Предбрачен договор

• 2 383
  • 44
  •   1
Отговори
# 30
  • Бургас
Има и законов режим на разделеност на имуществото, който не е свързан с договор и само се декларира. Консултирайте се с адвокат.
  https://gdlaw.bg/index.php/bg/magazine/all-news/73-%D1%80%D0%B5% … D0%BD%D0%B8%D0%B5

# 31
Е как за какво?! За да не стигнат въобще до подписване на брак.
Прах в очите, за да успеят да разкарат безимотният зет.
Хахахха! Родителите ми са по-влюбени в него от мен, кой кого иска да разкарва, какви глупости дрънкате? Никой от тях не ми е споменавал за предбрачен договор, това са си мои лични разсъждения.
Просто попитах за странично мнение и го получих, за което благодаря.

# 32
Да, да я наследи може. както и тя него, тука ред няма. Но наследяването е по закон и не се отменя с договор.

# 33
  • София
Ако Ви е страх, че може мъжът Ви да Ви унаследи говорете с адвокат по тия въпроси. В Бг мама много мнения, но решението и живота си е ваш. Пък в край на сметка и той ще трябва да даде своето съгласие да го подпише тоя предбрачен договор Simple Smile

# 34
  • France
Сега е моментът да поискаш заключване на темата, иначе по форумна традиция ще се превърне в тепих за съфорумките.

ЧС, зависи от законите на страната. Нашият брачен договор ни служи и като завещание. И колкото повече време минава, толкова повече се радвам, че го подписахме

# 35
Не съм правист но доколкото знам, може да се оформи след брака някакъв документ за непретенции на партньорите към имуществото на другия. Не знам как точно става, но имам близки, които поради странни за мен причини, подписаха такова нещо. Мотивът беше ако единия почине млад, другия може да се омъжи/ожени повторно, да осинови или заима още деца и това да  ограничи правата на децата на починалия родител върху собствеността на починалия родител. Имали някакви прецеденти хората в родовете ( от сорта на наследяване част от имущество от дете от първи брак на един от партньорите, като в случая този партньор надживява втория си партньор и го наследява, а от там и детето му от първи брак) и затова така си решиха. Както разбрах  в този случай на подобен документ не унаследява партньор, а само децата. Ако ли няма деца нямам никаква представа какво се случва.

Последна редакция: вт, 13 май 2025, 13:18 от _re_ge

# 36
Сега е моментът да поискаш заключване на темата, иначе по форумна традиция ще се превърне в тепих за съфорумките.

ЧС, зависи от законите на страната. Нашият брачен договор ни служи и като завещание. И колкото повече време минава, толкова повече се радвам, че го подписахме

ОК, ама ние сме в България и у нас договори и завещания са с доста ограничения.

# 37
  • Пловдив
Какви ограничения? Във Франция, доколкото ми е известно, също има запазени части от наследството. Какви други ограничения, различни от извън България?

Цитат
Както разбрах  в този случай на подобен документ не унаследява партньор, а само децата. Ако ли няма деца нямам никаква представа какво се случва.
В България не могат така да се ограничат бъдещите права на съпруга да наследява. Съмнявам се и в повечето други държави да може.

# 38
  • Далечният изток
Здравейте,
Бих искала да се консултирам с вас, необходимо ли е подписване на предбрачен договор за защита на вече придобито имущество преди брака, както и такова, което един ден ще бъде наследено от единия партньор? В голяма дилема съм, тъй като никак не ми се ще да предлагам такова нещо на годеника ми, но усещам, че и родителите ми ще са доста по-спокойни така, макар че не са ми казвали нищо.
В момента живеем в мой апартамент, планът ни е по-нататък да си купим и един голям общ, тоест почваме на чисто и разбира се, всичко ще се дели (разходи по кредит, самият имот и т.н.), но има още няколко апартамента и две къщи, които се водят на родителите ми и бабите и дядовците ми, които един ден ще наследя.
Аз като юрист не разбрах за каква защита става въпрос. Какво ще защитавате и от кого?
Правилно казваш "единия партньор", тоест както съпругът ти може да наследи теб, ако те преживее, така и ти него. За оня свят няма ред.
По същата логика при живи родители, баби и дядовци, не може да се коментира наследство, точно защото няма ред кой пръв ще почине.

# 39
Е как за какво?! За да не стигнат въобще до подписване на брак.
Прах в очите, за да успеят да разкарат безимотният зет.
Хахахха! Родителите ми са по-влюбени в него от мен, кой кого иска да разкарва, какви глупости дрънкате? Никой от тях не ми е споменавал за предбрачен договор, това са си мои лични разсъждения.
Просто попитах за странично мнение и го получих, за което благодаря.

Не виждам нищо забавно. Значи ти самата му нямаш никакво доверие. Още по-зле.

# 40
  • София
Аз съм го мислила това за себе си, ако евентуално се влюбя някой ден толкова, че да мирясам за трети брак. Но аз имам собственост, деца, на възраст съм, въобще сложна работа. Та най-добре ще е да не се омъжвам.

# 41
  • Paris, France
В България не могат така да се ограничат бъдещите права на съпруга да наследява. Съмнявам се и в повечето други държави да може.

Във Франция може и много възрастни хора с общи деца избират децата да наследят всичко. Така свекърва ми никакви имоти не наследи от свекъра. На нея той остави узурфрукта до живот. Така имотите се делят веднъж и се избягват разходи за нотариус, такси и данъци.

# 42
Аз поначало не ги разбирам тези действия. Всичко, което е постигнато еднолично е защитено така или иначе и мъжът/ жената не може да го пипне. Не може да пипне и наследството. Общото е редно да си е общо, всеки е участвал. И по принцип, ако такива неща се въртят в главата на единия или на двамата, колко е любов такава връзка. Вие като станете законни партньори пак си имате общото и своето; примерно единият ако играе на финансовите пазари, то пак е в неговата сметка всичко. Или ако единият има, но се случи, че почине, неговото отива при партньора и децата. За апартамента ще се борите заедно, той ще е и на двамата, честно е. Не знам, грозно ми се вижда много такова нещо в любовта - човекът ли обичаме или се чудим за финансите си и как така ще му кажем ела да подпишеш, че аз си мисля много повече за финансовата част, отколкото за теб и любовта. Другият нали става част от семейството, дори и само с дрехите на гърба си да е, не знам, за мен такива действия са обидни.

# 43
  • Пловдив

Във Франция може и много възрастни хора с общи деца избират децата да наследят всичко. Така свекърва ми никакви имоти не наследи от свекъра. На нея той остави узурфрукта до живот. Така имотите се делят веднъж и се избягват разходи за нотариус, такси и данъци.
Това сме го споменавали и друг път, то си е законово уреден избор, а не остава без нищо съпругата. И у нас го е имало. Но да, целта нищо да не попадне у децата от първия брак се постига.
Имах предвид, че едва ли в много държави може предварително да уговорят да остане без нищо преживелият съпруг или със завещание да стане същото.

# 44
Заключвам по молба на автора.

Общи условия

Активация на акаунт