Сушилнята - всякакви въпроси и отговори - тема 28

• 29 473
  • 752
  •   1
Отговори
# 675
  • В небето
Скрит текст:
Много ви е дълъг поста, а аз си забравих очилата и буквите ми се размърдаха.
Обаче прочетох за някакви амортисьори при сушилня….те нямат амортисьори.

За Боша отношение не мога да взема, защото аз лично много не им одобрявам моделите на r290.
Аз имах самопочистващ Сименс (същото е като Бош) но беше на r134a и беше 1000 вата и сушилнята си беше идеална. Далеч обаче, не се лъжете, че 7 години ще я търкаляте без да отиде до сервиз, заради самопочистването.

На ЛГ примерно много по-добре им е измислено с много остро стрелящи дюзи към топлообменника. При Бош/Сименс се залага на измиване от силата на водата, защото се спуска рязко.
Благодаря за коментара - страшно полезен отново. И се извинявам за дългия пост, но винаги се опитвам да си опиша всичко наведнъж. Относно обема на барабана - може би е просто подсилена стуктура (а не амортисьори) - явно не съм разбрал правилно каква е точно структурата.

Сигурен съм, че това със сервиза и годините си е и трик Simple Smile И наистина едва ли за тези години няма да се наложи някакво обслужване.

А какво ви е мнението относно r290 спрямо r134a?
И Васил сигурно ще отговори, но въпросът е някак неправилно зададен....
r290 има много по-голям обемен капацитет спрямо r134a т.е, за да се постигне еднаква производителност, са нужни много по-малки количества.
1kg r134а  струва около 90-100 лв, а другият агент е с цена почти наполовина.
Не е само това. r290 е чист пропан, докато r134 е тетрафлуаретан. r290 има по-голям COP, т.е. има по-добра термодинамичност, по-малка енергоемкост и по-добро охлаждане.

# 676
  • Велики Преслав
Да Петя наистина правилно е отбелязала, че въпроса кой е по-добър е малко неправилен.

Всички ФЛУОРОсъдържащи хладилни агенти имат живот до 2030 година. (Поне така смятат)
R134a е такъв. Но то пък, r22 примерно е забранен преди 2008 година, а така хубаво си внасят от Турция. Преди да навлязат сушилните на r290 имаше преход и много сушилни бяха на r450a
Тази глупост е 58% r1234yz и 42% r134a ужасен фреон с много изразен температурен глайд, който му е интересно какво е това, да чете, че е много сУхА теория и когато го учех чак на мен ми беше тъпо.
Та аз нямам предпочитания между двата. R290 е пропан. Хладилен агент клас А3 се води- силно запалим/взривоопасен. Количеството е ограничено. Сега дали беше 200 или 250 грама не помня. Май 250. Повече не може. Тоест машините за битова употреба с този фреон имат ограничения в количеството. Това не се отнася за термопомпите за отопление. Там мисля, че ограничението  е 1000 но само при моноблок всичко да е отвън. При r134a няма такова ограничение.

Сега относно ефективностите. R290 пренася същото количество топлина като r134a с два пъти по-малко електрическа работа. Или казано, ако с r134a компресора трябва да направи 2800 хода на буталото за да пренесе цялата машина 3000 вата топлина, с r290 ще направи 1400 хода.

R290 има строг контрол над заварки- което пък така малко ме успокоява, че поне няма да има проблеми с пропуски колкото при другия. Все им се целят надките между медните тръби и алуминиевите към топлообмениците.

R290 работи на сравнително по-високо изпарително налягане при същите температури спрямо r134a.
R134a е МНОГО МРЪСНА ГАЗ. Най-много запушване на капилярки има при него.

Май се оказа, че харесвам повече Пропана.

А аз най-харесвам фреон r12 и амоняк. Амоняка е най-естествения хладилен агент. По абсолютно никакъв начин не вреди на околната среда. Големите промишлени машини са на амоняк.

# 677
  • София
mordohai, Васил Василев - извинявам се, че съм задал въпроса по този глупав начин. По-скоро исках да разбера спецификите на тези два агента и въпроса ми не беше кой е по-добър, а защо са толкова различни. Благодаря за невероятния отговор - толкова полезна информация, че ме накара да изчета още доста, за да вникна в тези детайли. Страшно полезна информация, която си запазвам за в бъдеще Simple Smile

П.С. Бях останах с впечатлението, че си по-голям фен на R134A, а не на R290 (без да говорим за R12 и амоняк, разбира се). Затова и зададох въпроса по-горе, защото за R290 (пропана) е изписано толкова много като бъдещето в тези електроуреди. Страшно ти благодаря за всичко написано.

