СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 9 - Наближава заветната цел - 100 точки по МАТ и по БЕЛ

• 31 301
  • 780
  •   1
Отговори
# 750
Цитат
Най-важното не са ми 90-те точки, а да имам здраво дете след 7-ми клас.

И децата с над 90 точки са здрави, не се тревожете. С мотивация стават нещата, не с тормоз.

# 751
Ами съжалявам, но не всички деца могат само с мотивация да изкарат 90+ точки и на двете НВО. Браво на децата, които го правят. Но да натискаш до безкрай заради заветните точки не е равно здрави и спокойни деца. Защо се правите на неразбрали. Все едно дете с големи спортни постижения да ви каже, че е въпрос на мотивация само. Или добър музикант- и до безкрай да се опитвам да пея или свиря на пиано няма да стана добра. За някои ученици така е математиката, за други българския.

# 752
Отговорихте много точно на госпожата, пропуските от 5-6.клас трябва да бъдат изчистени през лятото, за да могат уроците в 7 клас до бъдат ефективни. Сумата е тази, около 5К, не са само уроците, а и помагала, ПИ и т.н. Моето дете в никакъв случай няма да достигне 90т., върти се някъде около средното ниво, освен топ училищата сме маркирани такива и от по-ниските балове. Без упражнения в къщи не се получава, трудно е, всички сме изморени, не знам без уроци как би се справили, вероятно някъде между 3 и 4. Единици са децата, които са целенасочени, мотивирани и полагат усилия, 90% ги мързи,  разсеяни са  и скатават.

# 753
Добро утро и честит празник на патерици!
Извинявам се за въпроса: на беловата на преразказа пише ли се заглавието му. На моята мома квесторът на пробно НВО и се беше скарал как може да го забрави и тя го е смотала горе . Очаква да й вземат точки от оформление. А в Педагог6 пише изрично, че заглавие не се пише.

# 754
Ами съжалявам, но не всички деца могат само с мотивация да изкарат 90+ точки и на двете НВО. Браво на децата, които го правят. Но да натискаш до безкрай заради заветните точки не е равно здрави и спокойни деца. Защо се правите на неразбрали. Все едно дете с големи спортни постижения да ви каже, че е въпрос на мотивация само. Или добър музикант- и до безкрай да се опитвам да пея или свиря на пиано няма да стана добра. За някои ученици така е математиката, за други българския.
Успехът се състои в това, че мотивираният човек не усеща полагането на усилията като бреме, а не че ги постига единствено и само с мотивация. Това просто няма как да се случи.
Това се случи при сина ми. Имаше огромни, огромни пропуски по математика, но ни в клин, ни в ръкав на връх Нова година дойде и ми каза, че иска да кандидатства в ТУЕС и никое друго училище не го интересува. Попремигах на парцали, пък като се съвзех си седнахме всички на трибуквията, направих план кое кога да се решава и от БЕЛ директно си го освободих от задължения да се занимава вкъщи - каквото научи на курса, това. Седнаха с баща си и решаваха, докато не разбере материала. В началото гледаше всичко кото голям объл камък, но накрая изяждаше всяка задача. На НВО-то постигна точно толкова, колкото му трябваше. И по двете. Миналата седмица завърши ТУЕС, с една петица... Но при него е и до характер. Захване ли се с нещо, не пуска, докато не го постигне. Седмокласничката е друг характер.... 😁

Та надежда за успех винаги има, но зависи от различни фактори и възприятия.

П.П. И за да стане ясна, че детето от това е останало с всичкия си, на изпращането в училище сияеше, беше изключително щастлив, заобиколен отне просто съученици, а истински приятели.

Последна редакция: нд, 25 май 2025, 07:28 от шмърциплянку

# 755
Шмърциплянку, поздравления за момчето ти. Но защо всички се правите на неразбрали тук. Не всеки има капацитета да реши НВО по математика за 90+ точки, ако ще от първи клас да решава до побъркване. Същото е и с БЕЛ. Хората, включително и децата са различни. Нужни са усилия и мотивация, но при някой само с това не става. И когато пренавиеш нещата, само и само да се изкарат заветните точки, избива. И това не е равнозначно на всички с бал над 450 им има нещо или са нещастни. Никъде не сме го написали.

# 756
Няма нужда да спорим излишно, истина има навсякъде. Благодаря за съветите на всички. В тази връзка може ли да ми препоръчате учебен център/учител в Пловдив за лятната ваканция по Мат и Бел?

# 757
~Боряна~, естествено, че всеки си има капацитет и според него е и успеваемостта. За това спор няма. Но този капацитет няма как да се разбере какъв е, ако не се положат усилия да се провери, нали?! Правиш всичко възможно по силите ти, пък накрая става, каквото трябва да стане. Важното е ти да си се постарал, а не да вдигаш ръце и да кажеш, ами то моето дете толкова си може. И понеже дамата поиска да споделим опит, всеки споделя своя опит, за да може тя да прецени какво и как да направи за своето дете, с неговите възможности.

Eli_19, стискам палци да наваксате пропуснатото и пожелавам спокойствие при постигането на желания резултат!

# 758
Добро утро и честит празник на патерици!
Извинявам се за въпроса: на беловата на преразказа пише ли се заглавието му. На моята мома квесторът на пробно НВО и се беше скарал как може да го забрави и тя го е смотала горе . Очаква да й вземат точки от оформление. А в Педагог6 пише изрично, че заглавие не се пише.
Не е задължително да се пише заглавието.Няма да санкционират преразказ без заглавие. Проверяващите не се фокусират върху него.

