Бързи въпроси и отговори деца - 9

• 22 325
  • 767
  •   1
Отговори
# 195
Малкият ми син имаше възпаление на венеца като пробиваха кътниците(избиваха поне по 2 наведнъж), беше синьо-лилав и даже кървеше, имаше висящо парче от самия венец, но нямаше температура. Големият син всички зъби ги вадеше с температура в началото и избиваха един по един, имаше неразположения по 2-3дни и като избие зъбът всичко приключваше, включително имаше хрема от едната ноздра и сълзене на едното око, от страната на избиващия зъб, но винаги лекарят казваше, че е с вирус, а не от зъби. В един от случаите един ден вдигаше 39 градуса и нагоре, беше с херпангина, но му избиваше и зъб.

# 196
Една среща с майки ме накара да правя нещо, което се бях зарекла да не правя, а именно да се сравнявам и съмнявам в развитието на детето си ...
Та в миг на отчаяние, питам..

На 1.4г закъсняла ли съм малкия да е все още С памперс и да НЕ се храни сам?! 😒

# 197
Попаднах в групата, търсейки мнения за детски център гъбките в София, до ВМА!

Оставям и мнение:

Една среща с майки ме накара да правя нещо, което се бях зарекла да не правя, а именно да се сравнявам и съмнявам в развитието на детето си ...

Правилно сте се зарекла, моето е на 1год и 8 месеца и още е с памперс, макар и вече да си казва като го напълни, бавно и плавно според детето си вървя и не съжалявам, а на тези дето от 10 месечни децата им ядат и пишкат сами поздравления, но всички сме различни. А дали има истина в техните твърдения и колко е истината остава мистерия😁

# 198
  • Пловдив
Махнах памперса от раз преди тръгването на градина /при все, че детето ходеше на ясла от едногодишна възраст/ - абсолютно осъзнат мой избор, не съжалявам, макар, че всички едва ли не ме предупреждаваха колко ще ми е трудно и какви ядове ще бера. Два пъти се изпусна - един път първата надвечер от махането и малко след това, когато детето беше при майка и тя не го разбрала, че иска гърнето.
За храненето ядеше сам, защото от малък го оставях да пробва - но в яслата имаше деца, които не се хранеха самостоятелно.

Така, че за мен по тези теми няма кой да ме убеди кое е добро/лошо. Всеки си знае детето, динамиката на ежедневието и т.н.

# 199
Дааа, моето е на годинка и половина и вече чете, пише и пее песнички........аман от майки които се хвалят, но напълно ви разбирам. Моето дете проходи на годинка и три месеца, всички дечица покрай нас проходиха около и преди годинката. Е, такова притеснение преживях и всеки тогава ме питаше дали е проходил. И все някакви съмнения имах дали е нормално развитието му, ами добре си е детето, ние майките не сме добре, повечето са много амбициозни....аман от такива. Всяко дете е различно и трябва да се водим по детето с много търпение и внимание.

# 200
Моето е на година и четири месеца. Реве все едно го коля, когато се опитам да го сложа на гърне или на тоалетната. Не се храни сам, защото като цяло отказва да се храни, все още е предимно на кърма 🥲 което пък като чуят повечето майки че още кърмя и ме гледат нещо средно между критично и все едно съм някакъв изрод. 🤷♀

# 201
Махнахме памперса преди 12 дни..
От тогава постоянно ходеше сам на гърнето да пишка ,а сега от 3 дни трябва да го обеждавам да го направи . Не се изпуска в гащите  ,но и не го прави доброволно .
Нормално ли е да върне на зад и някакви съвети ако може да дадете. Нощем стискаше ,но онзи ден и вчера се събуждаше напикан,днес беше сух . Все едно му мина мерака за гърнето
На 2,9 г е

# 202
  • Пловдив
Ради, единствено всички май са единодушни да не се връща към памперса, когато е започнало махането му. Много майки дълго, след като са махнали дневния, ползват през нощта. Аз мисля, че е по-добре да е без памперс и през нощта, с протектор върху матрака, за да му е мокро и дискомфортно, за по-лесно приучване, но вероятно пак зависи от реакциите на детето и последващо поведение.

