Кои са добрите държавни училища в София

• 158 508
  • 497
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Обаче не съм съгласна че ако знаеш френски това ти дава основа за английски  Naughty
Около 60 % от лексиката на английския е с френски корени.  Mr. Green
Справка-учебник по историческа граматика.

Немският е по-добра основа за английския език. Казвам го като човек учил първо немски и след това знглийски и като по-важното някой, който се е интересувал от това. Вярно е, че статистически погледнато френската лексика е повече в процентно съотношение... Но това не се отнася до векидневния език, където преобладава немската.

За това и дъщеря ми учи немски език сега. Английският е несравнимо по-лесен за усвояване, особено на база немски.

# 136
Жозефина твоят исторически учебник нещо е неточен май  Confused
(Старо)Английският език е германски език по произход (но малцина англичани биха могли да разберат староанглийски), за повече информация относно съвременния английски език и процентното отношение на взаимстваните от другите езици корени на думи може да видиш в Уикипедия  Peace
Но аз говорех от чисто практически опит, това че съм учила френски съвсем не ми помогна да усвоя английския по бързо и лесно, е вярно някои думи ги припознавах от френския, но граматиката пък ...  newsm78, но това е индивидуално де едни научават език с по-голяма лекота от други.

# 137
Ние се спряхме на немския - Isa е описала доста точно защо. Предположих и тя косвено потвърди, че като по-труден език е добре да се учи преди английския. Не съм мислила за продължаване на образованието в Германия, но това е добър вариант. Изхождам от това че Германия както и до го погледнеш винаги ще е водеща страна в ЕС, както и немско говорящите - Австрия и части от Швейцария. Също така немския е добра основа за скандинавските езици.
Италианския е лесен и звучен, ако имах време бих ги учила с кеф заедно с испанския / съответно и децата ми/.
Френския ми е последен в класацията, просто нямаме семейни традиции там, може би затова. Но дано се възроди отново обучението по френски, защото напоследък е западнало според мен.

# 138
Добре, съгласих се, който както му е лесно-оттам да започва.
Апропо, точно западналото учене на френски език в момента ми помага много при избора на работа, тъй като нужди от френскоговорящи има, но самите френскоговорящи ги няма.
Това малко офф. Peace

# 139
И аз да потвърдя, че френския и немския са трудни езици, подложи ли се с тях... английския е лесна работа.
Моята е с почти майчин език немски, учи във френско училище. Въпреки това немският език изобщо не й харесва и избягва да го говори. Френски научи със страхотен кеф и въпреки че според мен има отвратително трудна граматика и правопис (те са 5 клас и все още имат часове по спрягане  Sick) много се старае и и  никога не се оплаква.

Основната трудност обаче си остават родовете. Във френският език има само 2 рода, в немският - 3 и в българският - 3. Проблема е, че една с една дума нямат еднакъв род в тези езици. И това е много трудно за дечицата. Моята като я слушам на български, току изръси някоя дума в грешния род, обаче и на немски бърка, на френски не мога да преценя, щото не го знам.
От миналата година започнаха да учат и английски. Реших, че сега сме го закъсали много сериозно, защото хаоса в главата на дъщеря ми ще стане перфектен. Обаче няма такива проблеми - гледам я, отвреме на време иска да каже нещо на английски - и не е перфектно грешно. Малко словореда куца още, но иначе добре се справя.

Та, сори за оф-а, но мисълта ми е, че подплати ли се с френски или немски, английския като че ли не им е някакъв проблем.

# 140
  • Кори Селести
Аз честно казано се обърках абсолютно.
Трябва да избера училище.

Всичко по трасето "Център - Младост" ме интересува.
Похвалиха ми 30-то училище. Някой има ли отзиви оттам?

Задължително трябва да се учи английски и е желателно да има немски.
Ако има и пълноценна занималня ще е чудесно.
Съвсем леко луда съм на тема добро преподаване и дисциплина (но да не е зубрене и терор).
Иска ми се да е училище с традиции, защото аз съм учила в такова, но за съжаление моето изглежда е изгубило основни неща в прехода и се отказах от него.

Има ли такова???

# 141
  • София
И аз трябва да избирам училище за първолачката ooooh! Въпросът е обаче къде да изкара предучилищната подготовка - в училище или в детската градина  newsm78

Първо СОУ има ли предучилищни групи? Май се насочвам към него или 112 ОУ, но основно заради местоположението, нищичко не знам за училищата.

# 142
Да-а, и аз съм на същата вълна. До преди няколко месеца бях твърдо убедена, че ще се боря за място в 20-то у-ще. Като прочетох доста от постовете обаче, вече не съм толкова убедена. 41-во ми е близо, 32-ро, а също и 19-то, но нищо не знам за добри учителки, а пък явно това трябва да е основният критерий при избора. На ул. "Парчевич" има едно у-ще - 127-мо мисля - и там ми е близо.
Момичета, имате ли някаква информация за тези 4 училища - и по-конкретно начални учители? Също така имат ли предучилищна, защото на нас това ни предстои от септември (макар че може да си остане и в градината, тоест това не е определящо). За 41-во специално толкова противоречиви неща съм чула, а пък то ми е най-близо. Така че моля за инфо Laughing

# 143
 Здравейте и от мен!
 За съжаление едва сега видях темата и е възможно да сте обсъждали вече училищата в Дружба, ако е така кажете, ако не моля за информация относно:
68 СОУ АКАД. НИКОЛА ОБРЕШКОВ
163 ОУ ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР
150 ОУ ЦАР СИМЕОН I
145 СОУ СИМЕОН РАДЕВ
4 ОУ ДЖОН АТАНАСОВ
 Нямам никакви впечатления, така че каквото и да е инфо ще ми е от полза.

