Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 90 (м. май)

  • 18 222
  • 651
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 3 086
Не мия яйца преди готвене, не само преди варене. Ако има кал по тях, да, но иначе не. До сега за толкова години не съм имала инциденти или проблеми от това.

# 61
  • Мнения: 32 167
Ето как изглежда едно обелено яйце (от тези, на които ципата им не се отделя лесно от черупката). Обелих го без никакво "дундуркане" и старание да е идеално гладко, буквално за секунди. Подведох се по видеото😂 и започнах да беля яйцето от средната част, иначе по принцип започвам откъм острата част.😀

Не знам дали си личи на снимката, но черупката е едно "парче":

Кaren, и мен видеото може да ме откаже от варени яйца☺️ (ако трябва все по такъв начин да ги варя).🙂 За мен яйцеварката е един от най-полезните уреди, които имам.
Nevermoresleep, и аз не ги мия и преди готвене. Това би означавало и да ги подсушавам (евентуално), а не виждам защо да си го прочинявам.😊

# 62
  • Мнения: 24 784
От средата не ми беше хрумвало да почвам, на мен ми е навик да почвам беленето от "дупето" на яйцето - където е въздушният джоб и там ципата е вече отлепена от яйцето. Напуквам хубаво черупката и като почна от този край, аз съм си я подхванала много лесно с все ципата и повечето пъти много лесно се сваля. Повечето хора си имат навик как на тях им е удобно, аз дълги ходини ходех все с дълги нокти и така ми беше най-лесно без яйцето да стане все едно кокошката го е кълвала обелено Grinning
Чак да ги подсушавам не ми е хрумвало, но си ги мия, наистина ми е навик. Това на което казвате "кал" върху яйцето... не е точно кал, ами си е кокоше ако Grinning

# 63
  • Мнения: 32 167
Аз почвам откъм острата част, защото понякога откъм "дупето" белтъкът е доста тънък и много лесно се отделя заедно с черупката.🙂 А и, когато на едно яйце ципата му не ще да се отделя, няма значение има ли или не въздушен джоб. На някои яйца ципата даже се къса на малки парченца, адски дразнещо ми беше, преди да открия хака с лъжицата.☺️

# 64
  • Мнения: 1 084
Някой беше писал по-напред, че КЗ над 11 на втори час се води за диабет. Стойността обаче не е 11, а 7.8. Около 10 беше за първи час.

# 65
  • Мнения: 40 680
На мен с лъжцицата първия път мина супер.
Втория път и днес - не ще да бели. По-лесно го обелих с ръце.

# 66
  • Мнения: 32 167
аlivi, аз бях и явно съм запомнила добре, че за диабет се приема стойност над 11 на втори час (плюс висок гликиран хемиглобин). Това е от първия сайт, който ми излезе в Гугъл, но има и други:


Над 7,8 на втори час се приема за преддиабет.
Елора, за "трудните" също става. Малко практика трябва. Визирам и такива, които с ръце ми се трошат на парчета. Не вярвам моята лъжица да е чак толкова специална.🤔

# 67
  • Мнения: 24 784
Иска ровене и за тия неща къде какви норми пишат... В друга тема стана дума че лабораториите просто слагат някакви граници според каквото са срещнали в литература, ама повече от това никой не им дири. Те затова и за инсулина са толкова различни, за най-вече заради това се интересувах. Ами, пишат според каквото те преценят, отдолу пишат че това не е диагноза и са си вързали гащите - не носят отговорност Grinning Те затова и не трябва ЛЛ да ги назначават или четат тия изследвания - те не са специалисти и само гледат че е в референтните. Тяхната работа е да ни пратят при някой дето знае какво да гледа.
КЗ 10 или 11 дори на първия час е страшно много и вече е сигурен проблем, доколкото знам. И под проблем нямам предвид "пред"-диабет, ами баш си диабет ако са спазени всички условия за изследването. Естествено, почват да се озъртат и гликираният хемоглобин какъв е, да проследяват КЗ на гладно и през деня и прочие, ама все пак.

# 68
  • Мнения: 32 167
Разбира се, че е много важно какво ще каже и лекар, който е специалист в съответната област и КЗ 10 или 11 не е "красива" стойност, независимо на първи или втори час.
А инсулинът, за съжаление, все още има лекари, които не го броят за особено важен показател. Нали и тук са идвали хора и са споделяли как са им казвали, че е нормално да е ... (някакво число, от което тук се оцъкляме) или "в норма" и дотам.🤐

# 69
  • Мнения: 24 784
По повод на "в норма" съм набрала много, че сестра ми отиде оня ден при ендокринолог с ТСХ малко над 0,2 и с постоянно висок пулс и получила отговор че е почти в норма и всичко е наред... ФТ4 е към долната граница също, ама и той "в норма". На кардиолог да я прател, щом иска, видите ли, ама според него всичкото от стрес било и да я карала по-спокойно...
Тя си беше пуснала сама двата хормона, ТСХ и двата вида антитела, точно като видяла ТСХ нейната ЛЛ й дала направление за ендокринолог, както си е и редно. Вече колко е редно да й заявят че нищо й няма, е друг въпрос.

# 70
  • Мнения: 40 680
Изгледах клипа с яйцата.
Няма шанс да ги варя така.
Joy

Единствено мога да ги накисна в сода и сол за 10 минути, да ги погаля с парцалчето и толкоз.

# 71
  • Мнения: 32 167
Няма шанс да се занимавам и със сода и сол аз.😁
Потърсих още малко за критериите за диагностициране с диабет и попаднах и на това:
https://xn--80achgm7d.xn--90ae/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0 … D0%B1%D0%B5%D1%82
Уж е съставено от лекари.
Натка, ТСХ не е хормон на ЩЖ (макар повечето лекари едва ли не само по него диагностицират и "лекуват" ЩЖ), а по спомен май на хипофизата. Отклонения в него могат и да не се дължат на проблем с ЩЖ. Виж, Т4 към долна граница е по-притеснителен.

# 72
  • Мнения: 24 784
Аз знам че е на хипофизата, сестра ми също знае, но знаеш че си се гледа и той. Такава стойност отникъде не е нормална, тя като за хипер, а пък ФТ4 в ниското, ФТ3 чак долу не беше но май пак под средата. Поне антителата и двата вида са ниски, тя се опасяваше там да не излезе нещо. Прегледали я на ехограф и казали че не е за при тях и я пратили да си ходи. Витамин Д на някакви милимунди над долната граница обаче и за него рекли че нямало смисъл да си добавя, честно ти казвам - изнервих се по средата на разказа още. Че нали при първата настинка или от сорта и ще е под норма, тогава ли да го наваксва тепърва? От цялата работа - направление за кардиолог получила. Най-много и там да чуя че е "от стреса" или че вече е в предменопауза и тъй ще е то, все нещо разместено...
Абе яд си ме е, много.
За да не е само негативности, да се похваля че втората ми партида йогурт с L. Gasseri вече я нацелих и си стана много вкусно, за разлика от първата. Хем се бях ядосала и хванах първата кутия мляко която ми се изпречи, тя няма и 2% масленост... ама става де, то пък не ям количества все пак ами стотина грама или там някъде. По-топло искали хайванчетата, те са с по-широк диапазон и аз като знам че и капсулите ми са с повечко бактерии от предвиденото не посмях да ги изсиля и ги сложих в долния край на диапазона. Вторите на 41 градуса станаха екстра.
Ей сега вече ще откача с толкова бурканчета из хладилника, той и без това не е особено голям Grinning Където пипна - само бурканчета и бурканченца презкачам из него Grinning Ако взема че стана хем красива, хем безсмъртна - от тях ще е! Joy

# 73
  • Мнения: 32 167
Tо си е влудяващо, като кажат "в норма", така си е. За вит. Д пък съвсем.

# 74
  • Мнения: 40 680
Долче, и аз съм срещала, че над 7 на гладно вече се счита за диабет.
Но лекарите си знаят, че и 6 да е и 6,5 вече индикира проблем.

Общи условия

Активация на акаунт