Леко ПТП

• 1 071
  • 33
  •   1
Отговори
# 15
  • Пловдив
Че аз го платих, и какво?

# 16
Че аз го платих, и какво?
Не е било много финансово разумно.

# 17
Защо такива драми за едно одраскване?
Ако го намерите, платете му боядисването според мен - колко да струва? За какво ви е протокол, за да си търси парите за боята от застрахователя ли? Дали си струва бумащината?

Никога, никога не съм търсила кусур за одраскване на моята кола, и то не защото е стара бракма, поне беше нова, когато я купихме, че вече минаха осем години.
Случвало ми се е да одраскам чужда кола, понякога не съм забелязвала дори. В един такъв случай собственичката дойде да се разправя (познаваме се по работа), изобщо не бях усетила - платих и боядисването и по живо, по здраво. Бях истински учудена колко внимание обръщат хората на безупречния външен вид на колицата.
И мен са ме драскали или закачали - не е проблем, щом вътре няма как да има повредено.
Вече се притеснявам от нова такава случка само защото ги виждам хората как реагират, де, все едно телесна повреда си им нанесъл или си им потрошил колата. Притеснявам се от кавгата, не че книжката щели да ми вземат и не знам какво.

Не е проблем да се оправи щетата. Сестра ми дори не е усетила че може би е чукнала колата. Ако сте прочели коментарите аз дори не съм сигурна за случката че в вдеиствителност е станала, така мисля защото точно в този момент беше мн близо до колата. Но както казах на нейната кола няма дори драскотина!  Върнахме се но колата я нямаше.... На мен също се е случвало да ме одраскат, не съм правила проблеми имам си автокаско и ми покрива щетите.... парите не са проблема жалко ще е да остане без книжка заради такава дреболия и то несъзнателна ако изобщо се е случило такова нещо или съм я панирала без причина. Защото съм мн стриктна когато стане въпрос за шофиране за мен това е голяма отговорност и гледам всичко да правя по конец ....

# 18
  • София
И да има камери на мястото, то на тях ще се види и че сте се върнали. Не е и възможно да има удар само между задните врати. Колите не се движат странично все пак. Може да са си чукнали огледалата, но те са еластично окачени и рядко има следи при лек удар. "Пострадалия" трябва да си викне КАТ на място, а не да си тръгне и после да има претенции. Ако е бил първа паркирана кола до светофар/кръстовище и той е в нарушение.

# 19
Защо такива драми за едно одраскване?
Ако го намерите, платете му боядисването според мен - колко да струва? За какво ви е протокол, за да си търси парите за боята от застрахователя ли? Дали си струва бумащината?

Никога, никога не съм търсила кусур за одраскване на моята кола, и то не защото е стара бракма, поне беше нова, когато я купихме, че вече минаха осем години.
Случвало ми се е да одраскам чужда кола, понякога не съм забелязвала дори. В един такъв случай собственичката дойде да се разправя (познаваме се по работа), изобщо не бях усетила - платих и боядисването и по живо, по здраво. Бях истински учудена колко внимание обръщат хората на безупречния външен вид на колицата.
И мен са ме драскали или закачали - не е проблем, щом вътре няма как да има повредено.
Вече се притеснявам от нова такава случка само защото ги виждам хората как реагират, де, все едно телесна повреда си им нанесъл или си им потрошил колата. Притеснявам се от кавгата, не че книжката щели да ми вземат и не знам какво.
Защото господинът може да ги обяви за напускане на ПТП ,и тогава се взима книжката на избягалия..

# 20
  • Пловдив
Аха, и глоба, нали? За ПТП с драскотина. Simple Smile

# 21
Не знам... Редно е да поразпитате в района на кого е колата и да опитате да се свържете с човека, за да огледате колите и да разрешите ситуацията. Просто това е човешкия начин. Пребоядисването вече е скъпо удоволствие, наистина е по-добре да се поеме от застрахователя. И дано не сте счупили фар на човека, че на някои коли този детайл, ако е нов и оригинален отива и накъмто 5000 лв...

# 22
Да. За напускане на произшествие има санкция, дори и да нямаш щети.
Пише се протокол, който отразява ситуацията, определя виновния и се отбелязва за всяко мпс дали има или няма щети. Ако не можете да се разберете, викате КАТ.
Такъв е редът по принцип.

