Застраховка на имот

• 456
  • 5
  •   1
Отговори
Здравейте,  Купих си жилище с ипотека, обаче сградата не е с много добро качество на строителството.Мазетата са с във влага и конденз. Въпросът ми е дали след като имота има застраховка. Ако след време започнат да има течове и, да кажем, разлепване на плочки в банята, какви неща мога да завеждам, за да искам претенции от застрахователя? Трябва ли преди да се направи застраховката да се направят снимки на жилището, както като се прави при автокаско?И как се процедира при завеждане на щета ?

# 1
  • София
Прочети си много добре какво съдържа застрагователният договор и какви рискове покрива, както и до какви лимити. Когато настъпи застрахователно събитие спрямо договора, можеш да си опишеш щетите и да си заявиш обезщетение. Трябва да знаеш, че след всяка щета, както и при автокаското, следва цената да скочи малко нагоре.

# 2
Доколкото разбирам, в момента все още нямаш застраховка. Но и възможните щети не са налични още. Така че обсъди темата със застрахователя, внимателно прочети какво се покрива и така ще избереш каква точно застраховка да си направиш.
Не съм виждала застрахователен договор със снимки, освен в случаите на застраховане на предмети на изкуството. Но не пречи и това да обсъдиш със застрахователя, за да имаш доказателства как изглежда в момента жилището.
От това, че мазето ви е наводнено, изобщо не следва, че ще има течове. А и да има, те може да са по вина на съседите от горните етажи, а не заради некачествено строителство.

# 3
  • София
Виж си покритията първо, но паднали плочки от некачествен строеж, естествено слягане и т. н никой няма да ти плати.

Ама, ти имаш или нямаш застраховка? Ипотека без - не съм чувала да има

# 4
Има направена застраховка ,като изтеглих жилищния кредит ми направиха автоматично.Ето това пише !

# 5
Тъй като в банката не са професионални застрахователи,надали могат да ти отговорят. Вземи копие от застрахолката и отиди в съответното дружество /или на сайта им/ Прочети много добре общите условия и виж какви клаузи имаш включени.
Некачествено строителство и налични преди застраховката събития,никой не плаща.Но е добре да бъдеш осведомен,защото можеш да си разшириш покритието с други рискове.

Общи условия

Активация на акаунт