На море в Гърция 2025 - I

• 50 217
  • 750
  •   2
Отговори
# 420
  • София
Здравейте. Предстои ни почивка в Кефалония, Сами през юли. С дете сме на 7г. и се чудим къде да разделим пътя, може би Йоанина? Дали е удачно? Също така не зная кой ферибот е най-добре да се ползва - през Василики, Патра или Килини? Какво бихте ме посъветвали?
Килини е далече и няма смисъл да ходите до там. Ние сега за да хванем ферибота за Закинтос, пътувахме 10 часа, с 3 малки почивки за тоалетна и кафе. Пътувахме през нощта и бяхме почти само ние на пътя.
Ферибота през Василики ще ви закара до Фискардо. Най-кратък е като времетраене, но после до Сами имате още около час път през острова, като са си доста завои, но пък ще видите Миртос отгоре.
Най-добре ферибот от Астакос, както е писала Deviant Art.
Йоанина е страхотна, били сме 2 пъти, сега последно за Великден. Тя обаче, е на около 6 часа и малко от София, без почивки, Астакос е на още 2 часа след това, не знам доколко е оправдано спиране там.
Ние лично не разделяме пътя, не ни се губи нощувка далеч от морето. Тръгваме през нощта. Детето, което сега е на 6 години и половина спи през целия път, с ние се редуваме да шофираме.

# 421
Ние също практикуваме нощно пътуване от години и взимаме разстоянието наведнъж, редуваме се да караме, докато децата спят. Пътят го разделяме обикновено на връщане, и то защото не ни се прибира Simple Smile

Но в много семейства шофьорът е само един или не обичат да пътуват през нощта, и тях ги разбирам.

# 422
  • Варна
Здравейте! Следя темата от няколко месеца, виждам че в последните коментари се обсъжда пътуването до Кефалоня.
Ще пътуваме за пръв път към острова през август. Тръгваме от Варна, ще отседнем в Скала. Ще бъдем с две деца на 2 и 6 год. Със сигурност трябва да направим почивка, но не съм сигурна къде точно.
Моля, ако някой е пътувал от Варна, да сподели къде би било подходящо да се спре за нощувка.
Миналата година бяхме във Врахос, нощувахме в Сандански, но сега ми се струва, че няма да бъде много подходящо.

# 423
Зависи в колко часа ще гоните ферибот. От това зависи дали ще делите пътя на две прибизителни половинки, както миналата година, или ще оставите по-кратката отсечка за втория ден. Например Солун е на 8 ч. от Варна и на 4 от Астакос и дава много възможности. Около Вергина/Верия също, но това са все варианти, в които вземате основната част от пътя в първия ден.
Ние такова разстояние го делим на 3 с две нощувки, особено като сме били с малко дете, но знам, че сме изключение - то се вижда и по горните коментари.

# 424
  • Варна
Мислим да хванем ферибота от Астакос в 13 ч. и предпочитаме да сме минали повечето път първия ден, за да може да сме спокойни, че. няма да го изпуснем.
Благодаря Ви за предложенията.
Наистина се притеснявам малко, до сега винаги сме били добре с организацията, но когато трябва да се “ гони “ ферибот с деца, възникват доста въпроси.
Зависи в колко часа ще гоните ферибот. От това зависи дали ще делите пътя на две прибизителни половинки, както миналата година, или ще оставите по-кратката отсечка за втория ден. Например Солун е на 8 ч. от Варна и на 4 от Астакос и дава много възможности. Около Вергина/Верия също, но това са все варианти, в които вземате основната част от пътя в първия ден.
Ние такова разстояние го делим на 3 с две нощувки, особено като сме били с малко дете, но знам, че сме изключение - то се вижда и по горните коментари.

# 425
След Солун имате само магистрала, така че няма поводи за притеснения - същественото е да си прецените колко може да минете първия ден. За ферибота не е нужно да сте повече от 15 минути по-рано, пристанището е малко и спокойно. Важното е все пак да го хванете.

Кефалония е прекрасна Heart

# 426
  • Варна
Много, много Ви благодаря за милите думи и информацията. ❤
Била съм няколко лета в Астакос, малко пристанище е, но понякога наистина ставаха големи опашки.
А за Кефалония съм сигурна, че ще ни хареса, нямаме търпение да я обиколим.

След Солун имате само магистрала, така че няма поводи за притеснения - същественото е да си прецените колко може да минете първия ден. За ферибота не е нужно да сте повече от 15 минути по-рано, пристанището е малко и спокойно. Важното е все пак да го хванете.

