Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 81

• 26 282
  • 735
  •   1
Отговори
# 525
Миа, честно казано, не разбирам какво целиш с това мнение. Сто пъти ти се каза, че само ТСХ не е показателен и че "в норма" не означава "добре". Очевидно нищо не четеш, а искаш само да си кажеш.

# 526
Здравейте!
За първи път пиша и посещавам темата.
Като мисля ,че ще бъда редовна тук и ,ще се радвам да следя за съвети.
Прочетох написаното от 1-ва страничка ,което е много достъпно и лесно усвояемо ,за което благодаря!
Днес си правих изследвания за ЩЖ ,които пуснах по свое усмотрение и по препоръка на колежка ,защото съм с хронична умора.
Резултатите са тези.

ТАТ е прекалено завишен.
Задължително ,ще посетя ендокринолог.
И мисля да променя постепенно начинът си на хранене.
Имам много въпросителни ,но ще прочета литература дадена в 1-ва страница.
Изясни ми се защо съм с нисък пулс ,защо започвам да качвам кг. и т.н. Като разбира се има и други странични фактори ,които подпомагат за всичко това.
Ще следя темата с интерес.

# 527
mavina1380 добре дошла, липсва ти Т3 в изследванията, хубаво е и него да видиш как е той е активния хормон и най-вече от него са симптомите. Т4 ти е нисък и си в хипофункция, въпреки приличния ТСХ. От сега да ти кажа, че 90% от лекарите, ще ти кажат че хормоните са ти добре и нищо ти няма защото са в норма. Те за антителата нищо не правят и така с две думи не очаквай нещо кой знае какво от прегледа.
Хубаво е да се провериш за дефицити - желязо, Д и В12, ако има попълваш. Хубаво е да си изследваш и кр.захар+инсулин защото кг може да не само от щитовидната. Този висок ТАТ - помисли дали нямаш проблем с уши, нос, гърло (бактерии, алергии, възпаления), зъби и пикочо-полова система. При моя син бактерия - златист стафилокок в носа и алергичен ринит му повишават ТАТ, след лечение спада.

# 528
Всички останали пъти задължително изследвай и FT3. Една немалка част от потребителките в тази тема пием втори хормон (освен T4), защото FT3 ни е нисък, т.е. нямаме добра конверсия.

Иначе, похвално и интелигентно от твоя страна е, че имаш желание да четеш и сама да се образоваш по темата. Много потребителки имат навика просто да питат машинално, без да осмислят отговорите.

Колкото до хроничната умора - за жалост, възможно е причините да са десетки, далеч надхвърлящи проблемите с ЩЖ. Аз съм така, на практика, от много години насам (все уморена, недоспала, нефокусирана), а от доста време стойностите на хормоните ми са оптимални; да не казвам, колко добавки пия. Та, и аз продължавам да търся причината, макар да смятам, че по-скоро е комбинация от фактори, а не един-единствен причинител.

Щом трупаш тегло, задължително изследвай Инсулин + Глюкоза, сутрин (до 8 ч.), на гладно и жадно, без да си пушила или пила някакви медикаменти. Да има 12-часова пауза от последното ядене (предната вечер).

В заключение, щом си прочела, вероятно знаеш, че имаш Хашимото + хипофункция на щитовидната. Направи и една ехография на жлезата. Изследвай и някои ключови витамини / минерали: Витамин D, Витамин B12, Фолиева киселина, Желязо, Феритин, Трансферин, ЖСК, ПКК, Хомоцистеин, Гликиран хемоглобин и др.

P.S.: С mibobo (Hug) сме писали по едно и също време.

# 529
Много Ви благодаря за бързите отговори и съветите!
Изследвам всяка година глюкоза ,която е до 3,7 и често ми пада кръвната захар.
Изследвам я защото баща ми е на инсулин.
Всяка година изследвам и ПКК + желязо и ЖСК ,защото преди години бях с жестока анемия. В момента хемоглобинът и желязото са ми в норма ,а хемоглобинът дори е на горна граница.
Прави сте ,че може проблемът да не е само в ЩЖ ,защото съм на 44 год. и според мен съм в перименопауза (което пак влияе на качването на кг. ,умора и хормонални изменения.
Скоро ми откриха Възли на Heberden а артрипатия и съм с остеосклероза ,която в момента е активна ,но не лекувам ,защото не успяхме да се разберем с предният Ревматолог ,но тази седмица съм на преглед при друг и се надявам да открие моето лечение ,защото лекарствата ,които ми изписа предният не ми понесоха изобщо.
Така ,че може и да е от това повишеният ТАТ ,след като споменавате за възпаления.
В момента ставите на пръстите ми са много възпалени.
Тепърва ,ще ходя на Ревматолог ,Ендокринолог и Гинеколог.
Не знам защо личната не ми е пуснала ФТ3 ,след като я помолих да ми пусне пълни хормони ,като разбира се аз си платих тези ,които не са по здравна каса.

# 530
Изследвам всяка година глюкоза ,която е до 3,7 и често ми пада кръвната захар.
Изследвам я защото баща ми е на инсулин.