# 23
Бих писала в групата на града, квартала. По-добър да се разберете без полиция.

# 24
  • Out of the Mix
Смисълът да имаш ГО и Каско е не ти да вадиш кеш, да плесваш на капака, или в шепата на пострадалия, а именно от тях да се плати, иначе за какво плащаш.

Имам познати събират някакви дребни драскотини цяла година и плесват претенцията, въобще не се занимават и не спорят със собствениците на другите коли, или избягалите от местопроизшествието.

По-младите 30-45 сякаш са по-разбрани.
Най-проблемни са чичаците с трошките, които нямат КАСКО и разсрочват ГО на 4.
Наскоро при мен на улицата, на завоя за излизане от блока един такъв чукна някаква баничарка.
20 мин. не можеха да се разберат. Накрая младият му взе някакви пари кеш на пенсията и кой откъде е, имаше заплахи, псуване, то без тях не може. Smile

# 25
  • Пловдив
Да. За напускане на произшествие има санкция, дори и да нямаш щети.
Пише се протокол, който отразява ситуацията, определя виновния и се отбелязва за всяко мпс дали има или няма щети. Ако не можете да се разберете, викате КАТ.
Такъв е редът по принцип.
Първо, по принцип дефиницията на ПТП включва или нараняване на хора, или повреда на автомобил или други щети. ПТП "без щети" по принцип не съществува. Ето я дефиницията:
Скрит текст:
30. "Пътнотранспортно произшествие" е събитие, възникнало в процеса на движението на пътно превозно средство и предизвикало нараняване или смърт на хора, повреда на пътно превозно средство, път, пътно съоръжение, товар или други материални щети.
Второ, приемам, че драскотината е щета (а моето отношение към собствеността, нали - странно). Глоба и лишаване от право се налага за административно нарушение. За административните нарушения важат съответно правилата на НК по въпросите, по които няма изрична уредба. В НК има един чл. 9, ал. 2, който говори за малозначителност и изключва изобщо налагането на каквото и да е наказание поради липса на обществена опасност. Според част от юристите този текст се прилага и за административните нарушения (аз също мисля така), тоест малозначителното деяние не само не е престъпление, ами не е административно нарушение. Според други не се прилага, но пък има един чл. 28 от ЗАНН за маловажен случай, който се опитаха да го направят да не важи точно пък за нарушенията по ЗДвП, обаче номерът не мина - КС обяви текста за противоконституционен.

Извън казаното, на чисто разговорен език - ще ми вземат книжката, защото съм одраскала неволно (не блъснала, не счупила, не повредила) боята на нечия кола и съм си тръгнала? Сирьозно?

# 26
Пълни глупости говориш. Какви административни нарушения те гонят? Прочети си пак Закона за движение по пътищата. Щетите при ПТП може да са минорни и да не се виждат с просто око, но водачът е длъжен да спре защото е имало съприкосновение. Всяко неспазване се води бягство. Дори ако друг ти удари калата и избяга ти пак си длъжен да стоиш и да чакаш, защото и теб може да подведат под отговорност.

# 27
  • Пловдив
Засрамих се, че говоря такива пълни глупости пред разбирачите. А може ли да ми посочиш къде да чета, където няма да ме гонят административни нарушения, обаче ще се налага - без административно нарушение - административно наказание лишаване от право?
А, да, какви наказания ме гонят, забравих. Пълни глупости говоря. Да си прочета Закона за движение по пътищата.
Обясни ми и за ПТП без щети и защо не пише за такова нещо в цитата в скрития текст. Аз, както виждаш, посочих къде точно в закона да се чете, обаче ти, дето си го чела целия, говориш за ПТП, при което нямало щети.

Последна редакция: ср, 07 май 2025, 15:18 от Магдена

# 28
Да то си пише от извадката повреда на превозното средство
Да се опитам с пример човек А одрасква колата на човек Б ,човек А си тръгва защото нищо не разбрал,но човек Б е записал номера и марката на колата на човек А ,подава жалба в полицията и човек А се лишава от книжка защото е избягал от ПТП.

# 29
Освен книжка, ще е хубаво и да имате и малко ориентация. Не знам как може хипотетично да удариш кола, без да разбереш. Самата ти, също не си сигурна, дали се е случило, само защото се е чуло припукване. Например, на мен ми пука климатика като започне да охлажда, това означава ли, че ако съм до друга кола то съм я ударила. Особено пък задна във задна врата.
Сипете си по едно и шофирайте малко по-внимателно, и без да си използвате мобилните телефони.

Общи условия

Активация на акаунт