Десетокласници 2025/2026

• 31 916
  • 736
  •   2
Отговори
# 720
  • София
А на момчетата слагате ли зa HPV? Голямата ми дъщеря има, чудя се за младежа...

Да, сложих, а то дори вече и програма има и за момчетата.

# 721
Още един срок по-близо до раздялата с МОН, макар че на моята и́ харесва да ходи на училище.
Следват областните кръгове на олимпиадите, започвайки от тази седмица. Класирала се е на 4, ама май няма да има подготовка за тях. Онлайн са и след "училище" даже и в лошото време са навън, та не остава време за подготовка. Но пък за единия областен се оказа, че са се класирали и няколко приятели, които не са от нейното училище, та вече са направени плановете какво ще се прави след олимпиадата Simple Smile Това да си 10. клас било голям купон. Чака само да се раздели с физиката, че нещо не се погаждат с нея за разлика от математиката. На времето и аз бях така и все ми се чудеха как е възможно като физиката е приложна математика. А, де, не че не се справях, както и тя сега, но не ми беше любима меко казано, а щерката сега харесва учителката, но така и не се запали по предмета. Успехът е отличен, но не го чувства като нейното. Тя обича всичко да и́ се получава без много усилия, а там явно не стават нещата точно по този начин и и́ се налага да полага повече труд, та явно затова..

# 722
  • Немция
А синът ми е класика в жанра- харесва и математика, и физика, и информатика. Grinning Смята да наблегне на тях в последните 2 години на училището.
Ще видим след завършване накъде ще го задуха вятъра.
Мислех си, че и химията ще го грабне, обича експериментите, правят доста такива, но не - за него физиката била по-разбираема материя Nerd, което ми е трудно да си го представя. Grinning

Той в момента се наслаждава на живота, почиват си от училищното ежедневие, за 1 седмица е с випуска на ски училище в австрийските Алпи. Всички чакаха с нетърпение тази екскурзия, засега върви много добре, утре се връщат.

Последна редакция: пт, 30 яну 2026, 09:32 от Бибит

# 723
И при нас времето се брои до раздялата с физиката и химията Grinning Пълна трагедия са тези предмети, заедно с математиката. До едно време се ядосвах, даже имахме разговори в училище. Но има битки, които няма смисъл да се водят. Затова чакаме да се приключи и толкова.
Десети клас е доста по-лежерен, а вторият срок се очертава даже по-лежерен от първия. Една олимпиада има на хоризонта.
Даже разпределянето на профилите не се оказа толкова драматично. Въпреки, че са избрали дружно профили, които не бяха първо предпочитание при нас, в крайна сметка откъм предстоящи матури нещата се нареждат добре и поне нерви за това си спестихме.

# 724
И моята се е класирала на двете олимпиади, на които пожела да отиде. Никога до сега не е искала и ме изненада.
Я кажете има ли от някъде база данни за предходно давани олимпиади, освен няколкото доста стари на сайта на МОН?

# 725
Зависи по какво. Намирала съм по природни науки и няколко по география на сайта prirodninauki и geograf. По математика също се намират на сайта klasirane.com, но примерно за БЕЛ, философия,  история, немски, английски само много стари на сайта на Регалия, а има промени от тогава до сега.

# 726
Моят тази година реши да се явява на олимпиада за 11 клас, засега мина на втори кръг, но да видим до къде ще я докара. Мотивират се взаимно в училище да гонят високи постижения и къде остава "другият" живот - не знам...Колега ме пита какви хобита има синът ми - направо не разбрах въпроса, та то е учене нон-стоп. Тя дилемата винаги я има - дълбока специализация или  "well-rounded" личности. Моят опит показва, че вторите като че ли са по-успешни.

# 727
При нас дъщерята се е класирала на три, като по едната е единствената 8-10 клас от нашето училище. Но като гледам ще отиде само на две.

# 728
Зависи по какво. Намирала съм по природни науки и няколко по география на сайта prirodninauki и geograf. По математика също се намират на сайта klasirane.com, но примерно за БЕЛ, философия,  история, немски, английски само много стари на сайта на Регалия, а има промени от тогава до сега.

По география и испански. Ще погледна за географията. Благодаря!

# 729
И аз търся материали от областни кръгове по английски и немски.
И недоумявам защо не се качват в сайта на МОН последните години.

# 730
  • ВАРНА
Приближаваме се към раздялата с мон, да 😄 Още малко 😄
На два областни кръга се класира дъщеря ми. Два поредни дни ще са олимпиадите по лингвистика и математика. На математика може би няма да отиде, защото не се чувства подготвена.
От сега ми е лошо с преминаването първа смяна втория срок. Дъщеря ми чака с нетърпение, защото най-после щяла да има време да отиде да кара кънки в едно хале. Не се е качвала от 6-7 години. Малко се притеснявам да не направи някое фатално падане. Няма спокойствие в тоз' живот  Simple Smile

# 731
  При нас положението с физика и математика е трагично ( не като оцени, въпреки, че са много ощетени децата) заради държанието на учителките, то бива арогантно и надмено отношение към децата, даже и колегите им коментират за лошотията която излъчват тези женици. Явно имат стабилен гръб за да си позволяват да го правят. Та и малкото желаещи да учат 11-12 клас тези предмети са на път да се откажат. За физиката 100% няма да има желаещи от нашия клас. И в почти всяко училище има такива " педагози" които мачкат децата психически и изкарващи ги винаги виновни за всичко, а родителите за това, че не ги е възпитават както трябва, нищо че децата учат в елитни гимназии, а там лесно всички знаем, че не се влиза. Няколко пъти искам да се намеся, детето ме спира. Когато брат му ми казваше, някак не вярвах, все си имах едно на ум и непрекъснато повтарях, че тя е учителка и трябва да имат уважение към нея, но те не усещат уважение. Предвид последните събития покрай това дете, което се е самоубило, се чудя правилно ли е все да си мълчим, "за да не стане по-лошо"...
Специални предмети ще са химия и биология, заради Медицината, която иска да учи. Пък да видим Wink

# 732
Това с момченцето е смазващо, а докато трагедията набира гласност, мон правят сбирка за това колко е важно да имат вдъхновяващи учители.   Всичко е в блатото, но ще се правим, че живеем в оазис, докато малкото на брой вдъхновяващи учители предпочитат да бъдат луксозни бавачки.

Като гледам програмата за следващия срок, малко се плаша с кого ще се случват профилите. Или пък ще бъде един допълнителен. Още 5 срока и може и ръководство да се появи.

# 733
Не е лошо МОН да обърнат внимание и на учителите, които не са вдъхновяващи. Образователната система е пълна с хора, които имат крещяща нужда от обучение, психологическа оценка или да бъдат отстранени от работа, а по мои наблюдения това министерство няма вътрешни механизми да си наблюдава хората. Трябва лошите родители да надигнат глас някъде, за да се обърне внимание, евентуално. Точно снощи стоях в ступор пред поредно изпълнение учителско и за пореден път не знаех, как да реагирам. Броим месеците до завършване, това е изходът.

# 734
  • София
Може би ще е добре да минават и специализирани тестове, преди започване на работа учителите! Ние имаме такъв с видимо неадекватно поведение, чиито постове в групата на класа, будят недоумение не само у децата, но и в родителите.
Ние броим дните до приключване на тази година с тегавите химия и физика и да идват профилите Simple Smile
На по-малкото ми дете пък директорката забранила да ходят в бибиотеката! Търпях ги там, но другата седмица няма да оставя нещата така ....

Последна редакция: сб, 31 яну 2026, 12:11 от Kylie

Общи условия

Активация на акаунт