стягане на челюстта, оригване, понякога буца или "косъм" в гърлото, на моменти прекалено слюноотделяне, храчки, "химически" вкус, проблеми със синусите от дразненето на пепсина. Този рефлукс при теб от щитовидната ли идва?
Да, същото е и при мен почти. Като имах проблеми със стомаха обаче имах период нямах слюнка. Това също е признак на ниски киселини. Но дори и киселини да има човек, парене, пак не значи гастрит с високи киселини.
Изписаха ми нексиум. Което считам за грешка, но за лечение на гастрит друго няма.
При хаши и хипо гастрита обикновено е с ниски киселини. Затова и нищо не ми пари. Тоест хипохлорхидрия.
На всичко си отговорям като четях за това.
14 дни ми беше лечението,после още трябваше да пия нексиум и нямах търпение да го спра.
Уж се изчистих от хеликото, но възстановяването при мен беше бавно.
И да, от щитовидната, но и от хеликото също.
Нещата са навързани.
Оттам е и липсата на витамин Д и желязо.
Д го стабилизирах ,остава желязото.
Пепсин не приемам. Имах бетаин с пепсни, но го подарих на съфорумка.
В изострено състояние, когато ме беше страх да отида на лекар сама търсех добавки и сглупих с това.

# 147
Да, точно така е. Аз също съм с ниски киселини (хипохлорхидрия). Най в началото имах слабо парене, но това беше в първата година, когато ми се появи рефлукса. Оттогава симптомите много се измениха като в последните 4-5 години съхненето на езика започна да взима превес и тогава се появи и малабсорбцията. Пила съм бетайн HCL, но от него не усетих кой знае какво подобрение и не исках да експериментирам с постоянно увеличаване на дозата. Многото липси са от стомаха, че не може да си преработи храната и да извлече необходимите витамини и минерали. Когато ме диагностицираха с тих рефлукс, никой не ми каза нищо за ЩЗ и как са супер свързани нещата. Камо ли да изследвам ЩЗ, бутат ти хапчета за рефлукс и това е. Въпреки че все си мисля, че на мен заради стомаха ми е зле жлезата. 

# 148
То  е изключително опасно да имаш ниски киселини и да пиеш инхибитор подтсикащ производство на киселини.
Ужас за организма е това.
Изследвала ли си хеликобактер дали имаш?
Пиеш ли нещо въобще за този рефлукс и ниски киселини?

# 149
Аз такива киселинопотискащи ги пих само 2 седмици и то в началото т.е. преди много години. Повече не съм ги пила, тъй като тогава се лекувах само с диети. Сега диетите не ми помагат особено или нямат този ефект, който имаха в началото, а и симптомите ми сега са много повече. Известно време пиех ябълков оцет да стимулирам стомашната киселина, но нямах кой знае какъв успех, не ми беше лошо, но и не усещах някаква голяма разлика. Хеликобактер съм изследвала и винаги излиза отрицателен. Сега пия мастиха на капсули за стомашната лигавица, защото подозирам гастрит (който също върви ръка за ръка с рефлукса) и цинк ел карнозин да видя дали стомахът ще се повлияе от тях. Гледам да не ям нищо сладко, тъй като от една вафла или парченце шоколад после с дни наред ме мъчат гореспоменатите симптоми...

Общи условия

Активация на акаунт