Бързи въпроси и отговори деца - 9

• 16 452
  • 559
  •   1
Отговори
# 540
  • Sofia
И при нас излезе стрептококи пневмонии, а детето е със силна хрема 7-ми ден. Не зная какъв е този вирус в момента, на не спира тази хрема и това е. Педиатърката казва, че нищо няма да изписва, била от сложените ваксини… А лечение за хремата се чудя няма ли? Вече не зная какво да го правя милото се мъчи само. Промиваме носа с физиологичен разтвор, слагаме вибрации, но не минава. Лекарите в днешна време чакат сами да минат болестите ли? Притеснявам се да не се получи и някое усложнение.

# 541
Лечение за хрема никога не е имало, само облекчаване на симптомите. Няма лечение за повечето вируси реално, само се чака тялото да се справи с тях. Дето се вика, настинката с лекарства минава за една седмица, а без лекарства - за 7 дни.

# 542
По темата за космите: и дъщеря ми си има, в реда на нещата е.

Ваксина сложихме за пета поредна година (на 4 и половина е), били сме контактни на доказано болни и ни е опазвала.

За хрема, причинена от бактерия, срещу която децата имат ваксина, нищо не се прави. Облекчават се симптомите и се чака да мине. Дано повече педиатри са като вашия да не назначават лечение за обикновени бактерии в носа, че иначе такава резистентни бацили ще си отгледаме, че свят ще ни се завие. Или на децата по-точно.

# 543
Хремата обикновено се причинява от вируси, не бактерии

# 544
  • Пловдив
И от бактерии може, голямото ми дете сума ти време имаше стафилокок от родилното. Послушах пулмоложката и в един момент го израстна, иначе няколко лечения преди това провеждахме, след лаборатория и все си беше там. Хубавото при него беше, че не слизаше надолу.

# 545
  • Sofia
Хремата обикновено се причинява от вируси, не бактерии

Това не е вярно. По тази причина се изследва носен секрет.

# 546
Обикновено, не винаги

# 547
Всъщност причинителят няма особено значение. Нашият УНГ ни посъветва да спрем да тичаме да пускаме секрет при всеки зелен сопол, през първите 6-7 годинки на детето.
Иначе, в началото, за свое собствено успокоение, пускахме всеки път. Само веднъж изолираха нещо и то докато го изолират, сополките вече се бяха успокоили.
Тогава ни обясни, че сами по себе си, бактерии в нослето на малко дете не са причина за антибиотично лечение. Към него се пристъпва, ако вече има и други показатели и симпроми, а не просто секрети от носа.

# 548
така е. нормална 'флора' са си някои бактерии. ако се опитваме да ги трепем всеки път, освен че стават резистентни, организмът 'спира' да се опитва да се 'бори'.

звярът, и друг път съм писала, не е приемала до сега антибиотици вътрешно, нито пък антибиотични капки за нос ( веднъж за очи, но и в нослето, при жесток конюктивит, който аз влачих над месец след нея).
случва се да има хрема, понякога сополите стават и зеленикави, но минават за няколко дни.
носен и гърлен секрет не са й взимани никога.
общо взето гледаме да подпомогнем организма сам са се справи.

ако се вземе (правилно) секрет на 10 възрастни без никакви симптоми, сигурно 9 ще имат някоя от бактериите, които някои майки така упорито борят при всеки сопол.

естествено, ако има усложнения, категорично съм за адекватно лечение предписано от лвкар.

# 549
Да не говорим, че много деца (сигурно и възрастни) са носители дори и на опасните менингококови бакерии, но за щастие не ги разболяват.

# 550
Здравейте, много съм притеснена.
Вчера след обяд бяхме с детето на разходка и се засякохме с познато детенце с баща си.
Днес се обадих да се чуя с майката и ми каза, че от няколко дни тя е с Коксаки вирус и днес сутринта детенцето им също било с обрив.
До колко дни да очаквам прояви, ако е заразени и моето дете?
Мога ли да давам нещо превантивно за имунитета- преди няколко дни бяхме направили десет дневен курс с витамин Ц. Боледува месец и половина и тъкмо се стабилизира и сега това…
Майката сподели, че в яслата, която посещава нейното дете, имало още няколко деца заразени.
Много се притесних и се чувствам  адски виновна, че вчера позволих да си играят, въпреки че нямаше как да знам, че майката е с този вирус.

# 551
  • София
Не виждам смисъл от нещо превантивно да се тъпче детето. Много е възможно вашето дете изобщо да не се зарази.

# 552
  • Пловдив
Може изобщо да не прихване.
На едното море таткото го удари най-много с всичко /включително падане на нокът/, детето почти не го усети, аз вдигнах за ден само температура.

# 553
Здравейте, много съм притеснена.
Вчера след обяд бяхме с детето на разходка и се засякохме с познато детенце с баща си.
Днес се обадих да се чуя с майката и ми каза, че от няколко дни тя е с Коксаки вирус и днес сутринта детенцето им също било с обрив.
До колко дни да очаквам прояви, ако е заразени и моето дете?
Мога ли да давам нещо превантивно за имунитета- преди няколко дни бяхме направили десет дневен курс с витамин Ц. Боледува месец и половина и тъкмо се стабилизира и сега това…
Майката сподели, че в яслата, която посещава нейното дете, имало още няколко деца заразени.
Много се притесних и се чувствам  адски виновна, че вчера позволих да си играят, въпреки че нямаше как да знам, че майката е с този вирус.

Преди месец и двете ми деца се заразиха с коксаки вирус. Каката се зарази, цялата им група в градината го мина този вирус. Тя имаше 1 ден температура (около 37.4) и афти в устата. Няколко дни беше много раздразнителна, защото за първи път й излязоха и общо взето не знаеше какво се случва. Не искаше да яде, защото я болеше (на 4 години е). Синът ми (на 3 години) имаше 38°C също 1 ден и после му избиха пъпките. Имаше големи пъпки по краката и малки ситни пъпчици по пръстите на ръцете и краката, както и на ходилата и устата. Не го сърбяха. Почнаха да завехват още на следващия ден след появата им. След 10на дни останаха само белези. И аз се бях наплашила първоначално, но в повечето случаи вирусът се изкарва леко. Сега по пръстчетата започна да му се бели кожата. Знам, че може да паднат и нокти, но наистина звучи по-страшно, отколкото реално е. В много случаи не излизат въобще обриви, както се случи при дъщеря ми. Аз също се заразих. Имах афти в устата и ситни пъпчици по пръстите на краката, които много ме сърбяха. Но всичко мина много бързо. Не сме пили никакви лекарства.
Всичко ще е наред, наистина няма защо да се обвинявате и притеснявате.

# 554
Как се установява Коксаки вирус, има ли тестове (като за грип)? Или изследване в лаборатория?

hintt, ако са били само навън е много вероятно изобщо да не се зарази. Не го мисли отсега! Няма изобщо за какво да се чувстваш виновна, нито си знаела, нито е имало какво да направиш. За мен обаче болната майка и бащата са виновни, че са позволили детето да има контакти с други деца! Хубаво са го извели навън, ама да бяха предупредили мъжа ти…Доста безотговорно поведение и аз лично бих си ревизирала отношенията с това семейство. Следващия път може да е варицела или Ковид, или кой знае какво..

Общи условия

Активация на акаунт