# 144
Amaretto за училищата в Дружба-2 не бих ти препоръчала никое от тях, самия факт че аз не съм си записала детето в тях при положение че 2 от тях са буквално до нас... ами се мъча да се разкарвам по централните училища (По скоро записах дъщеря ми в централно училище за да се среща с все пак отбран контингент деца, не че няма "боклучета", но в Дружба още от детската градина се нагледах и наслушах на ниско възпитание, простотия и вулгарност от местните деца а и учителките  Close). От познатите ми доколкото знам 150 (ако не се лъжа, ако е това до тролейната-4 спирка) го предпочитат като за начално 1-3 клас. Ако нямаш време и нерви да караш детето си надалеч, ще те успокоя че си зависи от детето и доколко се повлиява от обкръжението си, една позната девойка изкарала 7 години в Дружбенско у-ще сама се подготвила и влязла в елитна търговска гимназия, така че много са определящите фактори  Peace

Янита дъщеря ми е в 1-во СОУ, засега съм с не толкова лоши впечатления, но дали има предучилищна подготовка се съмнявам, тъй като училището е малко и без това, а е и доста старо - имай предвид.

# 145
radmila, не разбрах в кое училище учи твоето дете (може да съм го пропуснала някъде). Ако е 17-то, супер... Аз клоня към него за Крис. И дано там записването става по-лесно, отколкото в 32-ро, за което съм чувала, че се чакат 2-3 денонощия за записване.
Някой знае ли на кое училище викат "еврейското"? Знам само, че е някъде на "Тодор Александров", ама и в това не съм сигурна. И как стоят нещата там?

# 146
Здравейте,
да споделя моите впечатления от 17, пък вие преценете дали ще запишете детето си там.
След много обикаляне успях да запиша дето си в така нареченото "елитно училище". Държи се дори входен IQ тест!
Нивото на френския е отчайващо!!!!!!!!! Ако не вярвате проверете колко деца от така прехваленото училище са в Алианса, Френския културен институт, частни уроци и т.н., а най-лошото е, че според знанията си се връщат до 2-3 години назад (например дете от 3 клас, едва го приемат в 1-2 клас в Алианса). Организацията е нулева, а и се оказа, че детето ми е било системно бито, а Госпожата дори не е разбрала.
Идея нямам кое училище е добро, но ако държите на езика и елементарно възпитание, това не е добрият избор!

# 147
radmila, не разбрах в кое училище учи твоето дете (може да съм го пропуснала някъде). Ако е 17-то, супер... Аз клоня към него за Крис. И дано там записването става по-лесно, отколкото в 32-ро, за което съм чувала, че се чакат 2-3 денонощия за записване.
Някой знае ли на кое училище викат "еврейското"? Знам само, че е някъде на "Тодор Александров", ама и в това не съм сигурна. И как стоят нещата там?
еврейското е на Пиротска, за 17 СОУ миналата година подадох молба още януари, а за 32 чаках 24 часа пред училището, но успях да я запиша. за 32 СОУ имаше определена дата за подаване на молби, до като за 17 нямаше. 17 ми беше резервен вариант

# 148
Цитат
еврейското е на Пиротска
А знаеш ли номера на училището?
Цитат
за 17 СОУ миналата година подадох молба още януари
Толкова рано? И приемат молбите? Какви други документи искат, освен молба свободен текст (предполагам)? Всъщност, къде точно се намира 17-то?
Цитат
а за 32 чаках 24 часа пред училището
Не можеш ли да си запазиш ред? Наистина ли трябва толкова време да се чака? Има ли някаква хитринка? Доволна ли си от това училище?
Мноооого въпроси...

# 149
http://www.bgmaps.com/map.asp?sid=61104e0069306de5292173997c7c43 … amp;Map30_48.y=56
тук се намира
за еврейското,мисля, че е 134 СОУ
за 32 СОУ просто трябва да уцелиш да си от първите дошли. При нас имаше една полицайка и тя предложи да направим списък и на 3 часа да идваме за проверка, който липсва отпада от списъка. На сутринта имаше някои тарикати, които се опитаха да влязат , но не мина номера. Тази система на чакане беше приемлива, защото знаеш, че ако си от първите записването ти е гарантирано, имаш няколко часа да починеш, и всичко мина без проблеми. За сега съм много доволна, учителката е много отговорна и съвестна, разбира се имаха проблеми, но се взех адевактни мерки и сега всичко е ОК

Общи условия

Активация на акаунт