СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 9 - Наближава заветната цел - 100 точки по МАТ и по БЕЛ

• 30 786
  • 780
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Те няма да го спрат, но със сигурност ще се ограничи - много по-малко места за прием в 8-ми клас ще има. Предполагам, че ще има промени в ДПП за прием в 5-ти клас. Вероятно ще го намалят, за да може в 8-ми клас да има поне две нови паралелки за прием.

# 676
По непотвърдена информация толкова места горе-долу се запълват в седми клас.
Но ще е много гадно да ограничат четвърти клас.
Частните ще спечелят от тази работа. Децата не.

# 677
  • В Страната на чудесата
Те няма да го спрат, но със сигурност ще се ограничи - много по-малко места за прием в 8-ми клас ще има. Предполагам, че ще има промени в ДПП за прием в 5-ти клас. Вероятно ще го намалят, за да може в 8-ми клас да има поне две нови паралелки за прием.

На мен изключително много ми харесват промените - това е за което се борехме до миналата година.
Не вярвам СМГ и НПМГ да оставят децата да продължат нагоре без пресяване - нямат интерес от такава политика.  Просто вече пресяването няма да е на ниво НВО, а най-елементарно - примерно 2-ри кръг на олимпиадата по математика. И като се справиш на ниво, после си свиркаш, а не трепериш чак до юли къде ще учиш следващата година. И пак ще си има външен прием, дори и да не пипат броя на паралелките, просто ще е на база математически постижения (като след 4 клас), а не на база литературни умения.

# 678
По непотвърдена информация толкова места горе-долу се запълват в седми клас.
Но ще е много гадно да ограничат четвърти клас.
Частните ще спечелят от тази работа. Децата не.

То каго гледам това се крие в основата на всички тези "реформи" - да се съсипе образованието в държантото училище, за да процъфтяват часните училища и изобщо фокусът на родигелите, търсещи вариант за що-годе добро образование да се обърне към частното такова.
А дали ще можем да си го позволим е друг въпрос.
Жалко, но натам вървят нещата.
Добре де, как може в един обикновен форум да има хора, които да имат по-задълбочено, точно и аналитчно мислене по отношение на образователната система от самите експерти, министли и чиновници в самата система.
Да речем Санака, например, но и доста други адекватни и точни коментари съм чела на потребители. Сигурна съм, че не работят в образованието, а това е просто нещо, което ги вълнува и четат и се ровят в наредби, планове, реформи.
Толкова ли е трудно да се намерят шепа хора, наистина ангажирани с проблемите на този сектор и да го поемат като хоррата.
За жалост знам отговора, но все не искам да повярвам в него.

Доп. Подминете го това, разсъждавам си днес с тъга.

# 679
  • София
Скрит текст:

На мен изключително много ми харесват промените - това е за което се борехме до миналата година.
Не вярвам СМГ и НПМГ да оставят децата да продължат нагоре без пресяване - нямат интерес от такава политика.  Просто вече пресяването няма да е на ниво НВО, а най-елементарно - примерно 2-ри кръг на олимпиадата по математика. И като се справиш на ниво, после си свиркаш, а не трепериш чак до юли къде ще учиш следващата година. И пак ще си има външен прием, дори и да не пипат броя на паралелките, просто ще е на база математически постижения (като след 4 клас), а не на база литературни умения.
Имаш предвид СМГ и НПМГ да направят вътрешен изпит за учениците си и тези, които не го издържат да отпадат от училището? Това няма как да стане. След като по закон имат право да продължат в училището без кандидатстване в 8-ми клас, то няма на какво основание да ги изключи. Това може да стане само в частните училища, защото там договорите се сключват година за година и ако училището реши, просто не ти подновява договора за следващата година. В ДУ няма договори. Възможност за изключване на ученици поради успех или непостигане на някакви вътрешни критерии на училището законът не предвижда. Подобно решение на училището би било противозаконно.

Последна редакция: пт, 23 май 2025, 18:36 от sanaka

# 680
  • В Страната на чудесата
sanaka, аз тълкувам по различен начин това, което си написала:

"От приема в 8-ми клас с НВО се изключват учениците от МГ и ПМГ, които са приети в 5-ти клас. Малко е обща формулировката, но това би трябвало да означава, че те ще имат възможност да продължат в училищата си без да кандидатстват наново с НВО."

