Предбрачен договор

• 2 392
  • 44
  •   1
Отговори
Здравейте,
Бих искала да се консултирам с вас, необходимо ли е подписване на предбрачен договор за защита на вече придобито имущество преди брака, както и такова, което един ден ще бъде наследено от единия партньор? В голяма дилема съм, тъй като никак не ми се ще да предлагам такова нещо на годеника ми, но усещам, че и родителите ми ще са доста по-спокойни така, макар че не са ми казвали нищо.
В момента живеем в мой апартамент, планът ни е по-нататък да си купим и един голям общ, тоест почваме на чисто и разбира се, всичко ще се дели (разходи по кредит, самият имот и т.н.), но има още няколко апартамента и две къщи, които се водят на родителите ми и бабите и дядовците ми, които един ден ще наследя.

# 1
Здравейте,
Бих искала да се консултирам с вас, необходимо ли е подписване на предбрачен договор за защита на вече придобито имущество преди брака, както и такова, което един ден ще бъде наследено от единия партньор? В голяма дилема съм, тъй като никак не ми се ще да предлагам такова нещо на годеника ми, но усещам, че и родителите ми ще са доста по-спокойни така, макар че не са ми казвали нищо.
В момента живеем в мой апартамент, планът ни е по-нататък да си купим и един голям общ, тоест почваме на чисто и разбира се, всичко ще се дели (разходи по кредит, самият имот и т.н.), но има още няколко апартамента и две къщи, които се водят на родителите ми и бабите и дядовците ми, които един ден ще наследя.

Наследството не делимо имущество, дори и да сте в брак. Т.е. то ще си е лично ваше, независимо дали сте омъжена. Ако имате имущество на ваше име преди брака, вашият мъж няма да има част от него, но ще е необходим подписът му, ако искате да го продадете. От личен опит.

# 2
  • София
Брачен договор се нарича.
Няма как да сключиш договор за несключен договор.

В така изложената ситуация не бих сключвала, сложили сте тигана преди рибата.

# 3
  • Melmak
В случая имущество придобито по наследство и такова преди брака е лична собственост и не е СИО. За мен е безсмислено, а и рискувате да си създадете някакво недоверие в брака от начало.
Също така си правите сметка за чужди имоти, това, което е на бабите ви и на родителите ви не е ваше, утре може и нищо да не наследите, ако решат да продадат примерно.

# 4
+1

Както вече ти казаха, с оглед на ситуацията да предложиш такъв договор само ще провокира лоши чувства без никаква полза.

# 5
Благодаря на всички за отговорите! Simple Smile

# 6
От това, което сте описали, не виждам какво налага дори обмислянето на договор.
Най-практично ми се струва вашите родители да направят консултация с юрист - не е скъпо, а ще получат яснота и спокойствие.

# 7
Защо би породило лоши чувства? Аз не бих се обидила да се повдигне въпрос да подпиша договор, че нямам права над имоти, с които нямам нищо общо и партньорът ми даже не притежава все още.
Според мен е добре да се обсъждат такива неща, повечето хора сключват брак без никаква идея какво означава този договор.

# 8
Защото показва, че влизаш в брака с мисълта за раздяла. Не е много оптимистично. В САЩ или другаде може да е обичайно, но у нас все още не. А и няма смисъл.

# 9
Извинявай за мрачната хипотеза, ако се ожените и ти починеш преди него, тогава той те наследява, вкл. имущество от преди брака, твое наследствено имущество, дарено на теб имущество и пр. И вече зависи какви други наследници има, за да се определи колко получава той. Така че в този случай твоите наследници ще делят с него по причина, че той е твой съпруг, а не заради СИО.

# 10
Именно.

Да влизаш в брака с мисълта за раздяла, или просто, че си смъртен, не е нещо , което ще го урочаса тоя брак, ако партньорът е надежден би трябвало да си дава сметка за опасенията на родителите.

Аз съм много за предбрачните - нали предбрачен се казва, 
Скрит текст:
договори, особено като в случая при голяма имотна разлика между партньорите и семействата им.

# 11
  • Обран бостан ;)
Здравейте,

Тоест, имаш къде да живееш, но за да не го делиш с някой ще се заробите с ипотечен кредит.

Умно, умно. Sunglasses

# 12
Ще се консултираме и с адвокат, но и аз съм на всеобщото мнение, че в този случай е излишно. Просто исках да чуя още няколко Simple Smile
Al_Bundy, толкова ни е акълът 😜

# 13
  • София
Здравейте,
Имам чувството, че и ти не знаеш защо искаш да си с тоя човек. То са едни притеснения какво ще ти вземе или не то е чудо.

# 14
Доколкото разбирам целта е родителите да бъдат спокойни и да изчистите всякакви недоизказани съмнения, които може би ще се отразят на отношението им към партньора ви. В такъв случай наистина най-доброто, което можете да направите, е да чуят какво ще им каже външен човек, юрист, на когото ще имат доверие, че е и компетентен, и безпристрастен.
Успех!

Общи условия

Активация на акаунт