Как се оцелява с новородено и малко дете без помощ?

• 2 321
  • 52
  •   1
Отговори
# 45
  • гр.Пловдив
Зависи си от жената най-вече ,но за мен годините си казват думата.Баткото го родих на 30г и бях хвъркотевица,тичах като кон,бащата бачкаше извън града и го нямаше по 12ч,нито го е къпал,приспивал,помагал,извеждал,пазарувал -грам,ама грам нищо,на мен обаче не ми дремеше,обикалях по цял ден от Гиганта в Пловдив до Централна поща с количката-малкия спеше и ядеше,не ревеше ..Не помня да ми е било нервно и изморено,не спях с него,имах време за абсолютно всичко .

Обаче сега с малката след 9г ми се разказа играта -изобщо до Центъра не съм стъпила-много ревящо и взискателно дете,не спеше,реван по цял ден и за всичко,ММ се спуква да й угажда ,гледа,къпе,готви,занимава се с нея ,а пък откакто се върнах на работа преди 6м  виждам голям зор  и  умора -ставане в 5,30 ,каране на ясла -омразно градско шофиране-трепе ме здраво ,ама вече съм на 42г-нормално ..

И да е по заглавието конкретно-тази конфигурация с малко + новородено изобщо не мога да си я представя,само свалям шапки на такива майки Flowers Tulip

Последна редакция: сб, 10 май 2025, 07:48 от teddynm

# 46
  • София
Цитат
Не очаквайте къщата ви да свети и всичко винаги да е направено и  подредено, гледайте си здравето, да сте в добра форма физически за да не страдате после и от това, давайте всичко, което мъж ви може да поеме, намирайте време за вас двамата.....
Искаше ми се това да го бях прочела като млада майка. За какви глупости съм се втелявала, особено с първото. И съм се занимавала с дивотии като сортиране на играчки напр. Аз сортим 1 час, той се наспи, стане, и за 1мин изсипе всичко на един куп. Вместо да легна да се наспя и аз. Smiley Сега да ми е, значеш ли кога.

Цитат
.....но за мен годините си казват думата
Някои ще те опровергаят, но подкрепям мнението ти. Моите също са със сравнително голяма разлика и има значение, дали си на 20+, 25+, 30+, 35+г, а за нагоре не ми се мисли.

# 47
За годините не знам. Аз млада раждах и двата пъти, но просто след близнаците имам една натрупана умора, нерви и притеснения още от бременността, която не мога да оправя и леко съм на ръба на силите си. Цяла бременност не можах да спя, после като се родиха не мигвах буквално, след това хранене на всеки 3 часа (правехме аларми, недоносени са и трябваше да ги будим) и не мога да си почина, то е хронично явно вече.
Зависи от обстоятелствата, бебето/бебетата и много други неща.

# 48
  • София
Marthina, нервите гледай да пестиш, защото са бомба със закъснител. Иначе това, което описваш, е напълно нормално. Майчинството не е като в списанията и рекламите- лежиш в слънчева стая на едно легло, четеш книга (с прическа и грим), а сладко бебе спи в кошчето до теб.Smiley

# 49
Мисенце, разбира се, никога не съм живяла в такава заблуда. Просто обстоятелствата бяха различни, иначе те ми бяха кротки, не са ми създавали проблеми.
Много зависи каква е бременността, раждането и тн и тн.

# 50
  • София
Мисенце, разбира се, никога не съм живяла в такава заблуда. Просто обстоятелствата бяха различни, иначе те ми бяха кротки, не са ми създавали проблеми.
Много зависи каква е бременността, раждането и тн и тн.
Не само зависи, а направо си е основно, макар моите бременности да бяха леки и безпроблемни.
Не, че ти си била в заблуда, написах го, по-скоро като поредното нереално представяне на живия живот, както се казва. Като бях на 20-на години гледах често списания, модели, и си виках, то това майчинство си е една дълга почивка. Я ме попитай сега?! Smiley

# 51
Мишенце, нито съм гледала инстаграм, нито списания, нито вече съм в 20те си години…На теория знаех, че няма да е лесно, но докато не го усетиш на собствен гръб, нямаш реалистична представа как се усеща майчинството 😆 Може би само жените, които като тийнеджърки са имали бебета в семейството и са били задължени да помагат, имат някакви по-реалистични очаквания.

По темата конкретно - аз бих направила всичко възможно да си осигуря помощ. Ако няма баби / дядовци редовно на разположение, бих почнала още от преди раждането интервюта и проби с детегледачка, за да може голямото дете да свикне с нея.

# 52
  • София
Моите са точно 3г6м разлика. Баткото лятото не беше на градина и положението беше страшно. Толкова нерви изпочупих, че в един момент вече ми се сливаха дни, нощи, седмици и само чаках да стане септември и да ходи пак. Откакто тръгна на градина - преродих се. За мое “щастие” второто е в пъти по-диво от първото, а то изби всякакви възможни рекорди по бели, глупости, щуротии и какво ли не (имаше отказ и да помагат баби и дядовци в един момент, защото не се справяха, а ги гледат малко, защото са в други градове).

Сега малкото е на 1г2м, голямото 4г8м и чак сега мога да кажа, че олекна леко положението. Голямото на градина, малкото - почна да не мрънка 24/7, само 20/7 и се поочовечи. Ядем бързи готвени неща, основно почистване - когато има време, иначе всеки ден се подрежда и чисти под. Ползвам сушилни, съдомиялни, поръчвам доставка на продукти да не губя време в пазари. Таткото се включва в домакински неща и с гледането на децата колкото може вечер и уикенди. И гледам да не се впрягам като са разхвърляли всички. Някак има светлина в тунела така да кажем 😀

Общи условия

Активация на акаунт