ОКТОМВРИЙСКИ бебчета 2024 тема 5

• 35 120
  • 750
  •   1
Отговори
# 690
Бодитата съм ги спряла откакто е проходила, супер непрактични са вече, особено за гърне.

Аз знам моята колко на често пишка - на час и половина - два и тогава долу горе я слагам. Но вече като е по-голяма, повече се дърпа. Закъснях с махането на памперса, щеше да е по-лесно по-рано, като не се дърпаше.

Идеята на голото дупе е да се сложи на гърнето, като почне да пишка и там да довърши, за да се научи сама да отива там. А тренировъчните гащички е същата идея, а също и да са мокри и неудобни, когато се намокрят, но пък да попият достатъчно да не отиде всичкото по пода. Но за деца, които на гърне не са ходили, може да не е достатъчно това и да ги възприемат като памперс.

Аз не смятам, че това детето да си ака в гащите е нещо много приятно за него. Колкото по-рано спре да се маца с ако, толкова по-добре. Деца на 3 години да се наакват в гащите, защото така е по-лесно на родителите - ами за мен не е правилно. Аз виждам, че и на моето бебче не и е приятно да е с ако в памперса, а и аз да трябва да и мия гениталиите от акото. Като си свърши работата в гърнето, е хиляда пъти по-приятно за нея, горда е от себе си и бърсането е много по-лесно и приятно и за двете. Да не говорим за свободата да не трябва да се разхожда с памперс насам-натам.

# 691
  • UK
Доста е погрешно схващането, че родителите държат памперса на 3-годишни, защото ги мързи да учат децата да ходят в тоалетната.

Аз пък не разбирам ползите от започването на гърне на 1 година, че и по-рано, при положение, че детето още няма никаква осъзнатост за какво е всичко и това, че е успяло да направи нещо в гърнето, е чиста случайност. И така се учат с месеци, ако изобщо нещо проработи, а като са готови може и за 3 дни да се махне памперса.

# 692
Аз, доколкото съм чела, физиологично са готови след годинката (когато могат да стискат) - някъде пишеше, че трябва да могат да изкачват стълби сами - това стягало необходимите мускули за стискането.
На мен ми е важно и да може да си каже, а не да сочи гърнето , защото не е практично да си го нося с мен навън 😁 но засега сме далеч от двата фактора…
Благодаря, Зимко, за съветите! 🤗

# 693
Доста е погрешно схващането, че родителите държат памперса на 3-годишни, защото ги мързи да учат децата да ходят в тоалетната.

Аз пък не разбирам ползите от започването на гърне на 1 година, че и по-рано, при положение, че детето още няма никаква осъзнатост за какво е всичко и това, че е успяло да направи нещо в гърнето, е чиста случайност. И така се учат с месеци, ако изобщо нещо проработи, а като са готови може и за 3 дни да се махне памперса.

Изобщо не е случайност. Учат се много добре доста преди годинката. Може да стиска, докато седне на гърнето и да пишка, като седне. Няма какво да говорим, че това било някаква странност. Не знам повечето тук на колко години са, но доскоро всички масово са били без пелени след прохождането. Аз със сигурност съм била така. Това преди да навлязат памперсите.

И не, не всички държат детето да се напикава и да се омазва в ако от мързел. Някои наистина вярват, че така било най-добре. Но е възможно единствено защото имаме достъп до памперси, които не перем на ръка, както нашите майки са правили. На една година изобщо не е рано, това си е пропаганда от производителите на памперси.

Това за стълбите не знам кой го е измислил. Моето бебе определено вече можеше да държи и да пуска струята на 9 месеца. Стълби почна да катери на 10 месеца

# 694
  • UK
Според науката, децата под една година, че даже и до 18 месеца нямат контрол върху пикочния мехур или изхождането. Най-добрият прозорец за започване на опитите е между 18 - 36 месеца.

Ако някой е успял по-рано,е създал асоциация, което не е същото като истинско приучаване към тоалетна.
Сега, на никого не му се сменят памперси, но няма особени ползи от бързането. Да не говорим какъв стрес може да създаде при някои деца.

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/toilettraining

# 695
Ами като са нон стоп с памперси, естествено, че нямат. Ако някой е бил с катетър, тое е същото. Аз след секциото не усещах как пишкам. Като не се ползват мускулите, залиняват.

Факт е, че по света децата се учат да ходят на гърне много по-рано. В България също до скоро беше така.

Тези теории са на д-р Бразелтън, който е получавал пари от производителите на памперси. Дори и той признава, че в други държави децата могат да се научат по-рано.

