Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 81

• 26 296
  • 735
  •   1
Отговори
# 495
Яна, с риск да прозвуча много рязка, но е време да започнеш да четеш сериозно, да експериментираш със себе си и да не питаш непознати в интернет какво "може".

Прочети за глюкозния индекс и глюкозния товар на храните, и когато те интересува дадена храна, отваряш гугъл, пишеш "боб глюкозен товар" и преценяваш дали става. Аз личен опит с ИР нямам, но внимавам с храненето, понеже съм тежко семейно обременена с диабет тип 2. В общи линии "забранени" вероятно трябва да са ти бързи въглехидрати - тесто, картофи, ориз, за сладко изобщо няма нужда да говоря. Забравяш за сладкото. И мед не може. Медът също е захар. Плодове много малко (не повече от шепичка) и никога на гладно. Аз лично хапвам бавни въглехидрати - пълнозърнест квасен хляб, елда, киноа, булгур. Много салати. Колкото и да ядеш, вероятно трябва повече.

Що се отнася до храненето при Хашимото - трябва сама да експериментираш и да прецениш. Прочети за автоимунния палео протокол. Прочети книгите, които ги има в първия пост от темата. Аз съм спирала глутена, не видях разлика. Какво ще се случи при теб - не се знае.

# 496
Здравейте, имам въпрос? Нова съм в темата.При мен се установиха високи МАТ антитела, което говори за Хашимото. Въпроса ми е- смъкват ли се с диета или хапчета? На доктор съм след 2 седмици и за това ми е малко притеснено...

# 497
  • Варна
С промени в начина на живот, да. С хапчета се вдигат антителата от предизвиканата хипофункция.

# 498
yana_m, ти нали се включи два поста по-нагоре?! Grinning Защо сега пишеш, все едно това ти е първата публикация в темата? Малко странно ми стана...

Последна редакция: пн, 21 юли 2025, 12:17 от Гърне без похлупак

# 499
yana_m, ти нали се включи два поста по-нагоре?! Grinning Защо сега пишеш, все едно това ти е първият пост в темата? Малко странно ми стана...

Тя всеки пост си го копира и слага по другите теми.
Не знам какво очаква.
Не и се чете, иска наготово всичко.
Проблема е, че като не чете, ще направи страшен мазаляк с храната.

# 500
  • Варна
С промени в начина на живот, да. С хапчета се вдигат антителата от предизвиканата хипофункция.

*хормоните... какво съм писала не знам. Ta антителата могат да се намалят с начина на живот. А хапчетата случат да се нормализират хормоните, които са се предизвикали от автоимунния процес, тоест така наречената хипофункция и разрушаването на жлезата.

# 501
Виж какво,  yana_m, или вземи да четеш, или си чакай насоките от лекар. Никой не ти е длъжен да се ангажира и да отделя от времето си, за да отговаря на тъпо зададени въпроси, които копираш час по час. Не знам какво очакваш да прочетеш, но очевидно тези отговори не ти стигат. 81 теми са, момиче. Ако ги изчетеш, ще си намериш своето. Като не, разпитвай си лекаря.

# 502
Поне с първия пост да почне.

# 503
Момичета, някоя от вас преминавала ли е от Еутирокс на L-Thyroxin Berlin-Chemie? Пия еутирокс от самото начало, днес обаче в аптеката ме изненадаха, че ендокриноложката, при която бях последно, ми е дала рецепта за елтироксин. Според мен се е объркала. Не сме коментирали смяна на медикамента, дозировката е същата, просто помолих за нова рецепта, понеже в аптеките около нас редовно ми искат, че и се цупят, ако е стара за многократно предписване. Знам, че на теория активното вещество е едно и също. Но се чудя да сменям ли марката, или да се пробвам все пак да си намеря еутирокс и да се придържам към него.

# 504
С препаратите е много индивидуално! Не ти препоръчвам да сменяш ако си доволна като резултати от Еутирокса. Основната съставка е същата, и двете са немски дори, но пълнителите са различни и на различните хора им действат различно. Е вероятно има хора, които не им се отразява...
Аз преди много, много години когато започвах лечение съм пила Л-тироксин, не се чувствах добре и минах на Еутирокс и до сега. Преди години бяха променили състава на Еутирокс с цел подобрение, но на някои хора им се отрази и минаха на Л-тироксин. Някои останаха доволни, други им се влошиха резултатите и пак се върнаха на Еутирокс.
П.П. никога не ми искат рецепта в която и аптека да е, чак се чудя на другите места как е

# 505
Благодаря ти.

Аз пазарувам най-вече от Ремедиум и Софармаси, даже за Вигантол и Фенистил ми искат. Ако нямам, си записват името на лекаря, който ги е изписал, вероятно просто за да си вържат гащите. Но е досадно.

# 506
В софармаси и на мен ми искат рецепта за Л- тироксин и за Вигантол. По другите аптеки рядко ме питат за рецепта, ако кажа че нямам само ме питат дали е за мен и дали знам по колко да взимам.

# 507
  • Бургас
В софармаси и на мен ми искат рецепта за Л- тироксин и за Вигантол. По другите аптеки рядко ме питат за рецепта, ако кажа че нямам само ме питат дали е за мен и дали знам по колко да взимам.
По закон се закупуват с рецепта.
Личният лекар веднага ще Ви даде.

# 508
Да, знам че е така. Но никога не я нося в мен. Като се сетя си купувам, да имам поне 1-2 кутии в къщи, съответно не влизам в аптеката конкретно за тях.
Ако почнат навсякъде да я искат, ще трябва И нея да си натикам някъде из портфейла, че да ми е под ръка

# 509
Аз си ги снимам и им показвам по този начин.

Общи условия

Активация на акаунт