Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 81

• 26 450
  • 735
  •   1
Отговори
# 165
umi zoom провери си как е кортизола, вероятно е нисък и заради това така се получава като вдигнеш дозата.

Отново по повод колко е информативен ТСХ, днес майка ми беше на изследвания (но си ги взе, и не ги снимах да ги покажа) - ТСХ -2,2, Т4-16,3/12-22/, а Т3 поднормен 2,90 /3,1-6,8/

# 166
На каква доза си и как си вдигала хормона? По принцип е нормално като се започне хормон, TSH да падне до нула. Най-вероятно си била с краткотрайни симптоми на хиперфункция, заради повишената доза, но те обикновено отшумяват за няколко дни, ако дозата се повишава плавно.

# 167
На 25мг.съм.На  тази доза започнах преди 5 год.Стартирах с ТСХ 7,5. След няколко месеца ми я увеличиха на 50 мг. , но ТСХ падна до 0,1 и не се качи, а аз бях много зле.Отново ми я намалиха на 25мг. и от тогава/ 4 год./не ми е променяна дозата.Ноември месец 2024 ТСХ беше 0,56 .

# 168
Явно са ти качили рязко дозата. На твое място ще качвам със по 6,25 мкгр (1/4 от таблетка от 25 мкгр) на всеки две седмици, докато стигна 50 мкгр. Също така за функцията на щитовидната жлеза трябва да се гледат FT3 и FT4, а не толкова TSH.

# 169
Здравейте пак момичета. Моля ви за коментар
Нивата ми бяха март-на Еутирокс 25мкг- по 1т.
FT3       -
FT4               13.00        pmol/L   12.00 - 22.00
TSH      1.81   µIU/ml   0.27 - 4.20

След  взимане на  еутирокс 25мкб  по 1т и половина сега нивата са:
 FT3      4.48   pmol/L   3.10 - 6.80
 FT4      16.10   pmol/L   12.00 - 22.00
TSH      1.43   µIU/ml   0.27 - 4.20
Иначе и нивата на Д постепенно ми се качват след съветите ви.Чувствам се добре - жизнена / то като че ли се свиква - спи не спи - да си вършим задълженията  Simple Smile/ на 1т и половина Достатъчно добри ли са нивата ?

# 170
Аз лично бих вдигнала нивата още малко, но зависи дали имаш симптоми.

# 171
Тъга,  🤗

Извинявай, че пак пиша в тази тема - но понеже видях, че във форума за Базед първата дама, която ти е отговорила, като че ли малко те е понаплашила. 🥹

Просто при нея се е случило така, тя е била и с кортикостероиди (явно възпалението при нея е било доста силно).

Но на теб наистина в момента ти трябва нещо, което да укроти тези хормони и това е точно "Тирозол"-ът, който ти е предписал докторът.

Не е казано, че трябва да го пиеш много дълго време.
Може би само колкото да ти се нормализира състоянието и да не се чувстваш толкова зле.

Не се плаши - щом докторът ти го е предписал - опитай да видиш дали наистина няма да се почувстваш по-добре.
Защо да стоиш така и да се измъчваш от сутрин до вечер... 🥺
Пък и още нищо не се знае - нека да излезе и резултатът за TRAb - и после ще мислите с докторите какво да правите.
И какво лечение ще бъде най-подходящо за теб.

Извинявай, че ти се намесвам, просто ми се иска някак да ти помогна.
И да се почувстваш по-добре...
🍀❤️

# 172
Тъга,  🤗

Извинявай, че пак пиша в тази тема - но понеже видях, че във форума за Базед първата дама, която ти е отговорила, като че ли малко те е понаплашила. 🥹

Просто при нея се е случило така, тя е била и с кортикостероиди (явно възпалението при нея е било доста силно).

Но на теб наистина в момента ти трябва нещо, което да укроти тези хормони и това е точно "Тирозол"-ът, който ти е предписал докторът.

Не е казано, че трябва да го пиеш много дълго време.
Може би само колкото да ти се нормализира състоянието и да не се чувстваш толкова зле.