Аз ползи от това гениталиите да са омацани с ако и да замърсяваме природата с повече памперси не виждам.

https://eric.org.uk/potty-training/

Това е сайт на благотворителна организация, посветена на проблемите на децата с пикочните пътища и червата. Те съветват точно това - да се слага бебето от 6 месеца на гърне

# 696
Сравнение между катетър и памперс дори не може да се прави. Катетърът се въвежда в пикочния мехур през уретрата, за да отвежда урината, когато пациентът не може да уринира самостоятелно.
Аз също не мисля, че има деца с памперси до 3 години, защото родителите им са мързеливи.
Някои родители просто преценят къде да “натискат” и къде да задържат.
При осъзнато и разбиращо дете и памперс и биберон се махат за дни, без драми, напишкани дрехи и чаршафи.
А и ако памперсът се сменя веднага, не предполага да има омазване.

Последна редакция: чт, 26 фев 2026, 15:02 от airgirl

# 697
Фрида,
Като заместител на АМ може да се дава айрян, като се слага мляко и вода в съотношение 1:3, без добавена сол. Може и 1 към 1 да се направи. Моята не хапваше преди неразредено кисело мляко, но айрян 1:3 си пийваше вкусно. Сега си хапва и гъсто мляко.

Адаптирано мляко някои деца си пият и до 4 години вечер преди лягане и няма проблем или задължително да трябва да е заместено с краве прясно мляко. Други дечица пък спират АМ на година, други на две.

Моята Жасмина не приема гърнето. Имаме два модела, даже ги затоплям на печката, да не и е студено. Не иска да седи на тях и това е. Пробвам,  прибирам ги и пак пробвам след време. На пък към нашата тоалетна проявява голям интерес и дори ни имитира как се бършем например. Ще и взема бебешка тоалетна чиния. Често сама иска да си махне памперса, дразни я вече... Но пък не казва пиш или ако, мълчи, срамува ли се, не знам...

Относно миенето, ами то и на гърне децата да са, пак има миене. А с голямата колко пъти ми е обръщала гърнето. Мисълта ми е, че пак си има хамалогия.
Възмущавам се на цените на памперсите и мокрите кърпи, как не спират да постъпват. То и АМ така.

Много е тегав зимният период на втората година майчинство, гледам и по другите групи мамите  се оплакват, затворени заради студа, депресирани,  но още малко и идва пролетта.  Simple Smile

# 698
Леле какво изчетох от последната една страница.. Joy

Моето бебе почнах да го уча на гърне след като почна да седи седнала сама. Мислех си, че на 8-9 месеца имам напредък и се гордеех, че не се отказвам. Не е тръгвала на ясла, все аз си я гледах, все по същия начин и регресия пак дойде - започна едни бойкоти да прави на гърнето. Дадох си сметка, че само влошавам  нещата. Осъзнах, че няма контрол над пикочния мехур. Ако я нацеля в момент да ѝ се пишка, ще го направи. Ако е 50:50 и дам вода, също има огромен шанс да го направи. Но напишкала ли се е вече - никакъв смисъл от гърне. Както и аз може да си мисля, че щом е минал час и половина значи ѝ е време да пишка - ами не, може да не е пила толкова течности и да изкара още два часа суха. Акото горедолу е по едно и същи време, но е пак до нейното собствено желание. Ако не е на кеф, няма да се изака в гърнето и като я вдигна след 5 минути ака. Зависи и дали се е заиграла с нещо, има просто и други фактори освен дали знае какво се върши в гърнето или не - тя много добре знае. Не винаги иска. Понякога сама ходи до банята и ми носи гърнето, слагам я - нищо не върши, явно се е сетила, защото се е напишкала. Понякога си пишка директно. Моето категорично мнение е, че нямат съзнателен контрол над нуждите си и че не е само до дали разбират или не. Също така нека и Скади се включи, защото сякаш нашите бебета имаха най-ранно успех в гърнето, но поне при мен имаше регресия без да съм променяла нищо. И о, какъв мързел е да се занимавам с памперси? Да бърша, да мия, да мажа с крем, да оправям ластик, да закопчавам лепенки, да закопчавам боди… кой нормален човек предпочита да сменя памперси от това да изхвърли съдържанието на едно гърне в тоалетната? Според мен ако има някаква родителска вина, то е може би грешен подход - хокане при неуспех или липса на вербално поощряване при успешен опит или някаква друга грешка, която пречи на детето да се отпусне, че това не е изпитание/наказание. Всички успешни случаи на ранно приучаване към гърне са по-скоро много добър тайминг на родителя, а не умение на детето да стиска. При някои се получава, да, но това не е общата практика. Не на всеки ежедневието му протича по един и същи начин по минутата.

Ние сме със 7 зъба и яко подути венци на кътници, всеки момент ги чакам.

АМ до скоро пиеше и сутрин и вечер, като направи 15 месеца махнахме вечерното и остана сутришното. При тегло от 6-ти персентил и хранене на ядене не повече от 180-200гр твърда храна при нас просто още си имаше нужда от АМ. Давам и краве мляко, но да ви кажа не съм фен на насилствено отнетата кърма на майки, които никога не са виждали бебетата си и живеят нещастен живот, та не си позволявам да го консумираме без задръжки, придържам се към формула.

