Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 81

• 25 848
  • 735
  •   1
Отговори
# 315
Нощните изпотявания може ли да са свързани с пременопауза?
Иначе много сериозно подобрение имаш в изследванията.

# 316
  • Пловдив
Нощните изпотявания може ли да са свързани с пременопауза?
Иначе много сериозно подобрение имаш в изследванията.

Много ви благодаря за коментарите! Ще вдигна дозата значи

За потенето и аз се чудех - през деня нямам такива симптоми (освен когато тренирам - тогава разбираемо се лее пот).  Също бях с убеждението, че потенето е признак на хипер Flushed Защото го имах най-много, когато бях в хипер от възпалението на щитовидната.

10 месеца на кортикостероиди всичко разбърка според мен и нищо чудно да съм в пери-мено, но гинеколозите не са потвърдили - според тях съм още далеч. При майка ми настъпи след 50.

# 317
"Настъпи", но преди това си е процес... обичайно над 5 години.
Скрит текст:
На 45 ми беше много сериозно положението с вълните, сега на почти 50 са преди цикъл за по 3-4 нощи... или ако пропусне цикъла 7-10 нощи. И то не нещо драматично, както беше на 45 Thinking

# 318
  • София
Предварително се извинявам,че пак ви занимавам със себе си. Днес бях на вторичен преглед с резултатите от изследванията, които слагам в скрит текст. Според докторката съм пушка. Всичко ми е наред и не знаела защо така съм качила едни 6кг (в менопауза съм от 3 години). Моля ви, като знаещи да ме посъветвате да започвам ли хормон на своя глава, и ако да, в каква доза.

Скрит текст:

# 319
Ендокриноложката не иска да ти изпише хормон дори и с наднормено TSH??? Нямам думи!...
Нямаш изследван FT3, но и без него се вижда, че си в хипофункция. Изследвай и този хормон, преди да започнеш синтетичния, за да се знае отправното положение.
Останалите неща ми се виждат ок. Хубаво би било инсулинът да е колкото глюкозата, но и така става. Все пак е добре да внимаваш със сладкото.

# 320
И аз съм много учудена, ама много.
Смяна на лекаря е наложителна.
Преразглеждане и промяна в храненето също.
Препоръчвам с две ръце на Изабела Уенц книгата, в първия пост е.

# 321
  • София
Благодаря ви за отговорите. Аз съм във въртележката хипофункция поне от 2019, като ТСХ е стигало и до 7 (преди не бях информирана за значението на Т4 и Т3), но ми набиваха в канчето, че след като няма да забременявам, няма да ми изписват хормон, защото почна ли го веднъж - няма спиране. И така си карам и до ден днешен. Това, което най-много ме притеснява е, че ако не взема мерки, положението с косата ми няма да се оправи. Страдам от алопеция ареата и при влизането в менопауза за 2 месеца загубих цялото окосмяване ( от ареата се превърна в универсалис). Досещате се предполагам, какъв ужас изживях. При мен автоимунния процес се отключва от разбърканите хормони. Имах невероятния късмет да попадна на точния дерматолог и към днешна дата, благодарение на клиничното проучване, в което учатвам, косата ми порастна пак, но хипофункцията най-малкото може да забави процеса на възстановяване и за това ми е много важно да я овладея. Качените килограми са само допълнителна екстра.
Явно няма да попадна на ендо, което да погледне цялостната картина и симптоматика и за това търся помощ от всички вас.

# 322
При хипофункция е хубаво първо да се провери за дефицити на витамини, ако има да се попълнят, ако ще се прави някаква промяна в хранене, начин на живот нещо да се направи, т.е. ако ще се опитват разни неща за подобряване.
След това вече като няма промяна в резултатите просто се започва хормон, особено ако има и симптоматика, иначе  хипофункция се отразява на зле целия организъм.
Ти си проверила Д и желязото и са прилични, само В12 няма, хубаво е и той да се погледне, но като цяло проблема ти е отдавна, така че според мен ти трябва вече хормон. Хубаво е и Т3 да има, за да се знае как е конверсията ти и от какви нива тръгваш ако ще започваш. Иначе относно дозата започваш или с 12,5мкг за седмица примерно и после вдигаш на 25мкг или направо с 25мкг (това е минималната доза за възрастни). Хубаво е постепенно да се вдига доза, за да свикне по-лесно организма. Ако започнеш, приемаш 40-45дни (6 седмици) и тогава правиш изследвания да видиш как ти се отразява дозата.

# 323
  • София
Когато започна ужаса с косопада, веднага минах на Автоимунен протокол, за съжаление положението беше вече неспасяемо, но пък ми остана навика да се ограничавам от вредни храни и като цяло да си следя храненето (разбира се не съм стриктна на 100%, но се старая). С Б12 и фолат се суплиментирах 6м пак по ваша препоръка (бяха ниски нивата), но не съм правила контролно изследвае - ще ги погледна в най-скоро време.
Благодаря още веднъж за конкретните препоръки.

# 324
Е щом скоро си приемала, се предполага, че ще са добре...ами значи си направила всичко възможно към момента.

# 325
Само дето дали да да се пие/-ят хормон/-и, или - не, се определя изцяло по стойностите на FT4 и FT3…

Е, как след година за проследяване, особено при подрастващ организъм? Flushed Хашимото е хронично заболяване и се следи на много по-кратки периоди, особено през първите години от диагностицирането.

Да и лекарката така каза. Изписа й Еутирокс и даде направление за изследване на TSH. Каза да го направим  около 15- ти юли и с резултата пак да я посетим.

# 326
Здравейте дами Flowers Tulip
Включвам се към дискусията тъй като днес правих изследвания преди преглед при ендокринолога. Този път пуснах и някои витамини, които приоритетно исках да проверя. За контекст, бях се допитвала до този форум за препоръки за специалист за гр. Пловдив, Февруари отидох на преглед, потвърди се хипотиреоидизъм с Хашимото, увеличена щитовидна жлеза с 2 възелчета и нееднородна структура. Предписан ми беше Еутирокс по схема за въвеждане 25мг, след месец отидох контролно с изследвания и ендокринолога реши да продължа със същото количество.

Прилагам една съпоставка между март и днешните резултати - озадачих се защо ТСХ се е покачило, след като фт4 се е вдигнал, също така антителата ми много леко са се повлияли, значи може би имам възпаление някакво, инфекция, паразити.. ендокринолога ми обясни, че антителата са доста непостоянни и дори след една настинка може да скочат. От 5 месеца съм на хранителен и тренировъчен режим (не съм изключвала яйца, мляко ограничено приемам, сирене и кашкавал 2 пъти в седмицата, глутенов хляб веднъж в седмицата хапвам) и в момента чета книгата на Изабела Уенц "Протоколът Хашимото - първопричината", искам да се опитам максимално да изчистя причинителите на тези завишени антитела.
За пръв път изследвах феритин и Б12, витамин Д и предния път беше толкова, а желязото беше много малко над долната граница, при което и личния лекар и ендокринолога казаха, че няма проблем No Mouth какво е вашето мнение?
Аз усещам, че има някакъв проблем, тъй като първия месец, два след като започнах хормона и мултивитамини Оксибор форте (предписани) нещата бяха по-добре, но след това отново започна силната умора, главоболие, особено следобед, премрежва ми се погледа, имам като тежест в гърдите и лек задух. Отдавах го на 2те малки породени деца, но не мисля, че е само това.
Извинете ме за дългото и подробно съобщение, но в обкръжението си нямам други познати толкова компетентни относно хипофункцията на жлезата, а от тук съм намирала много полезна информация и съвети.
Благодаря, че изчетохте!

# 327
  • Пловдив
Същият ендокринолог и на мен изписа 25 мкг, но я вдигнах - според мен и ти си за по-голяма доза...
А феритин и желязо щом са ниски - напълно обясними са тези симптоми - от личен опит говоря. Вит. Д също ти е ниско мисля
Вече няколко месеца пия "нежно" желязо и се чувствам много по-добре поне за симптоми като замайване, задух, виене на свят и постоянна умора

# 328
Здравейте, рутинни кръвни изследвания, по повод ускорен пулс, преди да ме прати на кардиолог, личната ме накара да си пусна TSH ТАТ МАТ, резултатите обаче са извън нормите, притеснителни :

TSH 3,16 при горна граница 4.2
ТАТ 416 при граница115
МАТ 97 при граница 34
Вит.Д - 11.7 при норма от мин. 30
В12 и желязо - в нормите

Бихте ли дали ориентир за моите резултати, какво може да означава? За първи път се сблъсквам с такъв проблем, но си дава отражение - безсъние, умора, и най-неприятното е сърцебиенето. Имам и подпухналост на лицето сутрин, леки отоци около глезените, които до сега не съм имала никога, дори в много горещо време. Досега отдавах тези симптоми на това, че наближава възрастта за менопауза, но .. ето че друго ме "зарадва"...

# 329
Имате Хашимото, хипофункция на щитовидната жлеза и сериозен дефицит на витамин Д. Витамин б12 вероятно също е нисък нищо, че е в норма. От тук насетне трябва да проверявате фт3 и фт4, колкото и да ви обяснява докторът, че няма нужда. При проверка вероятно ще покажат, че сте за хормон нищо, че тсх е 3,16 (той вече е висок). Симптомите са от всичко това.

Общи условия

Активация на акаунт