Бързи въпроси и отговори деца - 9

• 22 160
  • 765
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте!
Снощи детето на 3,6г. падна и си удари главата на ръба на масата,като първоначално нямаше нищо,но след това имаше голяма подутина и резка със съсирена кръв.Нощта мина спокойно,но пък спа повече на обяд,като дори се наложи да го събудим.Доста поплака след съня,не е повръщал след удара.Трябва да кажа и,че вчера беше доста изморителен ден -имаха тържество в градината.Като го попитаме,казва че се чувства добре.При допир до мястото не реагира и днес вече не е така надуто.
Свързах се с личния лекар-отвърна,че е добре да го види хирург,но днес е мн сложно да се случи това.Живеем в провинцията и болницата ни е под всякаква критика,нищо че сме областен град,за подобни случаи казват ,че няма такъв лекар на смяна и ни отпращат.
Някой с подобна случка би ли споделил опит?

Последна редакция: сб, 31 май 2025, 18:20 от believe_

# 106
вие си познавате детето. според мен, ако казва, че се чувства добре, зениците реагират нормално, не повръща и не сте забелязали друг признак за неразположение ( залитане, влошена ориентация идруги подобни), не го водете сега на лекар. все пак го наблюдавайте и ако забележите някакъв проблем, имайте готовност.

# 107
Децата падат непрекъснато. Следете за симптоми като повръщате, светивъртеж и подобни. Щом казва, че е добре значи не ги боли. Спокойно.

# 108
Както му казаха още в болницата- "децата са по-скоро гумени, отколкото стъклени". Моя син няма седмица в която да не се бухне с все сила с глава в нещо... първите пъти и аз изпадах в ужас, нормално е да се притеснявате. Щом няма никакви други симптоми, надали има смисъл от лекар

# 109
Благодаря, явно този път се разминаха нещата! 🙏
Излиза вън,кара колело,равновесието и ориентацията са ок...Падна с цяла тежест върху масата и главата го отнесе,толкова силно се чу ударът,че си помислих "Край,счупи си главата!" и да си призная очаквах струя кръв,но вс е наред за момента.
Благодаря ви! 🫶

# 110
  • София
Добре че всичко се е разминало! Две от трите ми деца имат по 6-7 шева фронтално на челото ..... не знам какъв е тоя късмет ... но всичко е наред. даже се шегувам с тях че ще разказвам как това са им родилни белези защото повече от децата ми имат на едно и също място Simple Smile Разбира се - шегата идва чак като ти претрепне сърцето и като мине големия шок и ужас и всичко се успокои - дотогава направо ти се плаче .....

# 111
Здравейте, моля за препоръки как да процедираме с мастно образувание до кокалчето на крачето.
Беше изписан крем, който не помогна.

# 112
Моя съвет е да заведете детето на друг лекар, още едно мнение никога не е излишно! Пречи ли му на ежедневните дейности или е само естестически проблем?

# 113
Аз имах като малка (5 клас) образувание от вътрешната страна на китката, което премахнаха оперативно, но много некачествено свършено. По време на операцията ми закачиха вена и изтече много кръв, а до ден днешен допир до мястото е изключително неприятно и леко болезнено изживяване. Много години по-късно открих тук тема за ганглионите и тогава разбрах какво е. Може да прочетете по темата и да отидете и при друг лекар, но заради личния ми опит, на мое дете не бих предприела действия, само бих наблюдавала дали и как се развива.

# 114
А каква е работната диагноза? Липом?

# 115
За дете на 2г какви предпазни средства да взема за плажа? Пояс( какъв, някакъв по-специален ли?) и плувки за ръцете дали са достатъчни? Миналата година бяхме взели бебешки пояс с място за сядане, но той не стоя в него, не вярвам и тази година да стои в нещо подобно. Искам максимално малко багаж на плажа да мъка.

# 116
  • София
В такъв случай само плувки бих взела щом няма да седи в пояс. Или има специални жилетки, но не знам ще ми е удобно ли на детето.

# 117
На 2 и половина за първи път ползвахме плувки и пояс и за първи път бях спокойна. Преди това бяха само с пояси и ме беше страх да не се измъкнат отдолу ако си вдигнат ръцете.

А каква слънцезащита ползвате? И мажете ли ги сутрин като ходят на градина? Аз не, защото не знам как ще избутат деня мазни и лепкави, но вратлето на малкия беше зачервено след градина и явно все пак ще трябва да ги мажа... Взех шапка с по-голяма козирка и издължена част към врата, но ръце, лице също ще трябва да се мажат

# 118
  • София
Аз мажа с Биодерма всяка сутрин преди градина. Не са мазни и лепкави и не си цапат дрехите с нея.

# 119
Не мажа с нищо, но детето ми е целогодишно доста време навън. Вратът му отдавна е “черен” има тен и на ръцете вече. Не е изгарял а е много бял, но не го държа дълго на слънце, гледам да е на сянка почти през цялото време. В яслата също ги държат на сянка( те ги изкарват от тази седмица навън). Мажа само на плаж или басейн, когато е на слънце докато е във водата. Не го държа да се “пече” на слънцето, както съм виждала други родители да карат децата си. Когато е на брега е винаги на сянка, ако му е хладно обличам тениска и тогава може да отиде да се топли на слънцето, но бързо се отказва.Големият е почти на 13г и с него съм действала по същия начин, не сме имали проблем с изгаряне. Последно съм ползвала слънцезащитата на адерма за атопична кожа, но нещо не ми хареса и за този сезон май пак ще заложа на la Roche posay.

Общи условия

Активация на акаунт