"Да продължат в училището без да кандидатстват наново с НВО" не го приемам като равнозначно на "да продължат в училището без да кандидатстват наново".

Ако законово няма как да се случи, то да, вариантът остава да върнат старата бройка паралелки след 4 клас - 4 вместо 6 и след 7 клас да обявяват прием със състезание за още 2 паралелки (това за СМГ конкретно).
За мен и такъв вариант е ОК. След 4 клас силните математици са по около 100-120 на набор реално.
А един такъв прием след 7 клас ще генерира допълнителни приходи за гимназията.

Последна редакция: пт, 23 май 2025, 18:59 от Алисса

# 681
Съгласна съм да има по-различни правила за деца учили от 4 клас в МГ, но не съм съгласна, че  в 7 клас все още всички до един са над нивото на тези, които не са приети тогава.
С други думи мястото да им е гарантирано, не е в услуга нито на гимназиите, нито на останалите ученици.
Лично аз виждам решение в специализиран прием -  друг изпит, с по-висока сложност, който да изключва кандидастване с БЕЛ.

# 682
Ама разбира се, че означава да продължат, без да кандидатстват наново. Иначе щеше да е уточнено "да продължат след вътрешен изпит" например. Доколкото не е упоменато нищо такова, важат си общите правила, т.е. дори и пълен тройкаджия не може да бъде изключен, тъй като няма такъв механизъм в нормативната уредба. Единствено частните училища могат да включват в договорите си клаузи за успех и т.н., защото е договор, който не е подчинен на ДПП.
По принцип биха могли да направят отделен изпит за МГ, както беше навремето, но не е ли очевидно, че не това му е целта на този човек. Той иска много математици и изхожда точно от презумпцията, че училите 5-7 клас в МГ вече са силно на път да станат истински математици и дори повечето от тях са станали, затова не трябва да губим нито един от тях заради НВО БЕЛ в 7 клас.
Мисля, че точно това му е идеята, никой от вече приетите в МГ да не отпадне.

Последна редакция: пт, 23 май 2025, 19:05 от Татко Мецан

# 683
  • София
sanaka, аз тълкувам по различен начин това, което си написала:

"От приема в 8-ми клас с НВО се изключват учениците от МГ и ПМГ, които са приети в 5-ти клас. Малко е обща формулировката, но това би трябвало да означава, че те ще имат възможност да продължат в училищата си без да кандидатстват наново с НВО."

"Да продължат в училището без да кандидатстват наново с НВО" не го приемам като равнозначно на "да продължат в училището без да кандидатстват наново".

Ако законово няма как да се случи, то да, вариантът остава да върнат старата бройка паралелки след 4 клас - 4 вместо 6 и след 7 клас да обявяват прием със състезание за още 2 паралелки (това за СМГ конкретно).
За мен и такъв вариант е ОК. След 4 клас силните математици са по около 100-120 на набор реално.
А един такъв прием след 7 клас ще генерира допълнителни приходи за гимназията.
Е, не, може и да не съм го формулирала най-прецизно, все пак синтезирах 49 страници за кратко време. Изобщо няма да кандидатстват. Приетите в 5 клас продължават автоматично, освен ако самите те не пожелаят да напуснат. Отивам да редактирам в другата тема, за да е по-ясно.

# 684
  • София
Да ни е честит новия "Комбиниран" профил на тези от нас с по-малки от 7 клас деца. Аз искам физическо с математика, без майтап.

# 685
  • София
Чакай първо да видим какво ще означава този "комбиниран" профил, преди да честитиш. Joy На мен ми звучи нещо като Бутни-дръпни.

# 686
  • София
Чакай първо да видим какво ще означава този "комбиниран" профил, преди да честитиш. Joy На мен ми звучи нещо като Бутни-дръпни.

Хаха, нещо такова ще е. Имам предположение за чужд език плюс друг предмет - напр. история, или БЕЛ, или МАТ, или биология, ....

# 687
В 81 во има физическо с бел и сега, нищо не знаете. Води се хуманитарен за спортна журналистика.

# 688
  • София
Ех, едно време какви профили имаше.
От МГто някои отиваха в автото и изкарваха безплатно шофьорския курс.
Да взема да пиша на Вълчев, че май не се е сетил още. Само да се сетя абревиатурата, УПК май беше.

# 689
Упк и аз имах в езиковата. Шиехме сутиени. Успях да ушия цели два преди жените да ме изгонят

Общи условия

Активация на акаунт