# 759
  • София
Аз работя с ученици от различни класове в гимназията. Повярвайте ми, не всеки може да изкара 90т по математика. Има деца без никаква логическа мисъл, но с добра памет. Те назубрят задачите и се опитват да прилагат модела на други. Но само една запетайка да е различна в условието, и блокират. Има и такива, които просто не вдяват.

Не е нужно учителят да е мега известен и да взима 150 лв, а да е спокоен и да не се отказва. Поне алгебрата може да се обясни дори от родител. За геометрията е трудно. Но пък и няма нужда всички да са отличници по математика. Но няма да е лошо да споделите тоя, че да ми разкаже за бизнес модела си.

Желанието за някое училище е породено от амбиции на родители (защото по тяхното време само там се е учило език) или защото приятелче вече учи там, или защото тоалетните са ремонтирани. В София има над 10 000 седмокласници. Не може да твърдим, че само 1 000 от тях ще успеят в живота.

# 760
И като ходи лятото което и да е дете на уроци, курсове, и няма почивка, и после цяла учебна година пак уроци и стрес, няма ли да стане бърнаут.
Аз пък бих платил за АК. И сега плащам за ЧУ. Съвсем различно е от това да плащаш за уроци. В ЧУ плащаш за среда, отношение, сигурност, и учебен план, примерно 10 часа седмично по език, математика и БЕЛ и всички деца от нашето и други ЧУ излизат с В2 по английски, някои с С1 и съвсем съвсем малко с В1, на които хич не им се удава чужд език, и пак В1 постигат. Моят мрази БЕЛ, мрази да чете и почти не чете и въпреки това има 5. Ако беше в държавно, вероятно щеше да знае между 3 и 4 по БЕЛ, сега знае за 5. Затова тръгна и на уроци, защото гоним 6🤣. ЧУ си е свършило работата, научило го е за 5, къде повече при такъв калпазанин. По математика го пратих на един пробен за шестокласници, рано е още за пробни, наистина беше по-труден от НВО, гледах задачите, изкара 90 точки и най-високият резултат бил 91. Питах учителя, при когото беше ПИ, и се оказа вярно. Естествено аз му казах, че с 90 точки на мат никъде няма да влезе, предвид че по БЕЛ не е добре и там очакваме доста по-малко, затова гоним 100 точки на мат, той ми разправя, че бил втори и това било супер. Много се дразня от такова самочувствие. Аз като бях ученик, щях да си кажа - леле, аз гоня 100, имам 90, значи кофти работа, трябва да решавам. Той си мисли, че е супер ...ужасни са в тази възраст наистина, а пък с тийнейджърските бунтове, прекаленото самочувствие и електронните игри не знам кой може да се справи. Аз не мога.
Но да го хвана лятото да ходи на БЕЛ е невъзможно, първо той категорично ще откаже и второ, и аз не искам да го лишавам от ваканция.

Последна редакция: нд, 25 май 2025, 09:16 от Татко Мецан

# 761
Не. Изпробвано. Сегашното дете миналото лято мина шести клас отново. Не буква по буква, основни видове задачи, повече решаване на неразбраното, упражнения. Нямаше много пропуски, но нямаше никаква увереност. На всяка задача аха да предложи решение и се спира и почва да се колебае.
В началото на седми си умря от кеф като нямаше нито една грешка на входното. Беше уверен със старите знания и започна с новите неща наясно.
Ся друг е въпроса че ако имаше още едно лято сега да минем втори път и  седмия 😂
Просто математиката не е неговото, но за съжаление е необходимото зло.

# 762
......и второ, и аз не искам да го лишавам от ваканция.
Ама вие как си представяте точно летните занимания - денонощно учене? Защо да го лишавате от ваканция? Въпрос на елементарен график е. Два часа на ден, но пълноценни занимания и след това е свободно да се забавлява както си прецени.
Моята дъщеря, която сега е седмокласничка миналото лято с баща си мина целия СЕДМОКЛАСЕН материал, защото с БЕЛ е много зле и знаех, че той ще ѝ отнема по-голямата част от времето и няма да може да решава достатъчно задачи. Сега детето е благодарно и ми казва - мамо, добре че направихме така! Тя постоянно се занимава с БЕЛ, щото ѝ е толкова далечно, че няма до къде, а се налага да постигне някакви резултати все пак.
Та при всеки е различно, важното е да се нацели работещ принцип за съответното дете и неговите възможности.

# 763
  • София
При нас пък лятото имаме планове да порешава задачи от сборник от началото на материала за 7ми клас. Така ни посъветва учителката по математика от училище, за да не му се струпва много догодина, когато ще има доста материал и по МАТ и по БЕЛ. Тя предложи да му обясни в началото на юни на доброволни начала част от седмокласния материал щом няма да ходи на уроци в седми клас, за да може да решава сам. Но той много лесно разбира и този предмет му се отдава. Сега дали ще решава лятото и колко, не знам. По принцип като реши 3 задачи от даден вид и казва - всичко разбрах, няма нужда от повече задачи😂

# 764
ТУк просто си говорим и даваме идеи. Който не иска да "лишава от ваканция", не се занимава с курсове и задачи лятото. Друг пък може да иска обратното. Въпрос на приоритети и преценка.

Общи условия

Активация на акаунт