Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 81

• 26 365
  • 735
  •   1
Отговори
# 405
Нещата са сериозни.

Добре изразено Хашимото, придружено от свирепа хипофункция.

Трябва спешно да се почне синтетичен хормон (T4).

Друг път изследвай и FT3, заедно с TSH и FT4.

Витамините D и B12 са ниски и налагат суплементиране.

# 406
Хашимото, сериозна хипофункция както и дефицит на вит.Д, В12 също може да се вдигне още.

# 407
Нещата са сериозни.

Нещата са сериозни.

Да днес започнах еутирокс 50мг. по преценка на ендокринолога.Но другото което не мога да разбера - Хашимото и хипотиреоидизъм едно и също ли е?

# 408
Хашимото е автоимунна болест, при която имунната система напада щитовидната жлеза (която си работи нормално) и я прави в хипофункция. При хипотиреоидизъм самата жлеза не работи добре, но няма антитела за Хашимото.

# 409
Не. Хашимото е автоимунното заболяване (за наличието му се съди по ТАТ и МАТ, това са антителата, които нападат щитовидната жлеза и постепенно я унищожават). Хипофункция е недостиг на функцията на жлезата, тоест ниски щитовидни хормони (фт4 и фт2). Хашимото обикновено води до хипофункция, която може да се контролира с прием на хормон.

Не е нужно да изпадаш в паника, макар диагнозата често да е голям стрес. Трудно е също да се свикне с мисълта, че вероятно цял живот ще пиеш хапчета. Но по-добре с тях, отколкото без тях. Прочети поне първата страница и темите назад и се вслушвай в тялото си - с какви симптоми се проявява при теб хипофункцията и как ти влияе дозата хормон.

# 410
Не. Хашимото е автоимунното заболяване (за наличието му се съди по ТАТ и МАТ, това са антителата, които нападат щитовидната жлеза и постепенно я унищожават). Хипофункция е недостиг на функцията на жлезата, тоест ниски щитовидни хормони (фт4 и фт2). Хашимото обикновено води до хипофункция, която може да се контролира с прием на хормон.

Не е нужно да изпадаш в паника, макар диагнозата често да е голям стрес. Трудно е също да се свикне с мисълта, че вероятно цял живот ще пиеш хапчета. Но по-добре с тях, отколкото без тях. Прочети поне първата страница и темите назад и се вслушвай в тялото си - с какви симптоми се проявява при теб хипофункцията и как ти влияе дозата хормон.
Значи аз имам хашимото което е довело до  хипофункция!Ужас!Пълна програма !Ами точно че май нямам кой знае какви изявени симтоми

# 411
Отдавна търся информация какво би трябвало да е съотношението Д3/К2 и най-накрая попаднах на тази статия.
https://www.drberg.com/blog/magnesium-and-vitamin-d-interesting- … caFMtgzOaIx9CmqAg

# 412
На какво отстояние един от друг могат да се вземат хормана и железен препарат-сорбиfер?

# 413
Поне 8 чАса.

# 414
  • Варна
Абсолютен минимум 4 за калций и желязо - повече, по-добре - например следобяд

# 415
  • софия
Извинявам се, че нахлувам така. Доста прочетох, но май още повече се обърках.
Моля да коментирате резултатите.
 Бях на профилактични прегледи и щитовидната жлеза на  ехограф била с нехомогенна структура. Казаха ми да си пусна Тат, Мат и антитела, както и вит. Д. Ще го направя и ще посетя ендокринолог , но до тогава ми е притеснено.

# 416
Здравейте! Тъй като ми направи впечатление, че преди да се започва терапия с хормони, е добре да се проверят нивата на определени витамини и минерали и да се попълнят липсите. В този ред на мисли, попълването на липса на вит. Д3 или желязо, би ли довела до по-добро функциониране на жлезата? Аз си мислех, че заради жлезата са тези липси, понеже тя контролира кажи-речи всички процеси в тялото.

# 417
Soft_Rain да би подобрило работата на жлезата, но не се знае достатъчно ли ще е. Но когато има дефицити нещата се влошават определено!

rosij има хипофункция, но лекар не се знае ще реагира ли когато хормоните са в норма за повечето от тях всичко е наред. Симптоми имаш ли? Иначе се провери за дефицити на Д, желязо и В12 и ако има попълвай. Инсулинът ти е висок също, само него ли си изследвала, обикновено се изследва заедно с кръвната захар.

# 418
Soft Rain, при мен с наваксване на витамин Д, фт4 се вдигна от 17 на 19, а ТСХ падна от 2 на 1 и нещо при една и съща доза хормон. Друго не съм променяла, така че съм сигурна, че е от него.

Роси, ендокринолог би ти казал, че всичко е ок. Ние тук бихме ти казали, че хормоните са нисички, нищо, че са в норма. Замисли се как се чувстваш - имаш ли необяснима умора, трупане на килограми от въздуха, косопад, мазна коса, суха кожа, подпухналост? Инсулинът ми се вижда адски висок на 60-та минута, ИР ли имаш?

# 419
La Chimere, много интересно! А колко единици приемаш? Аз в момента пия D3, 2000 iU, но не съм сигурна, че е достатъчно.

Общи условия

Активация на акаунт