Не се плаши - щом докторът ти го е предписал - опитай да видиш дали наистина няма да се почувстваш по-добре.
Защо да стоиш така и да се измъчваш от сутрин до вечер... 🥺
Пък и още нищо не се знае - нека да излезе и резултатът за TRAb - и после ще мислите с докторите какво да правите.
И какво лечение ще бъде най-подходящо за теб.

Извинявай, че ти се намесвам, просто ми се иска някак да ти помогна.
И да се почувстваш по-добре...
🍀❤

Мнооого благодаря ❤❤
Днес излезе и траб и е в норма, но започнах да пия Тиразол и наистина се надявам скоро да има поне малък ефект Sad
Щом траб е в норма, значи би трябвало да си е Хашимото нали?

# 173
Оххх, ами аз много не съм се ровила във форума на момичетата с Базед.
Но има една дама, Merelenda, която явно доста е чела и доста се е интересувала.
И някъде назад в темите, доста подробно е обяснявала каква е ситуацията с антителата - и при Базед, и при Хашимото.

Кога са по-високи и по-ниски, при кои случаи и в какви ситуации и състояния...
Доколкото успях да разбера - и при Базеда има завишени ТАТ и МАТ, но не стигат чак до такива високи стойности, каквито се откриват при повечето хора с Хашимото.
А вече завишеният TRAK (TRAb) определено си показва наличието на Базедова болест.
Поне в повечето случаи...

И ми се искаше точно тя да ти отговори, но не зная къде се е "запиляла" днес... 😊

Ако не ти се търси назад в темите, може да я попиташ на лично съобщение.
Но това е само ако ти се занимава...

Душичка...
Прегръщам те! 🤗😘🍀

Последна редакция: пт, 23 май 2025, 17:32 от Непоправима романтичка

# 174
Здравейте! Може ли някой да ми помогне да разбера какво означават изследванията ми за TSH, FT3 и FT4. Виждам че TSH е доста висок. Опитваме се да имаме бебче и се притесних малко като видях резултатите. Другата седмица съм на ендокринолог, но ще съм благодарна да получа малко повече информация за сегашните им стойности. Благодаря предварително за отговорите! 🤗

# 175
Изследванията ти показват, че имаш класическа хипофункция на щитовидната жлеза.

Трябва да пуснеш и антителата (TAT + MAT), както и да направиш ехография.

# 176
Алекс, вероятно ще се наложи да взимаш хормон - ендокринолозите ще искат ниско ТСХ преди и по време на бременността ти. Всъщност важното е нивото на фт4 и фт3 - хубаво е те да са в горната половина на нормата. Повечето лекари пренебрегват това, затова ти ще трябва да си ги следиш и да имаш едно наум за тях. Не бива да се стряскаш - при добре контролирани хормони ще можеш и да забременееш, и да износиш, и да кърмиш, ако желаеш. Опасното за развитието на плода е когато хипофункцията продължава дълго и не се взимат мерки - което при теб няма да се случи, тъй като вече си следиш нещата. Виж също нивата на витамин Д, б12 и железния панел - ако са ниски, хубаво е ако не преди нея, то поне в началото на бременността да си ги наваксаш, за да може и ти да си заредена, и бебето. Пожелавам ви скоро две чертички и после малък сладък пухкавел!

# 177
Честит празник! Да кажа, че днес има 24% намаление на книги в сайта - store с код mlda-6gnxt2 . Ако някой му трябва някоя книжка, знаем тези на здравни теми са доста скъпи.

П.П. хаха добре
#BGMammaЧете

Последна редакция: сб, 24 май 2025, 13:42 от mibobo

# 178
mibobo, сложи хаштаг-а. Joy

#BGMammaЧете

# 179
Здравейте, за момичетата от Варна, може ли да ви попитам дали сте доволни от Лаборекспрес и дали може някой да ми покаже какви са референтните граници на щитовидния панел. До скоро живеех в София и съм свикнала с референтните на Бодимед и Кандиларов, но нещо не съм доволна от Кандиларов. Искам само да видя какви са референтните дали са същите като досегашните (в Рамус например са много различни), защото ми е важно в момента да си правя сравнение с последните. Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт