Промяна на набор

• 439
  • 9
  •   1
Отговори
Здравейте,
Имам следния въпрос и проблем, и ще съм благодарна ако ми помогнете:
Детето ми навършва 7 години края на 2025 г., и не е посещавало предучилищна група/подготовка, и не искам да тръгва тази година на училище, а от 2026 г. Причината е че все още не е навършило 7 години, и липсва тази подготовка.
Казаха ми, че имало възможност да се смени набора в системата (съвсем легално - не говорим за незаконни действия) и детето да бъде записано предучилищна за 2025-2026 г.
Може ли някой да сподели процедурата, може и на лични.
Благодаря Ви много!

# 1
  • Пловдив
Здравейте,
Имам следния въпрос и проблем, и ще съм благодарна ако ми помогнете:
Детето ми навършва 7 години края на 2025 г., и не е посещавало предучилищна група/подготовка, и не искам да тръгва тази година на училище, а от 2026 г. Причината е че все още не е навършило 7 години, и липсва тази подготовка.
Казаха ми, че имало възможност да се смени набора в системата (съвсем легално - не говорим за незаконни действия) и детето да бъде записано предучилищна за 2025-2026 г.
Може ли някой да сподели процедурата, може и на лични.
Благодаря Ви много!

Малко е старо и не знам до коло ще помогне в случая:

Родителите заявяват желание за смяна на набора на детето през меню "Кореспонденция" в профила на детето или чрез формата за обратна връзка. - След получено съобщение за извършена смяна, родителите правят кандидатури за предпочитаните детски градини. - На обявените свободни места първо се класират деца от съответната година на раждане и ако останат непопълнени места се продължава с класиране на деца със сменен набор. - След приключване на класирането наборът на децата автоматично се възстановява. - При желание за участие в следващи класирания със сменен набор, родителите отново заявяват смяната през формата за обратна връзка."

Прочети още на Столица.bg: https://stolica.bg/mestna-politika/v-sistemata-za-detskite-gradi … -nabora-na-deteto

# 2
Аз знам, че отлагането на първи клас, каквото е желанието ви, е доста сложно и беше нещо с разрешението на РУО или МОН и то по основателна, здравословна причина. По скоро трябва да питате в РУО или направо МОН.

# 3
Как така не е посещавало предучилищна? Тя е задължителна.
Според мен правите лоша услуга на детето - 1 година от живота му, сега не е толкова страшно, но когато наборите ти завършват средно на 19, той ще е на 20+.
Освен ако няма здравословен проблем, нищо друго не е оправдание.

# 4
  • София
Намерете някъде предучилищна на половин ден. Синът ми я понасяше добре, въпреки че хич не искаше да ходи на градина преди това.

# 5
  • София/Севлиево
Тази една година не е чак толкова фатална.Сестра ми завърши на 20, защото ходи да учи в чужбина и като се върна я пратиха един клас назад.По никакъв начин не ѝ се отрази зле.
Големият ми син е отложен с 1 година,но той е със СОП (аутист е). При него пък имаше драма,че госпожата от предучилищна не го пускаше в първи клас (а вече бе отложен веднъж),но с 1-2 ходения до РУО и избраното от мен училище всичко си дойде на мястото.В класът му имаше както дете,родено на 3.01.2009,така и дете,родено на 31.01.2010.В интерес на истината нямаше голяма разлика в развитието и обучението им.

# 6
  • София
ЗПУО
(2) Училищното образование е задължително до навършване на 16-годишна възраст и започва от учебната година, която е с начало в годината на навършване на 7-годишна възраст на детето.
(3) Училищното образование може да започне и от учебната година с начало в годината на навършване на 6-годишна възраст на детето по преценка на родителя и при готовност за училище, удостоверена при условия и по ред, определени в държавния образователен стандарт за предучилищното образование.
(4) Началото на училищното образование може да се отложи с една учебна година, когато здравословното състояние на детето не позволява постъпването в I клас, установено по ред, определен в държавния образователен стандарт за предучилищното образование.

# 7
  • София/Севлиево
Някои училища не си пускат учениците дори навършили 16(много исках да спра синът си тази година,но няколко пъти ми бе отказано,но това е друга тема)...

# 8
Някои училища не си пускат учениците дори навършили 16(много исках да спра синът си тази година,но няколко пъти ми бе отказано,но това е друга тема)...
Елеслава твоето трябва да завърши годината, но за дневна форма не е задължително, може да отпадне (спира да посещава) още на следващия ден като навърши 16. Отпада при събиране на съответния брой отсъствия - 15+. С решение на педагогическия съвет се предлага преминаване в СФО, но ако не подаде заявление просто отпада от системата.
По казуса на авторката - предучилищното образование е задължително, но детето ще бъде записано и без да е карала предучилищна, ако няма причина официално да бъде отложено. Редът, по който официално може да бъде отложено е даден в цитат на закона  на предишен пост.

# 9
Само да обърна внимание, прочетох, че детето е момиченце, ако върви високо спрямо наборчетата може да не е добра идея. Замисляла съм да отложа моята дъщеря, защото и тя е съвсем в края на годината и се роди недоносена, термина ми беше в следващата година. Тя е ходила на детска градина, но беше емоционално по-незряла, а и искаше да повтаря градината ( имаха в четвърта група 3 деца от следващия набор, за които родителите в последния момент решиха, че не искат да ги пускат в първи клас и я караха втори път). Но на теста за училищна готовност, казаха, че детето е супер подготвено и се отказах да ходя в РУО. В четвърти клас влезе в пубертета и изведнъж много рядко порасна на ръст и килограми и бюста й много порасна. Такъв рев беше, не искаше да ходи на училище, защото се срамуваше от външността си, да съм видела как изглеждат съученичките й като деца, тя била лелка , да съм й давала хапчета да спре да се развива. Не искаше да облече нищо различно от едни черни широки тениски и развлечения панталони. Чак сега, 5 години по-късно вече взе да се приема и да се облича като момиченце. И си представям да я бях задържала още една година, трагедията щеше да е още по-голяма. Ако се работи с детето лятото, то би могло да овладее, това, което са научили другите деца в градината до 15 септември. Ако не е в някое много елитно училище, мисля, че ще се справи в първи клас.

Общи условия

Активация на акаунт