•mimoza• - както винаги страхотно мнение и благодаря за директната обратна връзка. От всичко изчетено по темата, спор няма, че Miele дори в ниския си клас (ако така мога да се изразя, тъй като все пак имат много висок клас електроуреди), са на едно много високо ниво и са сравними със модели от по-високите класове на Bosch, AEG, LG, Electrolux (поне така изглежда в моята глава след толкова четене). Качеството със сигурност също е на доста високо ниво. И затова и нямат нужда от реклама.

Цитат
И wi-fi -то съвсем не е фактор, но и без него цената нямаше да е по- ниска. Приеми го като задължителна екстра във времето в което живеем.
Не мога да го успоря, тъй като аз съм един от най-големите фенове на тази екстра (като цяло на идеята за smart home). Но... въпреки това не ми е толкова важен фактор при избора на сушилня/пералня. За момента можем и без него, тъй като други неща са ни по-важни, съобразявайки всичко и с бюджета. Но ако трябва да съм напълно честен - винаги бих го предпочел, ако бюджета не беше решаващ. Поради фактора БЮДЖЕТ, трябва все пак да съпоставя кое е MUST, кое е NICE TO HAVE (поне това е нашият начин на взимане на решения в къщи).

Цитат
За себе си предпочитам пълния контрол над почистването на кондензатора пред една затворена система без достъп и к'ъвто му бил късмета на уреда.
Аз искам да вярвам на новите технологии, които ни улесняват. И тук искрено се надявам (и малко сляпо вярвам), че инженерите са свършили страхотна работа в разиването на тази технология. Но да видим... може и да си права, че пълния контрол е по-доброто. За момента обаче, бих искал да изпробвам самопочистващата се система от първа ръка и дай боже да намаля времето за поддръжка във времето.

Цитат
Ако Бош можеше успешно да замести Миле, последните нямаше да съществуват.
Може би само с това не мога да се съглася - не мисля, че Bosch биха тотално изместили Miele, а по-скоро целят да предложат алтернатива на по-достъпна цена, опитвайки да компенсират с екстри и т.н. Но не мога и да не се съглася - Miele със сигурност са класа и още преди да започна с търсенето, винаги съм се интересувал за тях, защото ми е било интересно защо хората дават толкова пари за някакви електроуреди. Еми сега вече разбирам Simple Smile

Цитат
И не на последно място, ако беше дал бюджет 1000лв, нямаше да ти пиля за Миле, а вероятно за Боша на който си се спрял сега 😜 Обаче с твоя бюджет и на една милимунда от две много добри машини... 🤐
За 300 лв. наистина не си струва да дебатираме колко са "еднакви" два от моделите на двата най-предпочитани бранда /естествено според бюджета/.
За жалост въпреки всичко бюджета ни е доста важен. Основният ни проблем е, че минаваме през ремонт на цялото жилище от нулата, както и пълното му обзавеждане. Поради това, ако говорим за един електроуред, наистина 300 лв. са малка част, но за жалост когато имаш да накупиш толкова много електроуреди (и не само), идеята ни е да оптимизираме разходите и да ги разпределим разумно. И въпреки това, не мога и да не се съглася с тебе, особено след като на база на всички тези пари, които ще похарчим, тези 300 лв. може би ще са една "милимунда" разлика. Единственото лошо е, че като отпуснеш малко бюджета за едно, после се чудиш и за следващото и т.н. Simple Smile

Страшно ти благодаря за този коментар, много ми е от полза и днес ще вземем финалното решение коя е нашата сушилня. Все още клоня към Bosch, но Miele също ми е в полезрението и отново ще отидем да ги видим на живо и да преценим.

petiaivanov - това показва колко разбирам темата Grinning Много ти благодаря за обясненията.

Обещавам като вземем финалното решение да напиша в темата Simple Smile
Благодаря ви от сърце за цялата помощ. Страхотни сте!!!

Последна редакция: вт, 16 дек 2025, 11:14 от zdravko.nestorov

# 678
Ако ме питаш мен, аз си степенувам уредите по важност:
1. Хладилник-трябва да е наистина добър, защото там стои това, което ще ям. Не искам да му слугувам да го размразявам, да чистя лед.
2. Сушилнята, не че без нея не може, но ако не си върши работата, ще си късам нервите всеки ден и може и да ми излезе през носа
3. Миялната-неизмити съдове и ръждиви кошници не ми трябват. За какво съм дала пари, ако ще мия и на ръка.
4. Пералнята...и среден клас е добре
5. Фурната -важното да пече отгореи отдолу, само отдолу, да има вентилатор и пиролиза. Автоматични програми не ме интересуват.
6  Плотът
7. Абсорбатор -важното да е съобразен с помещението и да е монтиран правилно, може и да не е скъп
8 Микровълнова и всякакви дребни уреди -каквито додЪт. Евтини са и лесно се подменят.