Кефалония е прекрасна Heart

# 427
Здравейте,
От няколко дни чета форуми  и групи  в отчаян опит да се ориентирам дали и къде да отидем в Гърция за септемврийските празници и тотално се обърках. Колко раздовора проведох с ChatGPT, направо ме е срам. JoyStuck Out Tongue Winking EyeJoy
Отправям лаишкото си запитване и се надявам някой да успее да ме ориентира.
С мъжа ми и нашата кандидат тийнейджърка имаме уговорка да ги мъкна по " културни" почивки и да не ми мрънкат много, но в края на лятото да ги оставя да лежат някъде и да не ги закачам. Та, досега ходим за по една седмица в Турция. Обаче на мен вече не ми се ходи там. Искам капучино сутрин и октопод вечер. Simple Smile
Та, търся място, на което:
Плажът и улицата със заведенията за хранене да са на едно място. Колата я забравяме.
Не искаме и да сме по-отдалечени, защото ще сме само тримата и ни става скучно. Ние с мъжа ми обичаме да обикаляме уличките и магазинчетата, да има избор на заведения.
Пясъчен плаж с шезлонги, да не е пренаселен, да е плитко.
Да не е твърде скъпо по таверните, за да може той вечер да удари лактите на масата.
Да не е прекалено далеч от България, защото сме от Бургас.
Виждам, че това не са вашите приоритети за почивка в Гърция, но като непознаваща страната, много ще съм благодарна да ме посъветвате.

# 428
  • София
Ние например не пътуваме нощно време - струва ми се по-рисково от неволно заспиване на шофьора, особено ако всички други в колата спят. Напоследък и зрението ми се влоши доста и нощем ми е по-трудно да карам, а и пътищата са ми непознати. Затова когато ни предстои дълъг път, тръгваме към 5 часа от София (живеем почти до началото на магистрала Струма и не губим време за каране из града) и щом съпругът ми се измори, го сменям на волана. Не правим големи почивки - само за зареждане, тоалетна и бързо хапване. По тази схема стигнахме на Килини към 14 часа и в 16 часа вече се бяхме настанили на Аликес, Закинтос. Остана време и за плаж Sunglasses.

# 429
Wild*Orchid,
Скала Потамия - Тасос. Вижте и отделната тема за острова, но не е много активна, може и в тая да поровите, писано е. Хотел не знам дали има смисъл да се препоръчва, то за това лято ще е където намерите.

# 430
  • София
Всъщност, ние изобщо не сме мерило за пътуване без междинни почивки. Разбирам защо много хора го предпочитат. Само споделям и друга гледна точка Simple Smile
Всички близки и познати около нас ни мислят за луди, но в същото време те не желаят да пътуват на повече от 4 часа от София, така че всичко на по-голямо разстояние за тях е табу.
Ние имаме късмет, че и двамата можем и обичаме да шофираме. Детето също от много малко е свикнало да се вози на близки и далечни разстояния и си спи като пич.

# 431
Всички близки и познати около нас ни мислят за луди, но в същото време те не желаят да пътуват на повече от 4 часа от София, така че всичко на по-голямо разстояние за тях е табу.
Хе-хе, ние пътуваме и до дестинации на 18-20 часа с кола от София, просто... по девет дена с камилите, нали. Уморително ни е иначе, не ни харесва, пък така виждаме и нови места попътно. Много пъти те са на крайбрежието и не изпускаме и плажа.
Детето ни пътуваше трудно като малко, не спеше в кола (а и където и да е), не ни е спирало това, но изискваше по-специална организация. А като по-дъртичка аз си спомням и кога пътят от София до Халкидики беше над 7 часа, нямаше грам магистрала, на две граници се чакаше... На младите това сега им изглежда като антиутопична фантастика, но ние го вземахме с междинна нощувка Simple Smile

# 432
Wild*Orchid,
Скала Потамия - Тасос. Вижте и отделната тема за острова, но не е много активна, може и в тая да поровите, писано е. Хотел не знам дали има смисъл да се препоръчва, то за това лято ще е където намерите.
Благодаря много! Веднага започвам да гледам места за настаняване, но бих ги изнудила да слезем и малко по-надолу.

# 433
Абе, то варианти има много, но съм забелязала, че варненци и бургазлии харесват Тасос пред Халкидики например, вероятно заради логистичното удобство.

Но ако искате наистина светско и сте по-склонни на дълъг ферибот, съветвам за Лимнос - отсядане в столицата Мирина. Град, хора, салтанати, заведения безброй, търговска пешеходна улица, два плажа, единият от които приличен, а другият - прекрасен. Но фериботът плава 4 часа. Иначе е от Кавала или Александруполи, все ви е близо.

# 434
Много ви благодаря за отговорите. Не знам защо не съм видяла, че има от Астакос ферибот. Ние сме пътували цяла нощ до Закинтос преди детето, но беше тегаво като не бяхме спали цял ден. Нашето дете спи, ако му се спи, обаче по-често не му се и му става скучно въпреки забавленията, които сме му приготвили. И точно, като разделим пътя ще видим още някое ново местенце. Нямам търпение за Кефалония и сега предстои да планирам програмата Simple Smile Весело гръцко лято на всички, продължавам да ви чета Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт