Обезопасяване на апартамент с частен двор

• 1 536
  • 27
  •   1
Отговори
# 15
  • В небето
При сключване на застраховка на физическо лице, обикновена, няма огледи, няма описи.
Това много накратко, с едно изречение.
Това са пълни дивотии. Ако ми намериш застраховател, който ще застрахова имуществото в дома ми без оглед, още утре отивам да си застраховам срещу кражба домашния компютър с четири видеокарти nVidia RTX Pro 6000 Blackwell Workstation Edition. И след три дни, като ми го откраднат, отивам да получа от застрахователя €36 000 Joy

Нарочно давам този пример, за да илюстрирам колко абсурдна ситуация си описал. А ако действително се намери такъв застраховател, то това очевадно е финансова пирамида от типа на бившата "Life Choice", която няма никакво намерение да изплаща каквито и да е обезщетения на клиентите си при възникване на застрахователно събитие.

Никакво доверие нямам на никого, и никакви ченгета, полицайчета, мутрички, и каквито и да са тъпунгери не бих допуснал в дома си.
С това съм абсолютно съгласен Hands Plus1

Само на 1 въпрос ми отговори, и спрямо отговора, ще преценя да продължим ли "професионалната" дискусия.

За касова Mottura ли говорим?
Хе-хе... Ако е само касова Mottura и ако крадецът знае, че ще се натъкне на такава на вътрешната врата и си е подготвил предварително два самонагласящи се ключа с плаващи игли (по един за всяка от страните на касовия ключ), може и да успее да отвори ключалката за 30 секунди Wink Имам предвид комбинирания вариант Multisystem - касова брава плюс плосък ключ с магнити освен дупките. Който когато заключи, отвътре пред дупката за касовия ключ се плъзга защитена от разпробиване пластина от манганова стомана, която не позволява достъп до механизма. А при взаимодействие с неправилно поставен магнит на плоския ключ бравата блокира и престава да отключва дори с оригиналния такъв. В този случай се разпечатва вторият комплект ключове и се отключва с тях, а първите стават безполезни и могат да бъдат изхвърлени.

От години си правя имуществени застраховки за определена сума на покритие (дв. вещи и недвижим имот). Никога никой не е идвал на оглед преди сключване на застрахователния договор (опис, приемо-предавателни протоколи и пр.). И тия дивотии със застрахователите - агенти на крадците... Така че, ако обичаш - престани да заблуждаваш потребителите в раздела и темата.

# 16
  • Out of the Mix
atravel, не пиши за застраховането повече, защото освен, че заблуждаваш четящите, не четеш с разбиране.

Говоря за България какво е.
Ти, ако си в Щатите, или другаде, е нерелевантно, и пояснявай.

Написах "обикновена", по тарифа.

Опис на вещи има при - произведения на изкуството, ценни антики, и/или нещо много специфично (което минава през оценител и придружено със съответния документ), на което ти държиш, примерно глупавите видеокарти и компютри (или айде за мен може да са глупави, за теб ценни), като дори и тогава може да няма, а се вдига сумата на риска кражба, плащаш си, като поп допълнителната сума за "безценните" вещи, и спиш спокойно. Никой не ти идва и влиза из къщата при сключване.

Moturra има хубави брави, харесвам ги, подчертавам "брави", не ключалки, защото за всеки е едно и също, а не е.
Касовите, обаче, повече от 15+ г. отдавна не са актуални и се отварят за секунди със съответените "таралежи".

Няма брава, която да не се отваря. Гледай в Youtube hardcore каналите какво ги правят. В реалността, обаче не е така, защото те имат спокойствието и си ги нагласят така че да им е удобно, а не клечат, не се съобразяват с шум, комшии, човекопоток и т.н.

Всеки случай аз съм за висок клас патрони с бронировки, и резета/греди, тип Gerda, патрони Kaba Penta, Evva. Има и други.
И тях ги отварят, но отнема много време, а инстурменти за тях имат много малко хора.
Разковничето е патронът да е скрит, реално не се знае какъв е. Да не стърчи, да няма брандове и лога.
Колкото по-малко се знае, толкова шансът да се забвят, или по-скоро откажат, по-голям.

Аларма между вратите, тип пищялка, може и с датчици, не е зле, принципно, забавя, отказва, а разпищи ли се, ще избягат.

А, който много го е страх, докато си е вкъщи, примерно жена с малко дете, или някакви параноици, се прави самоделно вътрешно резе, и влизане няма, освен с парния чук и флекса.

Първите и ниските етажи са най-рискови, прескача се, вижда се от улицата вътре какво е и т.н.

Включваме и застраховката, и това е, което може да се направи за сигурността на домакинството.

# 17
Опис на вещи има при - произведения на изкуството, ценни антики, и/или нещо много специфично (което минава през оценител и придружено със съответния документ), на което ти държиш, примерно глупавите видеокарти и компютри (или айде за мен може да са глупави, за теб ценни), като дори и тогава може да няма, а се вдига сумата на риска кражба, плащаш си, като поп допълнителната сума за "безценните" вещи, и спиш спокойно. Никой не ти идва и влиза из къщата при сключване.
Говоря принципно. Ако един застраховател сключва договор с теб, без да се увери лично, че притежаваш ценните вещи, които застраховаш, това може да означава само едно - че той няма никакво намерение да ти ги плати, ако възникне застрахователно събитие. Без значение дали са видеокарти по €9000 или примерно персийски килими за €6000. Защото можеш да отидеш в коя да е фирма, търгуваща с компютърни части или килими, да платиш 20% ДДС и 10% данък печалба върху сумата без ДДС, т.е. общо 25% от цената, плюс едни €1000 на ръка, и да получиш фактура за съответната стока, без да си я купил реално. После да я застраховаш, представяйки само ф-рата, след три дни да я обявиш за открадната и да поискаш от застрахователя да ти я плати. Ако някой приеме да направи такава застраховка, значи си е оставил в договора достатъчно вратички, за да не ти плати нищо (или поне не повече от парите, които ти си му дал). В противен случай отдавна щеше да е фалирал.

# 18
  • Out of the Mix
Добре, да ти го кажа така - в БГ има коректни застрахователи, има и мутри, останали още от едно време, но "излъскани и поевропейчени", "уж", но само уж, защото си ги знаем.

Застрахова се и се покрива на "възстановителна стойност".

Прекалено дълбаеш. Потенциални хитрини и опити за застрахователни измами никак не са желателни, защото отказването на обезщетение може да е най-малкият проблем.

Отново ти казвам, няма описи и огледи при нормални по тарифа на физически лица при сключване в България, така по-ясно ли е?

Не я мисли компанията, тя много добре е наясно колко би струвала увредената вещ, или откраднатата, съответно ще ти плати среднопазарна към по-висока сума, за да си купиш същото, или еквивалент. Ако се пазят фактури, ок прилагаш, но това не значи, че ако нямаш няма да ти се плати. Не всички са маскари. Всичко е много относително, има си процедури и срокове, спазено ли е, няма причина да останеш на "сухо". Не забравяй, че искат и да се върнеш и да си подновиш плащането за следващ период. Естествено не е благотворително дружество, но ако всичко е коректно, откази няма. Има други неща, но не му е времето сега, както и мястото, има раздел за Застраховане, питай и пиши там.

# 19
  • София /Абсурдистан
Имам СОТ и никой нищо не оглеждал или снимал докато го слагаха, бях там.

# 20
Аз също имам застраховка на дома и за поредна година никой не е идвал на оглед. Питала съм служител в SDI как точно се оценява откраднато имущество, но отговор не получих. За себе си предполагам, че ще платят за каквото имам фактури по-стари от месец, да речем; и което не е на някакви умопомрачителни суми. Отново предполагам, застрахователите имат някакви статистически данни за домакинствата: че е нормално в 1 жилище да има телевизор, 1-2 лаптопа, 2-3 телефона, някой таблет, към 10-15 гр. златни бижута...обичайни неща. Друг е въпросът, ако утре някой тръгне да претендира, че в пожар му е изгоряла наследствена картина на Рембранд. Ако фамилията му не е Божков, разбира се Simple Smile

# 21
Плащай си всяка година и си предполагай Simple Smile Само че ако някой ден ти се наложи да си потърсиш стойността на застрахованите вещи, ще разбереш колко са далеч предположенията ти от реалността... Няма да навлизам в подробности, тъй като застрахователното лоби си плаща за реклама на форума и всичко, което споделя, много бързо ще бъде изтрито. Само едно ще ти кажа - след половин година обикаляне по инстанции, писане на жалби, разправии с вещи лица  и плащане на адвокатски хонорари ще се чувстваш на седмото небе, ако застрахователят се съгласи да ти изплати компенсация, равна на годишната ти застрахователна вноска.