# 679
  • София
Здравейте. Както обещах се включвам с информация относно финалния ни избор. Такова четене, чудене и обикаляне по магазинте падна за тази сушилня, че не ми се мисли какво ще става като минем към кухнята и всички електроуреди там Grinning

Важното е, че в крайна сметка направихме избор, като се спряхме на Сушилня BOSCH WQG14501BY КОНДЕНЗАЦИОННА С ТЕРМОПОМПА, 9.0 kg. Надявам се решението ни да е било правилно и уредът да ни служи дълго и безпроблемно. Обмисляхме доста внимателно всички плюсове и минуси и в крайна сметка изборът падна върху Bosch, като цената също изигра своята роля. За Miele е ясно, че са на много високо ниво и няма какво да се добави, но се надявам, че и избраният от нас модел няма да отстъпва - поне по параметри и функции не изглежда по-слаб, остава да оправдае очакванията и като изработка, надеждност и работа в реални условия.

Благодаря ви от сърце за цялата помощ по темата и се надявам тези дискусии да са полезни и на други хора.
Хубава и успешна вечер!

# 680
  • Sofia
Здравейте! Имам нужда от помощ! Изчетох част от темите, но все още не мога да взема решение на коя от двете да се спра. Миле или АЕГ. Повече клоня към Миле, но не е задължително да е тя. Ако имате нещо по- добро като модел от тези, моля споделете! Бюджета ми е около тази сума, но за нещо по- хубаво бих помислила. Благодаря предварително!
https://www.technopolis.bg/bg/Sushilni/Sushilnya-AEG-TR9394CE/p/654291
https://www.technopolis.bg/bg/Sushilni/Sushilnya-MIELE-TWD640WP/p/654095

# 681
Спряла си се на два хубави уреда, но избери този, който ти казва сърцето Simple Smile

# 682
  • Sofia
Спряла си се на два хубави уреда, но избери този, който ти казва сърцето Simple Smile
Благодаря! Милето май ще е  моят избор

# 683
Благодаря! Милето май ще е  моят избор
Аз се сдобих предни дни с това Miele от офиц.сайт.
Но сега вече е изчерпано.
Има още 1 намалено погледнете го на shop.miele
Така или иначе се ползват 1-2 програми и се припокриват,само дизайна е различен според мен!

# 684
Здравейте!
Изчетох подробно последните няколко страници от темата (и не само) и се колебая точно между две от последно обсъжданите сушилни.
https://www.technopolis.bg/bg/Sushilni/Sushilnya-BOSCH-WQG14501BY/p/654390
https://www.technopolis.bg/bg/Sushilni/Sushilnya-MIELE-TWC640WP/p/654092
https://shop.miele.bg/bitovi-sushilni/12488080.html
Като цяло дебата е между тази на Бош и Miele под 2000лв.
Държа да отбележа, че чакаме бебе и най-големия ми страх от сушилнята е да не свие дрехите. Купила съм евтини дрешки главно от Sinsay, Pepko и т.н. особено за в началото, когато се израстват буквално с дни. Ние също не сме с топ марки дрехи, та основния ми критерий е наистина да не свива ама въобще (ако е възможно).
Също така ще бъде в килера до пералнята и няма да има достъп до задната част на машината, та всички неща, които е нужно да се почистват трябва да са отпред.
Благодаря предварително за съветите!

# 685
Имате странно изискване. Свиване си зависи от материите и няма общо с това скъпи ли са или евтини. Ако на етикета на дрешките пише да не суши в сушилня, кой ще  е виновен ако се свият в сушилнята?
Изберете Миле. Изобщо няма база за сравнение с Бош.
"  ...всички неща, които е нужно да се почистват трябва да са отпред" - отпред са Simple Smile

# 686
Имам предвид, че много хора се оплакват от свиване на дрехите им в сушилнята, което по-късно се е разбира, че е от неправилна експлоатация освен всичко останало. Става въпрос за памучни дрехи, нищо fancy.

# 687
Ако сушилнята е от добра марка и висок клас и е с термопомпа, вероятността да свива дрехи е минимална и се дължи на лоша материя. Аз суша всичко почти, даже без да гледам етикети, и за осем години имам две свити дрешки, явно некачествени.

# 688
Голяма част от новите дрехи, които се свиват, го правят още в пералнята, без значение как ги сушат след това. Simple Smile

# 689
Никога досега не ми се е свила дреха от пералнята, затова толкова ме е страх от сушилни 😅 но и съм сигурна, че живота ще е по-лесен със сушилня като знам колко прахолях пада от дрехите при прибирането им от простора. Въпроса е коя, може би наистина ще е Miele..

Общи условия

Активация на акаунт