Свекърва ми с първото беше много амбициозна...купи гърне и уж тръгна да го учи към първата годинка, вместо да се разправям с нея ѝ дадох свобода на действие, като предупредих мъжа ми, че гаранция, че ще се откаже преди детето да се научи...факт случил се седмица по-късно.

# 203
  • до най-прекрасния мъж
Ради, не спирай с процеса. Винаги може да има регрес, особено ако сега има някакво ново умение или друго интересно. Важното е, че не се мокри. Ще дойде време да си казва.

# 204

Разбира се, че не. Най-вероятно постоянно дебнат децата си кога има пиш и ако и изобщо не е естествен процеса, а това да го дебнеш е доста изтощително. Те нямат още контрол над отделителната си система.
За храненето пак зависи, моето дете към 1г9м започна да се храни сам.

# 205
  • до най-прекрасния мъж

О, спокойно, изобщо не си закъсняла. Моето дете свали памперса в будно време на 2.6 г (юни миналата година), този за обедния сън на 2.9 г (точно преди детската градина), а с нощния още не сме се заели (на 3.6 г, буди се суха от повече от месец вече, но напоследък не може да се задържи здрава и задържам да го свалим). Да се храни сама се научи на 2.6 г, преди това правеше опити, по-успешни с вилица.
Никога не съм си давала зор с нищо, ще се научи, когато му дойде времето. По принцип между 2 и 3 г се маха най-лесно и осъзнато памперса. Преди това не мисля, че е правило, а по-скоро изключение. За храненето, на тази възраст вече може да си боцка с виличка, да пробва и лъжичка за по-гъсти храни, да яде с ръчички, на не и да очаквате да се храни напълно самостоятелно. Да, някои деца проявяват интерес, но отново не е правило.

# 206
Въобще не е изключение, още повече "неправилно", храненето напълно самостоятелно (с прибори) на тази възраст. Всички, захранвани по ЗВБ се хранят сами от 6-месечни, та до годинката вече боравят сравнително успешно с приборите и дъвчат всякаква храна.

# 207
Моето дете е захранвано по ЗВБ. Вече е на година и четири месеца, но единственото което прави с храни, които не харесва е да ги хвърля. От скоро пък храни мен с тях, съвсем успешно с лъжица и вилица. Но да се храни сам- абсурд, но не защото не умее, а защото не иска 🤣 ЗВБ не е гаранция за ядящо дете!

# 208
  • Пловдив
Въобще не е изключение, още повече "неправилно", храненето напълно самостоятелно (с прибори) на тази възраст. Всички, захранвани по ЗВБ се хранят сами от 6-месечни, та до годинката вече боравят сравнително успешно с приборите и дъвчат всякаква храна.
Самостоятелно хранене е изключение, казвам го, защото и в яслата и в детската градина в първа група персоналът го отчиташе при сина ми...а те имат доста повече наблюдение над деца.
Покрай мен масово майките хранят децата до последно за да не се цапат децата, да не цапа къщата, става по-бързо и т.н.
ЗВБ е метод на захранване и изобщо не е гаранция за правилна употреба на вилица и лъжица.
Много ми е интересно тези хранещите се шестмесечни сами как точно държат вилица и лъжица, като фината моторика още не е развита и обикновено тепърва им започва тогава захранването 🤦🏽‍♀️ понякога се чудя като пишете нещо дали сами си вярвате.

# 209
Моят син се храни сам от годинката, сега е на 3г. Но ако не е много гладен или не харесва много храната се лигави и го храня аз. Ако е гладен обаче, каквото му сложа, го омита абсолютно сам. Даже ако е само с баща си, на него не му се лигави и отново си яде сам, в яслата също. С големият син обаче нещата стоят по различен начин, той не искаше да яде и единственият начин да яде, беше аз да го храня, та почти до първи клас го хранех, после брояхме колко лъжици трябва да изяде като минимум. Сега е на 13г и е страшно капризен, може цял ден нищо да не е ял, но храна, която не харесва, няма шанс да яде. А храните, което харесва не са особено много. С него ми е по-трудно от с 3 годишното.

Общи условия

Активация на акаунт