Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 81

• 26 450
  • 735
  •   1
Отговори
# 150
Нямаше ли отделно изследване, с което се определяше дали стомашната киселина е ниска или висока?

# 151
Аз такива киселинопотискащи ги пих само 2 седмици и то в началото т.е. преди много години. Повече не съм ги пила, тъй като тогава се лекувах само с диети. Сега диетите не ми помагат особено или нямат този ефект, който имаха в началото, а и симптомите ми сега са много повече. Известно време пиех ябълков оцет да стимулирам стомашната киселина, но нямах кой знае какъв успех, не ми беше лошо, но и не усещах някаква голяма разлика. Хеликобактер съм изследвала и винаги излиза отрицателен. Сега пия мастиха на капсули за стомашната лигавица, защото подозирам гастрит (който също върви ръка за ръка с рефлукса) и цинк ел карнозин да видя дали стомахът ще се повлияе от тях. Гледам да не ям нищо сладко, тъй като от една вафла или парченце шоколад после с дни наред ме мъчат гореспоменатите симптоми...

Браво че е отрицателен.
Аз ям натурален шоколад над 85%,нямам проблеми. Но хапвам малко.
Препоръчвам ти не оцет, а лимон с топла вода сутрин на гладно.
Тя регулира стомашните киселини, без значение ниски или високи.
За нексиума нямах избор, два месеца го пих мисля. Заради лечението с аб.
Чай мента и лайка заедно облекчават също. А ако има джинджифил вътре още по-добре.
Може на таблетки, но най-добре суров. Да го сложиш във врялата вода с чайчето. И после си го дъвчеш.
Също храносмилателни ензими са много важни тук.
Невен също помага много. Може чай, може капсули. Аз предпочитам капсулки.
Даже съм намерила капсулка мента, невен и лайка заедно и другия път ще си взема.
Въобще много неща има, просто трябва да си намериш твоето.
Но е важна храната. Тази която те дразни я избягваш.
С чесъна имах проблем голям, но сега нямам вече, но пак гледам да не прекалявам.
Кафе на гладно вече никога. Плодове на гладно също не ям.

# 152
Аз пиех вода с лимон сутрин и ми беше добре, после вече не и го спрях. Лимонът е алкален и няма този ефект като на оцета. От билките лайка мисля, че ми е най-безопасен. Мента пиех също много отдавна и оттам ми се изостри гастритът, а по-късно и рефлуксът. Изключително много джинджифил съм изяла през годините, в началото ми помагаше за стомаха, сега ако се опитам да хапна ми причинява диария и вече не го ям. Даже и на чай го отбягвам. Като спомена невен, зимата пих някакви български таблетки за гастрит с невен и лайка и като че ли имаше някакъв малък ефект (3 месеца ги пих). Отделно си правя чай с невен. Суров лук не мога да ям от десет години, чесън във всякаква форма - също. А много ги обичам. Всичко шоколадово и сладко ми дразни. На моменти ми писва и хапвам тук-там, но докато не се излекува рефлукс + гастрит, май няма да мога да функционирам нормално.

# 153
Хм, ментата пък мен ме успокоява.
При всеки различно.
Пресен лук винаги можех да ям. Всеки ден сега си ям марулка с пресен лук. А понякога и чесън.
Но пък и от много време съм по-добре. Няма драми кой знае какви. Всъщност единствено е дразнещо слюноотделянето, оригването понякога, но съм свикнала.
Но като бях обострена въобще не можеше да разбера кое ме дразнеше.
Установих, че една лютеница, която обожавам, страшно ме възпалява и като я махнах веднага ми се успокои стомах и черва. За има няма два дни.
Трябва да откриеш своето лечение.
Няма значение дали лимона е алкален, той регулира стомашната киселина.
https://www.youtube.com/watch?v=Xtepg8bOhOY

Пробиотици също е хубаво да пиеш.
Храносмилателни ензими също.

Също  така не знам пушиш ли, но и те са вредни за стомаха. Ако пушиш спирай, ако не, не ги почвай Grinning

Да добавя и Л глутамин който възстановява лигавица на черва и стомах.
Преди време направих списък с нещата за гастрит за един човек от форума.
Огромен списък, но като съм се патила, се наложи да експериментирам.
https://dox.abv.bg/download?id=7273a94344
Разгледай, може нещо да ти е от полза.

# 154
Благодаря, ще разгледам. Имам пробиотици, само че още не съм ги почнала. Гледам по едно нещо, че ако ми помогне да знам кое ми е помогнало Grinning Като цяло нямам някакви вредни навици, но лигавицата на стомаха със сигурност ми има нужда от възстановяване, като е хронично възпалена пречи на правенето на качествена стомашна киселина. От лимон не ми е добре със сигурност, може би ме дразни заради лигавицата.

# 155
  • На брега на реката
Здравейте, моля ви за отговор.
От няколко дни съм много зле и днес особено се влоших много, пулса ми се качва до 120 и сигурно повече и цял ден усещам задух, сърцебиене и паника..
Бях на пулмолог, след него на ендокринолог и се оказа тиреотоксикоза или нещо такова, но не ми изписаха нищо, а аз се чувствам много зле. След това посетих кардиолог и той беше изумен, че не ми е изписано нищо с тези хормони и каза, че веднага трябва да ми се предпише лечение..
Моля ви дайте ми съвет какво да правя и опасно ли е, случвало ли ви се е?
Това са изследията ми от вчера

Тъга, пиеш и нещо, хормон?

Според мен, това си е сериозна хиперфункция и трябва да се вземат мерки. Отиди на и друг ендокринолог.
Мисля, че се изследваше още нещо при хипер, но не съм много наясно.

