Предбрачен договор

• 2 388
  • 44
  •   1
Отговори
# 15
  • Обран бостан ;)
Ще се консултираме и с адвокат, но и аз съм на всеобщото мнение, че в този случай е излишно. Просто исках да чуя още няколко Simple Smile
Al_Bundy, толкова ни е акълът 😜

Дано поумнеете по-бързо, че подпишете ли става .... мам си джейс.

# 16
Защото показва, че влизаш в брака с мисълта за раздяла. Не е много оптимистично. В САЩ или другаде може да е обичайно, но у нас все още не. А и няма смисъл.

50 или повече % бракове завършват с раздяла? Безумно наивно е да не ти минава изобщо мисъл, че може ти да си в този %. Не е романтично, глупаво е. Simple Smile

# 17
Здравейте,
Бих искала да се консултирам с вас, необходимо ли е подписване на предбрачен договор за защита на вече придобито имущество преди брака, както и такова, което един ден ще бъде наследено от единия партньор? В голяма дилема съм, тъй като никак не ми се ще да предлагам такова нещо на годеника ми, но усещам, че и родителите ми ще са доста по-спокойни така, макар че не са ми казвали нищо.
В момента живеем в мой апартамент, планът ни е по-нататък да си купим и един голям общ, тоест почваме на чисто и разбира се, всичко ще се дели (разходи по кредит, самият имот и т.н.), но има още няколко апартамента и две къщи, които се водят на родителите ми и бабите и дядовците ми, които един ден ще наследя.
Имам чувството, че и ти не знаеш защо искаш да си с тоя човек. То са едни притеснения какво ще ти вземе или не то е чудо.

Като гледам как охотно се съгласява, че няма нужда от нищо, щом се обичат младите, тя иска да е с този човек, но родителите и, явно като по-опитни и предпазливи хора, биха искали да са по-информирани и вероятно да предпазят интересите на детето си.

Нищо няма да навреди консултацията с адвокат.

# 18
И какво ще каже после на милото?!
"Виж какво, аз много те обичам ама мама и татко настояват за предбрачен договор."
На мен ако ми кажат такова нещо си вземам багажа и си тръгвам.

# 19
Договорът няма да може да противоречи със закона, така че не зная до колко би вършил работа.

# 20
  • София
И какво ще каже после на милото?!
"Виж какво, аз много те обичам ама мама и татко настояват за предбрачен договор."
На мен ако ми кажат такова нещо си вземам багажа и си тръгвам.

Е, щом мама и тате са казали...

Хора като ще сте с някой човек гледайте вашата връзка и от там нататък как ще продължите не да си поделяте имотите от мама и тати. Вие сте двойка, тепърва брак и деца може ви предстоят обаче ако всеки ще си го мери или ще си го пази тоя брак няма дълго да просъществува.

# 21
Защото показва, че влизаш в брака с мисълта за раздяла. Не е много оптимистично. В САЩ или другаде може да е обичайно, но у нас все още не. А и няма смисъл.

50 или повече % бракове завършват с раздяла? Безумно наивно е да не ти минава изобщо мисъл, че може ти да си в този %. Не е романтично, глупаво е. Simple Smile

И кое му е умното на договора?
- нейният имот си е неин и не е СИО
- каквото наследи пак си е само нейно, а не СИО
- парите по банкови сметки и акциите пак не са СИО
СИО ще бъде само апартаментът, който ще купят заедно и ще бъде 50:50. Та за какво им е този договор?

# 22
Е как за какво?! За да не стигнат въобще до подписване на брак.
Прах в очите, за да успеят да разкарат безимотният зет.

# 23
СИО ще бъде само апартаментът, който ще купят заедно и ще бъде 50:50. Та за какво им е този договор?

Нямах предвид дискусия за конкретния случай - а че няма лошо и не е негативно да се обсъди между двойката и да се пита адвокат.

На мен ми е странно как хората се женят без да обсъдят 'хей, знаем ли какво подписваме?'. И ако не знаем да се консултираме с адвокат.

Ти си знаеща по темата и изреди доста неща - много хора не ги знаят, а сключват брак.

# 24
  • France
Брачен договор е нещо сериозно и дори необходимо в наше време. Но трябва да се обсъди с юрист. Не в бг мама. Вземи си среща с адвокат и му задай въпросите си. Не струва милиони.

# 25
  • София

Съгласна съм.
Авторке, направете една консултация с адвокат. Подписването на брак носи юридически последствия и е добре да си/сте наясно с тях преди да подпишеш.

# 26
Между другото, по мое мнение жените бихме спечелили повече от предбрачен договор. В него може да се опише как ще бъде компенсирана жената за това, че е стояла Х години вкъщи, отглеждайки деца. При развод често сме на милостта и доброто настроение на съпруга, защото издръжката по закон е символична. Не е ли по-добре тези въпроси да се обсъдят и включат в договор още при сключване на брак?

Не знам каква юридическа сила имат подобни договори в България, но както казах — смятам, че жените бихме били облагодетелствани от тях.

# 27
  • France
Разбира се. Често законът предвижда минимум протекция към жената. Брачният договор в повечето случаи добавя клаузи в неин интерес.

# 28
Здравейте,
Бих искала да се консултирам с вас, необходимо ли е подписване на предбрачен договор за защита на вече придобито имущество преди брака, както и такова, което един ден ще бъде наследено от единия партньор? В голяма дилема съм, тъй като никак не ми се ще да предлагам такова нещо на годеника ми, но усещам, че и родителите ми ще са доста по-спокойни така, макар че не са ми казвали нищо.
В момента живеем в мой апартамент, планът ни е по-нататък да си купим и един голям общ, тоест почваме на чисто и разбира се, всичко ще се дели (разходи по кредит, самият имот и т.н.), но има още няколко апартамента и две къщи, които се водят на родителите ми и бабите и дядовците ми, които един ден ще наследя.

Наследството не делимо имущество, дори и да сте в брак. Т.е. то ще си е лично ваше, независимо дали сте омъжена. Ако имате имущество на ваше име преди брака, вашият мъж няма да има част от него, но ще е необходим подписът му, ако искате да го продадете. От личен опит.
Подпис не е необходим, всичко преди брака е нейно и никакви подписи не се изискват, то не е собственост на другия.

# 29

Може да я наследи обаче.

Имам тъкмо два подобни казуса предвид - в първият мъжа има предишен брак и деца, съпругата почива,  сега нейното дете някой ден ще дели с децата от първия му брак имотите от баба си и дядо си по майчина линия.

Същото се получава и ако съпругът преживее имотната си жена и се ожени пак - там в момента общото им дете дели апартамент и магазин с втората съпруга на баща си, понеже и той почина.

И в двата случая става въпрос за имоти за стотици хиляди евро.

Общи условия

Активация на акаунт