# 699
Хей, мамите от София, пък и другите как сте?

Давайте идеи къде се социализирате с други родители и деца? Ние сме в Люлин.

# 700
Хей, мамите от София, пък и другите как сте?

Давайте идеи къде се социализирате с други родители и деца? Ние сме в Люлин.

Maya, ти не беше ли в чужбина? Иначе по площадките като се стопли, може да видиш в групата на квартала във фейсбук, всички квартали имат такива.

Ние сме изморени от всички болести. Уж се оправиха сега от една кашлица, един месец я влачиха и двамата. Сега отидохме за 4 дни на ски почивка и още на първия ден малкия с гадна, ама отвратителна кашлица. И хоп, кихнахме 70 евро за преглед и 50 евро в аптеката. Дано поне не се влоши детето, вече не знам дали да не си ходим. Уж било или от сух въздух, или вирус, ам кой знае…

# 701
Juli, ще пробвам да дам така айрян, иначе малката вече яде по няколко лъжици кисело мляко и прясно също.
Beautyaddicted,  твоето дете наистина ли казва "мляко"?
Видях, че си споделяте за зъбките. Моята има 9 зъба, но странното е, че има 7 резеца, а вече има 2 показали се кътника ( горен и долен първи, от ляво). Друг такъв случай има ли? Страх ме е, че 8мия резец няма да избие и ше ходим по доктори.

# 702
Бързо оздравяване, ех, на почивка болно детенце си е мъка...   Sad То навсякъде си е мъка, но в такива случаи човек съжалява, че въобще е тръгнал на почивката. 

Аз съм Софийска мама, от Сухата река.
По принцип съм от Света троица, но това е друга тема.
А в Люлин работя принципно 😏
Абе навсякъде съм 🤣, но колата ми се счупи 😭, а сега ходя редовно на зъболекар и не мога да я оправям и нея непредвидено...та съм навсякъде и никъде...

Предлагам да си направим фейсбук група.  Simple Smile

# 703
Фрида,

И при моята госпожица със 7 резци първите горни кътници почват да си личат къде са, белички връхчета се виждат, но не са съвсем пробили още, всеки момент - така са от около седмица, много по-бавно пробиват от резците. Следа от 8мия резец намаше, вчера забелязах, че и на него му виждам зачервяване и значи и него ще го очаквам, даже съм убедена, че ще изпревари кътниците, просто защото тв са по-бавни.

Моята дъщеря също казва по бебешки доста думи - “млекце” (мексзе), “месце” (месзе), “пази се” (пас’се”), “бързо” (бъзъ), “айде” (чисто айде), мама, тати, баба.

Аз имам драма с дейностите навън… като излизаме, нося цял катун с нас - играчки за бутане, количка за кукли, пробвах я и с колело-баланс (да се бута с крачета), топка… е, всичко е точно по 30 секунди и иска просто да седне и да рови в калта или да ходи баш в храстите със стърчащи остри клечки, където не ѝ давам, защото ме в страх да не си избоде очите. При вас какво правят дечицата навън (извън площадките)?

# 704
Привет момичета, ние с храната имахме голям проблем като минахме на кухня към 11-12 месец и с цялостното преминаване на предимно твърда храна. Но вече си хапва всичко с удоволсвие. Имаме 10 зъбчета, ама с дъвченето на по-едри парчета или твърди плодове ни няма, само банана го признава и се чудя как да я приуча да яде и други плодове - предимно разхлабващи 😀 че ежедневно банана запича доста.

За думички ние казваме - мама, тата, бау-бау, грух-грух, ко-ко(тук е събирателно за всичко пернато от кокошката до гаргите), па-па, ам-ам, дай, бой, айде, не, няма, “боо-бо”за топка и “пап-па” за песнички

За социализация - чакам да мине на една дрямка, за да може да се засича с повече дечица на площадките, че обикновено като излизаме наобяд тогава спят, иначе извън площадките обикновено обикаля в парка да гони “ко-котата”- гълъбите и гаргите или да се опитва да погали някое “бау-бау”, иначе заклетата любов в момета са събиране и подаване на пръчки, камъни, листа. Миналата седмица бяхме покрай един строеж в парка, и си прекара 20 минути да рови из камъните пред него. 😃

Едит: по темата за гърнето.. ние се оказа, че имаме лек физиологичен проблем с пишкането, който открихме покрай една прекарана уроинфекция, та уроложката препоръча да я слагам на гърне още от годинка, но тя си приема гърнето повече като играчка и част от обзавеждането, отколкото да разбира за какво се използва(стигнах до етапа да сядаме за няколко секунди по голо дупе, дори веднъж не съм я хванала да се изпишка или да свърши нещо повече), навсякъде съм чела, че обикновено подходящ период е между 1,5-2г, за да има разбиране и контрол върху процеса, мисля напролет да се фокусирам повече върху приучването на гърне.

Последна редакция: ср, 04 мар 2026, 10:29 от evelynna

Общи условия

Активация на акаунт