Щом Глюкозата ти е толкова ниска, обезателно изследвай Инсулина. Много е вероятно той да е завишен, което не е добре.
Как се храниш, като цяло?

# 531
ФТ3 не е по каса, отделно не му се впечатляват много лекарите затова сигурно не го е пуснала.
Глюкоза хубаво изследваш, но тя е за диабет...а преди това се започва с ИР и висок инсулин. Много ти е ниска кръвната захар, под 4 си е хипогликемия, а това значи че ти е висок инсулина. Него никога ли не си го пускала?!

# 532
В момента хемоглобинът и желязото са ми в норма
Хемоглобинът и сеурмното желязо са последни на опашката по отношение на железния метаболизъм.
При оплаквания за умора, наред с ПКК и желязо, задължително изследвай феритин и ТЖСК.

Иначе с автоимунни заболявания, задача на задачите е да изследваш витамин Д.

# 533
Много ви благодаря за съветите.
Никога не съм изследвала инсулин.
Бях преди няколко месеца на преглед при Ендокринолог точно заради оплакване от ниска кръвна захар и ,че често ми се налага да се справям с този проблем през деня.
Но единствените му думи бяха ,че "трябва да си нося в мен задължително (захарни бонбони)". Не лукчета и подобни ,защото те не покачват кръвна захар.
Гледа ме на ехограф и ми каза ,че имам някакъв задебелен участък на някакъв съд ,но не ми пусна щитовидни хормони. Каза ,че този участък може да бъде сбъркан с киста. Пусна ми само кръвна захар и изследване на холестерол.
Наистина падането на кръвната захар ми е огромен проблем ,защото работя в операционни зали и там е изключително трудно да се яде ,защото нямаме фиксирана почивка и дефакто може да изкарам от 6 сутринта когато съм закусвала до 14-15 ч. без храна и почти без вода.
Храня се сутрин с омлет в 6ч. от две яйца ,шунка и кашкавал ,плюс краставица и домат. През работно време понякога си правя протеин + прясно мляко ,но рядко.
Ако нямам никакво време за хранене ,имам в джоба си печени бадеми и хапвам по 6-7 бр. Ако имам време за ядене (което е изключително рядко) си нося сандвич с пълнозърнест хляб шунка и кашкавал + айран.
В къщи хапвам манджи и салати. Ям плодове и зеленчуци според сезон.
Много рядко в къщи се яде пържено ,полуфабрикати или готови храни от вън.
Обичам сладко ,пия сутрин черен чай ,но само по 1 на ден.
Денят ми е много динамичен ,стресът не е малко и физически се натоварвам на работа много. Прибирам се изцедена като лимон.

# 534
Миа, честно казано, не разбирам какво целиш с това мнение. Сто пъти ти се каза, че само ТСХ не е показателен и че "в норма" не означава "добре". Очевидно нищо не четеш, а искаш само да си кажеш.
Извинявам се, ако ви дразня. Лекарката следи само TSH. Споделям тук, защото може да има и други, чиито деца са с Хашимото. Пък и като споделям ми олеква, да.

# 535
Не е въпроса дали дразниш, а това, че споделяш, ние ти казваме нещо, даваме насоки и ти не поемаш нищо. Споделяме опит за да ти помогнем, но ти явно не искаш , имаш нужда просто да информираш след последния преглед какво е станало ок така ще те четем вече информативно само!
Ако започнеш да четеш, разбереш и узрееш за нещата или ще си смениш лекарката или въпреки нея, ще пускаш и другите хормони независимо какво тя следи. Иначе да, тук има и други деца с Хашимото, но майките им сме се заели сериозно с това и не разчитаме само на лекарите, особено ако са такива като твоята.

# 536
Пък и като споделям ми олеква, да.

Но тази тема не е личен журнал, все пак. Важно е с мненията си да допринасяме към качеството на дискусията и да не подвеждаме останалите, волно или неволно. Точно защото става въпрос за сериозни въпроси, като болестни състояния.

# 537
Да споделя само за новите ми изследвания Simple Smile ЛЛ се оказа прав, че FT3 се влияе много и от състоянието на черния дроб, да не се насочвам направо към добавяне и да търся проблем в щитовидната. След спиране на лекарство за друго автоимунно, което ми влияеше зле и FT3 беше слязло под нормата при перфектни FT4 и TSH след дв амесеца пуснах пак. Сега е супер (в горните 3/4 от нормата), няма стягане в гърлото, умората намаля, не съм сменяла доза...

# 538
Браво, супер се е получило при теб! Simple Smile

За жалост, аз моето FT3 не успях по никакъв начин да го вдигна - детокс, изчистено хранене, бягане от стреса, режим на съня - тцъ, нищо не помогна, все си седеше на долната граница. Simple Smile

# 539
peneva_a късметлийка си ти, браво!
И аз за моя пия поредната добавка за черен дроб и пробиотици за червата, защото и те влияят на конверсията, ама резултати не виждам за сега

Общи условия

Активация на акаунт