# 22
  • София
Никакъв проблем няма.
Правим си застраховки от години.
Никъде не са правили огледи.
Изплащали са ни всичко 2 пъти.
Междувременно сме сменяли застрахователите.
В морското ни жилище преди години стана токов удар и ни изгърмяха уреди. Представихме фактури за покупка и документ от сервиз, че щетите са непоправими.
Вкъщи пък съсед опита да разбива носеща стена и ни падна телевизора от стената (тогава още ползвахме телевизори и покрай това разбрахме, че става нещо, та успяхме да спрем разрушаването и да се оправят овреме нещата). Застрахователят ни изплати изцяло щетата, вкл. измазване на пукнатини, пребоядисване и подобни дребни уж неща.
Не броя ремонтите след пернишкото земетресение.

# 23
  • Out of the Mix
Плаща се по разходо-оправдателни документи и до лимит по всеки риск до т.нар. "възстановителна стойност" по среднопазарна цена.
Дори за определени суми и вещо лице не идва, всичко се случва онлайн, никакви проблеми.
Вещи лица не идват за всичко.

atravel, въобще не си запознат с пазара в БГ и услугите, така че спри с глупостите.
Ако щеш ползвай, ние ползваме и хиляди други, и нямаме проблеми.
Примери десетки мога да ти дам, но не е тук мястото.

Това, което описваш за хонорарите, адвокатите, и т.н. не казвам, че по принцип няма такива случаи, има, но не са за такива евтини и ясни застраховки.

Обезщетения се изплащат милиони всяка година.

# 24
atravel, точно това смятам да правя и за напред. Смисълът от застраховката е да не спиш по някой мост, ако по една или друга причина останеш без дом. Колкото до кражбите - ами не държа у нас панагюрското златно съкровище. Сигурно е у вас.

# 25
atravel, точно това смятам да правя и за напред. Смисълът от застраховката е да не спиш по някой мост, ако по една или друга причина останеш без дом...
А известно ли ти е, че застраховка "Пожар и природни бедствия" не покрива щетите от земетресение? Въпреки че по-типично природно бедствие от земетресението трудно може да се намери. Но ако питаш кой да е застрахователен брокер, той ще хъмка, ще мънка и накрая ще си признае, че за защита от земетресение се плаща допълнително... още толкова... Но никога няма да ти го каже, ако не попиташ.

Или, ако стане едно земетресение с магнитуд над 7 по Рихтер и в голям град като София, Пловдив или Варна се сринат 20 000 - 30 000 застраховани жилища, при средна площ на жилище 70 кв.м. и средна цена €1500/м2, ха познай до три пъти какво ще стане? Дали застрахователят ще извади няколко МИЛИАРДА евро и ще ги раздаде на потърпевшите, или тутакси ще обяви фалит, а ти, вместо да спиш под моста, направо ще се хвърлиш от него?

Но, от друга страна, естествената посока на паричните потоци е от хора с малко мозък към хора с малко скрупули... Така че, ако някой държи да се застрахова, няма да го разубеждавам.

# 26
  • Out of the Mix
Ужас.

Човек, дай да не си говорим за катастрофични рискове, застрахователен микс, презастраховане и т.н.

Ферман ще ти напиша и дешифровам всяка дума и термин, но не му е тук мястото, офф-топик е.

В БГ в нашия живот не е имало такива случаи, но това е договор, ти плащаш и ти се дължи нещо, което ще бъде платено по един или друг начин, ако полицата е платена и всичко по щетата ти е наред, свързано и с документи.

Ако това, което ти казваш се случи, ще се плати, ще се намесят и други.
Ако застраховател "фалира", портфейлът му се прехвърля на друг, купува се.
Идеята е, че това е Фонд за подпомагане и обезщетяване на допустими и съществуващи вреди под формата на покрити рискове, които имат цена, която ти плащаш.

Вятър и мъгла, постоянно нещо се случва всеки ден - от течове и щрангове, до бури, градушки, разбити врати, нещо по инсталации. Ще се учудиш как си плащат, като попове.

Въобще не "убеждавам" никого в нищо, а казам как стоят нещата.
Обща култура.

# 27
Секюрити обков на дограмата, дори да е отворена тристранно, безшумно няма как да влезе освен да счупи стъкло и зло куче😀

Общи условия

Активация на акаунт