# 156
Здравейте, моля ви за отговор.
От няколко дни съм много зле и днес особено се влоших много, пулса ми се качва до 120 и сигурно повече и цял ден усещам задух, сърцебиене и паника..
Бях на пулмолог, след него на ендокринолог и се оказа тиреотоксикоза или нещо такова, но не ми изписаха нищо, а аз се чувствам много зле. След това посетих кардиолог и той беше изумен, че не ми е изписано нищо с тези хормони и каза, че веднага трябва да ми се предпише лечение..
Моля ви дайте ми съвет какво да правя и опасно ли е, случвало ли ви се е?
Това са изследията ми от вчера

Тъга, пиеш и нещо, хормон?

Според мен, това си е сериозна хиперфункция и трябва да се вземат мерки. Отиди на и друг ендокринолог.
Мисля, че се изследваше още нещо при хипер, но не съм много наясно.

От месеци обикалям ендокринолози и никой нищо не ми изписва, дори вчера с тези изследвания си ме изпратиха в нас да изследвам ТРАК..
Сега отивам да търся друго защото се чувствам много зле, но вече не знам към кого да се обърна .. Sad

# 157
Да, Тъга,

И аз забелязах колко много са ти завишени стойностите на двата щитовидни хормона и колко нисък е TSH.

Това изследване TRAK (TRAb) се прави най-вече за да се провери дали не става въпрос за Базед.

Как наистина досега никой ендокринолог не ти е обърнал внимание! 🤦
Само тиреостатици мисля, че биха ти помогнали в момента.
Лекарства, които потискат прекаленото производство на щитовидни хормони.
И които биха овладели до голяма степен тази тиреотоксикоза.

Не знам дали да не потърсиш помощ и съвет във форума на момичетата с Базед.
Може би те биха ти дали някакви насоки какво да правиш и към кои лекари да се обърнеш.

https://m.bg-mamma.com/?topic=1704539.540
🙏🍀❤️🤗
.

Последна редакция: пт, 23 май 2025, 08:45 от Непоправима романтичка

# 158
Тъга,
Причини за тиреотоксикоза:
-Базедова болест (Грейвс) – автоимунно заболяване, най-честа причина.
-Токсичен възел или мултинодуларна гуша – възли в щитовидната жлеза, които произвеждат хормони.
-Тиреоидит – възпаление на жлезата (например след вирусна инфекция), което води до изтичане на хормони.
-Прием на прекалено висока доза хормони (левотироксин) при лечение на хипотиреоидизъм.

Правилно са те насочили да изследваш допълнително, за да видят дали е автоимунно.
Ехографа, какво показва?
Тук повечето сме обратния случай с хипо функция. Но ако се окаже автоимунно - Базед, има протоколи за автоимунни заболявания.
Все пак наистина случая си е за ендокринолог.

# 159
Здравейте,
Тъкмо се връщам от преглед, изписаха ми Тирозол по 1 таблетка на ден и ми взеха кръв за да изследват TRAb.
Иначе на ехограф нищо не се вижда, всичко изглежда наред, според лекаря било хашимото.
Тези хапчета дали ще помогнат?

# 160
Да, ще помогнат - те са точно един от трите вида тиреостатици, които изписват.
"Метизол", "Пропицил", "Тирозол".

Да, възможно е лекарят да е преценил, че става въпрос за хиперфункция при Хашимото (Хашитоксикоза).

Това изследване за TRAb също ще помогне да се разбере какво точно се случва с теб.

Аз затова и те посъветвах, ако искаш, да потърсиш мнението и на момичетата от форума за Базед.
Те са чели много, сблъсквали са се с подобни проблеми и мисля, че биха ти помогнали с добри съвети и информация.
🍀😘

# 161
Благодаря, ще разгледам. Имам пробиотици, само че още не съм ги почнала. Гледам по едно нещо, че ако ми помогне да знам кое ми е помогнало Grinning Като цяло нямам някакви вредни навици, но лигавицата на стомаха със сигурност ми има нужда от възстановяване, като е хронично възпалена пречи на правенето на качествена стомашна киселина. От лимон не ми е добре със сигурност, може би ме дразни заради лигавицата.

От целия този списък не пия всичко.
Мастиката на капсули я изпих отдавна.
Капсули хлъзгав бряст пия цяла година по едно на ден по време на хранене. Той е за лигавица на стомах и черва. Също и глутамин на прах, но на гладно. Няма как само едно. Особено когато ми е било зле и не знам коя храна ми вреди, коя добавка помага и пет ще изпия.
Имам и билкови с невен, мента, лайка.
Тинктури също, ако закъсам.
Но чайчетата си ги пия почти ежедневно.
И не само пробиотици, но и кефир си пия също всеки ден.
Който четох наскоро възстановява киселинността на стомаха.

# 162
Здравейте ! Влизам в темата , за да се оплача от безумен косопад .Диагностицирана съм с хипо и пия хормон. Антителата са ми винаги високи, но днес пуснах тсх, фт3 и  фт4.Не са оптимални и не знам дали на това може да се дължи косопадът.Той е хроничен, но сега е ужасен.Прилагам изследванията

# 163
umi zoomi, не си компенсирала хипофункцията и косопадът е следствие. Реално хормоните са ти на дъното, трябва ти по-висока доза.

# 164
Когато увелича хормона, ТSH пада под 0,5 и се чувствам много зле  Sad 
Преди 6 мес.ендокринолижката  искаше да ми изписва Сарита и да спира хормона, защото стойността на ТСХ беше ,0,56 с 25 мг дневно. Пак бях със засилен косопад и сърцебиене.Тогава не ми пусна друго , освен ТСХ и МАТ.

Общи условия

Активация на акаунт